přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 28


Mozilla včera, dnes a zítra

mozilla.png

Pavel Cvrček - krátké shrnutí historie Mozilly od člena týmu CZilla.cz.



Nasazení Linuxu: MEZ, a.s.

Náhrada Small Business Server firmy Microsoft v elektrotechnické firmě MEZ, a. s.



Poštovní klienti

Dokážete odhadnout, kolik času strávíte čtením elektronické pošty? Z vlastní zkušenosti bych řekl, že je ho hodně a čím dál tím více. Proto je kvalitní program pro práci s elektronickou poštou doslova nutností. Totéž platí ve firemním prostředí pro aplikace, které vám umožňují plánování a řízení vašich aktivit. Nejčastějším v současnosti používaným řešením pro tyto úlohy je MS Outlook, který je právem označovaný za nejzdařilejší aplikaci z kancelářského balíku MS Office. Podívejme se, jaká konkurence mu roste v linuxovém světě.



Bayesův filtr

Lukáš Zapletal - krátký úvod do toho, jak funguje Bayesův filtr.



Rozhovor: Jan Urbánek

Krátký rozhovor s Honzou Urbánkem, členem týmu CZilla.cz.



Rozhovor: Martin Hassman

Rozhovor s Martinem Hassmanem z týmu CZilla.cz.



Magnant a Battle Of Surival

Recenze dvou skvělých real-time strategických her pro Linux.



Azureus - kvalitní torrent klient

Vyšel Debian Linux 9.1 (Chunky), stáhnout všech dvanáct binárních CD zabere nějaký čas i na velmi rychlé lince, protože centrální servery i jejich zrcadla jsou totálně přetížená. Zbývá jediná možnost - použít sítě BitTorrent.



Mozilla Firefox 1.0

firefox.gif

Možná si říkáte, proč má nějaký program svou přílohu v časopise, proč má tolik reklamy a proč se kolem něj tolik mluví. Seznámím vás se svým názorem normálního uživatele a po pravdě přiznávám, že se vás mezi řádky budu snažit přesvědčit, že Mozilla Firefox, nebo zkráceně jen Firefox, je program, který nepoužíváte jen proto, že nevíte, co vše nabízí. A asi to nevíte z toho důvodu, že Firefox je stálice vzniknuvší po velkém třesku teprve nedávno.



Flash na Linuxu - pole neorané

V článku jsem se pokusil rozebrat situaci s tvorbou flashového obsahu na Linuxu. V současné chvíli pod Linuxem neexistuje nic tak masivního (či jen částečně podobného), jako je Macromedia Flash MX ve Windows.



UBUNTU Linux 4.10

Jelikož ohlasy na nejnovější UBUNTU Linux jsou spíše vlažné, není od věci si připomenout, jaký úspěch měla verze předchozí...



Putty

Petr Kopečný představuje různé programy z Windows, které se jistým způsobem týkají Linuxu.



Okénko do oken

Rubrika Okénko do Oken se snaží nacházet styčné body mezi dvěma světy - Linuxu a Windows. Snažíme se ukázat, jak lze překonávat technologické nebo myšlenkové bariéry. A svobodný software neběží jen v Linuxu - proto píšeme i o jiných systémech.



Fotografie snadno a rychle

Kde na internetu najít "svobodné" fotografie poradí Svatopluk Vít .



Softwarový patent

Petra Míková, Lukáš Zapletal - Krátká úvaha na téma softwarových patentů ze dvou pohledů - studentky práv a informatika.



GIMP - základní úpravy fotografií

Doba dovolených skončila a nejeden z nás si přivezl sbírku pěkných záběrů. Hojně jsou samozřejmě rozšířeny digitální fotoaparáty, které umožňují získání fotografií velmi jednoduše a jejich přenos do počítače je otázkou sekund. I ti, kteří používají fotoaparát klasický, však nemusí zoufat. Stačí jen fotografie nechat vyvolat a pomocí skeneru je do počítače přenést. Výchozí pozici pak máme všichni stejnou.



Rozhovor: Bram Moolenaar

LinuxEXPRES zpovídal pana Brama Moolenaara, autora editoru Vim.



Rozhovor

Povídali jsme si s mnoha osobnostmi, které mají ve světě Linuxu a svobodného softwaru co říci. Ptali jsme se, jak se mají, na čem pracují, jaké vidí při své práci problémy a zda potřebují pomoci. Odpovědi na tyto a mnohé další otázky si můžete přečíst v sérii rozhovorů.



Microsoft .NET a Linux

Nenajde se asi kontroverznější téma než nasazení technologií společnosti Microsoft na GNU/Linux. Jedni tvrdí, že nemá smysl podporovat Microsoft a rozšiřovat tak jeho "území". Druzí tvrdí, že pokud budeme ignorovat Microsoft, tak mu umožníme dále monopolizovat trh osobních počítačů. Rád bych se vyhnul, těmto filozoficko-politickým problémům a věnoval se techničtější stránce věci.



Z digitálu na pevný disk

Digitální fotoaparáty jsou hitem posledních let. Jejich technologie se postupně zbavují dětských nemocí a jejich ceny se postupně dostávají na úroveň, kterou je ochotna většina z nás akceptovat. Mají na své straně oproti klasickým "analogovým" fotoaparátům nespornou výhodu okamžité kontroly pořízeného snímku na monitoru přístroje, možnou úsporu nákladů na pořízení papírových fotografií a prakticky neomezené možnosti úprav v grafických editorech.



Nemeth, Snyder, Hein: Linux: Kompletní příručka administrátora

První, co vás na knize zarazí, je kulatý tučňák "zeměkoule" na obálce. Grafikům se asi omrzel klasický linuxový Tux, a tak poslední dobou najdete na obálkách mnohé jeho variace, jak ukazuje dnešní recenze. Hned poté vás zarazí váha, protože kniha patří mezi ty nejobjemnější dostupné tituly o Linuxu. Cenou a množstvím stran připomíná například titul Linux Dokumentační Projekt stejného nakladatelství. Obsah je věc jiná a rozhodně nečekejte popis nastavení grafického prostředí KDE.



Geometrické obrazce v OpenOffice.org Draw

ooo.png

V konferenci uživatelů kancelářského balíku OpenOffice.org jsem narazil na dotaz, jakým způsobem je možné v modulu Draw kreslit geometrické obrazce. Logicky vás napadne, že přece čtverce, obdélníky, kružnice či různé křivky můžete kreslit pomocí vestavěného nástroje Kreslící funkce. Ano je to možnost. Ale chtělo by to něco víc. Vždyť už třeba jen taková jednoduchá pěticípá hvězda. Jak tu vyrobit?



Mark Minasi, Dan York: Linux pro administrátory Windows

Kniha s poněkud úsměvným názvem je čerstvým počinem nakladatelství Computer Press. Autor, jistě známý správcům Windows díky svým komplexním knihám o administraci Windows, se tentokrát s vervou pustil do divokých vod Linuxu. Úvodem seznámí čtenáře nejen s tím, proč by měl být pro ně Linux zajímavý, ale poodhalí i pořádný kus linuxového folklóru. Úvodní část je vynikající a dopředu řeší mnoho problémů začínajících uživatelů a správců. Dále se autor věnuje praxi, a to konkrétně na systémech RedHat verze 7.3.



Knihy

Pravidelně recenzujeme nové knihy, které se týkají Linuxu, otevřeného softwaru, školství, řízení projektů a programování. Spolupracujeme s mnoha vydavatelstvími a naši autoři mají s recenzemi bohaté zkušenosti.



Stručný obsah dubnového čísla 4/2005


FreshMeat.Net

Pod operační systém Linux existuje spousta programů, kdybyste každý den vyzkoušeli jeden program, zcela jistě by to byla práce na doživotí. V této záplavě programů a nových verzí je dobré se orientovat, vybrat si svoje oblíbené a sledovat jejich vývoj.



BugMeNot.com

Už se vám stalo, že jste chtěli stáhnout nějaký software, demoverzi či hru, ale výrobce vyžadoval vyplnění zdlouhavého formuláře? Máme pro vás řešení...



TVTime - televize pro Linux

V poslední době se stále častěji setkáváme se snahou výrobců audiovizuální techniky o implementaci mnoha přístrojů do "jedné krabice". Počítač je pro tento trend ideálním řešením, přičemž GNU/Linux jako systém pro pracovní stanice zaznamenal na tomto poli značný pokrok co do rozsahu podpory multimediálního hardware, tak uživatelské přívětivosti.



Top články z OpenOffice.cz