přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 38


Pákistánší ISP budou hlásit uživatele VPN

Poskytovatelé internetového připojení v Pákistánu budou povinně hlásit všechny uživatele, kteří používají VPN.



Časopis Esperantisto Slovaka je sázen ve Scribusu

esperantisto_slovaka.png

Kulturně-společenský časopis esperantistů na Slovensku je vytvářen ve Scribusu. V následujícím rozhovoru si představíme konkrétní příklad nasazení tohoto DTP programu.



Konference v Karviné: Poznejte výhody svobodného systému

ors.gif

Konferenci OpenSource řešení v sítích pořádá 21. října 2011 Slezská univerzita v Karviné. Cílem konference je propagace otevřených systémů, svobodného softwaru a souvisejících technologií. Cílovým publikem jsou studenti, učitelé, podnikatelé i zaměstnanci – konference je otevřená veřejnosti, kterou chce seznámit s kvalitami svobodného softwaru.



Knoppix 6.7 – Zklamání v pěkném kabátku

knoppix.png

Knoppix, německá distribuce založená na Debianu, na první pohled se jedná o velmi zajímavou linuxovou distribuci, ale pouze na ten první. Nová verze 6.7 pravděpodobně nikoho příliš nenadchne.



Opa: jazyk pro cloudové aplikace

Množinu technologií pro cloudové aplikace rozšířil nový jazyk: Opa.



Červen 11 na LinuxEXPRESu

Pravidelně opožděný souhrn dění na portále LinuxEXPRES.



Soud: Android 2.3 porušuje patent, Android 3.0 nikoli

Nizozemský soud rozhodl, že Android 2.3 porušuje patent na práci s fotografiemi, zatímco Android 3.0 je v pořádku.



Správa linuxového serveru: Kompilace softwaru

debain_notext.png

V minulém díle byla probrána teorie kolem kompilace softwaru včetně alternativ, pomocí kterých se můžete kompilaci vyhnout. Tento díl se bude věnovat praktické stránce kompilace, i když zatím převážně jen teoreticky, stejně jako jejím úskalím.



Brněnský Red Hat se rozroste, dánské nemocnice nasadí LibreOffice

dvatydny.gif

Brněnská pobočka Red Hatu bude největší na světě. Google kupuje Motorola Mobility spolu se sedmnácti tisíci patenty. Hewlett-Packard končí s mobilním systémem webOS. Dvacet pět tisíc pracovníků v dánských nemocnicích přejde na LibreOffice. Připravované Ubuntu 11.10: Předělaný Dash a Centrum softwaru. Samsung zaměstnal Steva Kondika, tvůrce ROM CyanogenMod. Mozilla Firefox 6.



Software Freedom Day 2011 v ČR

Akce u příležitosti světového dne svobodného softwaru také v ČR.



Linux na šumperském Gymnáziu

Na Gymnáziu Šumperk používají Linux společně s Windows. V Linuxu probíhá výuka informatiky a programování, učitelé Linux využívají i při probírání tématu operační systémy a při učení základů (La)TeXu.



GENIVI a nasazení Linuxu v automobilech

Meego a Open Build Service se prosazují v alianci GENIVI zabývající se "In-Vehicle Infotainment".



Dánské nemocnice přecházejí na LibreOffice

Třináct dánských nemocnic s celkem 25 tisíci zaměstnanců přechází na kancelářský balík LibreOffice.



Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?

ubuntu_circle.png

Další půl rok je pomalu za námi a za dveřmi netrpělivě přešlapuje další vydání distribuce Ubuntu. Pokud jste stejně jako mnozí jiní zvědaví, co se za těmi dveřmi skrývá a co vývojáři připravují, máte právě nyní možnost nakouknout a zjistit, co již za necelé dva měsíce čeká na uživatele Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot.



Nabitý týždeň v Red Hate

Red Hat vypustil najnovišu betaverziu svojej enterprise virtualizácie a do svojej cloud platformy pridáva aj Javu. 



Recenze knihy PostgreSQL 9.0 High Performance

postgres.jpg

I když kniha nese v názvu konkrétní verzi databázového serveru PostgreSQL (kniha byla vydána prakticky současně s PostgreSQL verze 9.0), její obsah je verzí prostý a fakticky sahá od 8.1 až po nejnovější stabilní 9.0 a vzhledem k jisté konzervativnosti vývoje a zachovávání konfigurací serveru bude platná i pro další verze. Nenechte se tedy zmást, pokud provozujete enterprise distribuci s verzí PostgreSQL 8.4, kniha je určena právě vám.



Ukázka využití programu WinQSB při výuce předmětu Kvantitativní metody v rozhodování

V úvodu příspěvku je nastíněna současná situace stavu připravenosti FaME UTB na distanční formu vzdělávání. Nedílnou součástí distančního vzdělávání je samostudium, a proto je příspěvek zaměřen na využitelnost programu WinQSB při výuce předmětu Kvantitativní metody v rozhodování. Použití programu je demonstrováno na příkladu případové studie. Alena Kolčavová



Peklo zamrzá

Drobný postřeh - dvě dříve těžko představitelné věci se stávají skutečností.



Burzy volí Linux díky výkonu

Úspěch Linuxu jako operačního systému pro burzy vychází v podstatné míře z jeho výkonu.



Správa linuxového serveru: Úvod do kompilace softwaru

debain_notext.png

Repozitáře linuxových distribucí obsahují ohromné množství softwaru. Co když ale potřebujete komponentu, která v dostupných repozitářích není, popřípadě je, ale v jiné verzi, než jakou požadujete? V takovém případě vám nezbude než se pustit do kompilace ze zdrojových kódů. V tomto díle se dozvíte o správě softwaru v linuxových distribucích, kompilaci obecně a alternativách ke kompilaci.



VariCAD: 3D modelování po česku

varicad.jpg

VariCAD je profesionální nástroj pro 2D kreslení a 3D modelování. Jedná se o produkt vyvíjený českou společností VARICAD s.r.o. Lákavá je možnost testu tohoto produktu v jeho plné verzi a zakoupení studentské licence.



OSS pro právníky

Na výroční konferenci ILTA v Nashvillu se bude řešit open-source software pro právníky.



Proč jsme nedostali GUADEC

 



Recenzia knihy GIMP 2.6 Cookbook

gimp_cookbook.png

Vydavateľstvo Pack Publishing v marci 2011 vydalo publikáciu GIMP 2.6 Cookbook. Heslom tejto knihy je: Rýchle odpovede na bežné problémy.



Počet webů extrémně stoupl

V srpnu 2011 došlo k extrémnímu meziměsíčnímu nárůstu počtu webů: o téměř 30 %.



Hry: Heroes of Newerth je zdarma, Doom 3 bude open source

dvatydny.gif

Hra Heroes of Newerth je nově free-to-play. Ubuntu One slaví milión uživatelů a zvyšuje kapacitu. id Software uvolní zdrojové kódy hry Doom 3. Linus Torvalds vyměnil GNOME za Xfce. Android už je na každém druhém prodaném telefonu. Google Chrome 13. KDE 4.7. DigiKam 2.0. Java 7.



Moodle na Univerzitě Hradec Králové

uhk.png

Univerzita Hradec Králové (UHK) používala až dosud e-learningové prostředí WebCT. Tento rok se rozhodla přejít z velké části na open-source e-learningový systém Moodle. Proč se tak stalo, jaké byly její požadavky na systém a jaké problémy s vlastním přechodem na Moodle? Na to jsme se v rozhovoru zeptali Mgr. Václava Maněny, Ph.D. z Filozofické fakulty UHK, který byl jedním z těch, kteří proces migrace připravovali a také se na ní podíleli.



Wayland míří do KDE

Podle informací z Desktop Summitu by se technologie Wayland mohla objevit v KDE již během příštího roku.



Eltrinex Free24 Skype telefón

skypefon.jpg

Eltrinex Free24 Skype je certifikovaný plnohodnotný telefón, ktorý je neustále pripojený ku Skype a je nezávislý na počítači. Farebný displej zobrazuje informácie podobným tým, ktoré poznáte zo Skype programu pre počítač. Má veľmi intuitívne ovládanie a vďaka veľkým tlačidlám je vhodný aj pre dôchodcov.



Hamster vs. Rachota: Sledujte čas svých aktivit

cas.png

Sedíte často u počítače a máte pocit, že nic neděláte nebo si naopak jen těžko zpětně hlídáte, kolik vám práce zabrala času? Od toho existuje celá řada aplikací, které vám pomohou na podobné otázky odpovědět. V dnešním článku představíme dva z nich – Hamstera a Rachotu.



McAllister: Největším nepřítelem Javy je Oracle

Neil McAllister tvrdí, že vydání zabugované Javy 7 je jen posledním krokem „sílící litanie špatného chování“.



Správa linuxového serveru: Sledování změn v souborech pomocí AIDE

debain_notext.png

V minulém díle jsem probral detektory rootkitů a obecné rady, jak postupovat v případě průniku útočníka do systému. Zajímavými nástroji, které mohou částečně pomoci při detekci, ale hlavně po případném průniku, jsou nástroje sledující změny v souborech. Jedním z těchto nástrojů je AIDE, kterým se bude zabývat tento díl.



Developer Conference 2012 hledá přednášející

Developer Conference se bude konat opět v Brně a organizátoři už vypsali call for papers.



Netbooky měly být budoucností Linuxu, jak je to dnes?

asus_eee_pc.jpg

Linuxové distribuce jsou často představovány jako ideální operační systém pro netbooky a před několika lety jim byla předpovídána velká budoucnost. Jak jsou na tom v tomto odvětví dnes, jakou mají konkurenci a lze vůbec takové počítače zakoupit s Linuxem nebo bez předinstalovaného systému?



Trojan pro Android nahrává hovory

Byl objeven trojský kůň pro systém Android, který zaznamenává a odesílá telefonní hovory.



Powering the Cloud spojuje konference SNW Europe, Datacenter Technologies a Virtualization World

„Powering the Cloud“ je nové vzrušující téma letošního ročníku konferencí SNW Europe, Datacenter Technologies a Virtualization World, které se budou konat 2. a 3. listopadu 2011 v Congress Frankfurt.



Linuxové satelitní přijímače: Dreambox a AB IPBox

dvb.jpg

Je tu další díl seriálu o satelitních přijímačích. Tentokrát se podíváme na ty nejznámější – Dreambox a AB IPBox.



Linuxové satelitní přijímače

dvb.jpg

Ačkoli většina z nás používá Linux na svém počítači a v poslední době také na mobilních telefonech, nejedná se o operační systém pouze pro tyto platformy. S Linuxem se můžete setkat tam, kde to ani nečekáte. V řídící jednotce automobilu, v ledničce, ale i satelitních přijímačích. O těch linuxových je právě tento seriál.



Top články z OpenOffice.cz