přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu

TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu

teamviewer.png

TeamViewer slouží ke vzdálenému ovládání počítače, přenosu souborů či online schůzce. Takto propojit lze chytrý telefon s počítačem nebo dva a více počítačů navzájem.


Díky zabezpečenému spojení máte možnost prostřednictvím internetu vzdáleně propojit vybraná zařízení a jednoduše je ovládat. Program lze využít pro vzdálenou pomoc při řešení problémů, online nastavení či práci s programy z jakéhokoli místa pomocí internetu. Sdílejte obrazovku, přenášejte soubory mezi zařízeními, uspořádejte prezentaci a komunikujte online pomocí chatu nebo videochatu – to vše umí TeamViewer zprostředkovat.

Úvodní obrazovka programu Úvodní obrazovka programu

Instalace programu

Program TeamViewer se nenachází v repozitářích systému, nainstalujete jej stažením balíku přímo z domovských stránek projektu. Program je nabízen zdarma pouze pro nekomerční využití. Přímo na webu jsou ke stažení verze pro operační systémy Linux, Windows a Mac OS X. Nechybí však ani verze pro mobilní telefony – Android, iOS atd. Odkaz na stažení naleznete v sekci Soubory ke stažení.

Poznámka redakce: Verze pro Linux ke svému chodu používá Wine.

Aplikaci pro Android seženete také na Google Play – zde jsou dva typy aplikací: jedna s podporou Vzdáleného ovládání, druhá pro vytvoření Meetingu (režim prezentace obrazovky). Ideální je stáhnout si obě verze. Při prvním spuštění aplikace vás provede jednoduchý průvodce.

Průvodce při prvním spuštění Průvodce při prvním spuštění

Navazujeme spojení – ovládání a přenos souborů

Po spuštění TeamVieweru na úvodní obrazovce v panelu Ovládat vzdáleně uvidíte v sekci Povolit vzdálenou správu následující údaje: Vaše ID (slouží jako přihlašovací jméno), pod ním naleznete vygenerované Heslo. V pravé části v sekci s názvem Spravovat vzdálený počítač jsou vidět pole pro doplnění údajů partnera, se kterým budete spojení sdílet. Princip spočívá v tom, že pokud budete partnerův počítač ovládat vy, měl by vám partner předat své přihlašovací ID a heslo, které zadáte do polí v sekci Spravovat vzdálený počítač. Bude-li partner ovládat váš počítač, uděláte to přesně naopak. V této sekci vyberte, zda chcete počítač ovládat, nebo zvolte možnost přenosu souborů.

Je nezbytné, aby na každém konkrétním zařízení, která hodláte spojovat, byl program TeamViewer nainstalován, bez tohoto kroku je navzájem nepropojíte.

Přihlašovací údaje Přihlašovací údaje

Úvodní obrazovka programu – telefon s Androidem Úvodní obrazovka programu – telefon s Androidem

Po navázání spojení se v oznamovací oblasti zobrazí panel TeamVieweru, kde naleznete další doplňky, které vám mají usnadnit práci, jako např. Video, Konferenční hovor, Voice, Chat a další.

Panel v oznamovací oblasti Panel v oznamovací oblasti

Propojíte-li např. telefon se svým počítačem, na obrazovce Smartphone je zobrazena plocha včetně kurzoru, který lze ovládat pomocí dotykového displeje. Na spodní hraně obrazovky je panel nástrojů, pomocí kterého lze vyvolat klávesnici, myš, přiblížení (lupu), nastavení a ukončení spojení.

Nyní lze pomocí mobilního telefonu ovládat počítač, tzn. využívat veškeré nainstalované programy a obsah uložený na disku a připojených externích zařízeních. Buďte však obezřetní, komu své přístupové údaje sdělíte, při navázaném spojení s ním sdílíte veškerý obsah svého počítače. Na druhou stranu během přenosu vidíte v reálném čase všechny činnosti, které váš partner provádí, a samozřejmě máte možnost v případě potřeby kdykoli relaci ukončit pomocí příslušného tlačítka s křížkem.

Snímek aplikace na Androidu – připojení k počítači Snímek aplikace na Androidu – připojení k počítači

Ovládání na mobilním zařízení je velice jednoduché, s nadsázkou se dá říct, že je to, jako byste pracovali přímo s počítačem. Pokud si navíc přečtete stručnou nápovědu, jistě si ovládání bez větších obtíží osvojíte.

Nápověda – ovládání Nápověda – ovládání

Pokud jste zvolili možnost přenosu souborů, zobrazí se na obrazovce dvoupanelový správce (při propojení dvou PC), pomocí kterého lze přenášet soubory mezi zařízeními, stejně tak tomu je v případě propojení mobilního zařízení a počítače, zde se však odehrává vše pouze v jednom okně, což je o něco méně komfortní.

Přenos souborů – propojení mezi dvěma počítači Přenos souborů – propojení mezi dvěma počítači

Přenos souborů – propojení mezi počítačem a mobilním telefonem Přenos souborů – propojení mezi počítačem a mobilním telefonem

Pokud chcete ovládat nějaké zařízení častěji, lze si jej přiřadit do Adresáře – usnadníte si pak následná připojování. Abyste si mohli adresář založit, je nutné si vytvořit pomocí aplikace bezplatný účet na domovských stránkách programu. Vyvolání z adresáře je užitečné v případě, že se pohybujete např. někde na cestách a chcete se podívat na informace uložené v zařízení, které je doma nebo daleko od vás.

Adresář – registrační formulář Adresář – registrační formulář

Navazujeme spojení – konference, sdílení obrazovky

Stejně jako výše zmíněné ovládání v režimu „přenášení dat“ lze počítač či mobil spojit v režimu Schůzky, při kterém sdílíte s pozvanými účastníky svou plochu (obrazovku). Zde máte možnost ostatním členům předvádět prezentaci a během ní komunikovat za pomoci chatu, přenosu hlasu (stejně jako při použití Skypu) nebo videochatu. K vytvoření tohoto typu propojení přepněte na kartu Schůzka v hlavním okně programu.

Režim „Schůzka“ Režim „Schůzka“

Princip navázání spojení je naprosto stejný, jak již bylo popsáno v předchozím odstavci. Jeden z účastníků vytvoří schůzku, která obdrží jedinečné ID, poté se připojí ostatní uživatelé zadáním ID schůzky a hesla do své aplikace. Nyní se konference může začít odehrávat. Díky zprostředkování obrazovky v reálném čase můžete ostatní seznámit se svým projektem pomocí tabulek, grafů nebo názorné ukázky. Samozřejmostí je online komunikace pomocí nástrojů Chat, Voice a Videochat. Budete-li chtít ostatním hostům konference zaslat soubor, můžete využít kartu Šanon, kterou naleznete v panelu, jenž se při spuštění zobrazí v oznamovací oblasti. Tam také naleznete další pomocné nástroje, možnosti nastavení a přehled připojených účastníků.

Panel v režimu konference Panel v režimu konference

Pohled na konferenci očima uživatele smartphonu Pohled na konferenci očima uživatele smartphonu

Shrnutí

Program TeamViewer je mocný pomocník sloužící ke vzdálené správě dalších zařízení, nabízí mnoho nadstandardních funkcí, které jistě oceníte a jež vám usnadní práci. Velice vydařené je uživatelské prostředí a intuitivní možnosti ovládání, používání je tedy radost, nikoli utrpení, tomu též napomáhá lokalizace do češtiny. Program není nutné po instalaci složitě nastavovat, jeho používání je tedy snadné i pro uživatele, který se v připojení nevyzná. Pokročilejší uživatel si pak může program nastavit dle svých specifických požadavků.

Nastavení programu v počítači Nastavení programu v počítači

Nastavení aplikace pro Android Nastavení aplikace pro Android

Nahoru

Příspěvky

TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
Max 2. 11. 2012, 12:14:27
Odpovědět  Odkaz 
Pokud vím, tak GNU/Linux nemá vlastní verzi této aplikace, ale běží ji skrze Wine. To by se, myslím, hodilo dodat.
TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
Ravensun 2. 11. 2012, 14:02:29
Odpovědět  Odkaz 
No prý má:
http://www.teamviewer.com/en/download/linux.aspx
Pavel Petřík TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
Pavel Petřík 2. 11. 2012, 17:47:20
Odpovědět  Odkaz 
Teamviewer pro Linux používá pro svůj chod Wine, je to napsané v článku (viz "Poznámka redakce" v odstavci Instalace).
TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
rr5 2. 11. 2012, 21:51:49
Odpovědět  Odkaz 
"Je nezbytné, aby na každém konkrétním zařízení, která hodláte spojovat, byl program TeamViewer nainstalován, bez tohoto kroku je navzájem nepropojíte."
- Toto nie je pravda, staci ze je nainstalovany na PC, ktore chcete ovladat.

- z mojich skusenosti, z linuxu a androidu bezproblemov ovladam PC s win
- ale napoak, z Win bohuzial nejde ovladat linux, napriek tomu ze sa spojim, tak to nejako nefunguje-Fedora... Mozno to mam zle nastavene...
- pre firmy platene...

- neoverene spekulacie hovora, ze komunikacia ide cez nemenovanu bezpecnostnu zlozku.... pripad v usa.... Kazdopadne, nie je to opensource, nevieme co sa vo vnutri deje.

Aleternativa, celkom podarena, LogMeIn... zdarma
Lukáš Jelínek Re: TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
Lukáš Jelínek 2. 11. 2012, 22:18:42
Odpovědět  Odkaz 
LogMeIn je sice zdarma, ale bez registrace si člověk neškrtne. TeamViewer, podobně jako jeho alternativa Ammyy, umožňují pro osobní použití stáhnout program a žádnou registraci neřešit. Jinak zmíněný Ammyy je oproti TeamVieweru řádově levnější.
TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
DTJ 3. 11. 2012, 08:19:33
Odpovědět  Odkaz 
Když už se zde zmiňují alternativy, vzpomenu i Italc, který je skutečně pro Win i Linux a úspěšně ho používám pro vzdálenou administraci ve škole. Bohužel s tou novou verzí 2 mám problémy - je tam trochu složitější konfigurace a zdá se mi, že řada 1 a 2 spolu nespolupracuje. Možná by ta nová verze stála za článek (spolu s popisem nastavení)- starší tu už tuším byla.
http://italc.sourceforge.net/
Lukáš Jelínek Re: TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
Lukáš Jelínek 3. 11. 2012, 16:21:27
Odpovědět  Odkaz 
Díval jsem se na něj, na školní prostředí opravdu asi ideální. Na vzdálenou pomoc (zejména ad hoc) to ale není, musí se instalovat a konfigurovat, navíc není použitelný za NATem.
TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
volani.webnode.cz 3. 11. 2012, 22:14:04
Odpovědět  Odkaz 
A jak je to s VNC klienty a podporou šifrování a NATování a co protokol SPICE ?
Lukáš Jelínek Re: TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
Lukáš Jelínek 3. 11. 2012, 23:14:19
Odpovědět  Odkaz 
UltraVNC má nějaké tři šifrovací pluginy, ale zkušenosti s tím nemám - VNC již delší dobu používám jen skrz SSH tunel.
Petr Valach TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
Petr Valach 10. 11. 2012, 06:20:32
Odpovědět  Odkaz 
Spíš než vyloženě střihání videa by se mi hodilo něco na tvorbu tutorů - něco jako komerční Camtasia, i když třeba se spoustou (pro mě nepotřebných) funkcí míň :-((
Petr Valach Re: TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu
Petr Valach 10. 11. 2012, 06:21:11
Odpovědět  Odkaz 
Omlouvám se, toto mělo patřit ke článku věnovanému openshotu.
Pardon.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz