přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tuxracer

Tuxracer

Martin Janíček - dnes již klasická hra a linuxový benchmark testovaná v prosincovém čísle.


Tuxracer

Oblíbeným maskotem operačního systému GNU/Linux se stal již před lety tučňák jménem Tux (to vzniklo z písmen sousloví "Torvalds' UniX"). Ten je obsazován do mnoha her, z nichž nejznámější je bezesporu závodní 3D akce Tuxracer z produkce Sunspire Studios.

Hra nás zavádí do zasněžených hor, jejichž svahy sjíždí náš tučňák po svém bříšku. Ve vymezeném čase musí posbírat co největší množství slanečků, na které na cestě k cíli narazí.

Na různých místech jednotlivých svahů na vás čeká několik druhů povrchů. Kromě sněhu jsou to ledové plochy, které zvyšují rychlost a snižují ovladatelnost tučňáka a nezasněžená místa, která Tuxe naopak brzdí. Přirozené překážky tvoří stromy a keře. Dobrou viditelnost zajišťuje jasná obloha a horské sluníčko, počasí lze ovšem změnit. Můžete hrát dokonce ve tmě při měsíčním svitu.

Hru můžete ovládat například pomocí šipek. Zatímco levou a pravou využijete ke změně směru, horní šipka slouží k rozjetí a také k mávání křídly v letu. Dostat se do vzduchu je totiž možné díky rozmanitosti terénu. Pokud se chcete odrazit pořádně, podržte před skokem klávesu [e]. Po zvládnutí základního ovládání jistě přijde vhod klávesa [d] - na její stisk ve vzduchu reaguje Tux akrobatickými kousky. Velmi důležitá je samozřejmě také dolní šipka určená k přibrzdění.

V úvodním menu máte na výběr ze dvou možností: Buď se pustíte rovnou do závodění (Enter an event), nebo si své schopnosti procvičíte v tréninkovém módu (Practice). Pokud zvolíte první z nich, čeká na vás bohužel pouze jedna soutěž, jež se skládá ze tří závodů. V tréninku je kol o něco více, mnoho tratí lze stáhnout z Internetu a doplnit si je do seznamu soutěží. Ten je možné editovat v souboru course_idx.tcl.

Pokud si chcete vyrobit vlastní levely, je nutné vytvořit adresář obsahující následující soubory: course.tcl, elev.rgb, terrain.rgb a trees.rgb. První z nich obsahuje konfiguraci a informace o trati, zbývající jsou 2D obrázky. Doporučuji se podívat a inspirovat levely, již jsou ve hře zahrnuty. Nepovinným souborem je preview.rgb - obrázek obsahující ukázku svahu.

Změnu konfigurace Tuxracera byste v menu hledali marně, veškerá nastavení jsou uložena ve velmi podrobně okomentovaném souboru .tuxracer/options ve vašem domovském adresáři.

Graficky je hra na relativně vysoké úrovni, zejména krajina je zpracována téměř dokonale. K jejímu běhu potřebujete mít nainstalovanou podporu OpenGL. Hudba i zvuky působí uklidňujícím dojmem stejně jako celá hra.

Přestože v ní netečou hektolitry krve, bude hladina adrenalinu stoupat přímo úměrně s rychlostí svištícího tučňáka. Hra Tuxracer je docela zábavná a vhodná i pro děti. Stahovat ji můžete na adrese tuxracer.sourceforge.net/download.html případně vložte do mechaniky přiložené CD.

ilustrace 1

ilustreace 2

Nahoru

Příspěvky

Tuxracer
lukáš slaný 30. 07. 2007, 20:00:39
Odpovědět  Odkaz 
tux racer je ta nejlepši hra na světě
Tuxracer
Pitris 29. 01. 2008, 11:27:02
Odpovědět  Odkaz 
Existuje i Tuxracer pro Windows?
Vlastimil Ott Re:Tuxracer
Vlastimil Ott 29. 01. 2008, 11:30:21
Odpovědět  Odkaz 
On to ale Google fakt najde...

http://tuxracer.sourceforge.net/download.html#Windows

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz