přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Přehled aktuálních novinek ze světa Debianu

Přehled aktuálních novinek ze světa Debianu

debian.png

14. února byl svátek všech zamilovaných a v tento den také vyšla nová verze Debian GNU/Linuxu s kódovým označením Lenny a číslem 5.0. Že bylo co oslavovat, o tom není pochyb, však si příznivci Debianu museli na novou verzi počkat téměř dva roky. Co je v distribuci nové a kde hledat další informace o Debianu, to se dozvíte v následujícím článku.


Novinky v Debianu Lenny

Tak především byla ukončena podpora jader řady 2.4 a dál už se zůstává pouze na jádru verze 2.6. Do distribuce se dostalo jádro 2.6.26, které kromě běžných i neběžných vylepšeních přináší mj. podporu takových zařízení, jako je Sony Playstation 3 a OLPC. V architektuře x86 byla zrušena varianta jader označených písmeny -k7 pro procesory AMD, dál zůstává jediná varianta 686 společná pro všechny procesory této řady (Intel/AMD/VIA) bez výjimky.

Debian také nově přichází s podporou netbooků (např. Asus Eee). V případě, že takové zařízení vlastníte, nezapomeňte si nainstalovat balíček eeepc-acpi-scripts.

Doporučeným správcem balíčků se nyní oficiálně stává uznávaný a léty osvědčený aptitude, stejně jako je výchozím zavaděčem běžně používaný GRUB. Zavaděč LILO přitom zůstává součástí distribuce, ale jeho uživatelé by měli zvážit přechod na výše zmiňovaný GRUB a pro fajnšmekry je k dispozici i novější GRUB2.

Pokud stále ještě používáte nástroj dselect, pak je přechod na aptitude na místě a není radno ho příliš odkládat.

Aktualizováno bylo jako vždy kde co, ale i tak se nepodařilo do stabilní verze protlačit nové OpenOffice.org, a tak se musí ve výchozím nastavení uživatelé spokojit s verzí 2.4. Pokud však toužíte po novější verzi, můžete po ní sáhnout buď do experimentální větve, nebo zkusit třeba tento zdroj balíčků.

Na kompletní popis novinek se můžete podívat do Poznámek k vydání nebo na wiki.debian.org.

Na druhou stranu prohlížeč Iceweasel (přejmenovaný Firefox) je v aktuální verzi 3.0.6 a stejně tak i e-mailový klient Icedove (Thunderbird) je verze 2.0.0.19. Součástí standardního systému může být bezesporu i SELinux. Ten si můžete nainstalovat v balíčku selinux-basics, který je v Lennym dostupný, ale ve výchozím stavu se nepoužívá. Další změnou je náhrada dříve používaného logovacího démona syslogd za rsyslog. V případě nové instalace bude rsyslog nainstalován automaticky. Pokud ovšem aktualizujete systém z předchozí verze, měli byste náhradu provést ručně.

S aktualizací aplikací také souvisí lepší podpora kódování UTF-8. Seznam aplikací, které mají s UTF-8 stále problémy, naleznete na wiki Debianu.

Namátkou teď jmenujme několik aplikací i s jejich verzemi, do vydání Lennyho se dostalo GNOME 2.22.2, KDE 3.5.10, Xfce 4.4.2, X.Org 7.3, Apache 2.2.9, Samba 3.2.5, PHP 5.2.6, MySQL 5.0.51a, Inkscape 0.46, GIMP 2.4.7 a další. Celkem více než 23 000 balíčků sestavených z více než 12 000 zdrojových balíků.

Debian LennyDebian Lenny

Přepracován byl i vlastní instalační proces. Dostupný je tak kromě obvyklého textového režimu i režim grafický. Debian GNU/Linux si teď navíc může nainstalovat doslova i slepý, instalátor totiž podporuje Braillův řádek i syntézu hlasu (možná by vás zaujal seriál Tučňák s bílou holí aneb Počítače bez bariér a článek Řečová syntéza v praxi aneb Rozmluvte svůj počítač).

Na závěr ještě poznamenejme, že slovo Debian je zkratkou jmen Debra a Ian. Debra je manželka Iana Murdocka, zakladatele Debianu. Lepší datum pro vydání nové verze Debianu než 14. února jsme si tak jen stěží mohli přát. Debian je stálicí na linuxovém trhu, je to systém, který už leccos pamatuje (vznikl v srpnu 1993), ale přesto dokáže držet krok s vývojem a díky pevné základně svých uživatelů, příznivců i vývojářů se těší čím dál větší oblibě na serverech, osobních i přenosných počítačích.

Pokud vás Debian zajímá, věnujte pozornost sekci Odkazy, kde najdete množství informačních zdrojů včetně diskuzních fór a wiki stránek. IRC diskuze je realizována na serveru irc.freenode.net a kanálu #debian-cz.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Přehled aktuálních novinek ze světa Debianu
martin 6. 03. 2009, 08:45:36
Odpovědět  Odkaz 
"Debra je manželka Iana Murdocka"
Pokial viem tak ex-manzelka... ;)
Martin Šín Re:Přehled aktuálních novinek ze světa Debianu
Martin Šín 6. 03. 2009, 08:54:00
Odpovědět  Odkaz 
Díky za upřesnění. Rozvod před 2 lety je pro mě stále novinkou. :-)
Jiří Eischmann Přehled aktuálních novinek ze světa Debianu
Jiří Eischmann 9. 03. 2009, 00:28:42
Odpovědět  Odkaz 
Debra byla jeho manželkou, nyní zastává již jen funkci exmanželky :-)
Re:Přehled aktuálních novinek ze světa Debianu
qk 9. 03. 2009, 14:29:10
Odpovědět  Odkaz 
No mozna by se mel debian prejmenovat - nevite jak je na to Ian ted?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux