přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 37


Recenze knihy JavaScript – Programujeme profesionálně

js_profesioalne.png

JavaScript je nejvíce nepochopený programovací jazyk na světě. Jeho syntaxe je podobná jazykům C a Java a dokáže se „jen tvářit“ jako objektově orientovaný jazyk, takže si mnoho (Java/C++) programátorů myslí, že ho vlastně perfektně zvládá. Kdysi jsem si to také myslel. Existuje mnoho dobrých knih o JavaScriptu, v češtině je ale nabídka velmi omezená. Knihy, které popíšou hrubé základy jazyka, DOM, HTML a CSS, nepovažuji za šťastné – pomáhají vlastně utvářet křivé pochopení tohoto jinak výborného jazyka. Jestli je tato kniha z těch dobrých, se budu snažit rozkrýt v následující recenzi. Pokusím se zároveň najít pravou tvář samotného JavaScriptu.



Správa linuxového serveru: Linuxový firewall, základy iptables III

debain_notext.png

V tomto dílu proberu použití vlastních řetězců ke zpřehlednění firewallu, možnosti logování paketů a filtrování předávaných (routovaných) paketů.



Rusko chystá vlastní linuxový systém

dvatydny.gif

Rusko chystá vlastní linuxový systém, Dell se loučí s Ubuntu, MeeGo jako multimediální centrum v automobilech, Banshee 1.7.3, Wine 1.2, OpenSUSE 11.3, Ubuntu 10.10 bude mít vylepšený instalátor.



Synchronizace prohlížečů

synchro_prohlizecu.png

Ten, kdo používá více počítačů (nebo z různých důvodů více prohlížečů na jednom počítači), začne dříve či později řešit problém synchronizace dat mezi různými počítači a prohlížeči. Možností je v tomto ohledu celá řada, ale všechny mají k dokonalosti hodně daleko. Níže některé z nich představím.



Návštěva Paříže a sídla Mandrivy

paris.png

Před pár dny jsem byl s rodinou na dovolené v Paříži. Když jsem zjistil, že Mandriva S. A. má sídlo kousek od místa, kam jsme se chtěli podívat, neváhal jsem a vyrazil.



Programovací prostředí Geany

Geany je skvělý linuxový nástroj pro ty, kterým “velké” programovací nástroje typu KDevelop, MonoDevelop, Anjuta nebo Emacs nesedí. Je to nenáročný a rychlý program se spoustou funkcí a ačkoliv nenabídne desítky šablon pro nové projekty, návrháře rozhraní nebo prohlížeč dokumentace, jedno umí skvěle - editaci kódu a spouštění extrních nástrojů jako jsou kompilátory. 



S Linuxom na LAN párty: Urban Terror

urbanterror_1.jpg

Ak sa chcete zísť s kopou kamošov a odreagovať sa pri nejakej poriadnej sieťovej hre, a pritom nebyť závislí na Windows a platených hrách, mnoho možností nemáte. Jednou z tých mála je napríklad aj hra Urban Terror nie nepodobná známej hre Counter Strike.



openBibleViewer


Webové aplikace Zoho pro personalistiku: Zoho Recruit

zoho.gif

Sehnat do firmy schopné a pracovité lidi, není věc vůbec jednoduchá. Proto asi každý, kdo se takové činnosti věnuje, přivítá různé nástroje, které usnadní rutinní činnosti, které s náborem zaměstnanců souvisejí. Mezi takové nástroje patří i Zoho Recruit.



Co na Linuxu smrdí: F1

Linux používám již řadu let. Libuji si v něm. Používání mě baví, protože ze svého počítače i notebooku vytáhnu maximum a možnosti jsou takřka neomezené. Rád také programuji a zkoumám, jak věci fungují. Linux je ideální. Nicméně.



Od Ubuntu k Debianu

Cesta u Ubuntu nekončí :-) vede dál, třeba přes Debian...



Linux a SIP neboli softwarový telefon

Zajímaly by mě postřehy ostatních telefonistů, zda a jak spolu v Linuxu telefonují pomocí... telefonu. Ale softwarového.



Vázaný prodej notebooků s Microsoft Windows

notebook_windows.jpg

Jeden z dotazů, který obvykle pokládají linuxoví (a jiní unixoví) začátečníci, je dotaz, proč mají tyto systémy výrazně nižší podíl na desktopech. Jedním z důvodů je kromě řady jiných věcí i vázaný prodej operačních systémů s notebooky. Podívejme se na toto téma blíže.



Kresba a fotografia v Linuxe v historickom obraze

grafika.png

Ľudia odjakživa kreslili a z kresieb vzniklo i písmo. Grafické nástroje, či už pre tvorbu alebo úpravu obrázkov, dnes používajú aj tí najmenej skúsení užívatelia – naše deti. Potom nasledujú tí skúsenejší a napokon profesionáli. V tomto článku uvedieme najlepšie voľne použiteľné grafické nástroje pre Linux – predovšetkým tie najstaršie spolu s uvedením základného historického prehľadu softvérového štetca a palety.



Proč (ne)přecházet na Windows 7

Pár důvodů pro a proti přechodu na Windows 7



Správa linuxového serveru: Linuxový firewall, základy iptables II

debain_notext.png

V tomto dílu se budu věnovat stavovému filtrování paketů a vytvoření velmi jednoduchého, v praxi použitelného firewallu pomocí Netfiltru. Upozorním také na to, jaká existuje podpora Netfiltru pro IPv6 a jak firewall nastavit pro IPv4 i IPv6.



Nakupujeme hudbu s Ubuntu One Music Store

ubuntu_music_store.png

Aktuální vydání Ubuntu Lucid Lynx se opět posunulo o značný kus blíže běžným uživatelům, kteří se dočkali nových populárních funkcí. Jednou z nich je i Ubuntu One Music Store, s jehož pomocí můžete snadno nakupovat hudbu ve stylu iTunes. Napsáno o něm už bylo mnoho, pojďme se raději podívat, jak vypadá v praxi.



OpenMovie Project

blender.png

Drvivá väčšina programov, ktoré pod Linuxom používam, sú open source a zadarmo k dispozícii. Ako ale vyvíjať takýto program a neprísť pri tom na mizinu? A ak sa náhodou stane, že peniaze na vývoj projektu sú, kam ich investovať? V Blender Foundation tento problém vyriešili dosť netradične. Najali najlepších umelcov, ktorí používajú Blender a dali im za úlohu urobiť film.



Recenze openSUSE 11.3

opensuse.png

OpenSUSE je právem řazeno mezi nejlepší a nejpoužívanější linuxové distribuce. Verze, jejichž desetinné číslo končí na trojku, bývají (na rozdíl od těch končících na jedničku) velmi stabilní a vyvedené. Vzpomeňme jen na svého času velmi populární 10.3. Současná verze 11.3 není výjimkou. I ona se velmi povedla. AKTUALIZACE: Stahujte!



GIMP má vylepšené rozhraní, přibližuje se Photoshopu

dvatydny.gif

Konference Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach 2010, GIMP 2.7.1, Opera 10.60, Ubuntu Software Center 2.1.4, Mandriva Linux 2010 Spring neboli 2010.1, Android 3.0 už na podzim? Ubuntu bude mít nové písmo.



Scribus: Optimalizácia optického rozloženia textu a vkladanie internetových odkazov

scribus.jpg

Pri sadzbe textu do bloku dochádza k nerovnomerným medzislovným medzerám. Ukážeme si, ako toto dokážete eliminovať, aby bol text opticky rozložený optimálnejšie, čím dokážete jednoducho odstraňovať aj siroty či vdovy. V krátkom návode vám ukážeme jednoduchý postup, ako do PDF dokumentu vložiť internetové odkazy.



Červen 10 na LinuxEXPRESu

Včera jsem slíbil další pokračování a dnes se mi do toho vůbec nechtělo. Je po desáté večer a venku je 26C. V lodžii se teploměr zastavil na 55C a to jen proto, že narazil na konec. A Chrome 5.0 se na LE stal druhým nejpoužívanějším prohlížečem.



Letní openMagazin 05/2010

openmagazin_perex.png

Vytvořili jsme pro vás na začátku prázdnin openMagazin plný recenzí na software i hardware, návodů a novinek. Píšeme také o místech, kde používají open source a snažíme se dokázat, že dělají dobře.



MeeGo

Karel Gott má 14. července narozeniny. Je čas na dárky. :-D



Hrátky s GIMPem aneb vytvoření vlastní tapety na plochu

gimp.png

Kdo si hraje – nezlobí. Pokud navíc spojíme hrátky s GIMPem, může vzniknout něco užitečného, jako je tapeta na plochu nebo domovskou obrazovku mobilního telefonu a překvapit tak třeba naše blízké vlastním výtvorem. Tentokrát si tedy ukážeme, jak jednoduše vytvořit v GIMPu pomocí štětce a trochy představivosti povedené tapety.



Květen 10 na LinuxEXPRESu

Fakt květen? Není to překlep? No není, ale slibuju, že zítra napíšu souhrn za červen.



Editor Kate pro KDE SC má nový web

Editor Kate, jehož komponenta představuje základní editor pro prostředí KDE4/KDE SC, má nový web a jeho vývoj dostal spád.



Jak se dělá snímek obrazovky

Je těžké udělat snímek aplikace v GNOME? Sami uvidíte..



Shrnutí konference Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach 2010

Na začátku července se v Žilině konala konference, na níž se organizačně spolupodílel také Liberix. Byl jsem tam, tak se pokusím několika odstavci shrnout, jak akce probíhala.



Ubuntu 10.04 CZ Praktická příručka uživatele Linuxu

ubuntu1004.jpg

Ivan Bíbr a jeho autorský kolektiv už počtvrté připravili příručku pro uživatele Ubuntu. Tentokrát přibylo 80 nových stran a samozřejmě byly aktualizovány všechny ostatní, aby vyhovovaly nové verzi 10.04. Kniha je určená především začátečníkům, ale své si najdou i ostatní.



Stavím NAS pomocí softRAIDu

Konečně jsem se donutil něco udělat se svým  multimediálním centrem . Původní plány byly mít z toho přehrávač videa s možností nahrávání ze satelitu, nicméně tento cíl jsem nesplnil. To proto, že laborování se satelitní technikou bylo tak časově náročné, že mi prostě vytekly nervy, koupil jsem krabičku TechniSat s možností nahrávání a multimediální kompík rozmontoval na součástky. Věci, které nebudu potřebovat (case, grafika, satelitní karta) šly na Aukro a ze zbytků si postavím  NAS .



Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech

mandriva.jpg

Vydání Mandriva Linuxu 2010 Spring bylo odkládáno z nejrůznějších důvodů, ale především to byla snaha vývojářů o bezchybné vydání. Právě vydaný Mandriva Linux 2010 Spring nějakou tu chybu obsahuje. Ale jejich množství je v řádech jednotek - seznamte se s velmi kvalitním operačním systémem.



Claws Mail - Povolte mailům opratě!

claws_mail.png

Jestliže rádi používáte alternativní produkty k těm nejznámějším a hledáte u nich nové zajímavé funkce, pak jste při výběru programu na elektronickou poštu možná narazili i na Claws Mail. Jedná se o odlehčeného poštovního klienta s příjemným ovládáním, jednoduchým a přehledným nastavením a mnoha funkcemi, jež byste u jiných "lehkých" klientů sotva nalezli.



Výběr červnových článků z portálu OpenOffice.cz

ooo.png

ZŠ a MŠ v Ondřejově používá OOo, Občanské sdružení Kosmo klub používá kancelářský balík OOo, Zrušenie delenia slov na konci strany alebo odseku, Používají kancelářský balík OOo – PrimMat, Soukromá střední škola podnikatelská ve Frýdku-Místku, Vytvořte si šablonu dokumentu s hlavičkou, Skvělá funkce Writeru - automatický text, Učitel na střední škole používá OOo a je spokojen, Nezisková, ekologická organizace používá OOo, Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OOo, Naučte se sloupcový graf v Calcu, Nakreslete síť hrací kostky – cvičení v Draw.



Finsko: Internet pro každého

Od 1. července 2010 má každý finský občan právo na připojení k Internetu.



Libre Graphics Meeting: Poobedňajšie prednášky

lgm.png

Posledný sobotný blok prednášok Libre Graphics Meeting začal hneď po seminároch. Aplikácií bolo skromnejšie, ale zaujímavostí bolo veľa, takže ak vás zaujímajú ďalšie skazky zo sveta libre grafiky, tu ich máte. Prvé nasledovali štyri kratšie prezentácie, takzvané „short-talks“. Na každú len dvadsať minút a po skončení žiadne otázky.



Android 3.0 už v říjnu?

Nový Android Gingerbread (perník) přinese nové uživatelské rozhraní.



Top články z OpenOffice.cz