přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 70


Rok 2010 s Linuxem a open source

2010.gif

Rok se s rokem sešel a my opět přinášíme přehled toho nejdůležitějšího, co se ve světě Linuxu a otevřeného softwaru stalo v průběhu minulého roku.



Tano


Na LINUX jsem nezanevřel

tux.jpg

Pokud má někdo z Vás pocit, že jsem zde již dlouho nepublikoval tak má pravdu, ale není to tím, že by mne Linux přestal bavit.



Přibližuje se MPlayer k finální verzi 1.0?

Svobodný multimediální přehrávač MPlayer dosáhl verze 1.0 RC4. Bude brzy vydána finální verze 1.0?



Linux na Bakalce pomáhá s výukou jazyků

bakalka.jpg

Základní škola s rozšířenou výukou jazyků Bakalovo nábřeží v Brně začala v roce 2008 používat na serverech Linux, aby tím zachránila špatně fungující infrastrukturu. Později přišlo i nasazení Ubuntu v počítačových učebnách.



Výsledky voleb do openSUSE Board


Vyšel openMagazin 11/2010

openmagazin_perex.png

OpenMagazin má tentokráte přes padesát stránek. Přináší recenze, návody, tipy a triky a také výhled do budoucích verzí programového vybavení vašeho počítačového miláčka.



Home Dash - rychle k tomu, co chcete

V Mozilla Labs vznikl nový experimentální doplněk prohlížeče Mozilla Firefox. Má název Home Dash, je součástí projektu Prospector a jeho cílem je, aby se každý rychle dostal ke stránkám, které navštěvuje nejčastěji.



Poriadok vo fotkách pomocou programu Shotwell

shotwell.png

Shotwell je organizátor fotografií pre GNOME. Jeho hlavnou funkciou je import a organizácia fotografií a prípadne ich následné editovanie a publikovanie.



Přichází AppStream, jednotný systém pro šíření aplikací

Nedávné setkání zástupců tvůrců linuxových distribucí mělo jeden konkrétní cíl: vytvoření jednotného systému pro šíření a instalaci aplikací. Výsledkem je projekt AppStream, který bude společnou platformou pro využití bez ohledu na konkrétní distribuci.



Správa linuxového serveru: Úvod do konfigurace Apache (moduly rewrite a chroot)

debain_notext.png

V tomto dílu budou v rychlosti představeny dva moduly Apache, mod_rewrite sloužící k přepisu URL, který má široké možnosti použití počínaje „pěknými URL“, a mod_chroot představující jistou formu zabezpečení formou izolace běhu Apache v části adresářové struktury.



Je tu LibreOffice 3.3. Dříve než OpenOffice.org

Kancelářský balík LibreOffice, který vznikl odštěpením od OpenOffice.org, má první stabilní verzi: 3.3. Byla vydána dříve, než této verze dosáhl původní balík.



Dočkáme se otevřených technologií ve státní správě?

dvatydny.gif

Eric Schmidt končí v čele Googlu, vystřídá ho Larry Page, Xfce 4.8, Ubuntu bude obsahovat i Qt aplikace, Richard Stallman vystoupí na konferenci Piratecon 2011, Amarok 2.4, Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru, FSF a OSI budou spolupracovat při patentových sporech, Poslouchejte Český rozhlas s Androidem.



JSI, Liberix a Euroface Consulting spouští pilotní provoz INGOT

ingot_icon.png

Jednota školských informatiků, Liberix o. p. s. a Euroface Consulting s. r. o. se dohodly na spolupráci v souvislosti s realizací vzdělávacího a ověřovacího systému INGOT v České republice. Vyzývají tímto základní a střední školy v České republice, aby se zapojily do pilotní fáze implementace tohoto systému v českém školství.



KDE SC 4.6

kde.png

Zvykli jsme si, že každá další verze integrovaného grafického prostředí KDE (tedy dnes přesněji KDE SC) bývá plná nových funkcí a revolučních změn. Proto už asi nikdo neočekává, že by tomu mohlo být někdy jinak. A skutečně – i ve verzi 4.6 je celá spousta nových věcí.



Linux na Středním odborném učilišti elektrotechnickém v Plzni

soue_plzen.jpg

Linux na plzeňském SOUE používají na serverech přes deset let, v učebnách pak od roku 2007. Pro použití Linuxu se rozhodli kvůli jednoduchosti, ceně, bezpečnosti a přehlednosti. V předmětu operační systémy se studenti učí instalovat různé distribuce.



Calculate Linux 11.0

Byla vydána jedenáctá verze skupiny linuxových distribucí Calculate Linux. Mezi nejvýznamnější novinky nové verze patří přidání nové distribuce Calculate Scratch Server, nové binární repozitáře s podporou rolling updates a použití KMS pro grafické karty Intel.



Page v čele Googlu může posílit open source

Steven J. Vaughan-Nichols se domnívá, že by Larry Page v čele Googlu mohl znamenat výrazně větší podporu otevřeného softwaru v této firmě.



Seřiďte Linuxu hodinky

cas.jpg

Potřeba správného času je spojena s lidským pokolením od nepaměti. První měření, pokud to tak vůbec můžeme nazývat, vzniklo před třiceti tisíci lety na základě pozorování a záznamu pohybu nebeských těles. Dnes nám čas odtikává hyperjemná struktura atomu Césia 133 v atomových hodinách s přesností na attosekundy.



Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru

Poslankyně VV Kristýna Kočí požádala společnost Red Hat o vypracování analýzy, z níž by se dozvěděla, jak a kde se používají linuxové operační systémy.



OSI a FSF budou společně chránit svobodný software

Open Source Initiative a Free Software Foundation budou spolupracovat na ochraně svobodného softwaru. Cílem je lépe čelit hrozbě pro tento software, která vyvstala prodejem patentů sdružení CPTN.



QJackCtl: Rakarrack

jack.png

Realtimový zvukový server JACK a jeho grafická uživatelská nadstavba QJackCtl slouží převážně muzikantům a studiovým technikům k propojení vstupů a výstupů zvukové karty a jednotlivých programů sloužících ke zpracování zvuku, a to v reálném čase, tedy s velmi nízkou latencí v řádu milisekund. Dnes se zaměřím na program Rakarrack.



P2D2 Prague PostgreSQL Developers Day 2011, 10. 2. 2011

Po roce se opět bude konat tradiční konference P2D2 - Prague PostgreSQL Developers Day 2011.



Qt míří do Ubuntu

Podle Marka Shuttlewortha se toolkit Qt stane standardní součástí distribuce Ubuntu a bude se testovat, které aplikace využívající Qt by stálo za to do distribuce přidat.



Pokročilé vyhľadávanie Google

google.png

Prečítajte si, ako skombinovať kľúčové slova a nájsť, čo hľadáte. Poradíme vám, ako zefektívniť vyhľadávanie informácií na Internete. Ukážeme vám pokročilé vyhľadávanie pomocou Google.



Výherci soutěže IntelliJ IDEA 10

intellij_idea.png

Ve spolupráci se společností JetBrains jsme uspořádali soutěž o dvě hodnotné ceny – licence na programovací prostředí IntelliJ IDEA 10 ULTIMATE. A známe už dva šťastlivce, kteří byli vylosováni.



Správa linuxového serveru: Úvod do konfigurace Apache (pokračování)

debain_notext.png

V minulém díle byl probrán základ konfigurace virtuálních webů (virtual host). Tento díl je věnovaný konfiguraci v rámci jednotlivých virtuálních webů, včetně konfigurace přístupu k serveru prostřednictvím HTTPS.



Microsoft šíří svobodné CMS

Poměrně v tichosti vydala před pár dny společnost Microsoft svůj nový nástroj pro snadnou tvorbu jednoduchých webových stránek. To by nebylo až tak překvapivé, jako fakt, že spolu s ním (a jeho prostřednictvím) distribuuje také různé svobodné systémy správy obsahu.



Novinky v Xfce 4.8

xfce.png

V neděli 16. ledna vyšla dlouho očekávaná nová verze desktopového prostředí Xfce. Verze 4.8 přináší Thunar s podporou vzdálených úložišť, kompletně přepracovaný panel – rozhodně k lepšímu, ale i spoustu dalších drobných vylepšení.



Je tady Xfce 4.8

Po téměř dvou letech vývoje a testování byla vydána nová verze desktopového prostředí Xfce: 4.8. Mezi hlavní novinky patří snadný přístup ke vzdáleným zdrojům (řadou různých protokolů), výrazně zlepšené ovládání vlastností displejů nebo společný ukazatel průběhu souborových operací.



Komparator 4


Wikipedie slaví 10 let

Dnes 15. ledna je tomu právě deset let, co byla fakticky založena internetová encyklopedie Wikipedia. Za tuto dobu vzniklo více než 17 mil. článků ve 270 jazycích. Po celém světě se dnes konaly oslavy různého formátu.



Orion: nový nástroj pro webový vývoj

Eclipse Foundation představuje nový nástroj pro vývoj webových aplikací. Jmenuje se Orion, používá se prostřednictvím webového prohlížeče a je zaměřen především na vývoj v JavaScriptu.



Systém na starý notebook

Jak jsem instaloval systém na deset let starý notebook.



Humble Indie Bundle: Revenge of the Titans

revenge_of_the_titans.png

Pomsta titánů je další hrou z balíčku Humble Indie Bundle 2. Moc se mi nelíbila.



Humble Indie Bundle: World of Goo

world_of_goo.png

Další hrou na holení je World of Goo. Jedná se hru s velice originálním herním mechanismem.



Humble Indie Bundle: Machinarium

machinarium.png

První hrou, které se podívám na zoubek, je Machinarium - česká libová adventura.



Pár vět o hrách z Humble Indie Bundle

hib_quick_montage.png

O Humble Indie Bundle číslo dvě toho bylo už napsáno mraky. Rád bych subjektivně ohodnotil jednotlivé hry.



HTTP server nginx mohutně posiluje

Podle čerstvého průzkumu firmy Netcraft se na třetí pozici mezi HTTP servery dostal nový hráč: nginx. Svůj podíl získává především na úkor Microsoft IIS, ale v poslední době také Apache.



LinuxEXPRES má nového šéfredaktora

LinuxEXPRES64.png

Oblíbený linuxový magazín má od 12. ledna 2011 nového šéfredaktora. Stal se jím dosavadní editor portálu Miroslav Hrončok.



Ubuntu 10.10 CZ Praktická příručka uživatele Linuxu

ubuntu_10_10.jpg

Chcete vyskúšať operačný systém Linux a neviete, ako na to? Ste začiatočníci a hľadáte odpovede na niektoré otázky? Kúpte si príručku Ubuntu 10.10 CZ a spolu s ňou získate vylepšené distribučné média tohto operačného systému pre 32- aj 64bitové počítače.



IMAP IDLE v Evolutionu

Dnes jsem ve svém oblíbeném poštovním klientovi Evolution objevil zajímavou funkci.



Svobodný ovladač ATI výrazně zrychluje

Podle testů provedených serverem Phoronix se svobodný ovladač grafických karet výrazně zlepšil a začíná šlapat na paty svému proprietárnímu „konkurentovi“. Sice je stále ještě o něco slabší, ale už nezaostává o mnoho a v některých případech ho dokonce překonává.



Hrajeme si s plamenem – po GIMPovsku

gimp.png

Tento GIMPtoriál nebude ani tak tutoriálem, jako spíš poukázáním na jeden konkrétní filtr, se kterým lze vytvářet líbivé efekty a vytvořit si tak například vlastní pozadí. Přestože tyto efekty, dle mého názoru, nemají s plamenem mnoho společného, vývojáři GIMPu jej tak nazvali. Pojďte si tedy hrát s plamenem – pěkně po GIMPovsku.



Listopad 10 na LinuxEXPRESu

Pravidelný souhrn dění na LinuxEXPRESu.



Prosinec 10 na LinuxEXPRESu

Pravidelný souhrn dění na LinuxEXPRESu.



Blok Podpořte Liberix


Správný správce souborů by měl prý i kafe vařit

Každý pořádný souborový manažer má umět hafo síťových připojení, pak taky mít klíčenku na hesla a virtuální složky a možná i vařit kafe.



Hledá se ideální souborový manažer. Zn.: Spěchá

xterm_initial.png

Ideální software se hledá hůř než ideální chlap! Když jsem si před rokem začala s Ubuntu, zpočátku jsem velmi intenzívně postrádala Total Commander. K dispozici je řada alternativ, ale je to taková seznamka naslepo. Může být některý z nich "ten pravý"?



Firefox je nejpoužívanější prohlížeč v Evropě

dvatydny.gif

Evropa: Mozilla Firefox se stal nejpoužívanějším prohlížečem, Wikipedia oslaví deset let, Drupal 7, Cedega končí, ale naváže na ni GameTree Linux, Android 3.0: Máme první videa, Hra Angry Birds zřejmě bude i pro Ubuntu, Interaktivní dotykový stůl s Ubuntu, Francie chce zdanit tablety, ty s Windows dostanou výjimku, Linux na palubě britských aerolinek.



GNOME Python Hackfest v Praze


Vydána Joomla! 1.6

Joomla!, oblíbený svobodný systém správy obsahu (CMS), má novou verzi: 1.6. Mezi hlavní novinky patří například nový mechanismus řízení přístupu, rychlá aktualizace rozšíření nebo podpora sémantických XHTML layoutů.



Právě vychází openMagazin 10/2010

openmagazin_perex.png

Brzy po Novém roce vám přinášíme další číslo openMagazinu, které vás seznámí s vývojem otevřeného softwaru a také s populárním hardwarem na čtení e-knih. Šiřte ho mezi přátele, známé a kolegy, vždyť je zdarma ke stažení.



Hrozí akvizice Red Hatu?

redhat.jpg

V posledním období se staly předmětem převzetí dvě americké společnosti, které významným způsobem přispívaly do celé řady open-source projektů. Nejdříve Oracle koupil Sun Microsystems a nedávno byl doslova rozprodán Novell. Hrozí něco podobného i společnosti Red Hat, která je tahounem vývoje v mnoha open-source projektech a jejíž převzetí by mohlo budoucnost těchto projektů výrazně ovlivnit?



Uplatnění open-source softwaru jako podpory řízení podniku

Vysoké výdaje za licence a finančně náročné upgrady v souvislosti s klíčovým softwarem, na kterém stojí řízení celého podniku, již možná brzy budou minulostí. Na trhu se před pár lety objevila kategorie produktů, která sice není žádným nováčkem na poli poskytovaného softwaru, ale svou cestu do IT rozpočtů podniků si začíná postupně budovat a za pár let možná naprosto změní strategie pořizování softwaru leckteré velké, ale i střední a malé firmy. Ing. Radek Němec, Ing. Eva Menčlová



VLC odstraněn z App Store

Svobodný multimediální přehrávač VLC byl v nabídce App Store, ale nyní již není. Společnost Apple rozhodla o jeho odstranění – jeden z tvůrců VLC totiž po firmě požadoval dodržování GPL.



Hvězda CES 2011: MakerBot Thing-O-Matic

Velkou pozornost přilákala na letošní Consumer Electronics Show v Las Vegas levná „trojrozměrná tiskárna“ MakerBot Thing-O-Matic. Jedná se o open-source hardware distribuovaný ve formě stavebnice a umožňující snadno vyrábět drobné plastové předměty.



SugarCRM v irském rybolovu

Irská státní agentura Bord Iascaigh Mhara (BIM, česky Výbor pro námořní rybářství) úspěšně zprovoznila řešení založené na open-source softwaru SugarCRM. Jde o první nasazení CRM s otevřeným zdrojovým kódem v irské státní správě.



QJackCtl: JACK Rack

jack.png

Realtimový zvukový server JACK a jeho grafická uživatelská nadstavba QJackCtl slouží převážně muzikantům a studiovým technikům, a to k propojení vstupů a výstupů zvukové karty a jednotlivých programů sloužících ke zpracování zvuku, a to v reálném čase, tedy s velmi nízkou latencí v řádu milisekund. Dnes se zaměřím na program JACK Rack.



Správa linuxového serveru: Úvod do konfigurace Apache

debain_notext.png

V tomto dílu bude probrán základ konfigurace Apache v prostředí Debianu, který má ke konfiguraci Apache specifický přístup. V druhé části článku budou probrány virtuální weby (virtual hosts), tedy možnosti provozu více různých webových prezentací na jednom webovém serveru.



Google Docs: Online tabuľky a formuláre

google_docs_logo.png

Dnes sa budeme podrobnejšie zaoberať ďalšou časťou Google Dokumentov. Konkrétne tabuľkovým procesorom a vytváraním formulárov pomocou webovej aplikácie od Googlu.



Další linuxový přístroj s Boxee

Po přehrávači Boxee Box od firmy D-Link, který se prodává i na českém trhu, přichází další přístroj se systémem Boxee běžícím nad Linuxem. Bude se jmenovat Iomega TV a měl by se začít prodávat ve třech variantách během prvního čtvrtletí 2011.



Dropbox 1.0 – Co je nového?

dropbox.png

Nedávno po poměrně dlouhém testování vyšla nová verze oblíbeného synchronizačního nástroje Dropbox s označením 1.0. Přináší některé funkce, které uživatelé požadovali, ale na některé se opět nedostalo. Krom toho nová verze snižuje spotřebu operační paměti a opravuje spoustu chyb.



Chrome má 10 % a stále roste

Podíl webového prohlížeče Google Chrome setrvale roste a celosvětově již dosáhl 10 %. V Česku se podíl prohlížečů s jádrem Webkit pohybuje okolo 16 %.



Výběr prosincových článků z portálu OpenOffice.cz

ooo.png

Vkládání diagramů do dokumentu pomocí rozšíření Diagram. Rozšírenie pre prácu s používateľskými slovníkmi. Průvodce v praxi: Fax a Porada. Práce s databází Base z OpenOffice.org (8) – Formuláře – plnění databáze daty. Rozšírenie pre programátorov makier – JP XrayTool. Oracle uvádí sady Oracle Cloud Office a Oracle Open Office 3.3. Rozšírenie pre konverziu znakov s diakritikou na XML kódy. Průvodce v praxi: Vytváříme webovou stránku.



CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem

crunchbang.jpg

Pevným a ověřeným základem distribuce CrunchBang Linux je Debian GNU/Linux. Distribuce je postavena na prostředí Openboxu nebo Xfce. V našem testu se budeme věnovat verzi s Openboxem. Aktuálně tedy verzi 10 „Statler“.



Čeština pro Amazon Kindle 3

Čtečte elektronických knih Amazon Kindle 3 běží pod kapotou Linux. Web amazon-kindle.cz pro ni připravil lokalizované rozhraní.



MySQL 5.5 oficiálně vydána

Databáze MySQL 5.5 byla prohlášena za „všeobecně dostupnou“. Tento akt v podstatě znamená oficiální vydání této nové verze oblíbeného databázového systému. Hlavní změny oproti dřívější verzi 5.1 jsou především ve znamení vyššího výkonu.



Top články z OpenOffice.cz