přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 61


Ve středu odpoledne stěhujeme servery, dojde ke krátkým odstávkám

Omlouváme se našim čtenářům za možné výpadky ve středu odpoledne.



Deset nejchytlavějších her pro Android

android_logo.png

Android není jen o práci a informacích, ale také se s ním dobře zabavíte. Z tisíců her jsme vybrali deset nejzajímavějších. Nemusí mít dokonalou grafiku ani příběh, hlavní je, že vás chytnou na dlouhé hodiny a nepustí.



Vyšel Linux Kernel 3.0

Linus Torvalds dnes oznámil vydání první rc verze nového kernelu, který ponese číslo verze 3.0



Jak si zatelefonovat přes Google

telefon.png

Chcete si s někým promluvit přes Internet a nevíte, co použít? V tomto článku se podíváme na to, jak si zavolat prostřednictvím Google Talk. Jediné, co budete potřebovat, bude mikrofon a sluchátka, případně také kamera. O zbytek se postará Google, prostě to funguje.



Útoky na OpenSSL přes časování jsou stále hrozbou

Billy Brumley a Nicola Tuveri ukázali, že nebezpečí zjištění soukromého klíče u OpenSSL pomocí informací o časování je stále aktuální.



Mé zkušenosti s Unity

Zkusil jsem odhodit všechny předsudky a s Unity pracovat. A sepsal jsem postřehy.



Výbor Senátu USA schválil posílení cenzury Internetu

Výbor Senátu USA pro soudnictví podpořil kontroverzní návrh zákona, kterým se posiluje možnost blokace „pirátských“ webů a další restrikce s tím související.



Scribus: Tvorba vizitky

scribus.jpg

Mať vlastnú vizitku, je dnes už bežnou vecou. Na mnohých pracovných stretnutiach i iných akciách sa bez nej jednoducho nezaobídete. Viete však, ako by mala správna vizitka mala vyzerať a ako ju vytvoriť?



OBS se mění na Open Build Service

openSUSE Build Service (OBS) se přejmenovává na Open Build Service, což má vyjadřovat nezávislost na distribuci. Současně se zavádí komerční podpora této služby.



OCRFeeder – Užitečný rozpoznávač textu, který však neumí česky

ocrfeeder.png

Už se vám někdy stalo, že jste potřebovali naskenované dokumenty mimo prohlížení také editovat? Já dostal nedávno takto připravené studijní podklady. Na otázku co s nimi, vám možná odpoví následující řádky.



Electronic Frontier Foundation poprvé v Praze, na konferenci IT 11

9. června se na konferenci Internet a Technologie představí zástupce americké společnosti Electronic Frontier Foundation.



LinuxEXPRES do vašeho Kindlu, lépe a radostněji

kindle3.jpg

Podle zpětné vazby našich čtenářů, kteří si nechají zasílat nové články do čtečky Amazon Kindle, nyní ve spolupráci s kindly.cz vylepšujeme tuto službu.



Deset nejlepších českých aplikací pro Android

android_logo.png

Tentokrát si představíme deset šikovných českých aplikací. Nejde ani tak o to, že je vytvořili čeští vývojáři, ale spíš o to, že mají specifické využití v našich končinách. Podíváme se například na aplikace pro mapy, jízdní řády, počasí nebo televizní programy. Všechny uvedené aplikace jsou zdarma.



CZ JBUG: OpenShift - JBoss a PaaS

Další setkání CZ JBUG se bude věnovat novince z dílny Red Hatu - službě OpenShift.



Red Hat Enterprise Linux 6 – Co je nového?

redhat.jpg

Po více než třech a půl letech byla v listopadu 2010 vydána nová hlavní verze enterprise operačního systému Red Hat. RHEL 6 přináší celou řadu významných změn, které se týkají jak technologických vlastností, tak modelu předplatného i struktury vzdělávání.



Noviny Open source & praxe: Tištěný čtvrtletník pro firmy, úřady a školy

osspraxe.png

V dubnu 2011 vyšlo první číslo novin Open source & praxe. Tištěný čtvrtletník přináší informace ze světa open source zdarma přímo na stůl důležitým zástupcům školství, podnikání a státní správy. Cílem je prezentovat open-source technologie a seznamovat s jejich potenciálem pro komerční, vzdělávací a veřejně prospěšné činnosti. Za novinami stojí neziskovka Liberix, o. p. s.



Software pro správu sociálních sítí

Poradíte software pro správu publikování na společenských sítích?



Správa linuxového serveru: Webový server Nginx

debain_notext.png

Nginx je rostoucí hvězdou mezi alternativami k nejpoužívanějšímu webovému serveru Apache. Stejně jako lighttpd nebo Cherokee patří i Nginx k lehkým, nenáročným, ale přesto velice výkonným serverům. V tomto díle vám jej přiblížím.



Recenze Xubuntu 11.04: Zapomeňte na Unity

xubuntu.png

Při novém vydání Ubuntu se mluvilo hlavně o Unity. Nesmíme ale zapomenout, že ne všichni používají GNOME. Xubuntu, Ubuntu s Xfce, obsahuje hlavně nové Xfce 4.8, ale i jiné příjemné novinky. A mimochodem, žádné Unity.



FocusWriter a Prosit


Desktop Summit: společná konference GNOME a KDE

Organizační tým konference Desktop Summit zveřejnil program přednášek. Budou zaměřeny na budoucnost prostředí GNOME a KDE, hlavně ale na svobodný desktop jako takový.



Německá policie zabavila servery pirátské strany

Na základě žádosti Francie zabavila německá policie servery Pirátské strany Německa. Chce v tamní službě PiratenPad hledat stopy činnosti útočné skupiny Anonymous.



Optimalizace PostgreSQL: Testy výkonu

postgresql.png

V dnešním posledním a více praktickém díle si ukážeme ucelený konfigurační soubor a databázi otestujeme standardním testem TPC-B. Uvidíte, že parametrů, které databázový administrátor musí znát a umět nastavit, zase tolik není.



OSSConf 2011: CfP deadline

Už za deset dní končí call for papers pro recenzované příspěvky na konferenci „Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach 2011“ v Žilině.



Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty

thunderbird.png

V dnešním, již čtvrtém díle seriálu o e-mailovém klientu Mozilla Thunderbird se zaměříme na práci s adresářem a kontakty.



Tento pátek se Linux sejde v Brně

V Brně se v (tento) pátek 20. května koná další sraz Linux v Brně. Restaurace H3, od 18:00.



CZ.NIC a NIX.CZ spolupořádají další ročník konference o internetu a internetových technologiích

cznic.jpg

8. a 9. června se v pražském Klubu Lávka uskuteční již čtvrtý ročník odborné konference s názvem Internet a Technologie 11



Ubuntu chce mít 200 miliónů uživatelů za čtyři roky

dvatydny.gif

Google I/O: Android 3.1 a vize domácnosti ovládané Androidem. Microsoft koupil Skype. Co bude s linuxovou verzí? Ambiciózní Ubuntu: Dvě stě miliónů uživatelů za čtyři roky. Google představil notebooky s Chrome OS. Kontroverze kolem Androidu. Tor Browser: Mozilla Firefox anonymně.



Nabootujte si Linux přímo v prohlížeči

Fabrice Bellard vytvořl emulátor PC v JavaScriptu. Můžete si tak nabootovat Linux ve webovém prohlížeči.



Drupal setkání - Praha - 25. května 2011

drupal.png

Zveme vás na poslední setkání nejen drupalistů v tomto školním roce. Dozvíte se o UX, wireframech, projektovém řízení a dalších tématech.



Ubuntu Release Party – Ostravská akce u příležitosti vydání Ubuntu 11.04

rpova.png

K poslednímu převratnému vydání Ubuntu 11.04 se za spolupráce lidí z komunity a společnosti Liberix, o.p.s. konala v Ostravě Release Party. Krom připravených přednášek bylo možné potkat zajímavé lidi nejen z komunity. Ubuntu vychází s půlročním cyklem, můžete tedy brát tento krátký článek jako motivaci pro návštěvu Release Party k Ubuntu 11.10 na podzim.



Android: Základní aplikace

android_logo.png

Máte nový telefon s Androidem a nevíte co dál? V tomto článku vám představíme základní aplikace, které byste měli nainstalovat jako první, a zajímavé alternativy k výchozím aplikacím. Od internetového prohlížeče, přes správce souborů až po nástroje pro údržbu systému.



Seriál o Androidu pro začátečníky

android_logo.png

Google Android je čím dál oblíbenější operační systém pro chytré telefony. Podívejme se mu na kloub v tomto seriálu.



Pochod proti cenzuře Internetu

Desítky až stovky tisíc lidí prostestovaly v Istanbulu proti cenzuře Internetu.



Moodle: Open-source výuka přes Internet

moodle.gif

Populární webová aplikace Moodle slouží k poskytování výuky přes Internet. Moodle není jen platformou pro publikování studijních materiálů, ale pokrývá nejrůznější potřeby e-learningu.



Přísná ochrana osobních údajů v Indii a Číně

Indie dokončila a Čína připravuje nové podmínky pro ochranu osobních údajů. Mohou svou přísností způsobit problémy při outsourcingu služeb do Asie.



Ubuntu přechází na OpenStack

Distribuce Ubuntu Server bude místo dosavadního řešení Eucalyptus nově používat jako cloudovou platformu OpenStack.



Openmobility konference 2011

V sobotu 18. června 2011 od 9.00 se v Brně na půdě Fakulty informatiky Masarykovy univerzity uskuteční již druhý ročník konference Openmobility.



Časopis Gliese je sázen ve Scribusu

scribus.jpg

Chcete vydávat časopis a nevíte, v čem ho sázet? V následujícím článku možná naleznete inspiraci. Exoplanety.cz používají k sazbě časopisu Gliese DTP program Scribus.



Sergey Brin: Windows „mučí uživatele“

Sergey Brin při příležitosti představení Chrome OS řekl, že Windows a další tradiční OS „mučí uživatele“. Firma Google tvrdí, že 75 % firemních uživatelů lze ihned převést z Windows na Chrome OS.



Správa linuxového serveru: Lighttpd a PHP přes FastCGI

debain_notext.png

Dalším z webových serverů, který se pyšní menší režií a vyšším výkonem, je lighttpd. Tento díl seriálu se bude věnovat představení lighttpd a zprovoznění PHP v tomto serveru prostřednictvím FastCGI.



QCad – Linuxový CAD

qcad.jpg

QCad je open-source CAD program určený pro 2D kreslení. Jedním z hlavních důvodů, proč byste mohli chtít používat QCad, je jeho jednoduchost, uživatelsky příjemné pracovní prostředí a mnoho nástrojů. Jak opravdu funguje a jestli je práce s tímto kreslicím programem tak jednoduchá, jak tvrdí vývojáři, tak na to se podíváme v následujícím článku.



Duben 11 na LinuxEXPRESu

Pravidelný souhrn dění na portále LinuxEXPRES.



Březen 11 na LinuxEXPRESu

Pravidelný souhrn dění na portále LinuxEXPRES.



Oracle Java Developer Conference 2011

Společnost Oracle vás zve na největší letošní českou Java konferenci, která se uskuteční 26. května 2011 v hotelu Voroněž v Brně.



Seznámení s Androidem

android_logo.png

Google Android je čím dál oblíbenější operační systém pro chytré telefony. Podívejme se, jak to celé začalo, co ho charakterizuje, s kterými verzemi se můžete setkat a jak do něj dostat aplikace.



Fedora 15 Release Party

Party u příležitosti vydání Fedory 15. Přijďte si poslechnout přednášky o novinkách od lidí, kteří na nich pracují.



Na Základní škole v Bystřici používají Linux

zs_bystrice.png

Na Základní škole a mateřské škole Bystřice 848 v okresu Frýdek-Místek s Linuxem experimentují už pět let. V současnosti používají Ubuntu a říkají, že Linux v poslední době udělal obrovský krok kupředu. S Ubuntu pracují i žáci na prvním stupni a nemají problém se s ním sžít. Je to pro ně snazší než pro učitele, kteří mnoho let pracují pouze s jedním systémem a těžko si zvykají na jiné postupy.



Sony Ericsson: Nainstalujte si do telefonu Linux

Výrobce telefonů Sony Ericsson připravil návod, jak si zkompilovat linuxové jádro a nainstalovat ho do telefonů Xperia.



Matt Zimmerman opouští Canonical

Firmu Canonical, známou především linuxovou distribucí Ubuntu, opouští její CTO Matt Zimmerman.



Počítač za 25 USD, zřejmě s Ubuntu

David Braben zkonstruoval miniaturní počítač, který má konektory HDMI a USB a měl by se prodávat za 25 dolarů. Zřejmě se bude dodávat s Ubuntu.



otherOS++ Linux Dual Boot pro PS3

Byl vydán otherOS++ Linux Dual Boot v1.0b1 umožňující nainstalovat alternativní operační systém na PS3.



Linuxové satelitní přijímače: Historie

dvb.jpg

Ačkoli většina z nás používá Linux na svém počítači a v poslední době také na mobilních telefonech, nejedná se o operační systém pouze pro tyto platformy. S Linuxem se můžete setkat tam, kde to ani nečekáte. V řídící jednotce automobilu, v ledničce, ale i satelitních přijímačích. O těch linuxových je právě tento seriál.



Mozilla Thunderbird: Psaní zpráv

thunderbird.png

Dnešní díl bude o tom, jak z Thunderbirdu odesílat zprávy, formátovat je, kontrolovat v nich překlepy a o věcech s tím souvisejících.



Teredo u NIC.CZ

Sdružení NIC.CZ spustilo podporu pro přístup do IPv6 pomocí technologie Teredo.



Vyšlo Ubuntu 11.04, LibreOffice zůstane samostatné

dvatydny.gif

LibreOffice o sloučení s OpenOffice.org neuvažuje, Jak dopadla akce Humble Frozenbyte Bundle?, Německá pojišťovna LVM nasadila Ubuntu na deset tisíc stanic, Nejlepší zaměstnavatel v České republice? Red Hat, Ubuntu 11.10 umožní bezproblémové používání GNOME Shellu, Prodej Novellu byl oficiálně dokončen, Ubuntu 11.04 Natty Narwhal, Slackware 13.37.



Jak rychle bootují jádra různých verzí?

Startuje Linux s novějšími jádry čím dál rychleji, nebo naopak pomaleji? Jak kdy...



Už tuto sobotu se v Ostravě koná Ubuntu Release Party

Pojďte oslavit vydání Ubuntu 11.04 Natty Narwhal v sobotu 7. května v Ostravě-Porubě.



Správa linuxového serveru: Thttpd a benchmark webového serveru

debain_notext.png

Webový server thttpd je minimalistický, hodí se pro maličké osobní, domácí či embedded servery, popřípadě pro VPS s málo RAM. Jelikož nastavení tohoto serveru je relativně jednoduché, bude se druhá část článku zabývat nástrojem ab pro benchmark webového serveru.



Výzva na obranu kopírování

Česká pirátská strana se zapojila do konzultací k novele autorského zákona, při této příležitosti spustila nový informační web a zveřejnila na něm Výzvu na obranu kopírování.



Deset tipů pro zlepšení Unity

unity.png

Unity ještě nebylo na světě a již jeho mnozí byť i jen potenciální uživatelé hořekovali nad jeho nepraktičností, složitostí a nezvyklým ovládáním. Pokud mezi takové uživatele patříte, nebo již dokonce v Unity tápete, vyzkoušejte našich deset triků, jak si používání Unity zpříjemnit.



Top články z OpenOffice.cz