přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Druhá část

Druhá část

Mandriva Linux je jednou z nejvíce oblíbených distribucí Linuxu na světě a také v České a Slovenské republice. Jedná se o vyspělý a moderní operační systém, který svým uživatelům poskytuje velké množství softwarového vybavení a komfortní ovládání prostřednictvím Mandriva Control Center.


Získání CD/DVD

Nové verze Mandriva Linuxu vycházejí momentálně každého půl roku v několika edicích. Nejdostupnější je Mandriva One, systém vytvořený jako live CD. To znamená, že než jej případně nainstalujete, máte možnost si jej vyzkoušet, protože běží přímo z CD a ke svému běhu nepotřebuje pevný disk počítače. Je postaven na prostředí KDE nebo GNOME (dostupné jsou varianty pro obě prostředí). CD obsahuje vybraný software, další software je možné použít v okamžiku, kdy je systém nainstalován v počítači. One obsahuje uzavřené či nesvobodné ovladače. Paralelně je k dispozici edice Free, jež žádný uzavřený software neobsahuje a je tedy z tohoto pohledu svobodná.

Mandriva Linux ve Free edici je k dispozici jak pro 32bitové, tak 64bitové architektury, a to na CD i DVD médiích. Mandriva One je k dispozici pouze v 32bitové verzi.

Další edicí je Mandriva PowerPack, jenž na DVD obsahuje tolik softwarového vybavení, kolik se na DVD vejde. Samozřejmě se jedná o stejné programy jako v případě One, jen jsou již na jednom disku a k jejich instalaci není potřeba internetové připojení. PowerPack je komerční edice Mandriva Linuxu - je nutno ji zakoupit - a vyjma korporátních produktů je v současnosti jedinou komerční edicí, kterou Mandriva nabízí. Naše recenze se věnuje 32bitové verzi Mandriva One určené pro běžné počítače řady x86.

Edice One a Free jsou na internetu k dispozici zdarma. Mandriva PowerPack se prodává v krabicovém nebo elektronickém balení s placenou podporou. Českou specialitou, kterou redakce doporučuje, je Mandriva Linux 2008.0 CZ.

Mandriva Linux 2008.0 CZ

Dlouholetý propagátor Linuxu a zejména Mandriva Linuxu Ivan Bíbr vydává pokaždé, když je zveřejněna originální verze Mandriva Linuxu, českou verzi. Ta je postavena na několika DVD s kompletním dostupným softwarem, a to s ohledem na české a slovenské poměry. Najdete zde tedy nejnovější kancelářský balík OpenOffice.org v české verzi, český a slovenský Firefox a další programy, které byste museli do původní verze instalovat. Druhým pilířem této oblíbené verze je vynikající kniha, která má obvykle kolem 500 stran a postihuje kompletní problematiku práce s operačním systémem. Najdete zde návody, vysvětlení, rady, tipy a mnoho dalších informací. Nejedná se o překlad, ale o původní českou knihu, jež je vylepšována na základě připomínek českých uživatelů. Její recenzi připravujeme, protože nová verze se již prodává.

Instalace, typ médií

Jak snadná je instalace?

Mandriva One lze stáhnout klasickou cestou z FTP nebo méně klasicky pomocí bittorrentu. Jak už bylo zmíněno, je One live CD - vložíte jej do mechaniky, spustíte počítač a po chvíli máte k dispozici operační systém běžící z CD-ROM. Pevný disk zatím nepotřebujete.

Při spuštění vám systém položí několik otázek - pokud budete později instalovat, odpovědi se použijí také pro nainstalovaný systém. Jedná se o nastavení jazyka, výběr země, rozložení klávesnice a určení času a časového pásma. V neposlední řadě můžete vyjádřit svůj zájem, či nezájem o 3D efekty (známá kostka). Všechna tato nastavení lze v nainstalovaném systému kdykoliv měnit, můžete mít třeba ruské rozhraní a finskou klávesnici...

Obrázek:  1.jpg

Systém z Live CD je připraven

Až se rozhodnete instalovat, stačí kliknout na ikonu Live Install na ploše a spustit tak instalační proces. Krátký instalační proces. Mezitím můžete surfovat po internetu, protože instalace běží v relativně malém okně.

Obrázek:  2.jpg

Začátek instalace Mandriva Linuxu do počítače

Protože část potřebných informací jste již zadali při startu z CD, přijde na řadu samotné kopírování a instalace systému na pevný disk počítače. Systém můžete nainstalovat na vybraný diskový oddíl (např. /dev/hda1), nebo necháte instalace kompletně na programu) smaže disk a nastaví oddíly automaticky. Nebo naopak vezmete otěže do svých rukou a přesně určíte, pokud víte, co a kam instalovat. Pokud jste nikdy neinstalovali, přečtěte si dokumentaci, nebo se někoho zeptejte. Ale i tak se nejedná o nic, čeho byste se měli bát.

Aktualizace nebo instalace na stávající disk

Aktualizace systému je nabízena pouze uživatelům se starší verzí Mandriva Linuxu. Nemusí to ale být nejlepší volba. Samozřejmě je nutností mít zálohovaná data, protože aktualizace je proces natolik složitý, že je riziko neúspěchu vysoké. Rozhodně nemá opodstatění aktualizovat předminulou či starší verzi. Nejlepší řešení je mít uživatelská data na jiném oddíle než systém. Ten lze pak kdykoliv přeinstalovat, proto volte tuto možnost.

Rozdělení disku

Pokud můžete rozhodnout, vytvořte systémový oddíl / (5-10 GB), pak oddíl pro adresář /home, kde jsou data uživatelů a na konec disku se doporučuje umístit odkládací oddíl (velikost je obvykle dvojnásobek množství paměti RAM). To by mohlo být obecné doporučení (je možné vytvořit ještě další oddíly, pokud pro to máte důvod). Pamatujte na fakt, že pokud je odkládací oddíl (swap) příliš malý, nebude možné uspávat počítač na disk - data z paměti se v takovém případě ukládají právě do swapu. A pokud je příliš malý, nevejdou se tam...

Instalace zavaděče

Zavaděč je program starající se o spouštění operačních systémů po startu počítače. Mandriva Linux samozřejmě rozpozná přítomné operační systémy a do nabídky zavaděče je umístí - to umí dnes ostatně každá solidní linuxová distribuce. Instaluje se buď na začátek zvoleného diskového oddílu, nebo do MBR (doporučeno).

Nastavení českého prostředí

Systém komunikuje česky, což se zadává při spouštění live CD. Jednotlivé programy jsou počešťovány přímo u svých autorů, takže pokud některý z nich česky není (nebo je kvalita překladu špatná), s další verzí se to může změnit. Pokud najdete program, který není česky, napište nám, pokusíme se to změnit.

Nastavení repozitářů

Repozitáře jsou datová úložiště obsahující balíčky se softwarem. Verze One nemá žádné nastaveny, ale jejich přidání je velmi snadné - musíte být připojeni do internetu. Spusťte z hlavní nabídky Instalovat a odebrat software, zadejte heslo uživatele root a v menu vyberte Volby vyberte položku Správce zdrojů software. Následně můžete tlačítkem Přidat zadat zdroje softwaru a také zdroje aktualizací (tj. ve dvou krocích). Z internetu se stáhne seznam dostupného softwaru a zdroje se aktivují. (Servery, kde se zdroje nacházejí, nemusí být nutně ty z ČR, ale je to nevýhodnější.) Nic vám pak nebrání v instalaci dalších programů.

Obrázek:  3.jpg

Přidání zdrojů softwaru

Obrázek:  4.jpg

Server sloužící jako zdroj softwaru

Mezi další oblíbené zdroje patří také PLF, které přidáte ze stránky EasyURPMI. Opět vás odkazujeme na dokumentaci.

Obrázek:  5.jpg

Správa softwaru, konkrétně zdrojů softwaru

Nastavení hardwaru

Je vhodné zapojit a připojit při instalaci všechen hardware, protože instalační program přímo nainstaluje potřebné ovladače a software. Ani později nebývá problém s foťáky, USB flash disky, tiskárnami a dalším hardwarem. Problém naopak bývá s modemy, zejména těmi, které se označují jako winmodemy (mají ovladače je pro Windows). Pokud máte s instalací hardwaru problém, neváhejte se zeptat, rádi vám poradíme. Určitě hledejte také ve fórech na Mandrivalinux.cz.

Délka

Instalace trvá obvykle jen několik desítek minut (podle výkonu počítače). Mezitím můžete brouzdat po internetu nebo hrát jednoduché hry.

Po instalaci

Množství a charakter softwaru

Jak už bylo zmíněno, Mandriva Linux obsahuje ohromné množství softwaru, se kterým si vystačíte. Můžete se věnovat kancelářské práci, grafice, internetu, hudbě, vzdělávání, hrám, programování a dalším činnostem. Pokud máte přidány repozitáře softwaru, je instalace nového programu otázkou chvilky, než se stáhne a nainstaluje. K tomu slouží již zmiňovaný program Instalovat a odebrat software. Programy se neinstalují tak, že byste je sami hledali na internetu a stahovali - k tomu je určen právě tento program, vy mu jen zadáte, jaký program chcete, o zbytek se postará on.

Obrázek:  7.jpg

Pověstná kostka 3D desktopu funguje ihned

Kodeky, firmware a jejich dostupnost

Mandriva One hned po instalaci neobsahuje všechny multimediální kodeky, které existují. Přidejte si nejprve zdroj PLF, kde je naleznete. Pak stačí vyhledat ve správci softwaru např. slovo "codec" a nalezené balíčky zaškrtnout k instalaci. Proč to tak je, je věc složitá, ale věřte, že to není zlomyslnost autorů - Mandriva Linux se používá na celém světě a zákony některých zemí nepovolují přítomnost kodeků přímo v základní instalaci.

Obrázek:  6.jpg

Správa softwaru, instalace kodeků

Rozsáhlost nápovědy, kde hledat pomoc

Pokud si nebudete vědět rady, rozhodně zamiřte na již zmiňovaný portál Poradnu abclinuxu.cz.

Obrázek:  10.jpg

Jak může také vypadat Mandriva Linux

Nahoru

Příspěvky

Druhá část
luboš 7. 11. 2007, 11:40:12
Odpovědět  Odkaz 
ML 2008jsem si nainstaloval jen na pár dní.Bohužel prostě tam ještě vše nefunguje jako v předešlé mandrivě 07(na kterou nedám dopustit), běžně se mi kousalo PC, vyp.softw. k3b vykazoval nedostatky...atd,-prostě si myslím,že zatím přecházet ze zavedené verze mandrivy 07 na 08 je ještě nerozum.
Re:Druhá část
petr 8. 11. 2007, 13:21:20
Odpovědět  Odkaz 
Používám 2007.1 a jsem velice spokojený uživatel, vyzkoušel jsem verzi 2008 One, vypadá to slibně, ale zatím taky počkám.
Druhá část
Rado 9. 11. 2007, 13:05:04
Odpovědět  Odkaz 
Mandriva Linux 2006 CZ bola moja prva lin. distribucia ktoru som si zakupil. Po 2 dnoch som ju nedokazal nainstalovat na obycajne PC s IDE HDD. Vysvytlo, ze mala zavaznu chybu hned v instalacii. Pouzival som ju asi 6 mesiacov, kym som nepresiel na Ubuntu 6.06 Odvtedy som ostal pri Ubuntu, pretoze mi nadmieru vyhovuje. Nemal som potrebu PC reinstalovat, vzdy som len upgradol na novsiu potrebu. Mandrivu som si zakupil aj s knihou, a ta mi dala pociatocne znalosti ako na Linux.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz