přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rozšíření do Firefoxu - do třetice všeho dobrého

Rozšíření do Firefoxu - do třetice všeho dobrého

firefox.png

V třetím a posledním článku miniseriálu o rozšířeních do Firefoxu se podíváme na dalších osm zajímavých rozšíření, kterými jistě potěšíte váš Firefox a hlavně sebe. Byl by hřích nevyužít možností, které nám tento prohlížeč nabízí.


Jdem.cz

Znáte zkracovače adres? Jsou to nástroje užívané pro zkrácení dlouhých URL adres na pouze několik málo znaků. Využít je můžete například, pokud jste omezeni počtem znaků (SMS, Twitter) nebo když někomu potřebujete adresu nadiktovat a nechcete tím strávit hodinu. Celosvětově je asi nepopulárnější TinyURL.com, ale v našich končinách se zájmu těší i domácí Jdem.cz od známého vývojáře Martina Malého. Toto rozšíření proces zkrácení linku pomocí Jdem.cz značně urychluje. Vůbec nemusíte přistupovat na web Jdem.cz, stačí na vyvolenou adresu kliknout pravým tlačítkem, z nabídky vybrat Vytvořit krátkou adresu pro tuto stránku a je vymalováno. V mžiku se vám objeví okno s už zkráceným odkazem, který můžete buď uložit, nebo ho rovnu zkopírovat do schránky. V nastavení můžete zvolit, aby se odkaz zkopíroval do schránky automaticky a okénko samo zmizelo.

Stáhněte si: Jdem.cz

Jdem.cz: Zkrácený odkaz byl úspěšně vytvořenJdem.cz: Zkrácený odkaz byl úspěšně vytvořen

Personas

Pomocí rozšíření Personas lze upravovat vzhled Firefoxu. I když to nejsou změny vzhledu, jaké nejčastěji známe. Vzhled ani rozmístění ovládacích prvků se nezmění, pouze se „pod“ Firefox přidá podkreslení. Své vlastní sice přidat nemůžete, ale je z čeho vybírat. V současné době je v nabídce už přes 30 tisíc schémat a každým dnem přibývá spousta nových. Ať už se zajímáte o módu, hudbu, sport nebo přírodu, jistě si najdete svého favorita. Procházet a instalovat je můžete z podsekce oficiálních stránek pro rozšíření Firefoxu. Tam narazíte i na jednu vychytávku. Když chcete nějaký vzhled vyzkoušet, nemusíte ho instalovat a aktivovat, stačí jen najet na jeho náhled a za chvilku se podkreslení ukáže přímo ve vašem prohlížeči. Jedná se o velmi příjemný způsob, který by se možná mohl uchytit i jinde.

Stáhněte si: Personas

Personas: Zkrásněte si Firefox pomocí tisíců podkresleníPersonas: Zkrásněte si Firefox pomocí tisíců podkreslení

All-in-One Sidebar

Také toto rozšíření se inspiruje u Opery, konkrétně u postranního ovládacího panelu, přes který lze snadno organizovat aktivity vašeho prohlížeče. Mezi ty aktivity patří správa záložek, doplňků, stahování a historie. Někdy se v panelu může objevit i nabídka některého rozšíření, pokud takový způsob zobrazení podporuje. To je třeba příklad MediaPlayerConnectivity, o kterém jsem psal v minulém článku. Panel nemusíte sledovat pořád, lze ho skrýt kliknutím na okraj prohlížeče, kde je maličké „schovávátko“. Stejným způsobem ho znovu zobrazíte. V nastavení si můžete i navolit klávesové zkratky pro jeho ovládání nebo upřesnit, kde a jak se bude panel zobrazovat. All-in-One Sidebar jistě potěší všechny, kteří neholdují okénkům a radši mají, přesně jak praví název rozšíření, vše v jednom.

Stáhněte si: All-in-One Sidebar

All-in-one Sidebar: Vše pěkně po ruceAll-in-one Sidebar: Vše pěkně po ruce

ColorfulTabs

ColorfulTabs pro změnu napodobuje funkcionalitu Internet Exploreru 8, který přišel se zvýrazňováním a rozlišováním panelů barvičkami. Pokud nejste zrovna dívka v pubertě, tak vám toho ColorfulTabs v základním nastavení zřejmě moc nenabídnou. A to protože se barvy k panelům přiřazují náhodně, takže v nastavení doporučuji změnit, aby se panely zabarvovaly podle domény. Při této konfiguraci už má ColorfulTabs své opodstatnění a orientaci v panelech může usnadnit. Navíc si v nastavení můžete předvolit barvy pro konkrétní domény. Kdybyste tedy chtěli, aby se všechny panely otevřené na LinuxEXPRESu zobrazovaly červeně, stačí pouze přidat výjimku, vybrat z palety barev červenou a můžete servírovat!

Stáhněte si: ColorfulTabs

ColorfulTabs: Ano, opravdu Internet Explorer 8 přišel s něčím, co se lidem líbíColorfulTabs: Ano, opravdu Internet Explorer 8 přišel s něčím, co se lidem líbí

Greasemonkey

Greasemonkey je jakýsi zavaděč pro skripty, s jejichž pomocí můžete upravovat chování a vzhled stránek. Nezřídka kdy bývá označován za nejzásadnější objev kolem internetových prohlížečů posledních let. A myslím, že toto tvrzení není daleko od pravdy, přiznejme si, že žádné větší revoluce se v této oblasti opravdu nekonají. Pokud máte zkušenosti s JavaScriptem, můžete si napsat skripty vlastní, když dáte přednost už připraveným skriptům, hodně jich naleznete na serveru UserScripts.org. Jsou jich tam desetitisíce a ty nejúspěšnější z nich zkusily miliony lidí. Instalace probíhá prakticky stejným způsobem jako instalace rozšíření. Na stránce skriptu kliknete na Install a dál už to znáte. Možností, co s Greasemonkey provádět, je mnoho. Vše je limitováno pouze možnostmi JavaScriptu a případně omezeními upravované stránky. Ať už se jedná o jednoduchou úpravu malého detailu, nebo de facto překopání celého webu.

Stáhněte si: Greasemonkey

Greasemonkey: Správa nainstalovaných scriptůGreasemonkey: Správa nainstalovaných scriptů

FireGestures

Způsob ovládání prohlížeče gesty myší je docela oblíbený a mnoho lidí tvrdí, že když ho jednou okusíte, už se ho nejspíš nebudete chtít vzdát. A jak že to vypadá v praxi? Nejprve si nastavíte, pro jaké tlačítko myši mají být gesta aktivní. V základu je nastaveno pravé tlačítko a to mi také přijde jako nejpříznivější řešení. K různým akcím prohlížeče můžete v nastavení namapovat gesta, hodně je jich už předpřipravených, tak se nebojte, že byste museli všechno nastavovat sami. Tak například pro zavření okna je nastaveno gesto URD. To znamená, že stisknete a budete držet pravé tlačítko myši, popojedete nahoru (Up), doprava (Right), potom dolů (Down) a v důsledku tohoto gesta se okno zavře. Takto to možná zní trochu krkolomně, ale věřte, že se vám gesta po chvíli dostanu do ruky, a když si na ně zvyknete, znatelně vám urychlí práci s prohlížečem.

Stáhněte si: FireGestures

FireGestures: Přednastavená gestaFireGestures: Přednastavená gesta

DownThemAll

V prvním dílu jsme si představili Download Statusbar, rozšíření, které vylepšuje správce stahování. Pořád to ale není z ohledu funkcí nic světoborného. Pokud toužíte po pokročilejším správci stahování, určitě čtěte dál. DownThemAll sice stále není plnohodnotný download manažer, jakým je třeba populární D4X (Downloader for X), ale určitě má co nabídnout. Umí pracovat s kontrolními součty (MD5, SHA), importovat odkazy z externího seznamu, zobrazuje podrobné informace o průběhu stahování atd. To je však jen jedna jeho stránka. Ta druhá - neméně zajímavá - se skrývá v jeho schopnosti filtrovat obsah stránek a hromadně ho stahovat. Tím pádem můžete stáhnout například hromadu archivů, na které daná stránka odkazuje, bez větší ujmy pro vaši trpělivost.

Stáhněte si: DownThemAll

DownThemAll: Hromadně stahujeme titulky pomocí filtru „srt“DownThemAll: Hromadně stahujeme titulky pomocí filtru „srt“

Firefox Universal Uploader

Toto rozšíření je opravdu univerzální, dokáže se připojit k mnoha serverům pro sdílení různého obsahu a pracovat s nimi. Našinec asi nejvíce využije podporu Facebooku, YouTube, Flickru, Picasy, Google Docs a nově i Rapidshare.com, další služby už jsou trochu exotičtější a jsou užívané spíše v zahraničí. Firefox Universal Uploader na první pohled vypadá jako FTP klient nebo jako klasický dvoupanelový správce souborů. Nalevo procházíte obsah svého stroje a napravo už vidíte svůj obsah na serveru, ke kterému jste připojeni. Když se tedy připojíte ke svému účtu na YouTube, uvidíte svá nahraná videa přehledně v adresářové struktuře. Video potom nahrajete pouhým přetáhnutím z levého do pravého panelu a vyplníte pár základních informací tak, jak to znáte z webového rozhraní YouTube.

Stáhněte si: Firefox Universal Uploader

Firefox Universal Uploader: Upload videa na YouTubeFirefox Universal Uploader: Upload videa na YouTube

Jak vidíte, rozšíření pro Firefox existují snad na všechno. A to jsme ani z ohromné dálky nenapsali o všech, na oficiálním webu s rozšířeními jich je přes pět tisíc. Díky nim si můžete udělat prohlížeč takový, jaký chcete. Rozšíření zkrátka dělají Firefox.

 

Nahoru

Příspěvky

Miroslav Hrončok Rozšíření do Firefoxu - do třetice všeho dobrého
Miro Hrončok 2. 11. 2009, 01:00:08
Odpovědět  Odkaz 
Ještě jsem objevil zajímavou věc pro twitteristy a twitteračky: TwitterBar https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/4664
Rozšíření do Firefoxu - do třetice všeho dobrého
Daniel 2. 11. 2009, 08:40:47
Odpovědět  Odkaz 
Můj asi jeden z nejoblíbenějších "doplňků" je CoolPreviews - bez něj si již prohlížeč nedokáži představit . Stačí nejet na odkaz a za odkazem se objeví malinká lupa a po najetí nad ní se zobrazí okamžitý náhled odkazu - stačí jen myší sjet mimo a zobrazení spadne . Je i možnost náhledu jak otevřít v novém panelu tak si jen podržet odkaz tak i poslat mejlem url.
Ideální při hledání kdy nechceme stále jen klikat na odkazy a následně je zase zavírat .
Roman Bořánek Re:Rozšíření do Firefoxu - do třetice všeho dobrého
Roman Bořánek 4. 11. 2009, 14:15:33
Odpovědět  Odkaz 
Také jsem ho měl v hledáčku, ale nakonec dostaly přednost jiná rozšíření. CoolPreviews hlavně chce svižnější připojení, aby to opravdu zrychlovalo práci. Nic pro mě s ani ne 2Mbit. :(

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz