přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 41


Správa linuxového serveru: Linuxový firewall, základy iptables

debain_notext.png

Firewall v Linuxu je tvořen projektem Netfilter, který pracuje na úrovni jádra a umožňuje filtrovat pakety na základě mnoha kritérií. Základním nástrojem pro nastavení paketového filtru je známý řádkový nástroj iptables. Předesílám, že existuje řada projektů, která se snaží práci s iptables usnadnit, popřípadě generovat vlastní pravidla a uživatele od tohoto nástroje co nejvíce odstínit. Některé z těchto nástrojů časem představím, nicméně v tomto článku se budu zabývat samotným nástrojem iptables a principy, na jakých jeho funkce stojí.



Nahrávání souborů na FTP z kontextové nabídky

ftpup.png

Máte na svém webovém úložišti složku, kam nahráváte soubory, které potřebujete rychle někomu poskytnout? Chtěli byste je do ní nahrávat přímo z kontextové nabídky



Mandriva je zachráněna, našla investory

dvatydny.gif

Mandriva je zachráněna, našla investory, MeeGo se rozjíždí, Nokia ho začne nasazovat na mobily a tablety, Slovensko: Budoucí vláda chce využívat volně dostupný software, Americká autorská organizace se bojí copyleftu, Vodafone 845: Nejlevnější telefon s Androidem přichází, GoogleCL, WordPress 3.0 Thelonious, VLC 1.1.0, Android 2.2 Froyo.



Firemní aplikace Zoho Invoice

zoho.gif

Přichází čas na ryze firemní aplikace Zoho. Druhou z nich je Zoho Invoice. Již podle názvu je zřejmé, že se jedná o fakturační nástroj, nicméně záběr je poněkud širší.



Simon


Konferencia o otvorenom softvéri v Žiline

V dňoch 1. - 4. júla 2010 sa v priestoroch Žilinskej univerzity uskutoční odborná konferencia Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach (OSSConf2010), ktorá je stretnutím ľudí, ktorých spája záujem o otvorený softvér a otvorené informačné technológie.



Imagination – Tvůrce prezentací

imagination.png

Imagination je program vytvářející prezentace. Oproti obvyklým prezentačním programům je jeho výstupem video, které si můžete přehrát na běžném přehrávači. Kromě toho program vyniká jednoduchým rozhraním, které vám umožní rychle a snadno vytvářet zajímavé prezentace vhodné i pro web. Jak na to, se krok za krokem podíváme v následujícím článku.



Google spustil nový indexovací systém Caffeine

Caffeine slibuje až o 50 % aktuálnější výsledky než současný indexovací nástroj.



Reportáž z Libre Graphics Meeting 2010: Semináre

lgm.png

Minulý mesiac sa mi podarilo dostať sa s niekoľkými spolužiakmi na konferenciu svobodnej grafiky, Libre Graphics Meeting. Už som písal o doobedňajšej časti prednášok, ktoré prebehli. Po obede boli naplánované tri hodiny určené na semináre a diskusie. Pretože všetky prebiehali naraz, vybral som si seminár s názvom Blender Master Class, na ktorom som sa zdržiaval väčšinu času. Predtým som ale zistil, čo zaujímavé sa deje na ostatných miestach.



Reportáž z Libre Graphics Meeting 2010

lgm.png

Minulý mesiac v Bruseli prebehol už piaty ročník konferencie svobodnej grafiky, Libre Graphics Meeting. Počas štyroch dní prebehlo viac ako 50 prednášok, boli predstavené nové verzie známych projektov (napríklad vývojová verzia Scribusu) ako aj projekty takmer neznáme (počuli ste už o NodeBoxe?) a mnoho ďalšieho.



Je libo Chrome OS?

chromium.png

Po pravdě bude řeč o Chromium OS, oba systémy ale mají stejný základ.



Servery Hewlett-Packard se budou vyrábět v České republice

Přední výrobce informačních a telekomunikačních zařízení Foxconn zahájil provoz závodu v Kutné Hoře.



Prohlížeč Uzbl: Na web s kocourem

uzbl.png

Uzbl lze nazvat jakýmsi přechodem mezi grafickými a textovými prohlížeči. Zobrazuje sice webové stránky graficky, ovládá se ale téměř výhradně z klávesnice. To jej právě dělá zajímavým pro ty, kteří mají rádi příkazovou řádku a myš do ruky berou skutečně jen ve výjimečných případech.



Android na počítači

logo.png

Pro toho, kdo chce počítač s mobilním androidem ..



Nebezpečí proprietárních komunikačních sítí

jabberbulb.jpg

S rozmachem Internetu vzniká řada nových způsobů komunikace a s tím spojené poskytované komunikační služby. Stejně, jako můžeme členit software na svobodný (otevřený) a proprietární (uzavřený), lze takto členit i internetové komunikační služby. Podobně jako u softwaru, uživatelé příliš nezajímá, je-li služba svobodná či proprietární. Uživatele zajímá většinou výhradně cena či popularita. V některých oblastech díky tomu začínají dominovat proprietární služby a vytváří celou řadu reálných či potenciálních problémů. Ale co je vlastně proprietární komunikační služba?



Tisková zpráva: Digitálně podepsané PDF – JSignPdf 1.0.0

jsignpdf.png

Byla vydána hlavní verze volně šiřitelného programu JSignPdf určeného k digitálnímu podepisování PDF dokumentů. Novinkami v této verzi jsou výběr umístění viditelného podpisu v náhledu PDF, kontrola zneplatnění certifikátu (CRL) a výběr hašovacího algoritmu použitého v podpisu.



Vylepšení mobilní verze openMagazinu

Současná „mobilní“ verze openMagazinu nevyhovuje požadavkům na pohodlné čtení.



Calibre aneb knihovník v elektronické knihovně

calibre.png

Při práci s elektronickými knihami je samozřejmě možné vystačit s prostředky operačního systému a s jednoduchým prohlížečem. Za mnohem komfortnější ovšem považuji použití specializovaného programu. Jakého? Dle mého mínění je (nejen) v Linuxu současnou nejlepší volbou správce elektronických knih Calibre.



Správa linuxového serveru: Praktické rady pro zabezpečení (nejen) SSH IV

debain_notext.png

V tomto díle proberu aktivní zabezpečení SSH na úrovni firewallu s využitím modulu recent a nástroj scponly.



Jak na flash BIOSu

Ne, že by to nešlo, ale mohlo by to být ještě jednodušší ...



Reportáž z Libre Graphics Meeting 2010: Predobedňajšie prednášky

lgm.png

Minulý mesiac v Bruseli prebehol už piaty ročník konferencie svobodnej grafiky, Libre Graphics Meeting. Počas štyroch dní prebehlo viac ako 50 prednášok, boli predstavené nové verzie známych projektov (napríklad vývojová verzia Scribusu) ako aj projekty takmer neznáme (počuli ste už o NodeBoxe?) a mnoho ďalšieho.



Firemní aplikace Zoho CRM

zoho.gif

Přichází čas na ryze firemní aplikace Zoho. První z nich je Zoho CRM, se kterou lze pohodlně spravovat vše okolo vztahů se zákazníky.



Jaký software používáte v Linuxu na vedení poznámek?

Možná to nepovažujete za důležité, ale jsou lidi, kteří ano. V čem si vedete poznámky?



Google přechází na Linux a Mac, Ubuntu připravuje verzi pro tablety

dvatydny.gif

Google se loučí s Windows, přechází na Linux a Mac OS, Dell: Linux je bezpečnější než Windows, Canonical připravuje verzi Ubuntu pro tablety, Nejlepším českým open source projektem je FreeRapid Downloader, Distribucí roku je opět Ubuntu, Chromoting: Chrome OS možná dokáže spustit běžné desktopové aplikace, Vleklý soudní spor je u konce, Novell má právo na značku Unix, Malta: Státní instituce budou preferovat open source, Opera 10.50 pro Linux nebude.



Mně na tom nevadí vůbec nic


Analýza: Proč nepoužívám Windows

windows.png

Vůbec jsem neměl v úmyslu Windows opustit a přejít na GNU/Linux, spíše jsem předpokládal, že se na GNU/Linux podívám, naučím se jeho základy a pak jej zase smažu. Jenomže GNU/Linux mne nadchl. Trávil jsem v něm stále více času, poznával jsem jej čím dál více do hloubky a porovnával s Windows. Za půl roku střídavého užívání obou systémů jsem nakonec úspěšně přešel na GNU/Linux. Proč jsem opustil Windows? Důvody následují.



Výběr květnových článků z portálu OpenOffice.cz

ooo.png

Oživte své dokumenty pomocí clipartů – poradíme vám, kde je hledat, Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org, Rozšírenie pre vkladanie a ukotvenie obrázkov, Adam Rambousek: Český lokalizační tým nutně potřebuje spolupracovníky, Tipy: Jak změnit legendu grafu nebo vytisknout dokument jako knihu, Gymnázium Jevíčko používá OpenOffice.org, Střední škola používá OpenOffice.org – Obchodní akademie, ulice Hovorčovická v Praze, Rozšíření: Zahrajte si v Calcu sudoku, Nadpisy kapitol v záhlaví dokumentu.



Stáhněte si openMagazin 04/2010

openmagazin_perex.png

Jarní číslo openMagazinu je plné kvalitního čtení na více než 80 stranách. Přečtěte si, co vás čeká v nových verzích webových prohlížečů, také o specifických požadavcích škol na software a o nově vydaném Ubuntu. Rozhovor s koordinátorem českého překladatelského týmu OpenOffice.org je plný podrobností o jeho práci a potřebě dalších překladatelů.



Účetnictví WinStrom je ve finále soutěže IT Produkt 2010

Online varianta ekonomického systému FlexiBee se stala finalistou v soutěži IT Produkt 2010, kterou pravidelně pořádá ComputerWorld.



Rozhovor: Thomas McGuir a KMail

kde.png

Opět přinášíme překlad rozhovoru Giovanniho Venturia. Tentokrát vyzpovídal hlavního vývojáře emailového klienta z KDE, KMailu, Thomase McGuira.



Blok - openMagazin sloupec



Správa linuxového serveru: Praktické rady pro zabezpečení (nejen) SSH III

debain_notext.png

V dnešním díle budu v miniseriálu o zabezpečení SSH pokračovat, avšak tentokrát proberu nástroje a metody, které pomohou ochránit i jiné služby než SSH. Představím nástroj Fail2ban a proberu techniku zvanou port knocking.



GIMPtoriály: Jednoduché návody pro GIMP

gimp.png

Naučte se vrhat stíny, vytvářet komiksy, lámat perspektivu, používat efekty, vylepšovat panortáma nebo retušovat fotky. GIMP je mocný nástroj, naučte se ho s námi ovládat.



Jak v GIMPu vytvořit karikatury

gimp.png

V tomto článku vám ukážu, jak jednoduše vytvořit z fotografií (portrétů) karikatury. Na výběr jsou dva způsoby, sice černobílá karikatura - spíše obrysová, dále barevná - kreslená karikatura. Bude potřeba trochu fantazie a dovednosti v GIMPu.



Konference Internet a Technologie 10 dnes a zítra

Dnes a zítra bude v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích probíhat konference Internet a Technologie 10.



Jak na Bluetooth sluchátka v Linuxu

bluetooth.png

V následujícím článku budu hovořit o Bluetooth sluchátkách (špuntech) Sony DRBT100CXS, která mě upoutala svými parametry i vzhledem. Řeč bude samozřejmě také o jejich zprovoznění a funkčnosti v Linuxu, konkrétně v Ubuntu 10.04 Lucid Lynx.



Zoho Reports a Share: Prezentace dat a sdílení

zoho.gif

Minulý díl seriálu o webových aplikacích Zoho představil nástroj Zoho Creator, kterým lze velmi snadno vytvořit jednoduchou databázovou aplikaci. Na prezentaci dat formou reportů se však více hodí jiná aplikace - Zoho Reports. Druhá část tohoto dílu pak bude věnována aplikaci Zoho Share, která umožňuje pohodlně sdílet data nebo naopak přistupovat k datům, která sdílejí jiní lidé.



Virtual Private Server

xen.gif

Článok čitateľom priblíži VPS (Virtual Private Server) hosting, ktorý sa dnes presadzuje ako jedno z veľmi bezpečných riešení pre čokoľvek, čo je na webe. Ak spravujete web, FTP server atď., ste bez obmedzení, pretože na VPS ste administrátorom vy. Iba vy.



Konference Internet a Technologie 10 se blíží, zaregistrujte se včas

Už příští pondělí a úterý proběhne v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích třetí ročník konference Internet a Technologie 10



Vyšla nová Fedora 13 a Linux Mint 9

dvatydny.gif

Kniha Svobodná kultura dostupná i v češtině, OLPC XO-3, Novellu opět klesly tržby a hledá kupce, Google Chrome 5 – první stabilní pro Linux, XBMC končí s Xboxem, Fedora 13, Linux Mint 9 Isadora, MeeGo 1.0, Slackware 13.1.



TicTacToe From Hell


Top články z OpenOffice.cz