přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Uspořádejte si filmovou sbírku s programem Griffith

Uspořádejte si filmovou sbírku s programem Griffith

griffith.png

Každý z vás má jistě doma menší nebo větší sbírku filmů, především u těch větších by bylo ideální mít v nich pořádek, aby nebyl výběr filmu na večer noční můrou. Zapomeňte na doby, kdy jste si psali tyto seznamy ručně, je tu Griffith – správce vaší filmové sbírky.


Griffith je víceméně jednoúčelový program, má za úkol uspořádat vaši filmovou sbírku. Tomu je samozřejmě přizpůsobeno i grafické prostředí tohoto programu. Vlevo je seznam celé vaší sbírky filmů s malým náhledem. Uprostřed pak velký náhled filmu, na který se právě díváte, a pod ním v kartách pak podrobnější informace jako například herecké obsazení, jazyky, vaše poznámky a další. Nahoře v menu jsou pak tlačítka pro přeskočení na další film, volby pro přidání nebo smazání filmu a tlačítka, která po jejich stisknutí buď spustí oficiální trailer, nebo vás odkážou na oficiální stránky daného filmu. Samozřejmě se zde nachází i vyhledávací pole.

Správce filmové sbírky Griffith Správce filmové sbírky Griffith

Griffith pravděpodobně najdete v repozitářích vaší distribuce. Pokud vás zajímá původ jména, vězte, že se jedná o příjmení severoamerického režiséra D. W. Griffitha, který působil především na počátku dvacátého století v němém filmu.

Přidání filmu do sbírky

Film přidáte do sbírky velmi jednoduše. Začnete tím, že kliknete na tlačítko se symbolem plusu v hlavní nabídce programu. Následně se otevře nabídka, která je členěna do karet. Samozřejmě nemusíte vše vyplňovat ručně, stačí, když napíšete název filmu, vyberete si filmovou databázi, ze které chcete data stahovat, a stisknete tlačítko Stáhnout z webu. Plusem je, že zde máme na výběr i CSFD.cz, takže můžete mít popisky filmů v češtině nebo slovenštině. S výběrem filmové databáze souvisí i to, jaký trailer se bude spouštět a na jaké oficiální stránky budete odkazováni. Vyberete-li tedy databázi CSFD.cz, bude se spouštět trailer právě z tohoto webu a budete přesměrováváni na české stránky, které pojednávají o filmu.

Ne vše se ovšem vyplní samo pomocí dat stažených z internetu, a pokud chcete mít ve sbírce opravdu pořádek, bude nutné si dát trochu více práce s vyplňováním. Například vyplníte kartu Technické informace, kde uvedete, jak kvalitní záznam máte, jestli barevný či černobílý, rozlišení nebo například na jakém médiu se film nachází. Zde máte na výběr od CD přes DVD až po Blu-ray, možnost HDD zde bohužel chybí, osobně bych tuto možnost uvítal, nejlépe kdybych mohl zadat přímo cestu a mohl film následně z programu i pustit. Velmi důležitou roli zde bude hrát i hodnocení, které filmu sami udělíte, můžete podle něj pak filmy chytře řadit. Ostatně vyhledávání filmů a třídění je zde zpracováno velmi dobře, filmy můžete například třídit i podle toho, zda jste je viděli, nebo ne.

Detail filmu ve sbírce Detail filmu ve sbírce

Výpůjčky a další zajímavé funkce

Půjčujete-li filmy kamarádům a známým, jistě oceníte funkci Výpůjčky. Nejprve si zpracujete seznam lidí, kterým je půjčujete, vyplníte e-mail, telefon, jméno a podobně. Následně ze sbírky vyberete film, který jste půjčili, zvolíte komu a zadáte datum, do kterého má být vrácen. Program umí na uplynulou dobu výpůjčky upozornit i e-mailem.

Vypůjčený film (čeština je zde mírně kostrbatá) Vypůjčený film (čeština je zde mírně kostrbatá)

Další zajímavou funkcí je jistě Export a import vaší databáze. Program umí vyexportovat velké množství formátů od CSV, HTML až po PDF, díky tomu je prezentace vaší sbírky velmi snadná. Import jistě využijete také, pokud máte více počítačů s různými filmovými sbírkami a chcete je sloučit. Příjemným překvapením je i jednoduchý tisk obalu.

Sbírka exportovaná do HTML Sbírka exportovaná do HTML

Filmy uspořádá na jedničku

Griffith sice není program se zvláštními nebo novými funkcemi, na druhou stranu je jednoduchý, přehledný a s minimálním úsilím budete mít ve filmové sbírce dokonalý pořádek. Výběr filmu na večer tedy nebude noční můrou. Konečně budete moci svým kamarádům poslat pěkný seznam filmů, které máte doma a na které se k vám mohou zajít podívat. Mrzí mne jen, že zde chybí možnost zvolit jako umístění HDD (ideálně i s cestou), popřípadě spouštění filmu přímo z programu. Alespoň to první lze splnit snadno, cestu (stejně jako cokoliv jiného) si totiž můžete napsat do poznámek. Já osobně tento program rád využiji a udělám si pořádek ve filmech. A vy?

Nahoru

Příspěvky

Michal Breškovec Uspořádejte si filmovou sbírku s programem Griffith
Michal Breškovec 24. 08. 2012, 08:35:22
Odpovědět  Odkaz 
Griffith je dobrý prográmek, kdysi jsem ho používal, ale od jisté doby začal mít vážné problémy s diakritikou při stahování údajů z CSFD.cz, takže se to stalo naprosto nepoužitelné. Na opravu jsem čekal tak dlouho, až jsem přešel na univerzálnější Tellico. Nevím jestli už je ten bug opraven, ale pokud ano, tak je Griffith určitě výborná volba pro sbírku filmů. Pokud někdo hledá univerzálnější software, kde si může udělat i sbírku knih, her, sw, čehokoliv ... tak zkuste Tellico.
Re: Uspořádejte si filmovou sbírku s programem Griffith
KamilH 24. 08. 2012, 15:15:36
Odpovědět  Odkaz 
Minulý rok, možná déle, jsem plugin do griffithu překopával aby byl funkční. Myslím, že ho i vývojáři zařadili programu. Co jsem ale program nedávno zkoušel, asi se zas na webu něco změnilo :( Chtělo by to revizi pluginu
Re: Re: Uspořádejte si filmovou sbírku s programem Griffith
Honza 27. 08. 2012, 22:11:58
Odpovědět  Odkaz 
Ano, pokud nedělám něco špatně, tak stahování z CSFD nyní (tedy opět) nefunguje!
Re: Re: Re: Uspořádejte si filmovou sbírku s programem Griffith
KamilH 30. 08. 2012, 09:04:46
Odpovědět  Odkaz 
To je divné, teď jsem zkusil nainstalovat Griffith, verze 0.13, namátkou vyhledal pár filmů a funguje. Mohl by ses mi ozvat na mail ja [snek] kamilhanus [tecka] cz a napsat, co ti nefungovalo? Díky
Uspořádejte si filmovou sbírku s programem Griffith
Kulich 27. 08. 2012, 10:54:55
Odpovědět  Odkaz 
Sám osobně používám Tellico, mám tam jak filmy tak i knihy. Umí vyhledávat na CSFD a to mi stačí.
Pavel Petřík Uspořádejte si filmovou sbírku s programem Griffith
Pavel Petřík 18. 09. 2012, 20:51:20
Odpovědět  Odkaz 
Na katalogizaci filmů jsem používal GCstar, ale také tam byl problém se stahováním informací z CSFD.cz, nakonec jsem skončil u opensource programu Ant Movie Catalog (pod linuxem funguje pod Wine), navíc jeho databáze zabírá mnohem méně prostoru.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz