přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 55


Klienti pro Jabber Coccinella vs. Gajim

gajimcc.png

V dnešní době existuje celá spousta Jabber klientů, a tak vybrat toho správného, není zrovna snadným úkolem. V následujícím článku se podíváme na Gajim a Coccinellu. Jejich výhodou je především podpora různých operačních systémů a jednoduché grafické uživatelské rozhraní.



Blender konference 2010

17. dubna se v Brně bude konat konference zabývající se 3D modelovacím nástrojem Blender.



Geometria

Multiplatformní aplikace určená pro vytváření a následné řešení problémů v geometrii. Podporuje množství objektů, průběh řešení je animovaný.



Kig

Kig je program pro vizualizaci geometrických konstrukcí, jde o interaktivní geometrii. Podporuje makrojazyk, výsledné konstrukce můžete exportovat jako obrázek do jiných aplikací.



GNOME 2.30 - Poslední zastávka na cestě ke GNOME 3

gnome.png

Půlrok uběhl a je tu další vydání oblíbeného desktopového prostředí GNOME s pravidelnou dávkou novinek. Novinek není na první pohled mnoho, ale vývojáři pilně pracují a GNOME prochází největšími změnami od přechodu na řadu 2.



Geometrie


Co nabídne letošní LinuxExpo?

ikonka_le.gif

Konference a výstava LinuxExpo 2010 se uskuteční spolu s Open Source Conference v úterý 20. dubna v  kongresovém centru U Hájků v Praze.



X-Plane 9: Let z Prahy do Ostravy: Od Brna dál

xplane9.png

Blížíme se k závěru našeho letu z Prahy do Ostravy. A tak (alespoň prozatím) ukončíme seriál o leteckém simulátoru X-Plane 9.



Správa linuxového serveru: Ještě trocha LVM

debain_notext.png

V tomto díle vám přiblížím zrcadlení v rámci LVM a téma LVM v rámci tohoto seriálu uzavřu.



Soutěž probíhá: Pošlete plochu a vyhrajte více cen

soutez1.gif

Do konce týdne můžete posílat obrázky svého desktopu. Dostali jsme od nakladatelství Zoner Press knihy, které můžete také vyhrát.



Top, atop, htop a další kamarádi

konzole.jpg

Kdo by neznal program top mj. zobrazující zátěž počítače a další statistiku s tím spojenou. Top ovšem není jedinou možností jak v terminálu sledovat, co počítač vlastně dělá a to zejména v okamžiku, kdy se nám zdá, že toho nedělá dostatečně dost. V tomto článku se podíváme na top a jeho různé varianty.



Open Source Conference 2010 pod záštitou JŠI

ikonka_oscon.gif

Jednota školských informatiků (JŠI) se stala garantem Open Source Conference 2010.



Recenze knihy Ubuntu 9.10 CZ Praktická příručka uživatele Linuxu

ubuntu910.jpg

Jestliže chcete přejít na Linux, nebo ho jen vyzkoušet, neobejdete se v začátcích bez pomoci. Tu vám může poskytnout zkušenější uživatel anebo manuál. Na Internetu je sice k dispozici velké množství návodů, pro začátečníky ale nebývají zrovna nejsrozumitelnější. Nová kniha Ubuntu 9.10 praktická příručka uživatele nabízí kompletní návod k jedné z nejlepších a nejpoužívanějších distribucí.



Registrace na LinuxExpo a Open Source Conference 2010 zahájena

ikonka_le.gif

Dnes byla zahájena registrace na letošní ročník konference LinuxExpo, který probíhá společně s Open Source Conference.



Bill Gates chtěl po Sunu peníze za OpenOffice.org

dvatydny.gif

Bývalý CEO Sunu: Bill Gates chtěl peníze za OpenOffice.org. Novell odmítá převzetí investičním fondem. Maemo asi nebude aktualizovatelné na MeeGo. Liberix spouští web Scribus.cz. Koupením hudby na Magnatune přispějete na Rhythmbox. Fluendo Media Center. Mark Shuttleworth: Vývoj Ubuntu není demokracie.



Pomozte s překladem Ubuntu manuálu

Oficiální Ubuntu manuál bude dalším krokem k uživatelské přívětivosti.



Scribus 1.3.6 uvoľnený

Vývojový tím v pondelok 22.3.2010 oficiálne uvoľnil verziu 1.3.6, ktorá predstavuje veľký krok na ceste k nasledujúcej verzii 1.4.



X-Plane 9: Let z Prahy do Ostravy pokračuje

xplane9.png

Přinášíme další pokračování seriálu o leteckém simulátoru X-Plane 9. Tentokrát letíme z Prahy do Ostravy. Až doposud jsme jen plánovali a nastavovali. Pro někoho to může být překvapení, ale někdy tato předletová příprava zabere více času, než let samotný.



Seminář Kancelářské programy pro neziskovky

Liberix, o.p.s., pořádá 31.března 2010 v Olomouci seminář o volně dostupných kancelářských programech, jako je OpenOffice.org nebo Scribus. Akce je součástí celosvětového projektu Document Freedom Day, který poukazuje na rizika spojená s uzavřenými datovými formáty.



Seznamte se s webovými aplikacemi Zoho

zoho.gif

Že se různé aplikace přesouvají na web, je asi zbytečné říkat. Velkou roli zde hrají Google Apps - ovšem v jejich stínu najdeme i jiné služby, které nabízejí srovnatelně nebo možná ještě více funkcí. Jednou z takových zajímavých služeb je i Zoho.



Webové aplikace Zoho

zoho.gif

Že se různé aplikace přesouvají na web, je asi zbytečné říkat. Velkou roli zde hrají Google Apps - ovšem v jejich stínu najdeme i jiné služby, které nabízejí srovnatelně nebo možná ještě více funkcí. Jednou z takových zajímavých služeb je i Zoho.



Fluendo představuje (staro)nové multimediální centrum

Fluendo Media Center je kombinací open source projektu Moovida a produktů společnosti Fluendo



LinuxExpo na své kulatiny představí svého mladšího sourozence, Open Source Conference

ikonka_le.gif

Konference se budou společně konat 20. dubna 2010 v kongresovém centru u Hájků v Praze.



Business Tuesday: Komerční open source

V úterý 9.3. se v Praze v PwC BusinessCommunityCenter konala konference Business Tuesday na téma Komerční open source, na kterou dorazilo odhadem 30-40 návštěvníků. Úlohy moderování celé akce se chopil Petr Krčmář, šéf redaktor serveru root.cz, který si pozval čtyři hosty, jež si připravili zhruba dvacetiminutové prezentace.



Správa linuxového serveru: LVM a snapshoty

debain_notext.png

Minule jsem nakousl LVM a probral základní operace s ním. Dnes se podívám na přesun dat za běhu systému a tvorbu a práci se snapshoty.



Z Linuxu mobilný domov na USB kľúči

usb_flashdisk.png

Tento článok popisuje kroky, ako si preniesť pracovný linuxovský oddiel (z pevného disku) na USB kľúč - ľahučko a rýchlo, s ktorým (s kľúčom) budete môcť robiť všetko tak, ako keby ste vytiahli váš fyzický disk a priniesli ho do iného počítača.



Liberix spouští diskuzní fórum nejen o Linuxu

Chybělo vám u nás diskuzní fórum o Linuxu? Už nemusí, už ho máte.



X-Plane 9: Let z Prahy do Ostravy

xplane9.png

Překvapen zájmem, který jste projevili v četných e-mailech, jsem připravil další pokračování seriálu o X-Plane 9. Tentokrát se vydáme na let podle přístrojů (IFR) z Prahy Ruzyně na ostravské letiště v Mošnově. S mírnými odchylkami se bude jednat o let po aktuálních trasách platných v ČR a v daných předpisových procedurách. Před letem naprogramujeme palubní počítač, aby mohl autopilot trasu zaletět.



Recenze prostředí Moblin

moblin.gif

Netbooky, počítače, které neoplývají zrovna velkými monitory, spustily lavinu nejrůznějších specializovaných prostředí, které se s tímto handicapem snaží poprat. Loňský rok ovládal Moblin, který se v podobě zajímavého rozhraní dostal do mnoha distribucí. Co umí a jak se ovládá?



Soutěž: Pošlete obrázek svého desktopu a vyhrajte knihu

soutez1.gif

Zapojte se do soutěže o dvě knihy. Máme pro vás oblíbenou knihu Mandriva Linux 2010 CZ se čtyřmi DVD a novinku Digitální fotografie v programu GIMP.



Nemožný problém s Internetem

web_browser.png

Nechápu, co se mi děje. Doma se na linuxových mašinách nezobrazují některé weby v prohlížeči, ačkoli je můžu stáhnout wgetem, nebo po nich vesele brouzdat na mašinách s Windows.



Výběr článků z portálu OpenOffice.cz, leden a únor

ooo.png

Rozšírenie pre sadzbu v OpenOffice.org, Vytvořte si rejstřík, Užitečná rozšíření – DataForm a DeltaXML ODTCompare, Sledujte změny v dokumentu, Impress pro pokročilé: Práce s předlohou snímku, vytvoření šablony, Míra použití kancelářských balíků ve světě - interpretace výsledků, Analýza: Mohou vládní instituce nasadit OpenOffice.org bez obav?



Frakatý a já 3

Letmé nahlédnutí na několik programů, které používám pro práci i sdílení a zábavu.



JDownloader: Stahovač bez kompromisů

jdownloader.png

Stahování je jednou z nejčastějších činností, které na Internetu uživatelé provádějí, proto je tato funkcionalita zabudovaná v každém prohlížeči. Existuje však bohatý výběr specializovaných programů, které nabízejí funkce, které usnadňují stahování nejen ze serverů, jako je RapidShare. Na špici mezi nimi patří JDownloader, který rozsahem funkcí poráží i komerční konkurenty.



Recenze MP3 přehrávače Philips GoGear Spark

philips_gogear_spark.jpg

Společnosti Philips a Songbird uzavřely začátkem roku 2010 partnerství, kdy Philips bude přidávat k vybraným MP3/MP4 přehrávačům upravenou verzi Songbirdu a vývojáři jej budou upravovat dle požadavků. Zakoupením vybraných výrobků tak vlastně podpoříte program Songbird, a to jsme také udělali. V recenzi se podíváme na MP3 přehrávač GoGear Spark.



Ubuntu mění vzhled, umožní nákup hudby

dvatydny.gif

Novell zlepšil výsledky a zajímá se o něj kupec.  Amazon podepsal patentovou dohodu s Microsoftem.  Palm vydal novou verzi WebOS a stěžuje si na nízké příjmy. CrossOver 9.0 Snow Mallard. FlightGear 2.0.0. Ubuntu bude mít nový vzhled a prodej hudby. OpenSolaris bude pokračovat, ale nebude zcela open-source. Elive 2.0 Topaz.



InstallFest 2010

Zápisek z návštěvy letošního ročníku InstallFestu.



Nejstaršímu tuzemskému serveru od HP je patnáct let

Na server se můžete zajít podívat do Muzea počítačů.



KrossWordPuzzle


Sabayon Linux - Gentoo bez kompilací

sabayon.png

Sabayon Linux mě vždy lákal svými novými aplikacemi, rychlostí, vzhledem i nastavením. Ve své době jsem ho sice znal ještě jako RR4, ale tenkrát poprvé jsem v něm viděl ony úžasné efekty akcelerovaného desktopu a další vymoženosti své doby. Jak je na tom nyní, ve verzi 5.1, na to se podíváme v tomto článku.



Správa linuxového serveru: LVM prakticky

debain_notext.png

LVM byl v tomto seriálu představen na teoretické úrovni v jednom z prvních dílů. Nyní převedu teorii do praxe a ukážu vám, jak se s LVM pracuje. V tomto dílu proberu základní operace s LVM.



Jajuk - originální správce hudby

Správce hudby není jen Amarok, Exaile nebo Rhythmbox. Existuje jich velké množství, jakoby každý programátor musel napsat svůj přehrávač. Našel jsem ale Jajuk, správce hudby, který stojí za to.



Bez systému / Linux

V kolonce operační systém se u mnoha prodejců můžete setkat s položkou "Bez systému / Linux".



Vyplňte dotazník projektu INGOT týkající se open source

Dotazník mezinárodního projektu shromažďuje informace o používání open source. Zapojte se!



První openMagazin roku 2010

openmagazin_perex.png

První číslo roku 2010 je ve znamení několika výrazných změn. Přidal se k nám desátý portál, přepracovali jsme vzhled a vylepšili ho na základě čtenářského dotazníku. A bonus pro všechny čtenáře v pohybu: verze pro mobilní zařízení. Samozřejmou součástí je kvalitní a pestrý obsah.



Recenze knihy WordPress – efektivní publikování na webu

wordpress.jpg

Celý svět je na internetu. Kdo na něm není, je nula. Týká se to hlavně firem, organizací, ale také jednotlivců, kteří o sobě chtějí vyprávět celému světu. Aby publikování bylo snadnější, byly vymyšleny redakční systémy jako je Joomla, Drupal, Marwel a také WordPress. Poslední jmenovaný je velmi populární a v zahraničí vyšlo už několik knih právě o něm. Pojďme se společně podívat na první českou knihu pojednávající na toto téma.



Frakatý a já 2

Další zamyšlení a popis. Mé vysoké uživatelské nároky a dvojí systémově operační život.



2010


Liberix uspořádal seminář o Ubuntu pro neziskovky

skillsweek.jpg

Ve středu 3. března 2010 se v Olomouci uskutečnil seminář Nízkonákladový software pro neziskovky, který byl příspěvkem do akce Evropský týden IT dovedností (European e-Skills Week). Seminář uspořádala obecně prospěšná společnost Liberix ve spolupráci s Unií neziskových organizací Olomouckého kraje.



Jak by mohlo vypadat Ubuntu 10.04?

Jono Bacon představil slibovaný nový vzhled a branding pro Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. Nový koncept s názvem Light by se měl stát dominantním pro následujících několik let.



IntelliJ IDEA 9

intellij_idea.png

Firma JetBrains vydala novou verzi programovacího prostředí IntelliJ IDEA nejen pro Javu s pořadovým číslem 9. A učinila malou revoluci - zveřejnila odlehčenou (Community) verzi zcela zdarma a navíc jako open-source. Jako vždy vám přináším přehled novinek tohoto vydání a jako bonus se podíváme právě na Community verzi.



Galerie


FatRat – Univerzální stahovač z Česka

fatrat.png

FatRat je univerzální správce stahování, který umožňuje stahovat soubory z HTTP a FTP umístění, tvoří, stahuje a nahrává torrenty, pracuje s weby jako RapidShare a CZshare. Navíc jej můžete vzdáleně spravovat přes webové rozhraní nebo pomocí Jabberu.



Odpovězte dotazy v IT Fitness test a vyhrajte netbook

Zodpovězte dotazy v IT kurzu, budete zařazeni do slosování o netbook.



Recenze derivátu Ubuntu Studio

ubuntu_studio.png

Linux a multimédia je velmi vděčným tématem na diskusi. Zatímco někdo tvrdí, že je softwarová nabídka pro práci s multimédii v Linuxu naprosto nedostatečná, jiný zase tvrdí, že v Linuxu našel vše, co potřebuje. Jak je na tom distribuce, která by měla nabídnout to nejlepší z Linuxu pro práci s multimédii, se podíváme v tomto článku.  



Top články z OpenOffice.cz