přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak se obejít bez služeb Google

Jak se obejít bez služeb Google

no_google3b_100.png

Úterní výpadek služeb Google – ať už ho způsobilo cokoliv – ukázal, jak je celý Internet na této firmě závislý. Téměř si bez ní „neumyje ruce“. Jak to udělat, aby tomu tak nebylo?


Kde všude je Google?

Všude. Skoro. Určitě i tam, kde ho nečekáte. Doby, kdy slovo Google znamenalo jen vyhledávač, jsou už dávno pryč. Proto když servery této firmy nejsou dostupné, jako se to stalo v úterý večer, určitě to dříve či později nějak pocítíte. Takže odkud kam sahá toto „impérium“ (pro stručnost bez uvedení názvu jednotlivých produktů či služeb; pořadí je víceméně náhodné):

  • vyhledávač (včetně obrázků, zpráv, zboží, vědeckých článků…)
  • e-mail, rychlé zprávy, (video)telefonie
  • sociální síť
  • kontakty, kalendář, záložky
  • blogovací systém, wikistránky
  • úložiště dat, webové kancelářské aplikace
  • reklamní systém
  • mapy, glóbus
  • fotografie
  • videa
  • překladač
  • formuláře
  • analytické nástroje
  • webová aplikační platforma
  • mobilní operační systém
  • desktopový operační systém
  • obchod s aplikacemi, základní sada aplikací
  • webový prohlížeč
  • DNS servery
  • písma
  • webová síť pro distribuci obsahu
  • nástroje pro weby

Není toho málo, co říkáte? A to určitě není všechno, protože ucelený přehled nikde nenajdete. Některé s těchto produktů a služeb se používají proto, že jsou zdarma, snadno použitelné a funkčně vyhovující (navíc často vzájemně propojené), někdy si ani moc nemůžete vybrat. Například na drtivé většině mobilních telefonů dnes najdete systém Android, který se s každou další verzí stále více provazuje se službami Google.

Asi každý ví, že to „zdarma“ ve skutečnosti znamená, že se platí prostřednictvím reklamy, k jejíž efektivitě slouží také intenzivní sběr dat o uživatelích, a to napříč službami a bez nutnosti mít vůbec uživatelský účet. Už to může být důvod, proč se na tyto služby moc nevázat. Druhým důvodem, který se teď ukázal v celé nahotě, je výrazná závislost na jedné firmě, která má při problémech značné dopady.

Službu Google, konkrétně reCAPTCHA, používá i české ministerstvo financí pro přístup na některé stránky. Bez této služby se tedy například nepřihlásíte do správy elektronické evidence tržeb.

I tady najdeme službu Google I tady najdeme službu Google

Jak tyto produkty a služby nahradit

Podíváme se jen na několik z nich, protože o kompletní náhradě by šlo napsat i několik románů. U některých dalších jistě každého napadne, co použít (například OpenStreetMap místo Google Maps).

DNS servery

Notoricky známé adresy 8.8.8.8 a 8.8.4.4 (mající i mnohem méně známé protějšky v IPv6: 2001:4860:4860::8888 a 2001:4860:4860::8844), doporučované také pro obcházení cenzury ve státech s nižší úrovní svobody (ale hojně využívané i menšími českými poskytovateli přístupu k Internetu a dokonce i poskytovateli některých serverových služeb), nejsou zdaleka jedinými otevřenými DNS servery, které lze využívat.

Existuje přehled takových serverů, členěný podle států. Zde uvedené servery ovšem nemusí být – a většinou ani nejsou – otevřené úmyslně, nýbrž spíš laxností svých administrátorů. Proto co jeden den funguje, druhý den fungovat nemusí. Nebo třeba už za hodinu. Navíc může provozovatel serveru sbírat informace o tom, na které adresy přistupujete (a server nechává otevřený právě z tohoto důvodu).

Vhodnější je proto využívat přímo služby k tomu určené, například OpenNIC, FreeDNS nebo OpenDNS. Své servery pro tyto účely nabízí i české sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu. České servery mají výhodu v rychlejší odezvě, vzhledem ke krátké trase (například do USA je to trochu dál).

Písma

Také rádi používáte na svých webech písma z rozsáhlé množiny Google Fonts? Nejste sami, tyto fonty jsou díky slušné kvalitě, permisivní svobodné licenci a velkému výběru velmi populární. A drtivá většina tvůrců webu písma použije tak, jak Google doporučuje – tedy přímo odkazem na servery firmy. V případě nedostupnosti se pak web zobrazí ošklivě, někdy se může i zcela „rozsypat“.

Toto řešení má svoji výhodu (kromě pohodlnosti použití) – pokud se písmo načte pro jeden web a uloží se do cache prohlížeče, nemusí se už načítat znovu pro další web, kde je použité.

Místo přímého vložení si ale můžete písma stáhnout (jako zazipovaný balíček se všemi řezy písma) k sobě, nakopírovat spolu s ostatními soubory webu na server a odkázat na ně v CSS. Je s tím ale spojeno určité úsilí. Proto vznikl nástroj google-font-download, který písma nejen stáhne, ale také pro ně vygeneruje příslušný kus kódu pro CSS.

Ikonou vpravo nahoře si písmo stáhnete (nebo můžete použít google-font-download) Ikonou vpravo nahoře si písmo stáhnete (nebo můžete použít google-font-download)

Webová analytika

Google Analytics je nejrozšířenějším nástrojem pro analýzu návštěvnosti webů (a také konverzí, pokud používáte Google Adwords). Současně je to ale základ sítě pro sledování pohybu uživatelů napříč weby (proto leckdo GA blokuje různými doplňky do prohlížečů) a při nevhodném použití může nedostupnost způsobit zpožděné načtení stránky.

Základní informace lze získat už přímo zpracováním logů z webového serveru, například nástrojem AWStats. Ten ale vyžaduje podporu přímo na serveru – pokud tato chybí, máte smůlu. Navíc bez doplňkových komponent neposkytne podrobnější informace o webovém prohlížeči (například rozlišení monitoru).

Existují ale analytické nástroje, které jsou svobodné, poskytují širokou škálu informací a nešmírují uživatele napříč weby. Patří mezi ně například Piwik nebo Open Web Analytics. Oba disponují mnoha funkcemi a jejich uživatelské rozhraní je podobné tomu u Google Analytics.

Překladač

Přestože je Google Translator prakticky jediným obecněji známým překladačem (někdo si ještě vzpomene na překladač Bing, jehož nemotorné překlady textů na Facebooku mu v očích českých uživatelů spíše uškodily než pomohly), podobných služeb existuje mnoho. Liší se ale samozřejmě kvalitou a spektrem nabízených jazyků. Pokud chceme překládat do nebo z češtiny, můžeme použít například službu SDL FreeTranslation.com, která je zdarma a přitom poměrně kvalitní.

Při hledání jiných služeb pozor na to, že mnohé ve skutečnosti vnitřně využívají Google Translator, případně kombinují výsledky z několika překladačů. To nemusí být nutně problém, ale je dobré o tom vědět.

Hledání dalších alternativ

Pokud budete hledat, čím nahradit to či ono (a nemusí to být jen něco od firmy Google), určitě nakoukněte na web alternativeTo. Je zaměřen na software všeho druhu včetně webového a přehled je založen na komunitní aktivitě. Lidé zde zkrátka navrhují a doporučují alternativy různých aplikací a řešení. Hledáte, čím nahradit třeba Google Bookmarks? Najdete řadu vhodných řešení.

Nemusíte samozřejmě nahrazovat služby a produkty Google za každou cenu – tím spíš, pokud vám vyhovují. Ale přinejmenším zamyšlení nad značnou závislostí na jediné firmě rozhodně není na škodu.





Nahoru

Příspěvky

Jak se obejít bez služeb Google
Osvald Tretter 25. 11. 2016, 10:31:28
Odpovědět  Odkaz 
Pro širokou veřejnost "neocenitelný článek". Z množstevního pohledu je to problém konektivity většiny uživatelů. Tzv. avizované "výpadky připojení" hlášené běžnými uživately jsou převážně ne chybami HW, ale právě těmi adresami DNS.
Jak se obejít bez služeb Google
KarelI 25. 11. 2016, 11:50:45
Odpovědět  Odkaz 
Pokud ma byt resenim prejit na sluzby od ruznych dodavatelu, tak se obavam, ze vysledny efekt bude takovy, ze budou vypadky jen castejsi, protoze se kazdou chvili podela neco jineho.
Na to, ze je to zadarmo mi vypadek na 2 hodiny jednou za par let neprijde nic hrozneho, spousta jinych sluzeb takovou dobu ani nevydrzi v provozu.
Lukáš Jelínek Re: Jak se obejít bez služeb Google
Lukáš Jelínek 25. 11. 2016, 13:25:57
Odpovědět  Odkaz 
Řešením je, se pokud možno bez dodavatelů obejít, pokud to lze a není to složité. Pokud například web závisí na webhostingu a ještě navíc na Googlu, je tam o závislost víc. Navíc nejde jen o tohle - i když někomu nevadí, že je sledován stejnou firmou na každém kroku, tak někomu to naopak vadí a uvítá jakékoli cesty, jak se tomu vyhnout.
Re: Re: Jak se obejít bez služeb Google
Vaše jméno 25. 11. 2016, 16:34:50
Odpovědět  Odkaz 
a proto tento web pouziva adsense, analytics, +platform
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Jak se obejít bez služeb Google
Lukáš Jelínek 25. 11. 2016, 19:17:26
Odpovědět  Odkaz 
Ano, využívá. Podobně ale využívá i další služby pro reklamu (včetně reklamy ve vlastní režii) a pro sdílení. Jediné, co je ryze od Googlu, je analytika (která je použita z více důvodů - především ji dlouhodobě využívají jiné weby CCB a byl by nesmysl mít analytiku ve více systémech).
Re: Jak se obejít bez služeb Google
Ja 25. 11. 2016, 15:38:55
Odpovědět  Odkaz 
To, že za služby Google neplatíte, rozhodne neznamená, že sú zadarmo...

U mňa:
+ môj poskytovateľ internetu nepoužíva DNS servery Google,
+ webové písma mám predvolene zakázané,
+ analytiku mám blokovanú všeobecne, na stránkach mám vlastnú,
+ vyhľadávač Google používam skôr výnimočne (je fakt, že ostatné vo vyhľadávaní Sk a Cz článkov zlyhávajú)
+ prekladač, neviem ako spomínaný Bing, ale výsledky od Googlu ma tiež často pobavia
+ email, kalendár a iné veci zásadne od Google nepoužívam
+ úložisko dát??? také dáta, ktoré nechcem zverejniť rozhodne na Google nedám, a tie čo zverejniť chcem iste patria inde

Suma somárum, výpadok by som určite ani nezaznamenal... Avšak výpadok vítam, ani nie tak zo škodoradosti, ale ako rukolapný dôkaz, že i v takej veľkej firme sa to môže pototo, a teda, že nie je zárukou ničoho, leda tak špicľovania.
Re: Jak se obejít bez služeb Google
Jirka 25. 11. 2016, 15:25:36
Odpovědět  Odkaz 
Pane Jelínku, díky za užitečný a oči otevírající článek (i když je mi jasné, že pro mnohé ovce je to zcela marné).

Fascinuje mě, že i soudruh Bureš má coby představitel státní moci placený z našich daní v systému EET onu zmíněnou velkobráchovskou "službu" - PROČ???

