přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Přímo k cíli a zcela zdarma

Přímo k cíli a zcela zdarma

navfree.png

Navigační systém jako součást mobilního telefonu je dnes již naprostou samozřejmostí, snad ještě lépe vyjádřeno – nezbytností. Ve většině případů si ho totiž přinesete domů v podobě některého výrobcem dodávaného navigačního softwaru. Co ale dělat, když vám předinstalovaná navigační aplikace nevyhovuje? No není nic lepšího než si nainstalovat vlastní oblíbenou a odzkoušenou aplikaci. A že jste ještě nic nezkoušeli? Tak potom je pro vás následující článek jak stvořený.


Instalace jak po másle

Navfree je navigační software, který spolupracuje s GPS přijímačem v mobilním telefonu nebo tabletu a to jak s operačním systémem Android  tak s iOS. Navfree je produktem společnosti Navmii a jak sám název napovídá, jedná se o aplikaci, která je v základní sestavě poskytována zdarma. Aplikaci jednoduše stáhnete z obchodu Google play nebo Apple Store a počkáte na dokončení procesu instalace.

Při prvním spuštění budete vyzváni k stažení potřebných mapových podkladů, hlasových příkazů a informací o kamerách a radarech. Je jen na vás jaké jazykové a mapové podklady stáhnete, vše je zcela zdarma. Navfree totiž používá svobodné mapové podklady OpenStreetMap. Po stažení a instalaci těchto podkladů můžete přejít k užívání samotné navigace.

Přehledné s povedeným vzhledem

Menu aplikace je přehledné a rozdělené na dva listy, všechny ikonky mají popisek a tak orientace v systému navigace je velice přehledná a nepřekvapí vás ničím nečekaným. To to je myšleno v tom špatném smyslu, v dobrém vás překvapovat nepřestane, ale vše postupně.

Design s černým pozadím a dostatečně velkými ikonami je povedený a příjemný na pohled. Jediným rušivým faktorem tak zůstává spodní reklamní proužek, který vám dává jasně najevo, že používáte free verzi aplikace. Po přepnutí do zobrazení mapy velice rychle zjistíte, že i zde vývojáři pokračují ve velmi příjemném a přehledné vzhledu.

Poznámka šéfredaktora: Ve screenshotech aplikace byl reklamní proužek rozostřen.

Všechny detaily jsou opravdu ostré a barevně dobře sladěné a díku tomu velice rychle zapomenete, že nevlastníte drahý placený produkt konkurenčních značek. Za tento počin zaslouží vývojáři opravdu pochvalu. Pokud vás ale vzhled nezajímá a navigační systém raději hodnotíte podle toho, co nabízí po technické stránce, tak neváhejte a pokračujte dále ve čtení.

Přečtěte si také o navigačním programu Navigator FREE – i tento program používá svobodné mapy OpenStreetMap.

Nastavení postačí

Pod ikonkou s názvem předvolby naleznete kompletní nastavení. V první řadě budete zřejmě chtít nastavit způsob navigace, to znamená určit zda se má využívat nejkratší, nejrychlejší, snadná nebo ekonomická trasa. Dále pak máte možnost zakázat jízdu po placených komunikacích.

Nastavit body zájmu zobrazující se na mapě, bude ale vyžadovat trochu času. Ne pro svou komplikovanost to ne, ale proto, že máte na výběr téměř nekonečné množství bodů, které se mohou zobrazovat a navigace vás na tyto místa upozorní.

Základní, ale postačující nastavení trasy a vzhledu Základní, ale postačující nastavení trasy a vzhledu


Určitě v nastavení nezapomeňte zvolit záložku předvolby zobrazení a vyberte si co a jakým způsobem se vám bude zobrazovat v informačním panelu a jak bude mapa vykreslena. Možností nastavení není nespočet, ale bohatě dostačuje a zbytečně majitele nezdržuje hledáním, kde se co vlastně mění.

Nastavili jste tedy mapové podklady a jazyk, vzhled map a zobrazované body, dokonce způsob navigace. Teď už jen zadat cíl a jedeme.

K cíli bez zakopnutí

Cíl cesty můžete zadat hned několika způsoby. Vyhledáte požadované míst přímo v navigaci zadáním adresy, využijete možnosti vyhledání důležitých bodů v okolí nebo třeba zvolíte vyhledání cíle pomocí záložky kontakty. Zde se systém propojí s vaším seznamem kontaktů v telefonu a vypíše vám všechny u kterých máte zadanou adresu.

Dalším způsobem jak zvolit trasu, je vyhledání místa pomocí Google. Zde je však nutné mít telefon připojen k Internetu a tak počítejte s nutností stahování a odesílání dat. Pokud již navigaci používáte delší dobu, máte ještě možnost využít k volbě cíle nedávné nebo oblíbené trasy.

Nalezení cíle je jen volbou priorit Nalezení cíle je jen volbou priorit


Co u navigačního systému nejvíce zajímá mě? Je to způsob jakým systém vypočítá trasu a kudy vás vede. Jelikož jsem již několik free navigací vyzkoušel, musím uznat, že právě tato vlastnost je nejvíce bolavé místo těchto produktů. Například konkurenční Navigator FREE mě k cíli vedl, ale využíval k tomu zvláštní trasy, vedlejší silnice a celkem nesmyslné odbočky. Nepomohlo ani nastavení a změna požadovaného způsobu výpočtu trasy.

Navfree mě v tomto směru velice mile překvapila. Opravdu mě vždy k cíli vedla přesně tak jak jsem předpokládal a jak jsem měl již na známých trasách odzkoušeno. V tomto ohledu je srovnání s drahými placenými systémy opravdu na místě a v ničem nezaostává.

Přehledné zobrazení informací nejenom na mapě a panelech Přehledné zobrazení informací nejenom na mapě a panelech


Pokud budete s navigací spokojeni určitě využijte možnosti registrace u společnosti Navmii přímo z prostředí navigace. Budete tak mít všechny potřebné informace o nových aktualizacích a balíčcích ihned po uvolnění a to prostřednictvím informačního hlášení v záložce Upgrady. Zde si můžete také přikupovat placené balíčky, které vám systém rozšíří.

Díky těmto balíčkům můžete například navigaci propojit prostřednictvím Bluetooth s vaším autorádiem a ovládat tak skladby přímo z navigace, navíc v případě hlasových pokynů dojde k ztišení přehrávané skladby, tak aby byl pokyn jasný a zřetelný.

Přehled o nainstalovaných podkladech a aktualizacích – to vše pod vaším účtem Přehled o nainstalovaných podkladech a aktualizacích – to vše pod vaším účtem

Určitě ano!

A jaký je můj celkový dojem? Navfree je velice dobrá navigační aplikace s propracovanými grafickými prvky, která disponuje dostatečnými možnostmi nastavení. Aplikace je přehledná, spolehlivá a hlavně využívá pro navádění propracovaný systém výpočtu požadované trasy. Případné přepočítání trasy při sjezdu mimo plán je rychlé a za povšimnutí určitě stojí například hlasové upozornění na to, v jakém proudu se máte držet. Využití OpenStreetMap je rozumným a dobrým krokem, stejně jako možnost zakoupení placených rozšíření, která vám ale chybět nebudou.

Nahoru

Příspěvky

Přímo k cíli a zcela zdarma
Krevu 11. 04. 2014, 20:34:30
Odpovědět  Odkaz 
Pekny software, az na to ze s daty z osm lze dojet jen velice orientacne. Spolehnout se na ne v zadnem pripade neda. Je to sice zajimavy projekt, ale poskytuje velmi nekvalitni data. Je lepsi s tim neztracet cas a rovnou si koupit mapy od profesionalu.
Lukáš Jelínek Re: Přímo k cíli a zcela zdarma
Lukáš Jelínek 11. 04. 2014, 21:10:51
Odpovědět  Odkaz 
Spoléhat se nedá ani na placené mapy. Hlavně jsou silně neaktuální a aktualizace změn mají velké zpoždění. V OSM se změny na hlavní silniční síti objeví v řádu hodin, do navigací to samozřejmě doputuje později, až se data přechroustají (obvykle cca měsíc). Rozhodně se nestává, že by tam významná změna nebyla ani po dvou letech, jako jsem to zažíval u TomToma. Na druhou stranu je fakt, že hlavně u málo významných silnic bývají chyby nebo může silnice úplně chybět.

Především je ale jakákoli navigace jen pomůcka. Rozhodně se podle ní nedá slepě jezdit, jak to činí někteří řidiči (nejen) kamionů, kteří se pak dostanou do místa, kdy to dopředu nejde a zpátky taky ne, přičemž zablokují dopravu na půl dne a v horším případě ještě rozbijí kruhák, nabourají zaparkovaná auta nebo urazí kus baráku. U nás se to děje běžně - v době "přednavigační" to zdaleka tolik nebývalo. Podobně někteří řidiči PPL, DPD atd., kteří podle navigace hledají adresy a taky často pohoří (přičemž odjedou, místo aby se někoho zeptali).
Re: Přímo k cíli a zcela zdarma
davkol 12. 04. 2014, 10:28:04
Odpovědět  Odkaz 
Máš k tomu nějaký skutečný argument?

Moje zkušenost je omezená na garmin (což jsou prý pořád zdaleka nejlepší aspoň turistické navigace) a je taková, že

* s dodanými komerčními mapami se navigace dožadovala např. průjezdu (autem!) přes horský průsmyk po pěšině pro pěší, která byla zasypaná několika metry sněhu;
* mapy TOPO Czech jsou nekonzistentní s papírovými mapami KČT i s realitou (minimálně na několika místech v Beskydech);
* když jsem tátovi dal cyklomapu Nového Zélandu exportovanou z OSM, nemohl si ji vynachválit.
Re: Přímo k cíli a zcela zdarma
Illumination19 12. 04. 2014, 22:12:15
Odpovědět  Odkaz 
Moc by mě zajímal zdroj této domněnky, protože něco takového může napsat snad jen člověk živící se prodejem map od ,,profesionálů".
Re: Přímo k cíli a zcela zdarma
j 15. 04. 2014, 12:09:50
Odpovědět  Odkaz 
S daty z OSM lze jezdit daleko spolehlivejs, nez s jakymikoli jinymi. Pokud navic navigace pouziva dokumentovany format/rovnou poskytuje nastroj na prechroustani dat, neni problem mit mapy neustale zcela aktualni. A chybu si clovek muze opravit sam. Neni to jako u googla/seznamu/tomtoma/... kde to trva mesice nebo i roky. Muzu odkazat zcela konkretni pripady, kdy jejich mapy sklidem poslou auto na pesinu v polich ... pripadne jej nechaji sjet 2m vysoky nasep ...

Jak bylo receno, zmeny na hlavnich tazich se projevuji v mape v radu desitek minut, casto daleko rychlejs. Samozrejme pocet lidi kteri edituji je omezen, a prevazne edituji mista, kde to znaji. V pripade (CR) dvojek a trojek pak zkratka ochylka +- 30m od osy neni nic vyjimecnyho, ale i to je pro ucely navigace prevazne dostacujici.
Přímo k cíli a zcela zdarma
Pavel Brandýský 11. 04. 2014, 20:50:20
Odpovědět  Odkaz 
Nainstaloval jsem si tuto navigaci na vyzkoušení právě dnes. Instalace proběhla rychle a bez komplikací, jak jinak na Androidu :-). Po spuštění aplikace a odsouhlasení podmínek jsem zvolil instalaci map České republiky. Začal download, přičemž aplikace spadla. Spustil jsem tedy Navfree znovu a aplikace se spustila rovnou do stahování map. To pak již proběhlo a Openstreetmap ČR se nainstalovala. Navigaci jsem tedy použil k navigaci a vepsal adresu. Navigace píše, adresa nenalezena. Dobrá, píši PSČ, jak je předepsáno v okně vyhledávání. Navigace opět píše, adresa nenalezena. Bezva. Přepínám na ikonu Google. Adresa vyhledána, navigování připraveno. Dobrá, ale já chci navigaci offline!!!! Mám tablet Asus Memo Pad HD7 a po cestě nemám možnost internetu. Navigaci neustále provází otravná vložená reklama. Další mínus. Některé věci jsou nelokalizovány, v angličtině. Další mínus. Zkouším ikonu, která umožňuje informovat o chybách v mapách; kdepak, nefunguje to, error. Další mínus. Jsem člověk, který používá autonavigaci každý den. Tato navigace mne nepřesvědčila o svých kvalitách. Proto Google play a odinstalace. Osobně již několik měsíců používám navigaci českou, respektive moravskou :-) BE-ON-ROAD. Je taktéž úplně zdarma, stejně jako Navfree, nicméně v perfektní češtině a s perfektním českým manuálem. Taktéž BE-ON-ROAD lze použít s Openstreetmaps zcela zdarma. Já jsem si za pár desetikorun zakoupil profesionální mapy CEDA s neomezenou aktualizací. Super. Navigace opravdu offline, bez chyb, plně funkční a možná i lepší ovládání.
Lukáš Jelínek Re: Přímo k cíli a zcela zdarma
Lukáš Jelínek 11. 04. 2014, 21:15:33
Odpovědět  Odkaz 
Osobně používám MapFactor Navigator, také zdarma a s OSM (i když má možnost použít i placené mapy od TomToma). Prakticky nemám, co bych tomu vytkl - leda ne až tak úplně intuitivní ovládání některých funkcí.
Re: Re: Přímo k cíli a zcela zdarma
Svatopluk Vít 12. 04. 2014, 09:14:31
Odpovědět  Odkaz 
Existují dva podobné projekty zdarma a také s OSM :

Již zmíněný MapFactor Navigator a také profi navigace Be On Road s možností dodání mapových zdrojů z OSM.

Na "OSM" datech jezdím s navigací už nějaký ten pátek a musím říct, že se to výrazně zkepšuje. Navíc mám projeto něco v Německu, Rakousku a Itálii a všude jsem s OSM dojel a našel co potřeboval.

NavFree jsem zkoušel a štvaly mne reklamy. MapFactor je hybridní tj. pokud je zapotřebí najít něco, co není v offline verzi, umí využít internet. V Be On Road je možno využívat více mapových zdrojů, včetně placených. NavFree je z těchto tří nejslabší.
Osmand
Aip 12. 04. 2014, 12:19:43
Odpovědět  Odkaz 
No, já používám Osmand (opensource) s OSM a zatím mě nezklamal. Moc toho nenajezdím ale když potřebuji navigovat tak funguje spolehlivě.

Na tuhle taky mrknu.
Václav Hejda Přímo k cíli a zcela zdarma
Venca Hejda 13. 04. 2014, 10:09:59
Odpovědět  Odkaz 
MapFactor navigátor jsem používal dříve a musím přiznat, že jsem si na jeho funkce nemohl stěžovat. Co jsem však nemohl rozchodit, byl způsob počítání trasy. Kdy mě navigace vedla stále stejnou trasou a to bez ohledu na to co jsem v předvolbách trasy zvolil. Pravda, vždy to byla trasa nejkratší, ale určitě ne nešjvýhodnější.
Oproti tomu Navfree mě vždy vede naprosto logicky a přesně podle předvoleb. Minulý rok jsem s touto navigací projel téměř celou jižní Evropu (ofline mod) a nestalo se mi, že by jsem nevyhledal cíl (viz. komentáž výše). Myslím, že se vždy v těchto případech jedná spíš o lépe či méně lépe zdařenou instalaci a pokusil bych se tyto problémy odstranit kompletní přeinstalací aplikace...
A OSM? Tak třeba teď někoho popudím proti sobě, ale dnes je již OSM kolikrát v lepší kondici než jiné placené produkty. Hlavně změny a aktualizace se projevují relativně velice rychle a opravdu až po schválení určitým počtem lidí v komunitě! Někde schází čísla popisné, nicméně navigace na ulice je již naprosto bezchybná podpora (teda v Evropě, jinde nemám vyzkoušeno).
Přímo k cíli a zcela zdarma
Tomas Jurman 14. 04. 2014, 09:00:02
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj
díky za článek. Každý, kdo se někdy lehce seznámil s OpenStreetMapama si může představit jaké informace v součastné době dostane. Například velká města jsou pokryta velmi dobře, některá místa a vesnice čekají na zpřesnění. OpenStreetMapy jsou svobodné stejně jako Linux. Kdo chce ať si koupí profi mapy a OS od MS.
My ostatní máme Linux a OpenStreetMapy. A pokud nám něco v mapě chybí můžeme si tam tu informaci přidat. Třeba teď hned.
Přímo k cíli a zcela zdarma
Ivan 14. 04. 2014, 19:28:21
Odpovědět  Odkaz 
Ak zistíte nezrovnalosť OSM máp oproti realite nie je nič jednoduchšie ako sa zaregistrovať na stránke a dáta aktualizovať. Ja osobne som už "opravil" dve jednosmerky ktoré boli orientované naopak.
Re: Přímo k cíli a zcela zdarma
j 15. 04. 2014, 12:17:06
Odpovědět  Odkaz 
Netreba se ani registrovat. Bohate staci jit na mapu openstreetmap, a tam klidne zcela anonymne klipnut na prislusnou pozici a napsat tam, co je tam spatne. Samo vyzaduje aspon elementarni schopnost popisu. Pokud tam nekteri napisou, ze "tu mate chybu", tak to nikdo resit nebude.
Václav Hejda Přímo k cíli a zcela zdarma
Venca Hejda 15. 04. 2014, 22:24:12
Odpovědět  Odkaz 
Jak už jsem napsal, já osobně nedám na OSM dopustit.

... škoda, že není Navfree ve verzi pro WP8
Jak nahrát další mapu?
Karel 30. 06. 2014, 15:53:39
Odpovědět  Odkaz 
Nahrál jsem si ČR a ještě potřebuji Rakousko, ale nikdy v programu nevidím možnost doplnění o další mapy.
Přímo k cíli a zcela zdarma
PatrikK 7. 08. 2015, 17:44:14
Odpovědět  Odkaz 
U mňa Navfree vypočítalo úplne nezmyselnú trasu, pomalé, 2x sa mi mobil reštartoval (mám Android 2.3). MapFactor beží v pohode a aj počíta rôzne trasy podľa požiadavky, či najrýchlešia alebo najkratšia - tak ako v iGO.
Lukáš Jelínek Re: Přímo k cíli a zcela zdarma
Lukáš Jelínek 7. 08. 2015, 18:09:31
Odpovědět  Odkaz 
Když jsem míval mobil s Androidem 2.3, celkem spolehlivě ho k restartu nebo zatuhnutí přivedla navigační aplikace od Googlu. Zřejmě to bylo přehřátím, již po 5 minutách běhu aplikace byl telefon rozpálený jak žehlička. Běžně jsem tehdy používal MapFactor a bez problémů.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz