přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tint Photo Editor: Barevné triky pro vaše fotky

Tint Photo Editor: Barevné triky pro vaše fotky

Potěšte své blízké zajímavými fotografiemi. Nemusíte být žádný velký umělec nebo umělka, stačí přece software, ne? Jeden zajímavý program vám představíme - změní barvy vašich snímků tak, že budou vypadat jako z kalendáře Pirelli.


Program-kouzelník se jmenuje Tint Photo Editor a vlastně se o editor ani nejedná. Uživateli je totiž přisouzena role spíše pasivní - ale k tomu se hned dostaneme, nejprve zmínka o instalaci.

Instalace programu

Program je k dispozici pro Windows a pro Linux, ovšem pro něj pouze ve zdrojových kódech. V repozitářích Ubuntu jsem jej (dosud) nenašel, proto jsem si na pomoc zavolal Wine. S jeho pomocí jsem program nainstaloval a také jej spouštím. Funguje bez problémů.

A co to vlastně dělá?

Jistě vás zajímá, co program vlastně dělá. Odpověď je jednoduchá, vysvětlení už tak snadné není. Program hledá ve fotografii skupiny barev a pro každou skupinu vytvoří snímek - společná skupina barev vynikne, zbytek snímku je v odstínech šedi. Uživatel zadá počet těchto skupin, čímž může ovlivnit počet snímků. Následně pak může jednotlivé snímky míchat dohromady, čímž vznikne finální zajímavý obrázek. Ukázka napoví více.

Originálvez1

Kromě počtu skupin lze ještě nastavit kvalitu, ovšem nezjistil jsem, která hodnota je pro vyšší a která pro nižší kvalitu výsledku. Navíc není kvalita vidět, resp. nevím, v čem spočívá - zda ve způsobu zpracování, nebo ve výsledném obrázku.

Několik verzí snímkuNěkolik verzí snímku

Mezi další parametry patří operace s barvou, pokud jej nepoužijete, bude výsledek v odstínech šedi. Dva parametry týkající se souřadnic zřejmě hrají roli při způsobu, odkud jsou data zpracovávána, nicméně jsem opět nezjistil výrazný rozdíl.

Parametry programuParametry programu

Program je jednoduchý, nenáročný na obsluhu, zřejmě proto nemá vůbec žádnou nápovědu. Je to výborná hračka, výsledky podává skvělé a rozhodně zabaví nejednoho fotografa.

Tipy pro práci

Aplikaci používám už několik měsíců a takto upravené snímky jsem nechal vytisknout na papír. Na některých fotkách si vyláme zuby, převážně na těch, kde nejsou větší celobarevné plochy nebo je v jednom barevném tónu. Čím více je snímek barevně roztříštěný, tím vyšší hodnotu u parametru Colour zadejte. Ne vždy to ale povede k dobrému výsledku, některé fotky takto prostě zpracovat nelze.

Špatné výsledkyŠpatné výsledky

Jindy zase dosáhnete zajímavého efektu. Samozřejmě by bylo vhodné snímek začistit a odstranit drobné detaily, ale to je téma na jiný článek. Tint má navíc kouzlo v tom, že jej zvládnou používat i laici - a výsledek stojí za to. Další snímky naleznete v galerii.

trolejbusy1

hlaska1

Konec světa?

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Tint Photo Editor: Barevné triky pro vaše fotky
Milhouse 25. 09. 2008, 10:33:04
Odpovědět  Odkaz 
Moc hezké. Budu to muset někdy zkusit. :)
Josef Vanžura Tint Photo Editor: Barevné triky pro vaše fotky
gindar 28. 09. 2008, 19:06:34
Odpovědět  Odkaz 
negativisticky laděný koment: Kde jsou ty doby kdy tato technika byla příslibem několika hodin práce - to si člověk hned rozmyslí s jakým obrázkem to provede a výsledek pak stojí za to. Dnes párkrát kliknu a mám maglajz obyčejné fotky. Chtěl bych být v době ZX Spectra a v ruce třímat praktiku... To se ještě věci dělaly pořádně, nebyly windows ani linux.
skoro-pozitivně laděný koment: Kdyby to tak neprznilo fotky, tak je to krásná věc :)
Tint Photo Editor: Barevné triky pro vaše fotky
bluemoon 9. 10. 2008, 20:33:15
Odpovědět  Odkaz 
myslim, ze daleko lepe se to da zvladnout v gimpu. Ten obsahuje nastroj, kde se barevna oblast podle uhlu vyberu da prevest na jinou barevnou oblast, uzsi, tim si pripravime presne tu cast, kterou potrebujeme prevest do sedi. pak v nastrojich barev teto barve snizime sytost. Vyhodou je procentualni prekryti teto barvy, takze ten odstin odbarvene barevne oblasti tam muze klidne byt. Na ukazku treba http://bluechat.nazory.cz/index.php?gallery=Abstraction&image=141.jpg&lang=cs

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz