přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách

OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách

opensong.png

Programy ze světa free a open source software pronikají nejen do společností, úřadů, domácností nebo škol. Jeden z nich najdeme ve službě křesťanským církvím. Slouží pro promítání textů písní a veršů z Bible při bohoslužbách a dalších křesťanských akcích. Jmenuje se OpenSong. 


OpenSong je uvolněn pod licencí GPL a můžete ho používat v Linuxu, Mac OS X a také ve Windows. Jak už jsem naznačil, je jeho základním úkolem promítání textu na vhodně vybraném obrázku v pozadí. V přípravě samotného promítání vám poslouží jeho funkce pro správu textů písní a také zabudovaná elektronická Bible. Pro recenzi byla použita stabilní verzi 1.7.

Seznam písní a jejich editace Seznam písní a jejich editace

Práce s programem

Program pracuje ve dvou módech. V módu Písně umožňuje vkládání, editaci a promítání písní. Písně můžete mít rozděleny do několika složek a jejich vkládání není nic složitého. Vystačíte s třemi značkami:

  • [V1] – sloka, číslo ve značce je číslo sloky

  • [C1] – refrén, číslo ve značce se používá v případě, že je v písni víc refrénů

  • [B] – přechod nebo závěrečná část písně

V druhém módu Playlisty je možné připravovat prezentaci pro konkrétní akci. Při jejím vytváření můžete kombinovat texty písní, verše z Bible, snímky (uživatelem vložené texty) a obrázky.

Seznam písní a jeho úpravy Seznam písní a jeho úpravy

Samotné promítání je pak jednoduché. Spustíte ho tlačítkem Prezentace a pak už jen stačí pomocí mezerníku odklepávat jednotlivé body prezentace nebo je překlikávat pomocí myši v přehledném prezentačním pomocníku.

Promítání textu písně Promítání textu písně

Druh písma, jeho vlastnosti a také obrázek do pozadí můžete nastavit pomocí příkazu Nastavení – Prezentace a klepnutím na Výchozí styl snímku nebo Výchozí styl Bible na kartě Vzhled.

Nastavení písma prezentace Nastavení písma prezentace

Instalace a základní nastavení

Uživatelé pracující ve Windows mají práci ulehčenu. Postačí jim použít lokalizovanou instalaci ze stránky http://www.opensong.cz/. Uživatelům Ubuntu Linuxu a jeho derivátů nabízím následující postup. Stáhněte balíček typu opensong_1.7.0.r4-1_i386.deb nebo novější z http://sourceforge.net/projects/opensong/files/OpenSong/. Vyhněte se verzi 2.0 beta 1, která se chová nestabilně. Balíček nainstalujte např. pomocí Centra Softwaru pro Ubuntu.

Nyní se pustíme do importu českých písniček a doplňujících pozadí. Stáhněte si soubor s archivem OpenSong_1.6.2.23.zip nebo novější, obsahující lokalizovanou verzi OpenSongu pro Windows ze stránky http://www.opensong.cz/download. Soubor rozbalte a zkontrolujte češtinu v názvech souborů. Vytvořte novou složku OpenSongData ve své domovské složce. Do ní zkopírujte obsah složky OpenSong Data z rozbaleného souboru.

Zbývá doinstalovat české texty Bible. Zkopírujte složku OpenSong Scripture z lokalizované verze OpenSongu do složky /opt/OpenSong. Nyní máte vše připraveno. Při prvním spuštění se OpenSong zeptá na složku s písněmi. Ukažte mu připravenou složku OpenSongData ve své domovské složce.

Pomocník pro bohoslužby

Autor OpenSongu Sean Lickfold na svých stránkách uvádí důvody jeho vývoje. Podobné konkurenční programy buď nepokrývaly všechny požadavky nebo nebyly zdarma. To už dnes docela neplatí. K dispozici je celá řada alternativ, z nichž některé jsou pod svobodnou licencí a fungují nejen ve Windows, ale také v Linuxu a Mac OS X. Například uveďme atraktivně vypadající OpenLP nebo jednoduchý EpicWorship. Pokud ale právě hledáte vhodný program pro promítání textů písní a veršů z Bible při bohoslužbách, doporučuji OpenSong vyzkoušet jako první.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
fri 5. 08. 2013, 08:32:45
Odpovědět  Odkaz 
V hlavní nabídce by se nejspíš hodilo posunout pozice některých akcelerátorů. Myslím, že nejlepší je, když je u každé položky podtržené jiné písmeno (líbilo by se mi písmeno bez diakritiky a N použité jen jednou), aby program neměl potíže s určením toho, které N myslím, když mačkám klávesu N. (funguje to tak nějak, když se to má ovládat zkratkami? - Co si o tom myslí ostatní?).

Když bych měl uvést nějaké další příklady podobných aplikací, s podobných anebo jiným oficiálním důvodem vzniku, tak připomenu programy Quelea a softProjector.

http://quelea.org/

Tady snad brzy autor vydá novou verzi.

http://softprojector.sourceforge.net/

Stáhnout písničky a Bible je hračka. Zabralo mi to před lety nějaký čas, než jsem je dostal do formátu softProjectoru, a bral jsem je ze sbírek českých písní připravených pro OpenSong.
OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
mln 5. 08. 2013, 10:00:22
Odpovědět  Odkaz 
Náboženstvo je stredoveký prežitok. Nemá čo hladať na strankach linuxoveho webu.
Re: OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
yyyy 6. 08. 2013, 13:04:15
Odpovědět  Odkaz 
Stredoveký? :-D To aj o Linuxe vieš tak málo ako o náboženstve? :-D :-D :-D
OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
SpookY 5. 08. 2013, 10:45:52
Odpovědět  Odkaz 
Tohle je síla. Bude příště něco pro mohamedány? Třeba "OpenFatva" nebo "ShariaFree"?

Na tyhle "aplikace" existuje jednoznačný paragraf trestního zákoníku - "Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka".

Licence OSS by se měly upravit, aby nebyly zneužitelné k takovýmhle zvěrstvům. Jakoby nestačilo, že se na Linuxu provozuje i XKeyscore :-(
Lukáš Jelínek Re: OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
Lukáš Jelínek 5. 08. 2013, 11:47:15
Odpovědět  Odkaz 
Je mi jasné, že tento i předchozí příspěvek jsou čirý trolling ;-)

Nicméně je právě dobře, že licence FOSS většinou nezakazují žádné konkrétní použití díla. Proč by to měly dělat? Snad nechceme, aby byly jako český trestní zákon, který pod hrozbou trestu zakazuje diskusi na určitá témata a projevování jiného názoru, než byl uzákoněn jako "svatá pravda"?
Re: Re: OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
SpookY 5. 08. 2013, 12:03:45
Odpovědět  Odkaz 
Takže trochu s nadhledem:
http://www.king-computer.com/king/uploads/images/humor/monje.jpg
Re: Re: OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
fri 5. 08. 2013, 13:03:00
Odpovědět  Odkaz 
To není až zas tak překvapivé. Známá věc. Viděl jsem na to ostatně upozorňovat v jiných diskuzích na linuxových webech. Že totiž někteří lidé ve svém volání po svobodě, touží rychle a efektivně zakázat a potlačit skoro cokoli. Takhle se taky diskutuje. :-)
Re: Re: Re: OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
fri 5. 08. 2013, 13:04:06
Odpovědět  Odkaz 
A sílu diskuze zase provází síla argumentů.
Re: OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
yyyy 6. 08. 2013, 13:02:10
Odpovědět  Odkaz 
Náboženská sloboda patrí tiež medzi základné práva človeka.

Na tie tvoje "názory" existuje jednoznačný paragraf trestného zákonníka - "Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka".
tpelc OpenSong
tpelc 5. 08. 2013, 21:25:32
Odpovědět  Odkaz 
Díky za mini-recenzi. OpenSong poměrně často používáme a ke svému účelu slouží výborně.
OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
vladik 6. 08. 2013, 08:47:50
Odpovědět  Odkaz 
OpenSong znám, ale nevím proč neumí v pozadí video ale jen obrázky...
je nějaký podobný produkt, který umí vkládat videa a na nich aby byly texty písní?

díky za info

Vladik
Re: OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
fri 6. 08. 2013, 12:15:36
Odpovědět  Odkaz 
Nějakou nabídku Open music/video file jsem viděl ve vývojářské verzi softProjectoru. Chce to vyzkoušet těch několik uváděných programů, hledat, když se najde, podívat se, co to dělá, a uvidí se. Co ten OpenLP?
Re: Re: OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
vladik 6. 08. 2013, 13:04:53
Odpovědět  Odkaz 
díky za info OpenLP vypadá dobře, lze vkládat video, dokonce je i aplikace pro android pro dálkové ovládání přes wifi a je to vše lokalizované do češtiny.

Vladik
OpenLP, softProjector, Quelea
fri 6. 08. 2013, 17:18:22
Odpovědět  Odkaz 
Z obrázků OpenLP cítím Gtk, jestli to v tom vyvíjí, jsem se nedíval. softProjector je v Qt, Quelea je v Javě.

Vůči Javě cítím určitou zdrženlivost. (A to tu nepíšu o tom, že si pořád myslím, že to chce výkonný počítač). Překládání v Qt Linguistu mě docela baví, zato ty jednoduché soubory, co jsem zatím musel upravovat, když jsem dělal na něčem, co má něco společného s Javou, jsou tak jednoduché, až na to neznám žádný specializovaný editor, který by měl funkce jako je paměť překladu, nebo překladová knihovna. Snesitelné je to víc akorát, když to jako projekt využívá vymakané rozhraní třeba Transifexu. Když jsem dělal na VietOCR (jako lokalizovaná se dá vyzkoušet: http://sourceforge.net/projects/vietocr/files/vietocr/3.4.3%20Beta/, ale nezahrnuje to poslední úpravy překladu), což je zřejmě tento případ, tak i když jsem nemohl použít svoji předchozí práci na jiných projektech, tak mi to to rozhraní prohlížeče přece jen usnadnilo.

V podstatě jsou ty programy ve stavu, řekl bych, že by zvládly promítání jakýchkoli informací, jen si je připravit.
OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
t 6. 08. 2013, 08:58:30
Odpovědět  Odkaz 
paradny soft, tiez som pouzival
OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
Mates 6. 08. 2013, 21:13:01
Odpovědět  Odkaz 
Na programu mi vadi, ze dost spatne zvlada cestinu tj. diakritiku - spatne ji radi a pak se v tom spatne vyhledava.
OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách
neo 9. 08. 2013, 10:12:43
Odpovědět  Odkaz 
Jo o tom jsem uvažoval naprogramovat, díky už nemusím. :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz