přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)

Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)

debain_notext.png

V dnešním díle našeho seriálu se podíváme na jednu z nejstarších a nejznámějších linuxových distribucí. A aby to bylo ještě zajímavější, bude se jednat o teprve připravované vydání, díky kterému se do distribuce jako výchozí prostředí vrací GNOME 3.


Trochu teorie pro začátek

Debian již dlouhá léta patří bezesporu mezi nejstabilnější distribuce s obrovským množstvím balíčků, které jsou přímo pro něj připraveny a kompilovány. Je proto zajímavé podívat se na to, jak této pověsti dostojí verze, která je ještě stále ve fázi testování. Debian 8 Jessie právě přichází.

Než se naplno vrhneme na „osmičku“, je dobré připomenout, že poslední stabilní vydání Debianu má označení 7.7 Wheezy a bylo vydáno 18. října 2014 na základě původního vydání Debianu 7.0 z května 2013.

Všechny dostupné verze tohoto připravovaného vydání distribuce stáhnete na domovských stránkách. Více informací o možnostech získání pak naleznete v sekci „Jak získat Debian“. Většinou se této fázi „získávání“ a instalaci systému věnuji jen zběžně, ale dnes udělám trochu výjimku. Příčinou je skutečnost, že samotný proces instalace závisí právě na tom, jaký obraz distribuce získáte. Pro začínající uživatele, kteří si chtějí tuto distribuci pouze vyzkoušet, doporučuji stáhnout živou verzi, kterou můžete spustit přímo z CD bez nutnosti instalace systému.

Pro pokročilejší uživatele a pro všechny ostatní, co budou chtít systém rovnou instalovat, je tu možnost stažení hned několika obrazů. Obrazy jsou rozděleny nejenom dle architektury, pro kterou jsou určeny, ale i podle toho, zda budete při instalaci využívat zařízení připojené k Internetu nebo budete instalovat systém bez možnosti stahování potřebných balíčků.

Můžete tak využít základní obraz, kterým nainstalujete pouze nejdůležitější komponenty, a to bez grafického prostředí. V tomto případě budete moci po instalaci pracovat pouze v prostředí příkazového řádku. Tuto možnost využijí jen zkušení uživatelé, jejichž prioritou je maximálně konfigurovatelný systém, který obsahuje pouze chtěné, vybrané balíčky.

Další a nejčastěji využívanou možností bude stažení systému na CD nebo DVD discích (8 CD nebo 3 DVD). Pokud při instalaci budete připojeni k Internetu, stačí zpravidla stáhnout pouze disk s pořadovým číslem 1. Ostatní balíčky doinstalujete prostřednictvím síťových zrcadel.



Instalace a první spuštění

Tak to by bylo z teorie získání Debianu asi to nejdůležitější. Teď už nám nezbývá nic jiného, než systém nainstalovat. Proces je spuštěn automaticky po načtení instalačního média. V průběhu instalace vám bude radit a navádět vás krok za krokem textový instalátor. Ten si v ničem nezadá s oblíbenými grafickými „klikátky“.

Celá instalace proběhne pravděpodobně bez jakéhokoli problému (já jsem se ani v jednom ze tří pokusů s žádným nesetkal), jen doba procesu bude závislá na tom, jak jste systém nastavili, kolik balíčků je nutné stahovat a na rychlosti připojení. Na konci instalace přijde již jen nutný restart systému.

Ani Debian s GNOME 3 se nesnaží měnit zaběhnutý vzhled prostředí Ani Debian s GNOME 3 se nesnaží měnit zaběhnutý vzhled prostředí

Po prvním přihlášení do nového operačního systému následuje pochopitelně několik kroků spojených s nastavením. Určitě bude nutné nakonfigurovat připojení, nastavit čas a datum, případně doinstalovat potřebné jazykové balíčky. Poté ještě provést aktualizaci a máte hotovo.

Nastavení jednotlivých komponent můžete provést prostřednictvím přehledného panelu nastavení, který je součástí prostředí GNOME 3. A protože jsem se o prostředí již zmínil v tomto článku podruhé, tak se pojďme podívat poněkud podrobněji, čím nás systém může oslovit.

Nastavení systému provedete přehledně z jednoho panelu, tak jak je u moderních distribucí zvykem Nastavení systému provedete přehledně z jednoho panelu, tak jak je u moderních distribucí zvykem

To, že osmé vydání Debianu přináší opět GNOME, již víme. Mohu tedy napsat, že se jedná o verzi 3.14, ale tato informace není zcela přesná. Vývojáři totiž prvky a jednotlivé komponenty do prostředí přidávají až po patřičném testování. A tak se naše prostředí po instalaci sice tváří jako poslední aktuální vydání, ale mnoho implementovaných balíčků je ještě stále ve verzi 3.12.

Poznámka autora: Tato informace se ovšem s každou aktualizací mění a je jasné, že při uvolnění osmé verze, bude již v systému určitě 3.14.

Tato kombinace však nemá vliv na plynulost a bezproblémový chod systému, schází ovšem některé vlastnosti (např. předpověď počasí nebo mapy), o kterých jsme psali již dříve. Další jako je třeba hudba a Web (dříve Epiphany) jsou uvolněny do repozitářů, ale v základní instalaci jsou nahrazeny jinými aplikacemi. Jejich instalaci vám ale nic nebrání a případné nasazení je pouze otázkou výběru.

Aplikace pro každého

Pro prohlížení a práci s webem najdete po instalaci Iceweasel. Pro uživatele, kteří se již  s Debianem seznámili, to není žádná novinka; ti ostatní rychle zjistí, že se jedná o „svobodnější“ Firefox. Kancelářský balík zastupuje asi nejznámější svobodná alternativa LibreOffice ve verzi 4.3.3.2. E-maily, kontakty a poznámky můžete zpracovávat a vytvářet pomocí Evolution. Budete tak mít všechny potřebné emailové informace integrované přímo v systému.

Už nikdy tedy nepřijdete o žádnou důležitou schůzku, protože vás o všem bude informovat notifikační okno, a to bez ohledu na skutečnost, jestli je emailový klient spuštěn. Další součástí vaší komunikace se světem se bezesporu stane Empathy, která je obdobně jako Evolution součástí pracovního prostředí. Jedná se o multiprotokolový internetový komunikátor, který mimo jiné podporuje Google Talk (Hangouts), Facebook nebo ICQ.

V základní instalaci je opravdu dostatek aplikací pro jakoukoliv činnost V základní instalaci je opravdu dostatek aplikací pro jakoukoliv činnost

Po instalaci není systém aplikacemi přehlcen (jak to bývá u jiných distribucí), ale najdete zde potřebný základ pro všechny nejběžnější práce s počítačem. Nechybí žádný podstatný multimediální software. A tak si přehrajete video soubory pomocí aplikace videa (dříve Totem), poslechnete si hudbu a uspořádáte zvukové soubory v Rhythmbox (o tomto přehrávači jsme již psali dříve) nebo si můžete udělat pořádek ve fotografiích díky Shotwell. Svá data zazálohujete vypálením na CD/DVD disk pomocí Brasero.

Samozřejmě neschází ani aplikace potřebné pro nastavení systému, terminál pro práci v textovém režimu, správce a instalátor balíčků, správce aktualizací a zdrojů a další.

Grafická aplikace pro aktualizaci systému dost zlobí a je tak výhodnější využít terminál Grafická aplikace pro aktualizaci systému dost zlobí a je tak výhodnější využít terminál

Jak jste si již určitě stačili všimnout, vývojáři dávají téměř striktně pozor na to, aby využívali jen aplikace integrované přímo v prostředí GNOME nebo takové, které jsou vyvíjené pro Debian.

„Broukům“ se nevyhneme

Aplikace a systém ve většině případů fungují, jak mají, a nedochází ani k přetěžování procesoru nebo pamětí. To ale neznamená, že v systému nejsou žádné bugy. Jejich seznam můžete najít přímo na stránkách vývojářů.

O dění v systému vám poví Htop, který jednoduše nainstalujete z repozitářů O dění v systému vám poví Htop, který jednoduše nainstalujete z repozitářů

Já mám například problém s aktualizací systému, kdy mi nefunguje správce aktualizací a celou činnost musím provádět v terminálu pomocí „apt-get update a apt-get upgrade“. Další skutečností, která by mohla uživatelům vadit, je to, že nikdy nevíte, jak po aktualizaci systém zareaguje.

Většinou se jedná o pozitivní změnu, ale už se mi také stalo, že systém začal být neuvěřitelně pomalý a nemohl jsem najít žádnou zjevnou příčinu. Vše se zase vrátilo do normálu až po několikáté aktualizaci. Je proto nutné nezapomínat na to, že Debian 8 je ještě stále testovací verze, i když velice dobře použitelná. Pokud tedy o budoucím Debianu uvažujete, můžete systém začít bez obav používat již dnes.

Nahoru

Příspěvky

Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
KOLEGA 5. 12. 2014, 11:58:06
Odpovědět  Odkaz 
Máte překlep v "Hangout" :)
Lukáš Jelínek Re: Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
Lukáš Jelínek 5. 12. 2014, 12:06:46
Odpovědět  Odkaz 
Děkujeme za upozornění, opraveno.
Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
PL 5. 12. 2014, 19:09:13
Odpovědět  Odkaz 
"nikdy nevíte, jak po aktualizaci systém zareaguje.".
To je bohužel stav, který mě donutil změnit po létech distribuci, už mě to nebavilo pořád řešit (byť se na tom člověk celkem dobře naučí :-))

Debian stable je zastaralý a v případě vzdálené plochy do Win7 nezobrazuje kurzor (asi nějaká chyba knihovny), nepovedlo se mi 2 roky opravit.
Debian testing chodí jak má, jenže po každém aptitude safe-upgrade je nějaký problém a v mém případě to bylo téměř vždy něco se netem potažmo network-managerem, VPN nebo Remminiu. A protože je pro mě vzhledem k práci stežejní práce na vzdáleném PC, tak už mě to nebavilo řešit. Mimochodem rozchodit Brother multifunkci byť je skvěle podporovaná a ovladače jsou je taky celkem pracná záležitost.

Na druhém SSD mám debian testing na "hraní" a zkoušení, ale u desktopu šel po létech pryč.
Re: Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
xhc 6. 12. 2014, 03:20:16
Odpovědět  Odkaz 
len pre zaujímavosť, prechod bol na aké distro?
Re: Re: Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
PL 6. 12. 2014, 12:03:20
Odpovědět  Odkaz 
Trisquel

On to byl spíš návrat než přechod :-).
Re: Re: Re: Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
xhc 6. 12. 2014, 12:20:55
Odpovědět  Odkaz 
len pre zaujímavosť, vtedajší odchod z Trisquel bol aký? :-)
Re: Re: Re: Re: Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
PL 6. 12. 2014, 15:54:40
Odpovědět  Odkaz 
Protože mám rád strohé a minimalistické věci, něco mě pořád táhlo k debian mini instalaci, kde si člověk doinstaluje jen to co sám chce. Málo se toho může rozbít, je to rychlé a nežere místo na disku. Tak jsem jednou Debian testing nainstaloval a už se k Trisquelu nevrátil, respektive byl na třetím disku, ale už jsem do něj nebootoval. No potom se testing začal po aktualizacích trochu sypat až jsem připojení přes VPN nerozchodil, a protože se to poslední dobou sypalo skoro po každé aktualizaci (které jsou v případě testingu defakto denně), tak mě to už nějak lezlo na nervy. Notabene když má manželka na notebooku 4 roky xubuntu a bez jediného problému včetně přechodu na 14.04 před pár týdny, tak jsem si řekl, že když je to doma, tak se vlastně na testingu nemusím trápit a vrátil se k Trisquelu, který je stejně bezproblémový jako ubuntu, vše funguje out-of-box a je to distribuce svobodná.

I když mě trochu ta "pohoda" a nic nedělání po aktualizacích apod. hlodá.
Je fakt, že s debian testing člověk nezakrní :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
xhc 6. 12. 2014, 16:02:30
Odpovědět  Odkaz 
díky za odpovede.. ja som u debianu, ale testing som nikdy neskúšal.. písal si námietky na debian stable, našťastie mňa stable neobmedzuje a systém mi ide hladko od inštalácie wheezyho -v čase jeho vydania .. na testing ma to nikdy neťahalo, a tvoja skúsenosť ma v tom len utvrdzuje :-)
Re: Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
debian4ever 8. 12. 2014, 11:08:58
Odpovědět  Odkaz 
Na zaklade tvych "mouder" si me presvedcil, ze jsi jen neschopny hnup, ktery svou hloupost dava na obdiv.
Debian stable neni zastaraly, (nejen) na serverech spolehlivy a bezpecny system.
Re: Re: Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
mkub 24. 12. 2014, 12:40:17
Odpovědět  Odkaz 
presne ako pises... Debian Stable nie je zastaraly, ale na desktop je uz menej vhodny, ale na pouzitie ako server je pre odskusany SW skor idealny
a co sa tyka Debianu Testing, ja ho pouzivam doma na mojom domacom PC uz neviem po kolky rok a som s nim velmi spokojny...
a co sa tyka Ubuntu, tak s tou distribuciou mam zle skusenosti, co sa tyka multimedii a zvukoviek od Creative - Audigy 4 sa nema rada s Ubuntu, ale na Debiane som ju rozchodil vratane 6-kanaloveho audia (nemam 8-kanal)

a aj teraz slapem na Debiante 8 a ked vyjde ako stable, tak prechadzam na Debian 9
Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
xsouku04 6. 12. 2014, 11:07:11
Odpovědět  Odkaz 
Na mém notebooku T410 a SSD disku jsem zažil dvoje vážnější potíže.
Občas nefungovala externí USB klávesnice a myš. A občas se při superrychlém čtyř vteřinovém bootování kousnul. (nový systemd)
Podrobnosti a návod jak potíže odstranit/obejít zde http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=12&t=2774
Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
GeBu 6. 12. 2014, 12:50:56
Odpovědět  Odkaz 
Některé věci, které souvisí se systemd jsou už měsíce rozbité - docela mne překvapilo, že se chystá stable vydání.
Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
sdf 9. 12. 2014, 00:40:44
Odpovědět  Odkaz 
a jak to je s catalysty? xorg co obsahuje jessie catalysty oficialne neberou..chtel bych to rozjet na dv6 notasu 6770m
Re: Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
jachda 9. 12. 2014, 20:50:28
Odpovědět  Odkaz 
v repozitáři jsou 14.9, používám je.
https://packages.debian.org/jessie/x11/fglrx-driver
Třicet dní s … (Debian 8 Jessie)
David Jakubec 9. 12. 2014, 01:28:32
Odpovědět  Odkaz 
https://people.debian.org/~fpeters/debian-gnome-3.14-status.html

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz