přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Prezident Putin podepsal zákaz VPN v Rusku

Prezident Putin podepsal zákaz VPN v Rusku

Odstřižení

Ruský prezident Putin podepsal zákon zakazující služby, které umožňují zpřístupnění zakázaných webů. Do černé zóny se tak od listopadu dostanou i VPN, včetně těch, které využívají zaměstnanci zahraničních firem.


V Rusku prošel kompletním legislativním procesem (včetně podpisu prezidenta Putina) zákon, který zakazuje veškeré služby umožňující zpřístupnění webů zakázaných úřadem Roskomnadzor. V účinnost vstoupí k letošnímu 1. listopadu. Leonid Levin, předseda parlamentního výboru pro informační politiku a komunikace, k zákonu řekl, že „nezavádí žádné nové restrikce a zejména žádnou cenzuru.‟

Začátek účinnosti zákona je načasován na přesně 5 let od okamžiku (1. listopad 2012), kdy byla zavedena černá listina webů.

Zákon ve své podstatě zakáže například virtuální privátní sítě (VPN), které se používají jak ke zpřístupnění blokovaného obsahu (například webový prohlížeč Opera má tuto funkci zabudovánu, aktivuje se „na jedno kliknutí‟), tak především k bezpečnému připojení do sítí prostřednictvím Internetu. VPN například často používají zaměstnanci zahraničních firem, kteří se připojují do firemních sítí a jejich prostřednictvím pak případně i k Internetu.

Podobné opatření jako Rusko plánuje od ledna zavést také Čína. Firma Apple už v této souvislosti oslovila dva poskytovatele VPN, aby z čínské verze App Store odstranili své produkty, protože budou v rozporu se zákonem.

Nahoru

Příspěvky

Prezident Putin podepsal zákaz VPN v Rusku
lipo 1. 08. 2017, 08:35:15
Odpovědět  Odkaz 
jeste par let a maj tam Red Star OS a intranet... sem zvedavej, kdy takovyhle voloviny napadnou nekoho u nas..
Prezident Putin podepsal zákaz VPN v Rusku
opennic 1. 08. 2017, 09:57:40
Odpovědět  Odkaz 
Dočkej času, monitoring, blokování, i krabičky v sítích tady už máme, jen ta hvězda bude asi žlutá.
Prezident Putin podepsal zákaz VPN v Rusku
Nasredin 3. 08. 2017, 07:11:09
Odpovědět  Odkaz 
Z jedné diskuze na jednom "proruském" ( :D ) serveru:

Je potřeba se podívat na odsouhlasenou regulaci přesněji. Samotná technologie VPN, ani provideři zakázání nejsou. Pokud jsem to správně pochopil, je požadováno, aby poskytovatelé VPN služeb blokovali přes VPN přístup ke stránkám, které jsou označeny jako nelegální, tedy aby v poskytovaných VPN implementovali stejnou blokaci, která platí v ruském Internetu, kterou vynucuje FSB. Pro rusky rozumějící, viz http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001201707300002.

Co se tedy týče zaměstnanců připojujících se vzdáleně do své mateřské společnosti z Ruska, nemělo by se jich to dotknout, protože:
1. cílový obsah (tedy interní systémy společnosti), s největší pravděpodobností nejsou blokovány jako nelegální obsah
2. poskytovatelem VPN není žádný ruský service provider, ale mateřská společnost tohoto zaměstnance.

Tolik technicky. Můj osobní pocit je, že cílem zákona je zamezit jednoduché dostupnosti nelegálních stránek (např. pornografie), pro širokou veřejnost, nikoli zamezení používání dané technologie.

Jako obvykle, vidíme mediální kachny, kdy média upozorňují na „bezpráví“ v Rusku ohledně zakazování technologií a vytvářejí tak falešný obraz, místo aby korektně popsala, o co se jedná.
Re: Prezident Putin podepsal zákaz VPN v Rusku
Ivo VÁLEK 3. 08. 2017, 20:21:14
Odpovědět  Odkaz 
Nojo, ale takže až to přijde i k nám, takoé trendy v Evropě vidím už dneska, bude to znamenat, že jako široká veřejnost nemám mít možnost třeba "pornit"? Vy byste s tím souhlasil?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz