přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Webové přehrávače – Instantní hudba kdekoli a kdykoli

Webové přehrávače – Instantní hudba kdekoli a kdykoli

web_hudba.png

V poslední době je zvykem přesouvat veškerá svá data na různé cloudy, ať již od Googlu, Zoho a nebo dalších. Máme tam své kalendáře, emaily, kontakty, ale také výroční (a jiné) zprávy, tabulky, někteří dokonce své diplomky a nebo dopis pro babičku. Na jiných cloudech jsou nejrůznější videa, za ten nejznámější se dá považovat YouTube. V tomto článku se podíváme na poslední dílek skládačky – webové přehrávače a úložiště hudby.


Grooveshark.com

První uvedu službu Grooveshark, což je služba pro online přehrávání hudby založená skupinou studentů z Floridy (v USA). Hlavní myšlenkou, proč byl projekt založen, byla aplikace konceptu individuálního prodeje hudby. Nakonec tento obchodní model opustili a zůstala jen myšlenka online přehrávání hudby.

Samotný přehrávač je napsaný pomocí technologie flash a otevírá se ihned po načtení hlavní stránky. V poli v levém horním rohu můžete zadat hledaný výraz, ať již interpreta, skladbu či album. V hlavní části okna se poté objeví výsledky hledání. Prostým poklepáním na položku skladbu přesunete do playlistu.

GroovesharkGrooveshark

Nad playlistem (playlist zobrazíte/skryjete klepnutím na šipku v pravém dolním rohu, resp. na pravém konci panelu nad playlistem) se nachází panel pro práci s ním. Nebudu zde popisovat jasné věci, jako k čemu je tlačítko s obrázkem reproduktoru, ale upozorním na tlačítko Radio. Přidáním rádia do svého playlistu budete zásobováni dostatkem hudby oblíbeného žánru na dlouhé roky, a to vše bez reklam.

Toto vše dostanete k dispozici ihned, zdarma a bez registrace či zaplacení jediného centu (Eura). Ovšem s registrací (zdarma) získáte mnohem víc, hlavně pro práci s playlistem, který si můžete ukládat, nahrávat, upravovat. Dále můžete komunikovat s dalšími přihlášenými uživateli a posílat si například vzájemně hudbu.

Ještě vyšší míru komfortu nabízí VIP účet, který je již placený. VIP účet nabízí například změnu vzhledu, možnost přepnutí rozhraní tak, aby vyhovovalo mobilním telefonům či nahrávání na last.fm (scrobbling). O last.fm ještě bude řeč dále v článku.

Klepnutím na tlačítko Export pod playlistem můžete vygenerovat například tento widget pro přehrávání na vašich domovských stránkách:

SoundCloud.com

Vezměte službu YouTube, úroveň obsahu stáhněte na počátky a videa nahraďte hudbou – je tu SoundCloud. Tato služba se v mnohém podobá (je inspirována) právě tolik známé stránce YouTube v jejím počátku. Není na tom nic špatného, ba právě naopak. Stejně jako dříve na YouTube uživatelé nahrávali jen svá vlastní videa ze své vlastní produkce, tak se v tuto chvíli na SoundCloud nachází velké množství především vlastní či nezávislé produkce hudby. Časem se třeba ze SoundCloud stane podobně slavná služba jako YouTube, kam budou svá díla nahrávat i ti opravdu velcí (myšleno do objemu prodaných desek, ne vždy nutně do kvality) a známí umělci, ovšem nechme všemu čas a uvidíme, co s touto službou udělá ona neviditelná „ruka trhu“.

Na rozdíl od prvně jmenovaného serveru Grooveshark zde nenajdete (povětšinou) celá alba známých interpretů, ale spíše jednotlivé skladby od nezávislé umělecké komunity a v tomto připomíná právě YouTube, kde můžete prohledávat všechny skladby nahrané uživatelem (např.) Franta a nebo skladby, která mají tentýž výraz v názvu, ale ne vždy (přímo) přehrávat všechny skladby z alba Omáčka od interpreta Franta.

Na druhou stranu oproti webu Grooveshark má podstatně lepší správu práv ke skladbám, které nahráváte. Každý, kdo se rozhodne rozšířit sbírku serveru SoundCloud, může u té své skladby poměrně striktně definovat práva – tedy jestli je možné skladbu veřejně přehrávat a nebo stahovat, případně je možné nastavit pouze určitou skupinu uživatelů, kteří dostanou práva k poslechu a/nebo stažení. Svými možnostmi práv se tak SoundCloud podobá právům linuxovým – majitel, skupina a zbytek světa :-) Jak již bylo několikrát naznačeno, tak hlavní výhoda (pro běžného posluchače) je v možnosti stažení hudby na vlastní disk, přenosný přehrávač či do telefonu, nejste tedy nuceni být připojeni k síti, chcete-li poslouchat hudbu.

Ovládání SoundCloud je o něco méně intuitivní než v případě minulém – ovšem to je pouze daní za širší možnosti, které nabízí. V pravém horním rohu zadáte hledaný výraz a po vteřince již vidíte výsledek vašeho hledání. U každé skladby je uvedena její stopáž, jméno a další informace. Dále vidíte jméno uživatele, který položku nahrál. Nejpodstatnější je ovšem ovládací panel pro přehrávání, který je velice pěkně graficky vyvedený. Pokud máte na serveru účet, můžete prostým klepnutím do některého místa přehrávače umístit komentář právě k tomuto místu, čímž má autor dobrou zpětnou vazbu na silná (či slabá) místa skladby.

Velmi pěknou vlastností je také možnost umístit si na své stránky „Dropbox“, kde můžete nechat své vlastní čtenáře nahrávat - nejen vám – svou vlastní hudbu.

Last.fm

Last.fm vznikla již před mnoha a mnoha lety jako služba pro tvorbu osobních statistik toho, co uživatelé poslouchají, jaké mají preference, aby spolu komunikovali a vzájemně si doporučovali hudbu. Ve svém vzniku bylo last.fm velmi silně spjato s bývalým králem mezi linuxovými desktopovými hudebními přehrávači – s Amarokem.

Last.fm vzhledem ke svému zaměření obsahuje asi největší přehled všech hudebních interpretů, vydaných (a i nevydaných) desek, skladeb na internetu. Dále web nabízí přehled novinek či kalendář událostí, včetně například harmonogramů turné známých kapel. Web je poměrně silně prolinkován na známý server YouTube a díky tomu nabízí množství videoklipů či hudebních videozáznamů, a to vždy poctivě zařazených do správných kategorií a/nebo přiřazených ke vhodnému interpretovi/skladbě.

U některých skladeb nabízí i jejich přímé přehrání či přehrání některých částí. Tam, kde to licence skladby povoluje, je možné zdarma stáhnout MP3 soubor se skladbou. Každé album či skladbu můžete zkusit přímo na několik klepnutí zakoupit, na serverech 7digital, Magnatune a nebo dalších.

Ovšem kde je last.fm nejsilnější, jsou statistiky vámi přehrávané (a tedy nejspíše i poslouchané) hudby. V dnešní době má takřka každý přehrávač možnost odesílat názvy přehrávaných skladeb a alb na váš účet na serveru last.fm (tzv. scrobbling). Server tato data schraňuje a povoluje vám tak podrobně prohlížet, co jste nejčastěji poslouchali za poslední týden, čtvrt/půl roku, za poslední rok a nebo (v případě, že máte účet ještě déle) celkem.

Last.fm má bohužel některé služby zpoplatněny. Mezi tu „nejbolestivější“ patří rádio, které umělo přehrávat skladby z jednoho žánru (píšu v minulém čase, neb toto dříve bylo zdarma a ač mám účet, tak nikoli ten zpoplatněný) podobně jako Grooveshark.

Last.fm je veliký server, který má každému posluchači mnoho co nabídnout a je poměrně jedno, máte-li rádi dechovku nebo drsný grind-core.

Magnatune

Megatune

Server, který nabízí nezávislým umělcům prostor pro sebeprezentaci a hlavně si zde mohou vydělat nějaké peníze za svůj umělecký počin. Obsahuje vždy pouze celá alba, která nahrávají přímo majitelé autorských práv (v tomto případě se obvykle jedná přímo o interprety).

Oproti výše uvedeným serverům je Magnatune více zaměřen na prodej hudby. Pro koncového uživatele nabízí dvě možná předplacení – předplacení poslechu a předplacení poslechu a stažení hudby na disk.

Prvně se zastavíme u možnosti první – Předplacení stažení (a poslechu) dovoluje posluchači, jak již je z názvu patrno, stáhnout si neomezené množství hudby do svého počítače a/nebo kapesního přehrávače či mobilu – možností je dnes nepřeberné množství. Magnatune se snaží nabízet hudbu v pokud možno vysoké kvalitě – nedostanete tak omezený a osekaný MP3 chráněné DRM bez možnosti kopírování, ale dle svého výběru MP3, wav, ogg či poctivý FLAC.

Naopak streaming membership – tedy předplacení poslechu vám dovoluje bez omezování poslouchat hudbu ať již pomocí webového rozhraní, tak i prostřednictvím vašeho oblíbeného hudebního přehrávače ve vašem počítači – stejně jako v případě last.fm disponuje většina přehrávačů možností pouštět online hudbu z Magnatune.

Službu online přehrávání je možné používat i zdarma bez libovolného účtu, ovšem s jistým omezením – na konci každé skladby zazní asi 30vteřinová reklama, která po čase začne pořádně otravovat. Z vašeho případného zaplaceného příspěvku ($15/měsíc) jde 10 % na podporu projektů Amarok a Rhythmbox.

Krom toho je možné na vlastní stránku vložit malý widget s přehrávačem ke konkrétní stopě jako například zde:


Lines Build Walls by Ehren Starks

Magnatune má jednoznačně nejošklivější webové stránky ze všech zde popisovaných služeb. Na druhou stranu ani nevíte, že máte v prohlížeči spuštěn přehrávač hudby, což se rozhodně nedá říct o přehrávači Grooveshark, jehož flashový engine umí ukousnout pořádný kus z výkonu kdejakého počítače.

Jamendo

Jamendo se snaží být zlatým průřezem mezi všemi výše popsanými servery a chce si vzít z nich vždy jen to nejlepší. Autoři zde sami nahrávají celá svá alba a dávají je veřejně k dispozici, nejčastěji pod licencí CCv3.

JamendoJamendo

Není podstatné, jste-li přihlášen (účet, jeho vytvoření i vedení jsou zdarma) a nebo jste jen anonymní návštěvník. Buďto vyhledáním konkrétního jména, či procházením kategorií, do kterých je hudba dělena, si najdete to album, se kterým budete chtít dále pracovat.

Album můžete rovnou začít přehrávat. Otevře se zvláštní okno s malým přehrávačem tak, že v hlavním okně Jamenda můžete i nadále pracovat (např. hledat další hudbu). Krom toho, že si každé album můžete rovnou přehrát, tak jej smíte (většinou) i celé stáhnout do svého počítače, a to ve formátech MP3, wav či OGG.

Hudbu z Jamenda můžete rovnou na několik klepnutí myší sdílet přes Facebook a nebo Twitter, na svou stránku rovnou vložit widget s přehrávačem, každé album i stopu na něm můžete opatřit komentářem, samostatně přehrát a nebo zařadit do playlistu. Jste-li přihlášeni, můžete si playlisty i ukládat a nebo posílat svým známým.

Příklad vloženého přehrávače:

Free music for professional licensing

Archive.org

Jako poslední na seznamu služeb, ze kterých si můžete stáhnout/přehrát hudbu, uvádím server archive.org. Oproti výše uvedeným webům se nejedná zrovna o webový přehrávač hudby ani o úložiště pouze pro hudbu určené. Projekt archive.org se snaží ukládat a archivovat ty nejpodstatnější informace na internetu.

Krom archivace (snímkování) stránek, videí či knih obsahuje i část audio. Zde se nacházejí méně známé (až mnohdy neznámé) zvukové nahrávky a díla.

Jak píše Vlasta Ott na svém blogu, tak „Archive.org je aplikace devadesátých let, takže se špatně ovládá a data se blbě vyhledávají,“ a má bohužel pravdu. Na druhou stranu, pokud se k něčemu dostanete, obvykle se bude jednat o kvalitní hudbu, ačkoli i zde se samozřejmě vyskytují výjimky (nebudu zde jmenovat ani ukazovat nic konkrétního).

Určitě existuje více webových přehrávačů či míst, odkud se dá poslouchat/stahovat hudba. Pokusil jsem se ovšem shrnout ty nejznámější a největší...

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Webové přehrávače – Instantní hudba kdekoli a kdykoli
Honza 12. 08. 2010, 08:27:22
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem, bohužel, po jisté době Jamendo opustil. Právě jeho výhoda, že tam může nahrát kdo chce, co chce, z toho dělá jedno velké smetiště. Než člověk narazí na skutečně poslouchatelnou hudbu, stráví brouzdáním i hodiny. Jako nejhorší mi přišlo, že si uživatele jako přítele snaží přidávat kde kdo, ovšem pod pláštíkem sdílení a „přátelství“ se většinou skrývá jen upozornění na žadatelovu vlastní stránku s hudbou, kterou nikdo neposlouchá, a on neví, jak posluchače sehnat…

Na druhou stranu jsem díky Jamendu jednu dvě lepší kapely objevil.
Webové přehrávače – Instantní hudba kdekoli a kdykoli
fri 12. 08. 2010, 08:56:36
Odpovědět  Odkaz 
Když se řekne "král", a pak bývalý, je to taková ta hra s psychologií. Vychází to z toho, že lidé hledají to nejlepší a chtějí se k tomu pasovat. Tuhle věc jsem vnímal, a nepotřebuju na tom nic měnit, tak, že tu bylo a je víc jedniček, mezi kterými zase každý upřednostňuje podle své volby. A to považuju za vhodné k citům ostatních lidí ohleduplné vyjádření. :-)

Dlouhodobě mě přehrávače zajímají v tomto pořadí: Amarok, Audacious, teď Clementine. Z ostatních, které taky dělají to, co dělat mají jsem nedávno viděl Songbird, zato další z během počátečních potíží vyhlašovaných a propagovaných nástupců Amaroku Jajuk mi vždycky, když jsem jej spustil, přišel jako složitější, když jde o přehlednost (vychází z předchozího návyku na jiné prostředí), a jaksi těžkopádný. A byly a jsou i jiné projekty.

Nástupcem BMP se měl stát BMPx (BMP pokračuje jako Audacious - to je typ rozhraní, na které byl člověk zvyklý na základě zkušenosti s WinAmpem: dnes nemám přehled, kdo nebo co se za krále přehrávačů označuje ve Windows - takže asi takový význam má tahle vědomost i v Linuxu, kde je mi ale nyní situace zřejmější. :-) Dneska vím, že ten přehrávač existuje, a hlavní myšlenkou je když tak, kam se za těch několik let dostal. Určitě je to už lepší, musím se na to podívat, jak plánuju. Stejně tak projekt Muine. U toho jsem kdysi taky pravidelně pozoroval různé problémy, až jsem na čas pozorování nechal. Je čas záležitost znovu prozkoumat.

Ta rozhraní, která jsou na obrázcích, mají tu v článku zmiňovanou přednost, že musejí/měla by být jednoduchá (pěkně tu situaci vyjadřuje přirovnání k YouTube na začátku), takže zvyknout si na ně nebude žádný velký problém, když by na věc přišlo. Co taky měnit na principu, kdy je potřeba přehrávání kusu spustit a zastavit. :-)
Webové přehrávače – Instantní hudba kdekoli a kdykoli
wamba 12. 08. 2010, 10:11:28
Odpovědět  Odkaz 
no přehrávání radií na last.fm znovu lze
Webové přehrávače – Instantní hudba kdekoli a kdykoli
Svatopluk Vít 12. 08. 2010, 10:18:48
Odpovědět  Odkaz 
Ještě bych si dovolil zmínit i můj oblíbený ccmixter.org. Je zde velké množství hudby pod CC licencí, má vlastní přehrávač, oreintovat se můžete pomocí Editors pick atd. Vytváříte si playlisty, přehráváte, hodnotíte... Přišel jsem na něj náhodou při zkoumání Jamenda.

Jamendo je propracovanější, co se týká ovládání, ale ccmixter.org má na můj vkus kvalitnější hudbu - není tam tolik odpadu. Vše se dá samozřejmě stáhnout. A autorům vidíte více pod pokličku, protože u každé skladby je uvedeno, jaké samply byly použity a naopak jaké samply z této skladby využil někdo jiný.
Webové přehrávače – Instantní hudba kdekoli a kdykoli
hhh 6. 09. 2010, 11:55:28
Odpovědět  Odkaz 
No já spíše hledám nějaký player, do kterého bych zadal adresu mp3 souboru a mohl bych si jej přehrát v prohlížeči, aniž bych jej musel stahovat.
Např. když čtu nějaké hudební servery a jsou tam nějaké ukázky v mp3, tak se mi je pro jeden poslech nechce stahovat.

Prostě něco jako pdf prohlížeč od googlu: http://docs.google.com/viewer
Re: Webové přehrávače – Instantní hudba kdekoli a kdykoli
volani.webnode.cz 21. 12. 2012, 14:13:37
Odpovědět  Odkaz 
Ve webovém prohlížeči?
VLC, mplayer a nebo přím ve firefoxu pokud tu je v html5 a prohlížeč ten formát umí pustit.
Webové přehrávače – Instantní hudba kdekoli a kdykoli
hhh 6. 09. 2010, 11:55:35
Odpovědět  Odkaz 
No já spíše hledám nějaký player, do kterého bych zadal adresu mp3 souboru a mohl bych si jej přehrát v prohlížeči, aniž bych jej musel stahovat.
Např. když čtu nějaké hudební servery a jsou tam nějaké ukázky v mp3, tak se mi je pro jeden poslech nechce stahovat.

Prostě něco jako pdf prohlížeč od googlu: http://docs.google.com/viewer

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz