přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tipy na záchranu dat v Linuxu pro začátečníky

Tipy na záchranu dat v Linuxu pro začátečníky

zachrana_tip.png

Stává se to. Systém spadne nebo se omylem smaže soubor, který se nestačil zálohovat, a problém je na světě. Bohudík existuje na internetu maximum možných nástrojů, které vám mohou soubor pomoci obnovit.


V tomto článku bychom chtěli poradit především začínajícím a mírně pokročilým uživatelům Linuxu. Smyslem bude představit, v rámci možností jednoho článku, tipy na nástroje na obnovu dat, běžící na linuxové platformě, jaké považujeme z naší profesní zkušenosti záchranářů dat za nejlepší. Když to bude jen trochu možné, odkážeme čtenáře na kvalitní informační zdroje.

Takhle jsme tedy na obsah nahlíželi, takže pokud jste pokročilý uživatel, je vhodnější využít tool Mondo Rescue nebo Scalpel, které nejsou součástí přehledu, a napíšeme o nich možná někdy příště. Než se pustíme do představení slíbených nástrojů, máme pro vás dvě rady jako prevenci:

  • Využívejte zálohování spuštěním programu rdiff-backup (pěkně shrnutý informativní úvod od Michala Dočekala do programu zde)
  • Verzujte své soubory systémy, jako je například Subversion nebo Git na cizí server (Github, Gitlab, Bitbucket apod.)

Jak víme z každodenní praxe, a to nejen z prostředí Linuxu, ale i z ostatních operačních systémů a paměťových médií, ztráta dat je často zapříčiněná lidským faktorem.

ddrescue

Jde o známý a praktický „tool“ na obnovu z fyzicky poškozeného disku. Je skutečně jedním z nejlepších. Kopíruje data ze souboru nebo hardwarového zařízení na odlišné místo a obnovuje data v případě chyb čtení.

Funguje na podobném principu jako dd, ale na rozdíl od něj umí například vadné datové bloky přeskočit nebo začít číst odzadu. V prvním běžícím cyklu kopíruje data, která jsou na první pohled dobře dostupná, a chyby zaznamenává do logu. Při druhém cyklu pátrá, v menší načítací rychlosti, po problémových blocích a důsledně se věnuje datům jen v těchto vymezených částech. 

Mezi jeho přednosti patří i to, že je navržen tak, aby fungoval plně automaticky, označoval špatná sektory na disku a umožňuje až několik pokusů o obnovení v odlišných podmnožinách. Tady je pěkně popsaný konkrétní proces klonování pevného disku.

TestDisk & PhotoRec

TestDisk poměrně spolehlivě obnovuje ztracené oddíly a bootovací sektory na disku (NTFS, k tomuto tématu je na internetu volně dostupná zajímavá bakalářská práce Tomáše Březiny:

Vytvoření programu pro záchranu dat z NTFS oddílu pomocí Linuxu) a jeho ovládání je snadné a intuitivní. Kromě Linuxu se dá využít u operačních systémů BSD, Mac OS X, SunOS, Windows a u starého dobrého DOSu. Na Wiki Ubuntu najdete vyčerpávající návod na použití i s obrázky.

Součástí balíčku s TestDiskem je i aplikace PhotoRec. Pěkně jí zde na portálu před 11 lety poprvé představil pan Šípoš v článku o obnovení smazaných dat. Primárně byla aplikace navržena pro obnovu jen digitálních fotografií, ale uživatelská zkušenost ukazuje, že ji lze vhodně využít k obnově i ostatních typů dat.

PhotoRec ignoruje file system a pracuje se „surovými“ daty, takže si dokáže poradit i s re-formátovanými soubory a vážně poškozenými souborovými systémy.  Tady najdete v češtině popsané kroky, které udělat po otevření aplikace PhotoRec.

Trinity Rescue Kit

Trinity Rescue Kit, to je bezplatná živá linuxová distribuce s přehledným textovým menu pro údržbu a opravu dat a ztracených oddílů. Mimo to si umí poradit s obnovením hesla, vyčištěním disku, klonováním mrtvých instalací Linuxu, ale i Windows a s antivirovou kontrolu (v balíčku je na to až pět produktů).

Jsou tři způsoby, kterými se Trinity Rescue Kit v praxi spouští (což je platné pro všechny Rescue nástroje, jde o koncovku ISO), a to; přes CD, USB disk nebo pomocí PXEPreboot eXecution Environment.

Z dalších Rescue bootovacích nástrojů máme také dobré zkušenosti se SystemRescue, který může být vhodnou alternativou.

PartedMagic 

Deset let starý článek od Václava Maněny o této live Linuxové distribuci je stále vhodným zdrojem pro první ponoření do práce s PartedMagic. Jediné, do čeho bychom v článku „rýpnuli“, je rada autora z příspěvku na umístění disku do lednice před startem procesu záchrany. My to dělat nedoporučujeme.

Ale zpět k samotné distribuci. Parted Magic je velmi šikovný program, který podporuje všechny běžné souborové formáty (ext2, ext3, ext4, fat16, fat32, atd.). Můžete jej použít pro širokou škálu procesů, jako například pro rozdělení disku a jejich správu, dále klonování oddílů, vymazání, benchmarku, analýzu výkonu a pro záchranu disku před selháním.

Z pozice specialistů na záchranu dat jsme zažili poměrně dost, jako třeba vysekávání dat z utopené tatrovky, seškvařené disky z mikrovlnky nebo disky přejeté autem takovým způsobem, že se dalo pomalu hádat – jako kdysi v Kufru s Pavlem Zedníčkem – co že to je za abstraktní předmět.

Když nastane hardwarová závada na HDD nebo dalších paměťových médiích, je jen velmi malá pravděpodobnost, že se i sebezkušenějšímu jedinci podaří data na 100 % zachránit. Skoro dvacetiletá praxe v oboru nám to jasně potvrzuje.

Tým DataHelpu

Z pozice specialistů na záchranu dat jsme zažili poměrně dost, jako třeba vysekávání dat z utopené tatrovky, seškvařené disky z mikrovlnky nebo disky přejeté autem takovým způsobem, že se dalo pomalu hádat – jako kdysi v Kufru s Pavlem Zedníčkem – co že to je za abstraktní předmět.

Když nastane hardwarová závada na HDD nebo dalších paměťových médiích, je jen velmi malá pravděpodobnost, že se i sebezkušenějšímu jedinci podaří data na 100 % zachránit. Skoro dvacetiletá praxe v oboru nám to jasně potvrzuje.

Nahoru

Příspěvky

Tipy na záchranu dat v Linuxu pro začátečníky
Pavel 7. 12. 2018, 07:10:11
Odpovědět  Odkaz 
Pěkný článek, jen by mě zajímalo, zda existuje něco podobného pro Linux i na záchranu disků RAID, uznávám, že se placených věci je dost, ale kvůli jednomu zařízení to vše vychází docela draho a co pak s tím ?
Tipy na záchranu dat v Linuxu pro začátečníky
Martin 8. 01. 2019, 23:03:01
Odpovědět  Odkaz 
Neoznačený PR článek!!!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz