přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rhythmbox: Multifunkční přehrávač hudby v jednoduchém balení

Rhythmbox: Multifunkční přehrávač hudby v jednoduchém balení

rhythmbox.png

Rhythmbox je přehrávač hudby určený primárně pro prostředí GNOME. Mezi jeho hlavní výhody patří především jednoduché ovládání a celá řada užitečných funkcích jako například zálohování zvukových CD nebo připojení k internetovým rádiím.


O kvalitách Rhythmboxu hovoří fakt, že donedávna byl také výchozím hudebním přehrávačem v oblíbené distribuci Ubuntu. Nicméně v poslední verzi 11.04 proslulé především inovativním rozhraním Unity byl nahrazen multimediálním přehrávačem Banshee, který kromě hudby podporuje také videa nebo mluvené knihy. Jedná se tak o snahu ze strany tvůrců Ubuntu o sjednocení multimédií do jedné aplikace, což je svým způsobem dobře. Přehrávač filmů přesto v základní instalaci zůstal, i když jej vůbec nemusíte používat a video lze a přehrávat právě ve zmíněném Banshee, o něm však dnešní článek není.

Nicméně Rhythmbox je samostatně vyvíjená svobodná aplikace. Stáhnout si ji lze na webových stránkách projektu, ale nainstalovat se dá samozřejmě běžným způsobem pro vaši distribuci.

Import hudby, vyhledávání

V první řadě je nutné hudbu do Rhythmboxu naimportovat, a to přes Hudba | Importovat složku... (přitom lze využít klávesovou zkratku [Ctrl+o]). Hudba se hned automaticky „natáhne“ do dané kolekce, v tomto případě Hudba, přitom se – pokud jsou údaje dostupná v hudebních souborech – vyplní umělec, album a níže se všechny informace shrnou, včetně času dané skladby. Přehrávač tedy hudbu automaticky setřídí.

Pro rychlé přehrávání hudby jen od jednoho autora nebo podle názvu můžete využít vyhledávací pole Hledat. V tomto ohledu je Rhythmbox maximálně rychlý a automatizovaný, nezdržuje tak vůbec od samotného poslechu. Přitom import samozřejmě není vůbec nutný, lze si jen v souborovém manažeru označit hudební soubory a nechat si je přehrát v Rhythmboxu.

Rhythmbox – skladby po naimportování Rhythmbox – skladby po naimportování

Přehrávání hudby

Samotné přehrávání hudby se ovládá z horního panelu pomocí dobře známých značek zastavení, přehrávání a přeskočení na předchozí nebo následující skladbu. Přitom si je možné zaškrtnout volbu (čtvrtou, respektive pátou zleva) Po přehrávání všech skladeb začít přehrávat znovu nebo Přehrávat skladby v náhodném pořadí. Hned pod ovládacími prvky je název skladby a její umělec nebo chcete-li interpret, ještě níže pak posuvník času ve skladbě. Po pravé straně nahoře dále naleznete ikonu pro změnu hlasitosti a pod ní aktuální čas přehrávání a celkovou délku dané skladby.

Ovládání přehrávání Ovládání přehrávání

Záloha hudebních CD

Po vložení CD se zobrazí v horní částí informace o albu a umělci, případně další informace, jako je žánr nebo rok vydání alba. Níže se pak do seznamu vypíší všechny skladby, které jsou na médiu obsaženy. Současně s tím se upraví horní řádek s ikonami, které jsem již popisoval. Hned první ikona slouží ke zkopírování obsahu na další médium typu CD. Dále se tu nachází možnosti znovu načíst informace o albu, vysunout CD a především poslední ikona Zkopírovat stopy do kolekce. Kliknutím na ni se začnou do počítače stahovat zaškrtnuté sklady, jedná se o tzv. ripování. Vedlejším účinkem je zasekávání a v mnoha případech úplné zastavení současného přehrávání. Datový tok mezi mechanikou a sběrnicí počítače je příliš vysoký a nemůže zvládat současně přehrávat v CD kvalitě a zároveň ripovat skladby.

Vložené audio CD a ripování Vložené audio CD a ripování

Vypálení skladeb na CD Vypálení skladeb na CD

Internetová rádia a Last.fm

Velkou výhodou přehrávače Rhythmbox je snadné ovládání internetových rádií, díky čemuž máte neustálý přístup na spoustu skvělé hudby přes Internet, aniž byste ji museli stahovat. Přístup k rádiím je po levé straně v Kolekci, kde je připravena položka Rádio. Po kliknutí na ni se v okně přehrávače otevře výchozí seznam a seznam již připravených internetových rádií. Na ty stačí poklepat a hned posloucháte hudbu bez nastavování nebo stahování. V horní části je přitom ikona rádia, po kliknutí na ni se zobrazí okno, kam jen zadáte adresu nové stanice internetového rádia. Přitom v podstatě stejným způsobem se přidávají podcasty.

Internetová rádia Internetová rádia

Přidání nové stanice Přidání nové stanice

Je možné se také přihlásit ke svému profilu na známém Last.fm nebo Libre.fm. Sám však ani jednu z služeb nepoužívám, a tak je pouze zmiňuji bez přiložených snímků.

Stahujte a kupujte hudbu: Jamendo a Magnatude

Kromě toho jsou k dispozici ve výchozí instalaci hned dva obchody, kde si hudbu můžete poslechnout nebo stáhnout. Přitom některé skladby jsou dostupné zdarma, za jiné si musíte zaplatit. V případě druhé jmenované služby se vám za patnáct dolarů měsíčně zpřístupní více než dvanáct tisíc skladeb, a to rozhodně není špatná cena vzhledem k tomu, že v obchodě často CD s deseti písničkami stojí jen o trochu méně. Naopak Jamendo je platformou pro umělce, kteří se rozhodnou vydat své dílo volně k poslechu všem...

Jamendo v Rhythmboxu Jamendo v Rhythmboxu

Nastavení aplikace

V nastavení toho lze změnit skutečně mnoho. Nebudu popisovat každou možnost zvlášť, ale zmíním ty nejdůležitější. Hned v první záložce Obecné si nastavujete, co všechno chcete při přehrávání zobrazovat. Pokud by se naskytl problém s plynulostí přehrávání ze streamu, pak je dobré v záložce Přehrávání zvětšit Velikost síťové vyrovnávací paměti (kB). A nakonec v Hudbě a Podcastech si už jen nastavujete, kam a jak chcete zmíněné věci ukládat.

Obecné Obecné

Přehrávání Přehrávání

Hudba Hudba

Podcasty Podcasty

Režimy zobrazení

Přehrávač Rhythmbox nabízí také tři režimy zobrazení; klasický režim je okno jako každé jiné, které jste viděli na předchozích obrázcích. Dále lze v nabídce Zobrazení zaškrtnout Malé zobrazení [Ctrl+d], nebo Režim večírku [F11]. V posledním případě si klávesovou zkratku pořádně zapamatujte, protože jinak se z rozhraní nedostanete.

Malé zobrazení Malé zobrazení

Snad jste se o Rhythmboxu dozvěděli dostatek zajímavých informací, které vám případně pomohou najít si svůj oblíbený přehrávač. Pokud bych ho měl zhodnotit, těžko bych hledal nějaké chyby. Aplikace pracuje bez problémů a jednoduše se ovládá. Prostě ideální přehrávač muziky.

Nahoru

Příspěvky

Rhytmbox: Multifunkční přehrávač hudby v jednoduchém balení
Ela 21. 06. 2011, 02:00:53
Odpovědět  Odkaz 
Neni nad funkcni jednoduchost aka CLI power: mplayer-nogui :D
Re:Rhytmbox: Multifunkční přehrávač hudby v jednoduchém balení
Simi 22. 06. 2011, 13:55:31
Odpovědět  Odkaz 
neznam lepsi prehravac nez je mplayer bez gui (v ruznych distrech se balicek jmenuje trosku jinak tak neuvadim to -nogui :-D ) Asi s 10 radkovim konfigem uz nikdy GUI ani potrebovat nebudete :-D
Ale i kdyz umi bezvadne prehravat pisnicky tak ho pouzivam jen na filmy coz je mimo zaber clanku.

Jinak k Rhythmboxu. Nikdy mi nevyhovovalo jak se mi stale snazil nutit hudbu dle toho co je v ID3 tagach. Ty nikdy nejsou idealne vyplneny. S tahnete 2 alba od stejne skupiny z jinych zdroju a hned se to tvari jako 2 ruzn skupiny. A to uz vubec nemluvim o tom kdyz si nekdo vytvori ve slozce mix pisnicek ktere ma rad a chce si je prehrat. Na to je filtrovani ciste dle ID3 tagu absolutne mimo.
Ale az na mou averzi k trideni dle ID3 tagu (ktery muze vsem ostatnim vyhovovat) je to suprovy prehravac.
Rhythmbox: Multifunkční přehrávač hudby v jednoduchém balení
ares952 30. 06. 2011, 19:22:51
Odpovědět  Odkaz 
Nejvíc mě poslední dobou štve, že mi rhythmbox nabíhá děsně dlouho.
Rhythmbox: Multifunkční přehrávač hudby v jednoduchém balení
mackarof 3. 09. 2011, 06:08:19
Odpovědět  Odkaz 
Inac odkedy pouzivam mpd + sonata neni nic lepsieho. rychle ako blesk a minimalisticke rozhranie... Asi napisem clanok nech to dostanem do povedomia :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz