přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Seznamte se s Moodle, nejrozšířenějším open-source systémem pro e-learning: Díl 1 - Trocha historie a základní informace

Seznamte se s Moodle, nejrozšířenějším open-source systémem pro e-learning: Díl 1 - Trocha historie a základní informace

moodle100.png

Vážení čtenáři, následující článek je prvním dílem ze seriálu, ve kterém vám představíme open source software Moodle, který je podle nás jedním slovem úžasný. Moodle je dnes nejrozšířenějším open-source systém pro e-learningové vzdělávání, neboli LMS (Learning Management System), a to  v českém i globálním kontextu. Díky své variabilitě umožňuje každému provozovateli nastavit prostředí tak, aby vyhovovalo individuálním potřebám.


Historie Moodle

Původním autorem LMS Moodle je Australan Martin Dougiamas, který je ve vedení společnosti Moodle Pty dodnes. Po prvotní verzi, která byla napsána v jazyce Python nad aplikačním serverem Zope, byl Moodle přepsán do jazyka PHP. První verze LMS Moodle byla publikována 20. srpna 2002.

Nástěnka uživatele LMS Moodle ve verzi 3.5 Nástěnka uživatele LMS Moodle ve verzi 3.5

Přehled možností správy stránek Administrátora/Správce LMS Moodle Přehled možností správy stránek Administrátora/Správce LMS Moodle

Softwarový balík obsahující vlastní LMS Moodle, standardní množinu modulů a jazykových mutací, je dostupný pod svobodnou licencí GNU GPL, umožňující využívání systému bez jakýchkoli časových, uživatelských či datových omezení.

Základní informace o Moodle

Moodle je software pro podporu výukových systémů s využitím internetu. Mezi hlavní vlastnosti systému patří:

  • Moodle je živý projekt, ve kterém se SW neustále vyvíjí. To je velmi cenný rys, zejména při zapojení nemalé komunity uživatelů do plánů vývoje, resp. do vývoje samotného.
  • Software je poskytován jako Open Source, díky tomu existuje minimální pravděpodobnost, že by vývoj LMS Moodle byl zastaven či omezen jednostranným rozhodnutím.
  • Moodle je multiplatformní software a funguje na různých systémových a databázových platformách.
  • Je navržen na základě sociálně konstruktivistického přístupu ke vzdělávání, tedy vzdělávání podporující komunikaci a spolupráci.
  • Je lokalizován do více než 100 jazyků, tj. je možné ho implementovat do multikulturního prostředí, nebo ho efektivně využívat při výuce jazyků.
  • Kurzy lze vytvářet přímo v systému Moodle, tj. nejsou zde dodatečné náklady na vytváření kurzů. Tento fakt velmi pozitivně přispívá k nasazení systému, protože Moodle poskytuje jednoduché a homogenní prostředí.
  • Vzhled a funkčnost systému lze přizpůsobit představám uživatelů, protože systém je modulární a velmi tvárný pomocí systému nastavitelných parametrů.
  • Moodle je vyvíjen souběžně jako mobilní aplikace, tj. funkčnosti pro uživatele jsou dostupné stejně v prohlížečích na PC a současně i ve volných mobilních aplikacích pro platformy Android a iPad/iPhone. Výhodou mobilní aplikace je možnost studia off-line.
  • Nařízení GDPR je součástí základního balíku Moodle, kdy nastavení systému, správa zásad, komunikace subjektů osobních údajů s Pověřencem pro ochranu osobních údajů a odstraňování exspirovaných údajů jsou v souladu s požadavky nařízení.

Silnou stránkou Moodle je také podpora komunitního prostředí včetně gamifikačních prvků, diskusních fór, chatů, zasílání novinek, napojení na cloudové služby, sociální sítě apod. Jedním z rysů komunitního projektu, je i pravidelné pořádání setkání komunity Moodle v rámci akce MoodleMoot, která je opakovaně pořádána v různých částech světa, vč. České republiky.

Přehled možností správy stránek Administrátora/Správce LMS Moodle Přehled možností správy uživatelů z pohledu Administrátora/Správce LMS Moodle

Přehled modulů LMS Moodle z pohledu Administrátora/Správce Přehled modulů LMS Moodle z pohledu Administrátora/Správce

Systém pro řízení vzdělávání Moodle má díky své otevřenosti významnou konkurenční výhodu – lze jej úspěšně implementovat do prakticky libovolné informační architektury organizace a integrovat jej s dalšími systémy třetích stran, například s personálními systémy, ERP systémy, studijními informačními systémy a dalšími.

Přehled činností LMS Moodle při tvorbě kurzu Přehled činností LMS Moodle při tvorbě kurzu

Přehled studijních materiálů LMS Moodle při tvorbě kurzu Přehled studijních materiálů LMS Moodle při tvorbě kurzu

Rozvoj LMS Moodle má své centrum v australském Perthu, další rozvoj a zákaznické úpravy LMS Moodle zajišťuje celosvětová sít Moodle partnerů.

Základní rozhraní kurzu v LMS Moodle v rozhraní pro editaci Základní rozhraní kurzu v LMS Moodle v rozhraní pro editaci

Editační rozhraní studijního materiálu LMS Moodle Editační rozhraní studijního materiálu LMS Moodle

V následujících dílech seriálu se zaměříme na problematiku vývoje a udržitelnosti LMS Moodle, na řešení GDPR v LMS Moodle, a na novinky v mobilní aplikace a dalším vývoji v LMS Moodle.

Michal Bajer, Bohumil Havel
Autoči článku působí ve společnosti PragoData Consulting, která je certifikovaným Moodle partnerem pro Českou republiku.

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Seznamte se s Moodle, nejrozšířenějším open-source systémem pro e-learning: Díl 1 - Trocha historie a základní informace
Petr Valach 9. 01. 2019, 21:18:10
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji oběma autorům za tento seriál. Byl už potřebný a je moc dobře, že se našli partneři, kteří se do toho pustili.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz