přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 72


Opera 11.50 – živé náhledy

Je tady Opera 11.50 a přináší živé náhledy v „Rychlém přístupu“, synchronizaci hesel a mírně upravené GUI.



Deset tipů pro zefektivnění práce v Xfce

xfce.png

Přinášíme deset tipů pro uživatele Xfce. Tyto tipy vám zaručeně zefektivní práci v tomto odlehčeném prostředí.



Léto kódu pro vesmír

Evropská kosmická agentura spustila projekt podobný Google Summer of Code. Bude se jednat o vývoj open-source software pro účely výzkumu vesmíru.



Irena Šafářová


LinuxEXPRES a public relations v praxi

Jak psát o Linuxu v podnikání a nebudit dojem, že jsme koupení?



Velké plány Red Hatu, Nokia N9, Firefox 5

dvatydny.gif

Red Hatu se daří a má velké plány. Nokia N9 s MeeGo. Adobe přestává vyvíjet AIR pro Linux. Ubuntu 11.10: Odstranění Synapticu a hybridní obrazy. Chyba zvyšující spotřebu Linuxu odhalena. Mozilla Firefox 5.



Tower Talks Spring 2011

Na serveru lvb.cz jsou nyní k dispozici záznamy z prvního konání Tower Talks, cyklu krátkých přednášek s open-source tématikou.



Protikorupční aplikace čelí cenzuře

Před časem vznikla na Slovenku aplikace pro snadnější kontrolu veřejných výdajů. Tuto aplikaci nyní soud nařídil cenzurovat.



Konferencia Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach

zilina.png

V dňoch 6.-9. júla 2011 sa v priestoroch Fakulty riadenia a informatiky žilinskej univerzity uskutoční už takmer tradičná konferencia Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach. Tento rok nad ňou prevzali záštitu minister školstva Slovenskej republiky E. Jurzyca a dekan Fakulty riadenia a informatiky žilinskej univerzity K. Matiaško.



OpenShift Express: Svobodný cloud od Red Hatu

cloud.png

Nainstalujte a provozujte vlastní webovou aplikaci napsanou v Pythonu, Ruby nebo PHP zcela zdarma na serverech firmy Red Hat. Je to velmi snadné, rychlé a efektivní. Platforma je založena na open source, kdykoli můžete přeřadit na placenou verzi, případně odejít jinam. Cloud od Red Hatu je totiž svobodný.



Mozilla: Firefox je pro lidi, ne pro firmy

Asa Doztler z Mozilla Corporation otevřeně přiznal zaměření prohlížeče Mozilla Firefox na domácí uživatele, na úkor těch firemních.



AV Linux 5.0: Distribuce pro zpracovávání a tvorbu multimédií

avlinux.png

AV jako audio a video. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu, která obsahuje realtimový zvukový server JACK a spousty dalších programů pro zpracovávání a tvorbu multimédií.



Google zruší další dvě služby

Firma Google ukončí provozování dalších neúspěšných služeb: Google Health a Google PowerMeter.



Velké sebevědomí firmy Red Hat

Společnost Red Hat v první fiskálním čtvrtletí navýšila tržby meziročně o 27 % a překypuje sebevědomím ohledně budoucího vývoje.



Recenze: Pouzdro Amazon Kindle Guard

kindle3.jpg

Nejzranitelnější částí čtečky Amazon Kindle 3 je jednoznačně její displej. Slibnou možnost jeho ochrany nabízí pouzdro Amazon Kindle Guard. Je jím poskytovaná zvýšená ochrana účinná, nebo je pouhou iluzí? To vše se vám pokusím přiblížit v následujícím textu.



Je tady Firefox 5 - ve jménu ochrany soukromí

Mozilla vydala pátou verzi svého prohlížeče Firefox. Chloubou je především posílení ochrany soukromí.



Apache raketově roste

Apache HTTP Server v červnu vydatně posílil svoji pozici mezi webovými servery, v počtu obsluhovaných domén dosáhl meziměsíčního nárůstu 10 %.



Správa linuxového serveru: Jabber (XMPP) server ejabberd

debain_notext.png

V minulém díle jsem nakousl problematiku Jabber/XMPP serverů. Tento díl volně navazuje na předchozí a představí vám robustní a výkonný XMPP server ejabberd.



StartSSL po útoku nevydává certifikáty

Certifikační autorita StartSSL se 15. června stala terčem útoku a od té doby nevydává SSL certifikáty.



Přizpůsobte si vzhled GNOME 3

gnome3.png

GNOME 3 bylo vydáno teprve před několika měsíci, ale už se kolem něj začíná rozrůstat ekosystém různých motivů vzhledu, rozšíření atd. V tomto článku si ukážeme, jak změnit vzhled GNOME 3, aby vyhovoval vašim potřebám a vkusu.



CZ.NIC: Zhodnocení Světového dne IPv6

Emanuel Petr ze sdružení CZ.NIC stručně hodnotí Světový den IPv6 v Česku.



Trocha otevřenosti od SOZA

SOZA (obdoba českého OSA) nedávno ustoupila nátlaku veřejnosti . Jak vypadala následná diskuze s veřejností?



Rhythmbox: Multifunkční přehrávač hudby v jednoduchém balení

rhythmbox.png

Rhythmbox je přehrávač hudby určený primárně pro prostředí GNOME. Mezi jeho hlavní výhody patří především jednoduché ovládání a celá řada užitečných funkcích jako například zálohování zvukových CD nebo připojení k internetovým rádiím.



BitTorrent čelí patentové žalobě

Tvůrci programů BitTorrent a μTorrent čelí žalobě, která jim dává za vinu „porušení patentu na sdílení souborů“. Výsledek sporu bude důležitý pro celou torrentovou technologii.



Linux v internetové kavárně Oceán Café

ubuntu_circle.png

Jsou místa, kde nasazení svobodného softwaru nemusí představovat nejlepší volbu a jsou zde naopak místa, kde je svobodný software číslem jedna zcela bez diskusí (a takových je doufám více). Jedním z míst, která rozhodně patří do druhého seznamu, jsou i internetové kavárny, které po svobodném řešení přímo volají, což si ukážeme na příkladu pražské internetové kavárny Oceán Café.



První prolomení kvantové kryptografie

Vědci v Singapuru a Norsku ukázali první prolomení mechanismu kvantové kryptografie – lze odposlouchávat, aniž by to komunikující strany zjistily.



Historie forků hraje do karet LibreOffice

Článek v magazínu ITworld rozebírá historii forků softwaru a předpovídá lepší budoucnost LibreOffice než OpenOffice.org.



Opět hrozí cenzura Internetu

V Poslanecké sněmovně PČR je ve třetím čtení návrh, kterým se do české legislativy dostane cenzura Internetu.



Rozhovor: Martin Holec, Openmobility

openmoko.jpg

Martin Holec je jeden ze zakladatelů a předseda občanského sdružení Openmobility. Požádal jsem Martina o rozhovor, protože se blíží asi nejzajímavější česká konference o svobodných mobilních technologiích, kterou sdružení Openmobility již druhým rokem pořádá.



Bonita Open Solution 5.5

Je tady nová verze svobodného systému pro procesní řízení Bonita Open Solution. Přidává kromě jiného integrovaný repozitář dokumentů.



Docky: Připodobněte svůj systém Macu

docky.png

V dnešním článku si představíme aplikaci vytvářející panel ikon na ploše vašeho počítače – Docky. Umožňuje nejen jednoduše zorganizovat ikony v pořadí za sebou, ale také supluje lištu spuštěných aplikací, stejně jako v systému Mac OS X.



SOZA ustupuje nátlaku veřejnosti

SOZA (slovenská obdoba českého OSA) vydala prohlášení, podle kterého nadále nehodlá vybírat poplatky za embedované videa na webech.



První týdny s GNOME 3

Přece jen mi to nedalo a upgradoval jsem na GNOME 3. Tady jsou mé pocity z prvních několika týdnů používání.



OpenOffice.org pod nadací Apache, LibreOffice vydává novou verzi

dvatydny.gif

OpenOffice.org se přesouvá pod nadaci Apache. Navigace od Googlu už funguje i v České republice. Nejoblíbenější služba pro sdílení kódu? GitHub. Webian Shell. Google z Android Marketu smazal herní emulátory. Mageia 1. LibreOffice 3.4.



První žaloba proti zabavení domén

Provozovatelé serveru Rojadirecta žalují americké úřady za zabavení internetových domén. Jde o první takovou žalobu v historii.



Dubnový openMagazin: GNOME 3, Ubuntu 11.04 a další dobré čtení

openmagazin_perex.png

Vychází další číslo openMagazinu, měsíčníku ve formátech PDF a ePub, který můžete svobodně stahovat, šířit, tisknout, posílat, rozdávat a samozřejmě také číst.



Správa linuxového serveru: XMPP (Jabber) server Prosody

debain_notext.png

Instant messaging, tedy komunikace prostřednictvím „okamžitých zpráv“, se stala velmi populární. Existuje celá řada protokolů, služeb i klientů sloužící k realizaci tohoto typu komunikace. Jedním z protokolů je i Jabber/XMPP, který je populární nejenom ve sféře uživatelů Linuxu a svobodného softwaru. Jakým způsobem je možné postavit si vlastní XMPP server, je předmětem tohoto dílu.



Světový den IPv6 byl úspěšný

Spuštění dostupnosti služeb přes IPv6 při příležitosti Světového dne IPv6 bylo v Česku i jinde ve světě úspěšné a neprovázely ho žádné významnější problémy.



DraftSight – Profesionální 2D CAD nejen pro Linux

dassault_systemes_draftsight.png

DraftSight je bezplatný, profesionální produkt pro 2D CAD. Jehož výhodou je možnost stažení produktu pro různé operační systémy včetně Linuxu. Výkresy můžete ukládat ve formátech dwg, dxf, a dwt.



Velký test Ubuntu 11.04

Magazín Tom's hardware provedl rozsáhlý test distribuce Ubuntu 11.04. Závěrem je poměrně kritický postoj k aktuální podobě Unity a k vysoké spotřebě energie.



FSF preferuje LibreOffice

Free Software Foundation preferuje kancelářský balík LibreOffice, u OpenOffice.org prý byla zvolena nevhodná licenční strategie.



Java 7 SE definitivně schválena

Výkonný výbor JCP definitivně schválil aktuální podobu Java SE 7. Google byl proti.



Čtyři měsíce s Fedorou s Xfce

fedora_logo.jpg

Varování, následující blogpost obsahuje můj vlastní názor.



Mozilla Thunderbird: Vyhledávání, štítky, řazení a tisk

thunderbird.png

V dnešním již pátém díle seriálu o e-mailovém klientu Mozilla Thunderbird se zaměříme na vyhledávání, štítky, řazení, archivaci a tisk zpráv.



Fedora 16 bude mít Btrfs jako výchozí

Jako výchozí souborový systém se bude v distribuci Fedora 16 zřejmě používat Btrfs.



Recenzia Dual Band USB adaptéru AirLive X.USB

x_usb.jpg

X.USB je wifi 802.11 a/b/g/n zariadenie pracujúce rýchlosťou 300 Mbps v pásme 2,4 GHz a 5 GHz. Teda je možné sa pripojiť k hocakej wifi siete tejto doby maximálnou rýchlosťou. X.USB má rozmer USB kľúča a pripája sa do USB 2.0 portu. Aj napriek svojim rozmerom obsahuje dva štandardné R-SMA konektory pre pripojenie antén.



Světový den IPv6 - nejsledovanější událost od Y2K

Podle magazínu Networkworld je dnešní Světový den IPv6 nejsledovanější technickou událostí od doby Y2K.



Výběr květnových článků z OpenOffice.cz

obecna.png

Ako na jednoduchý výkres v Drawe. OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu. Kouzla s textem v Drawu. Elektronický podpis aneb šetříme papír a zrychlujeme komunikaci. Calc: Podmíněné (i nepodmíněné) formátování a styly, ukotvení řádků a sloupců. Nastavenie parametrov formátu textu. Zmena štandardného vzhľadu dokumentu.



Stránky Mageia v češtině


Dnes začíná konference Internet a Technologie 11, sledovat ji můžete online

V Klubu Lávka začíná dnes ráno konference Internet a Technologie 11. Na programu je především internetový protokol verze 6; je totiž Světový den IPv6.



David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla

ubuntu_circle.png

Není to tak dlouho, co jsme mohli na stránkách společnosti Canonical, která stojí za jednou z nejoblíbenějších linuxových distribucí – Ubuntu, číst článek o zajímavém počinu ve slovenské Skalici. Zeptali jsme se pana Strnada, jak to vlastně bylo.



Konference LinuxAlt 2011 hledá přednášející a témata

linuxalt.png

Realizační tým skupiny Linux v Brně oznamuje, že pro vás společně s partnery připraví v prvním listopadovém víkendu – 5. a 6. listopadu 2011 – již šesté pokračování brněnské linuxové konference.



Doména .cz vede v IPv6 obsahu

Česká národní doména drží světové prvenství v relativním množství obsahu dostupného protokolem IPv6.



Medveděv: Změňme autorské právo

Ruský prezident Dmitrij Medveděv navrhl, aby byla pravidla ve stylu „Creative Commons“ začleněna přímo do autorského práva.



Android: Odkazy z počítače, záloha SMS a další tipy

android_logo.png

V tomto článku si ukážeme pár tipů, jak propojit Android s dalšími službami a zařízeními a přidat mu tak šikovnou funkcionalitu. Tipy jsou z různých oblastí, tak se dozvíte, jak zálohovat SMS, najít ztracený telefon, fotit snímky obrazovky, rychle poslat odkaz z počítače do telefonu nebo použít telefon jako dálkové ovládání.



Volby do FESCo

Volby do FESCo znamenají jedinečnou příležitost, jak ovlivnit podobu Fedory.



Clementine


Vydali jsme se cestou Linuxu, říká ekonomický ředitel stavební firmy

Existuje množství společností, které používají Linux a svobodný software. Často se jedná o technologické firmy, které dovedou uchopit čtyři známé pilíře svobodného softwaru a vybudovat na nich svůj byznys. Existují také firmy, které neobchodují s bity a bajty, ale vozí štěrk, staví domy nebo zaměstnávají bagristy. A používají Linux. Třeba Stavebniny u komína v Olomouci.



Uvolněno více než 4000 knih ke stažení

Americké nakladatelství National Academies Press uvolnilo ke stažení zdarma ve formátu PDF více než 4000 vědeckých publikací.



Květen 11 na LinuxEXPRESu

Pravidelný souhrn dění na portále LinuxEXPRES.



Již za týden proběhne Cryptofest 2011

Již za týden na strahovských kolejích proběhne konference o bezpečnosti a šifrování s názvem Cryptofest 2011.



Spolupracovníci WikiLeaks „nemají právo“ vědět o požadavcích na informace o nich

Státní žalobce USA se ostře brání proti tomu, aby se spolupracovníci WikiLeaks dozvídali, že si o nich úřady zjišťují informace.



Stáhněte si třetí letošní openMagazin

openmagazin_perex.png

Máme pro vás velmi dobrou zprávu: openMagazin je od prvního vydání letošního roku dostupný nejen ve formátu PDF, ale také ePUB! Můžete jej tedy číst i na mobilních telefonech, čtečkách elektronických knih a dalších zařízeních, které si s formátem ePUB rozumějí lépe než s PDF.



Openmobility konference 2011 už za dva týdny v Brně

om.png

V sobotu 18. června 2011 od 9.00 se v Brně na půdě Fakulty informatiky Masarykovy univerzity uskuteční již druhý ročník konference Openmobility. Tématem budou otevřené mobilní technologie a open source hardware.



Je tady LibreOffice 3.4

Byla vydána verze 3.4 kancelářského balíku LibreOffice. Opět tak předstihuje své „dvojče“ OpenOffice.org.



Program konference Internet a Technologie 11 bohatne, termín se blíží

cznic.jpg

Živý koncert, rozšíření panelu o IPv6 nebo stánek, kde si budou moci zájemci pořídit své vlastní mojeID, to jsou novinky, které obohatí červnovou konferenci o současném internetu a jeho technologiích. Internet a Technologie 11 začíná už 8. června a organizátoři upozorňují, že tento výčet nemusí být konečný



Fedora 15 release party v Brně

fedora_logo.jpg

24. května jsme v brněnské pobočce Red Hatu uspořádali úplně první českou release party věnující se Fedoře. Na ní si mohli návštěvníci poslechnout, co je nového ve Fedoře 15, a podiskutovat s těmi, kteří na Fedoře pracují. V tomto článku bych chtěl všem, kteří se akce nezúčastnili, přiblížit, jaká byla a co na ní zaznělo.



Google přestává podporovat starší prohlížeče

Od 1. srpna 2011 Google ukončí podporu starších webových prohlížečů, například Firefoxu 3.5 nebo Internet Exploreru 7.



OpenOffice.org půjde do inkubátoru

Firma Oracle rozhodla, že projekt OpenOffice.org nepředá The Document Foundation, nýbrž že ho vloží do Apache Incubatoru.



Správa linuxového serveru: SNI, webové servery a prohlížeče

debain_notext.png

SNI (Server Name Indication) je metoda umožňující provoz více HTTPS virtuálních webů (virtual host) s různými certifikáty na jedné jediné IP adrese. V tomto článku se dozvíte, jak to vypadá s podporou SNI na straně prohlížečů i na straně serverů, a pochopitelně se také dozvíte, jak SNI nakonfigurovat na nejpoužívanějších linuxových webových serverech.



Červnová konference Internet a Technologie 11 se zaměří na IPv6 a bezpečnost

cznic.jpg

Ve středu 8. června začne už čtvrtý ročník dvoudenní konference o současném internetu a internetových technologiích – Internet a Technologie 11. Setkání internetových odborníků, které pořádá sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, a sdružení NIX.CZ, největší neutrální IXP v ČR, se tentokrát uskuteční v pražském Klubu Lávka.



Vyšla Fedora 15 s GNOME 3, ICQ už je i pro Linux

dvatydny.gif

Na čem vydělává Microsoft? Na Androidu. Linux v prohlížeči. Úvaha: GNOME pouze pro Linux? Linux 3.0. Fedora 15. Linux Mint 11 Katya. Ubuntu Studio přejde na Xfce. ICQ pro Linux.



Top články z OpenOffice.cz