přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 51


V globálním mobilu HTC Merge bude Android 2.2

Firma HTC začne brzy dodávat „světový mobilní telefon“ HTC Merge s podporou GSM i CDMA. Poběží na něm Android 2.2.



Správa linuxového serveru: Hlídání pomocí Monitu (pokračování)

debain_notext.png

Minulý díl představil nástroj Monit a jeho základní konfiguraci, tento díl půjde o kus dále a ukáže vám některé další příklady konfigurace Monitu, včetně monitorování služeb běžících na jiných počítačích. Chybět nebude ani představení webového a konzolového rozhraní Monitu.



Britská vláda definovala „otevřené standardy“

Vláda Velké Británie vydala dokument, jímž definuje, co se považuje za „otevřené standardy“ a přikázala státní správě používání takových standardů všude, kde to jde.



Go v Linuxu

go.png

V druhém monotematickém dílu seriálu o deskových hrách se budu věnovat hře go, která je též známá pod jmény Weichi, Igo nebo Baduk.



Je tu FreeBSD 8.2

Byla vydána verze 8.2 svobodného operačního systému FreeBSD. Žádné přelomové změny sice neobsahuje, ale zajímavých novinek je i tak dost.



Recenze knihy Umění programování v Unixu

umeni_prgani_unix.jpg

Knihy pro programátory typicky obsahují vysvětlení syntaxe jazyka, použití knihoven a překladačů a na každé stránce mnoho řádků kódu. Tahle kniha o programování od Erica Stevena Raymonda je zcela jiná. Neobsahuje snad jediný řádek kódu, nevysvětluje žádnou knihovnu. Jak to tedy může být kniha o programování, říkáte si?



Vojenský automobil: open source a wiki

Americká agentura DARPA vyhlásila soutěž na návrh lehkého vojenského automobilu. Kdokoli se může zúčastnit (a vyhrát některou z cen), pracuje se na principu open source a wiki.



Akvizice firmy Novell schválena akcionáři

Akcionáři společnosti Novell na zvláštní valné hromadě schválili smlouvu o fúzi, podle které tato společnost přejde do rukou Attachmate Corporation a Longview Software Acquisition Corp. za cenu 6,10 USD za akcii. K završení fúze tak chybí poslední krok, prodej patentů a patentových přihlášek.



Point of View 10’’ Tablet s Androidem

pov10tablet.jpg

Když přítelkyně poprvé spatřila můj nový tablet, v očích jsem četl nedůvěru. Další krám do baráku. Místo standardní obhajoby jsem jí ho ukázal. Můžeš s tím na net, ideální do postele. A jsou tam další aplikace a hry. Otevřel jsem Angry Birds. Už jsem ten večer přístroj nedostal do ruky. Anger? Ani trochu.



Zhodnocení konference P2D2 2011

Organizátoři konference Prague PostgreSQL Developers' Day 2011 zveřejnili výsledky dotazníku pro návštěvníky.



Ponořte se do Pythonu. Díky CZ.NIC se neutopíte

Edice CZ.NIC rozšiřuje svou řadu odborných publikací s volnou licencí o knihu Ponořme se do Python(u) 3.



Novinky o mobilních Linuxech: Android, webOS a MeeGo

dvatydny.gif

MWC 2011: Desítky nových Androidů. Hewlett-Packard představil tablet a telefony s webOS. Na Nokiích poběží Windows Phone 7. Co bude s MeeGo? Canonical vytvořil katalog podporovaného hardwaru. GTK+ 3 je tu, brzy přijde i GNOME 3. OpenShot 1.3.0.



Německé ministerstvo zahraničí se vrací k Windows

Ministerstvo zahraničí SRN se v roce 2005 stalo téměř výkladní skříní svobodného softwaru na desktopech - migrovalo na GNU/Linux, OpenOffice.org a další podobný software. Nyní se však vrací zpět k Windows a dalšímu proprietárnímu softwaru. Proč?



Naplánujte si svoj čas pomocou Google Kalendára

google_calendar.png

Google Kalendár je ľahko použiteľný webový organizátor času. Okrem iného umožňuje zdieľať kalendár s priateľmi, posielanie pripomienok pomocou SMS, alebo synchronizáciu s desktopovými aplikáciami.



Vydán Python 3.2

Byla vydána verze 3.2 jazyka Python, tedy konkrétně jeho interpretu a frameworku. Jde o první verzi, která má stabilní ABI a proto by doplňky zkompilované pro tuto verzi měly fungovat i v těch pozdějších.



Šachy v Linuxu

kralovna.png

Následující dva díly seriálu se zaměří na dvě konkrétní hry. Tento díl se bude věnovat u nás zjevně nejpopulárnější deskové hře šachy, příští se bude zabývat původem asijskou hrou go.



Yahoo! plánuje otevřít svůj cloud engine

Firma Yahoo! vyvíjí svůj vlastní engine pro provoz cloudu. Plánuje ho (zřejmě ještě letos) vydat jako software s otevřeným zdrojovým kódem.



Microsoft zakázal svobodné licence na Phone Marketplace

Firma Microsoft ve svých podmínkách pro aplikace šířené přes Windows Phone Marketplace zakázala použití čehokoliv, co má „vyloučenou licenci“. Mezi takové výslovně řadí GNU GPLv3 a odvozené licence, ale v podstatě i všechny ostatní.



The Document Foundation založí právnickou osobu

Nezisková organizace The Document Foundation, zabývající se především vývojem kancelářského balíku LibreOffice, zatím právně vůbec neexistuje. Shání proto 50 tisíc EUR na založení nadace se sídlem v Německu.



Reportáž z Prague PostgreSQL Developers' Day 2011: Odpoledne

p2d2.png

Ve čtvrtek 10. února proběhl v prostorách MFF UK na Malostranském náměstí již čtvrtý ročník konference věnované svobodnému databázovému systému PostgreSQL. Ohlédněte se spolu s námi za odpoledními přednáškami.



Reportáž z Prague PostgreSQL Developers' Day 2011

p2d2.png

Ve čtvrtek 10. února proběhl v prostorách MFF UK na Malostranském náměstí již čtvrtý ročník konference věnované svobodnému databázovému systému PostgreSQL. Ohlédněte se spolu s námi za jednotlivými přednáškami.



Správa linuxového serveru: Hlídání serverů pomocí nástroje Monit

debain_notext.png

Stalo se vám někdy, že vám na serveru spadl nějaký důležitý démon, popřípadě že server samotný přestal reagovat, a vy jste to nezjistili včas? Nástroj Monit umí hlídat činnost serveru i nejrůznějších démonů a nejen upozornit v případě problému, ale i provést opravnou akci. Jak na to, to je předmětem tohoto článku.



Poslední openMagazin roku 2010

openmagazin_perex.png

Poslední číslo roku 2010 vám přináší další dávku informací ze světa svobodného softwaru, Linuxu a tak vůbec. Má více než padesát stran a chce přitáhnout vaši pozornost zajímavými články a recenzemi.



Jak aktuálně vypadá GNOME Shell?

gnome3.png

GNOME 3 bude vydáno již za necelé dva měsíce, jeho tvář – GNOME Shell – je však stále v intenzivním vývoji. Tento článek je pro všechny, které zajímá, v jakém stavu se GNOME Shell momentálně nachází a co od něj můžete za dva měsíce očekávat.



Canonical vydává katalog HW komponent

Firma Canonical, známá svou linuxovou distribucí Ubuntu, vydává katalog hardwarových komponent certifikovaných pro Linux a Ubuntu.



Jaké jsou vyhlídky pro Qt?

Daniel Kihlberg se zamýšlí nad tím, co bude čerstvě vytyčená strategie společnosti Nokia znamenat pro GUI framework Qt.



Reportáž z Prague PostgreSQL Developers' Day 2011: Dopoledne

p2d2.png

Ve čtvrtek 10. února proběhl v prostorách MFF UK na Malostranském náměstí již čtvrtý ročník konference věnované svobodnému databázovému systému PostgreSQL. Ohlédněte se spolu s námi za dopoledními přednáškami.



Deset deskových her pro Linux

pincl.png

V dnešním díle seriálu o deskových hrách si představíme některé z nich, konkrétně pět klasických a pět moderních. Šachu a go se budou věnovat samostatné díly.



Valentýnský speciál: Zamilovaný GIMPista

Gimp

Nejen náctiletí v tomto období slaví svátek zamilovaných. Tento GIMPtoriál posune pomyslné téma k obecnější rovině, kterou bude láska. Udělejte tedy radost svým partnerkám, přítelkyním, holkám, komukoliv.



Deskové hry v Linuxu

vez.png

V únoru se budeme věnovat klasickým deskovým hrám.



Chrome má plugin pro H.264, ale jen na Windows 7

Microsoft nabídl plugin pro přehrávání H.264 v prohlížeči Google Chrome. Toto následuje po rozhodnutí Googlu kodek pro H.264 z prohlížeče odstranit. Plugin ale umožňuje přehrávání pouze na Windows 7.



Přijďte na InstallFest 2011


Recenzia knihy Scribus 1.3.5 Beginner's Guide

scribus.png

Vydavateľstvo Packt Publishing v decembri 2010 vydalo publikáciu o programe Scribus s názvom Scribus 1.3.5 Beginner's Guide. Bolo dodržané heslo knihy, ktoré je: Menej teórie a viac výsledkov.



Duokan - Alternativní firmware pro Amazon Kindle

kindle3.jpg

Amazon Kindle 3 se stal dokonalým prodejním hitem. Své majitele si v loňském roce údajně našlo více než osm milionů čteček. Z uzavřeného zařízení svázaného DRM se může stát zajímavá otevřená platforma. Stačí maličkost v podobě alternativního firmwaru. Nejslibnějším současným kandidátem na tuto pozici je Duokan.



Je tu Zimbra 7. První v režii VMware

Zimbra, webové řešení pro správu osobních informací, má novou verzi 7. Byla vydána zhruba 1,5 roku po předchozí verzi 6 a jde o první „velké“ vydání pod taktovkou firmy VMware.



Novinky u Androidu, Debian 6 a OpenOffice.org 3.3

dvatydny.gif

Google představil Android 3.0 a webový Market, AppStream - návrh jednotného systému pro šíření aplikací, Debian 6.0 „Squeeze“, LibreOffice a OpenOffice.org 3.3, Přehrávač VLC slaví deset let jako open source, Datové schránky multiplatformně.



Správa linuxového serveru: Monitorování serveru pomocí nástroje Munin

debain_notext.png

Monitorování serveru zahrnuje mimo jiné i nutnost sledovat změny různých veličin v čase. Právě k tomu slouží nástroj Munin, který umožňuje zaznamenávat hodnoty mnoha systémových proměnných a vytvářet z nich grafy. Ty vám pak mohou pomoci nejenom odhalit řadu problémů, ale také odhadnout, kdy serveru přidat RAM, kdy nestačí dostupný výkon atd.



Výběr lednových článků z portálu OpenOffice.cz

ooo.png

Matrix Manipulator a počítání s maticemi. Máme pro vás kalendář na rok 2011. OpenOffice.org nalehko: Přivítejte OOoLight. Rozšírenie pre hromadnú tlač súborov. Instalace LibreOffice v Ubuntu dvakrát jinak.



Debian 6.0 „Squeeze“ je na světě

Je tady verze 6.0 „Squeeze“ oblíbené linuxové distribuce Debian. Byla vydána po dvouletém vývoji a obsahuje zhruba 10 000 nových balíčků. Tato verze je také první, která přináší distribuci Debian i pro GNU/kFreeBSD (32bitové i 64bitové prostředí).



FOE pomáhá prorážet čínskou cenzuru

Americká vláda úspěšně vyzkoušela přenos informací skrz Velký čínský firewall, a to s využitím technologie Feed Over E-mail (FOE). Tato technologie je založena na nástroji poskytovaném pod licencí GNU GPL 3 a umožňuje přenášet RSS zprávy prostřednictvím protokolu SMTP.



UMTS modem Huawei K3765 na SalixOS

salixos_logo_le.jpg

Před nějakým časem jsem prováděl zásadní změny co se týče používání linuxové distribuce na desktopu a připojení k síti Internet. Zaměnil jsem CentOS s GNOME za SalixOS s Xfce a připojení přes CDMA (AxessTel MV110H) od O2 za 3G Internet (Huawei K3765) od Vodafone. Že to budou větší změny jsem očekával, ale dosti mne překvapil problém s připojením k Internetu pomocí GSM/UMTS modemu na Slackware.



Jak zachránit pořízené fotografie

Aneb co dělat když vám z karty zmizí vaše fotografie ..



Úvod do deskových her v Linuxu

kun.png

V únoru se budeme věnovat klasickým deskovým hrám. V prvním díle se dozvíte, jak to všechno vlastně funguje, jaké jsou standardy a formáty... zkrátka na to půjdeme zevnitř ven.



QJackCtl: JAMin

jack.png

Realtimový zvukový server JACK a jeho grafická uživatelská nadstavba QJackCtl slouží převážně muzikantům a studiovým technikům k propojení vstupů a výstupů zvukové karty a jednotlivých programů sloužících ke zpracování zvuku, a to v reálném čase, tedy s velmi nízkou latencí v řádu milisekund. Dnes se zaměřím na program JAMin.



Dell nabízí cloudové servery s Ubuntu

Firma Dell oznámila uvedení dvou nových serverů určených pro provoz v cloudech. Na strojích běží Ubuntu a hlavním určením těchto serverů je vývoj a testování aplikací pro Amazon Web Services.



Debian GNU/Linux 6.0 „Squeeze“

debian.png

Tento víkend se blíží dlouho očekávané vydání nové verze Debianu s kódovým označením Squeeze a číslem 6. Jaká je tato nová stabilní verze Debianu, jaké změny nás čekají a jak na instalaci nebo aktualizaci, tak přesně na to se podíváme v tomto článku.



P2D2 - Poslední příležitost se zaregistrovat


Londýnská burza při přechodu na Linux zřejmě čelila útoku

Londýnská burza byla zřejmě v listopadu 2010 cílem útoku, který vyústil v její vyřazení z provozu. Časově to koinciduje s obdobím přechodu na nový systém běžící pod GNU/Linuxem.



Google Docs: Prezentácie a kresby

google_docs_logo.png

V Google prezentáciách môžete ľahko vytvárať, upravovať a zdieľať medzi svojich priateľov prezentácie. Napriek tomu s Google kresbami môžete jednoducho vytvárať, upravovať a zdieľať rôzne kresby.



EFF odkrývá rozsáhlé „poklesky“ FBI

Organizace EFF postupně získala a nyní zveřejnila informace o tom, jak americký úřad FBI při své činnosti porušoval práva občanů USA a případy takových provinění se snažil zatajovat.



Top články z OpenOffice.cz