přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 55


Piwik: Svobodná alternativa ke Google Analytics

statistika.png

Dne 29. října byl konečně uvolněn Piwik ve verzi 1.0. Tento software pro serverovou platformu LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) komplexně řeší potřebu provádění web analytics (analýza objemu a kvality provozu na webových stránkách) s ohledem na navazující plánování SEO a SEM marketingu.



Na tabletu Tenq P07 poběží Ubuntu

Čínská firma Tenq připravuje nový tablet P07, na kterém bude linuxová distribuce Ubuntu Netbook 10.10. Jedná se o první použití běžného GNU/Linuxu na tabletu.



Zřízení vlastní OpenID identity

Tento tutorial popisuje, jak si na LAMP hostingu zřídit vlastní OpenID identitu.



Podpořte LinuxEXPRES a jeho linuxové aktivity

liberix_x_72.png

Lidé kolem LinuxEXPRESu se aktivně podílejí na propagaci Linuxu a svobodného softwaru. O LinuxEXPRES se stará obecně prospěsná společnost Liberix, která vás nyní prosí o podporu. Podílejte se na rozmachu Linuxu v České republice a Slovenské republice!



Oracle uvádí sady Oracle Cloud Office a Oracle Open Office 3.3

Společnost Oracle představila kancelářské balíky Oracle Cloud Office a Open Office 3.3.



Rusko za pět let poběží na svobodném softwaru

dvatydny.gif

Richard Stallman varuje před cloud computingem, Druhý balík indie her vydělal téměř dva miliony dolarů, Rusko za pět let poběží na svobodném softwaru, Opera 11, Nový Dropbox umí výběrovou synchronizaci, Alien Arena 2011, VirtualBox 4.0.



František Bártík


Správa linuxového serveru: Konfigurace LAMP: PHP

debain_notext.png

V předchozím díle byla probrána instalace platformy LAMP (zkratka pro Linux, Apache, MySQL a PHP). Tento díl seriálu se bude věnovat základům konfigurace LAMP v prostředí Debianu, konkrétněji konfiguraci a možnostem zabezpečení PHP interpretu.



Články z LinuxEXPRESu do vašeho Kindlu

kindle3.jpg

Chcete-li automaticky dostávat články z našeho portálu do vaší čtečky elektronických knih, máte možnost.



Veselé vánoce a šťastný nový rok


Třetí kvartál v Red Hatu opět úspěšný

Před několika dny zveřejnila firma Red Hat finanční výsledky za třetí kvartál svého fiskálního roku.



QJackCtl: Hydrogen

jack.png

Realtimový zvukový server JACK a jeho grafická uživatelská nadstavba QJackCtl slouží převážně muzikantům a studiovým technikům k propojení vstupů a výstupů zvukové karty a jednotlivých programů sloužících ke zpracování zvuku, a to v reálném čase, tedy s velmi nízkou latencí v řádu milisekund. Dnes se zaměřím na program Hydrogen.



Vydán VirtualBox 4.0

Byla vydána čtvrtá verze virtualizační technologie VirtualBox. Mezi hlavní novinky patří přepracované GUI (nyní nazvané VirtualBox Manager), zavedení modularizace, rozšíření podpory OVF a možnost omezovat virtuálním strojů čas CPU a propustnost I/O.



Google Docs: Textové dokumenty

google_docs_logo.png

Aj keď dokumenty, tabuľky, prezentácie, kresby a formuláre nahrávate, odstraňujete a spravujete v hlavnom okne rovnako, editácia je pre každý typ súboru iná. Bez ohľadu, či vytvorite nový súbor alebo otvoríte existujúci súbor resp. naimportovaný súbor, otvorí sa okno Editácie. A hneď môžete so súborom pracovať.



Šachy


Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů

tuxcmd.png

Pro mnoho uživatelů patří mezi nejdůležitější software bezesporu správce souborů. Tím je také dvoupanelový Tux Commander, na který jsme se dnes zaměřili, a v souvislosti s ním přinášíme stručný rozhovor s jeho autorem Tomášem Bžatkem. Věnovat se budeme nejen běžným funkcím, ale také nastavení a možnostem použití tohoto programu jako klienta pro přístup na server.



Australské úřady o krok blíže k Linuxu

Australská vláda vydala novou verzi autentizačního softwaru AUSkey (který se používá jako jednotný způsob autentizace pro komunikaci s 11 úřady státní správy). Tato verze je kompabilní se GNU/Linuxem a úspěšně prošla testováním na Ubuntu 10.10 s prohlížečem Mozilla Firefox 3.6.



Linux a další svobodný software na VOŠ a SPŠE Olomouc

vos_spse_olomouc.png

VOŠ a SPŠE Olomouc patří mezi školy, kde používají otevřený software již léta, a to zejména díky dvěma aktivním učitelům. Marek Nožka a Jiří Burda (známý jako GeBu) se po několik let zapojovali do organizace několika olomouckých akcí (LinuXchange, Openchange, Open Workshop Olomouc, Open Party Olomouc). Ve škole jim již několik let fungují učebny s Debianem, takže jsme se jich konečně zeptali na podrobnosti.



Ovládání pohybem brzy i v Linuxu

Belgická firma SoftKinetic vyvinula platformu pro ovládání počítačů a jiných přístrojů pohybem člověka, a to dávno před uvedením zařízení Kinect od společnosti Microsoft. V příštím roce by měla být k dispozici pro použití v počítačích (v Linuxu a Windows) a televizích.



LinuxEXPRES na IPV6

Od pátku je server LinuxEXPRES dostupný i pomocí IPV6. Úprava znamenala jak konfiguraci sítě, tak změny v redakčním systému.



Android „Honeycomb“ přijde asi v únoru

Nová verze operačního systému Android, označovaná kódovým názvem „Honeycomb“, bude uvedena zřejmě v únoru 2011 a ponese označení 2.4.



Prague PostgreSQL Developers Day 2011

Čtvrtý ročník jednodenní konference Prague PostgreSQL Developers Day věnované databázi PostgreSQL se uskuteční 10. 2. 2011 v prostorách MFF UK na Malostranském náměstí.



IntelliJ IDEA 10 a soutěž o ceny

intellij_idea.png

Tak jako každý rok vám přinášíme recenzi pravděpodobně nejlepšího programovacího prostředí (nejen) pro platformu Java. V dnešní recenzi se zaměříme nejen na novinky, ale také na zásuvné moduly pro jazyky Python a Ruby. Součástí článku je soutěž o dvě licence na IntelliJ IDEA 10 Ultimate.



Je tu Opera 11. I pro Linux.

Byla vydána jedenáctá verze webového prohlížeče Opera. Přináší podporu rozšíření, výrazně vylepšenou podporu HTML5 a CSS 3, možnost načítání pluginů na vyžádání a spoustu dalších změn v uživatelském rozhraní i uvnitř programu.



Správa linuxového serveru: Instalace LAMP

debain_notext.png

LAMP je zkratkou pro Linux, Apache, MySQL a PHP. Tento díl seriálu se bude zabývat základním zprovozněním Apache, MySQL a PHP v distribuci Debian. Nainstalována bude i webová aplikace phpMyAdmin sloužící k pohodlné správě databáze.



Bol spustený predvianočný Humble Indie Bundle


Google představil Chrome OS, Web Store a Android 2.3

dvatydny.gif

Google představil Chrome OS a Web Store, OpenSUSE nabídne průběžné aktualizace softwaru, Přichází Android 2.3 a telefon Nexus S, Brazilské školství chce přejít na Mandriva Linux, Angry Birds Seasons, Záložky Xmarks zachráněny, koupil je LastPass.



Pozvánka na Red Hat Developer Conference 2011

Konference pořádaná vývojáři Fedory, Red Hat Enterprise Linuxu a JBossu pro vývojáře, administrátory a pokročilé uživatele Linuxu.



S Linuxom na LAN párty: World of Padman

padman.jpg

Aj napriek tomu, že natívnych hier na Linux nieje až toľko, pokiaľ ide o žáner FPS, má Linux dostatočne pestrú ponuku. Väčšinou aj v rámci tohto žánru ide o viac alebo menej podarené remaky populárneho Quake III Arena, či už ide o Warsow, Cube 2, Open Arenu, alebo Nexuiz. Ak by ste v tomto žánri radi vyskúšali niečo trochu originálnejšie, rád vám predstavím World of Padman.



Hry jsou v Linuxu rychlejší než v Mac OS X

Server Phoronix provedl výkonnostní testy her na přístroji MacBook Pro. Přestože jde v případě Mac OS X o systém z téže dílny, jako je hardware, Linux v tomto utkání zvítězil.



Výsledky malé ankety z LinuxAltu

Na letošním LinuxAltu mohli návštěvníci vyplnit u našeho stánku (Liberix), jednoduché dotazníky o tom, jaké používají programy doma a v práci a jaké programy mají nejraději.



Mateřské, základní, střední i vyšší odborné školy používají svobodný software

education.png

České a slovenské školství je bezesporu doménou operačního sytému Microsoft Windows. Přesto se najdou i takové, které používají Linux, nebo alespoň svobodný software na Windows, jako je především kancelářský balík OpenOffice.org, ale také například Mozilla Firefox nebo GIMP.



Oracle Enterprise Linux bude i pro SPARC

Podle vyjádření Larryho Ellisona ze společnosti Oracle bude Oracle Enterprise Linux portován na počítače s procesorem SPARC. Firma si od toho slibuje větší konkurenceschopnost proti HP a IBM.



Pro algoritmus SHA-3 zbývá pět kandidátů

Do nejužšího výběru hešovacího algoritmu pro standard SHA-3 se dostalo pět kandidátů. Pro výběr toho nejvhodnějšího je důležitá bezpečnost, ale i rychlost.



Québec upřednostní svobodný software

V kanadské provincii Québec budou uplatňována nová pravidla pro pořizování informačních technologií. Jejich součástí bude preference svobodného softwaru v případech, kdy tento software splní definovaná kritéria.



Google Docs – Kancelársky balík na webe

google_docs_logo.png

V piatej časti si predstavíme jednu z ďalších služieb od spoločnosti Google, a to Google Docs, ktorý je súčasťou Google Apps. Je to „webová kancelária“, vďaka ktorej môžete otvárať, vytvárať alebo meniť dokumenty, tabuľky, prezentácie, formuláre a kresby všade tam, kde nie je nainštalovaný kancelársky balík a kde je k dispozícii internetové pripojenie a internetový prehliadač. Na svoj počítač nepotrebujete nič inštalovať a všetko je zadarmo.



Linux Foundation představuje LSB 4.1 Beta

Nezisková organizace Linux Foundation, která se stará o podporu rozvoje GNU/Linuxu, zveřejnila dvě důležité informace: všichni hlavní komerční dodavatelé Linuxu získali certifikaci LSB 4.0 a vydává se betaverze nové specifikace LSB 4.1.



QJackCtl: Ardour

jack.png

Realtimový zvukový server JACK a jeho grafická uživatelská nadstavba QJackCtl slouží převážně muzikantům a studiovým technikům. Hlavně k propojení vstupů a výstupů zvukové karty a jednotlivých programů sloužících ke zpracování zvuku, a to v reálném čase, tedy s velmi nízkou latencí v řádu milisekund. Dnes se zaměřím na program Ardour.



Pozvánka na setkání uživatelů TeXu

CSTUG Vás srdečně zve na valnou hromadu a volby výboru společnosti v sobotu 11. prosince 2010 na půdě Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, Botanická 68a.



Ease: Když je Impress kanón na komára

projector.jpg

Dobře známý Impress z kancelářského balíku OpenOffice.org není jediným nástrojem pro tvorbu prezentací pod Linuxem. Existuje celá řada dalších méně, či více podobných nástrojů jako například aplikace Ease. Ta se však od ostatních liší zejména sázkou na jednoduchost, které podřizuje doslova vše.



KOffice mizí. Zmizí i KDE?

Projekt kancelářského balíku KOffice končí. Současně se však rodí projekt Calligra Suite, který na KOffice plynule navazuje. Znamená to, že budeme svědky podobného konce (respektive přerodu) také u prostředí KDE?



Správa linuxového serveru: Zálohování pomocí Duplicity

debain_notext.png

V minulém díle jsem vám představil zálohovací nástroj rdiff-backup. Zajímavou alternativou k tomuto nástroji představuje program Duplicity, který představím v tomto díle.



Byl vydán Android 2.3 Gingerbread

Dnes spatřil světlo světa operační systém Android 2.3 Gingerbread. Současně byl představen smartphone Nexus S, který má tuto novou verzi důkladně využít.



Výběr říjnových a listopadových článků z portálu OpenOffice.cz

obecna.png

Rozšíření Quick formule: „Formule 1“ pro psaní vzorců v OpenOffice.org, chemické a fyzikální vzorce, Jak na vytvoření plakátu s obrázky a sloupci, Versatile Calculator – převod jednotek i počítání matic, Máme pro vás ke stažení jídelní lístek pro školy, Recenze knihy: Buzzmarketing – Přimějte lidi, aby o vás mluvili, Hromadná korešpondencia – viac adries na jednej strane, Recenze knihy „10 zlatých pravidel překonávání nejčastějších komunikačních bariér“, Rozšírenie pre písanie poznámok, Používání kancelářského balíku OpenOffice.org je výhodné pro firmu POMAR CZ, s. r. o., Průvodce v praxi: dopis, použití a správa šablon, Recenze knihy: Marketingová komunikace – To nejlepší z nových trendů, Vzor firemní šablony pro dopis ve formátu OpenDocument, Zkušenosti s používáním OpenOffice.org ve společnosti INTAX, spol. s r. o.



Co nového přináší Linux Mint 10?

linux_mint.png

Nedávno vyšla desátá verze distribuce Linux Mint, která vychází z nejnovějšího Ubuntu 10.10. Kromě novinek z Ubuntu nový Mint přináší i pár vlastních vylepšení. A jako obvykle se snaží především o to, aby byl ještě přívětivější pro běžné uživatele. Linux Mint 10 Julia vás zve na návštěvu...



WikiLeaks bojuje o miesto pod slnkom


SoundKonverter


openSUSE nabídne rolling updates

openSUSE se zařadí mezi linuxové distribuce nabízející tzv. rolling release, tedy plynulou aktualizaci na nové verze. Umožní to čerstvě představený projekt openSUSE Tumbleweed.



HTML5 již na 1 % webů

Již něco málo přes 1 % webů využívá technologii (jazyk) HTML5. A to přestože jde o zatím nedokončenou specifikaci a podpora v prohlížečích je zatím slabá.



Matematika v Pythonu

python.png

Programovací jazyk Python se těší čím dál větší popularitě a vzniklo nad ním mnoho zajímavých řešení. Návrh jazyka především nabízí adekvátní prostředky k tvorbě rozsáhlých projektů. V článku se zaměříme na využití Pythonu pro matematické účely. Ale pozor, text je pouze pro silné povahy.



Hledáme školy s Linuxem nebo open source softwarem

Milí čtenáři, pomozte nám vyhledávat a nacházet školy, které používají Linux nebo open source programy ve Windows.



Google přeloží evropské patenty

Společnost Google se dohodla s Evropským patentovým úřadem (EPO) na přeložení textu patentů, které jsou u EPO přihlášeny, do 29 evropských jazyků.



Chakra – Tak trochu jiný Arch Linux

chakra.png

Chakra Project je, jak už název tohoto článku napovídá, linuxová distribuce založená na Arch Linuxu. Její první alfaverze vznikla v listopadu 2009 a dnes po roce svého vývoje přichází s verzí označenou jako Chakra GNU/Linux 0.3 Beta 3. Že se jedná o testovací verzi, jde místy opravdu poznat, ale jinak je to jistě zajímavá distribuce.



Již zbývá jen sedm bloků IPv4

Počet volných /8 bloků IPv4 adres klesl na sedm. Protože se ale posledních pět bloků bude dělit rovným dílem mezi pět kontinentů, pro běžné přidělování již zbývají jen dva bloky.



Novell rozprodán, Microsoft získal patenty

dvatydny.gif

Novell rozprodán, Microsoft získal patenty, Rozhraní Unity v prvním testu neuspělo, Microsoft chce přispívat do OpenStreetMap, GTK+ 3 možná bude mít webový back-end v HTML5, Linux časem najdete i v ledničkách nebo spotřební elektronice, Google Chrome OS nabírá zpoždění, Oracle Solaris 11, Jak velkou část Ubuntu tvoří Debian?



Top články z OpenOffice.cz