Více k všeobecné stránce věci: každý drobek a skulinka, jak je možné omezit, či se úplně odpojit od závislosti na molochovi jakéhokoliv typu, jsou k nezaplacení. Nejen z ryze praktických důvodů, ale i z podstaty a principu svobody...
Lukáš Jelínek Re: Re: Jak se obejít bez služeb Google
Lukáš Jelínek 25. 11. 2016, 19:09:50
Odpovědět  Odkaz 
„Pane Jelínku, díky za užitečný a oči otevírající článek (i když je mi jasné, že pro mnohé ovce je to zcela marné).“

Není zač ;-)

„Fascinuje mě, že i soudruh Bureš má coby představitel státní moci placený z našich daní v systému EET onu zmíněnou velkobráchovskou "službu" - PROČ???“

Tipuji, že v zadání zakázky bylo, že se tam musí dát CAPTCHA. No, a vývojáři v IBM, či spíše subdodavatele, který to realizoval, se vydali cestou nejmenšího odporu a dali tam to, co jsou zvyklí dávat jinam nebo co bylo prostě jednoduché tam dát.
Re: Re: Jak se obejít bez služeb Google
Lexter 27. 11. 2016, 00:11:16
Odpovědět  Odkaz 
Mnoho lidí navštěvující tento web o alternativách samozřejmě ví a myslím, že je i používají. Nazývat mě však ovcí, protože používám ověřený a fungující nástroj je od váš poněkud krátkozraké.

Zábavným faktem budiž jak šéfredaktor internetového deníku potichu souhlasí s takovými insultacemi. Je to škoda, sem tam se tu najde něco skutečně zajímavého. Teda pokud člověk přeskakuje vaše výlevy.
Jak se obejít bez služeb Google
Lexter 27. 11. 2016, 00:06:53
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavé, jak může být výpadek google jednou za uherský rok hned důvodem k přesvědčování lidí k alternativám? Z mé zkušenosti jsou alternativy většinou nestálé, nestabilní a nevalné kvality.

Jo jo, na článku není nic špatného. Minimum informací, ale to snad proto že ono těch alternativ moc není. Zábavný je však fakt že důvodem k jeho napsání byl dvě hodiny trvající výpadek nějaké služby.
Lukáš Jelínek Re: Jak se obejít bez služeb Google
Lukáš Jelínek 27. 11. 2016, 00:15:06
Odpovědět  Odkaz 
Ten výpadek byl impulsem k napsání, ale ne jediným důvodem. Hlavním důvodem je závislost na konkrétních službách a charakter těchto služeb. Google může kteroukoli službu kdykoli utnout (a už to u mnoha služeb udělal - stačí si vzpomenout třeba na Wave, Knol, Desktop, Gears nebo Reader) nebo změnit její charakter. Třeba když usoudí, že už nasbíral dostatek dat, kvůli kterým danou službu zřídil.
Re: Re: Jak se obejít bez služeb Google
Lexter 27. 11. 2016, 00:22:42
Odpovědět  Odkaz 
Bez urážky, ale to se mi zdá jako pouhá paranoia. Ale v tom bude asi uživatel uzavřeného řešení a otevřeného vždycky trochu v rozporu. Na tom není nic zvláštního.

Ano, je to služba zdarma (pro free uživatele samozřejmě) a existuje šance, že bude ukončena stejně jako kterákoli jiná služba bez garancí. S tím nelze než souhlasit. Ale podobnou optikou se mohu podívat kamkoli i do OpenSource světa. I když jsou data otevřená, klasický uživatel si s nimi může leda vejsknout, pokud služba padne. Ostatně data si můžu kdykoli stáhnout i ze serverů google. E-maily, statistiky a nejspíš cokoli co používám.

Ano, utnul, proč by neutnul řadu služeb, které se zdáli buď nerentabilní nebo nezajímavé nebo jak jste podotknul zřízené za učelem výsávat z nás data.
Re: Re: Re: Jak se obejít bez služeb Google
Pavel Šimerda 27. 11. 2016, 09:23:10
Odpovědět  Odkaz 
– Bez urážky, ale to se mi zdá jako pouhá paranoia.

Paranoia? Linuxexpres je pokud vím stále ještě magazín o open source a free software. Tak informuje o open source a free software. Jestli se to někomu nelíbí... ;)
Re: Jak se obejít bez služeb Google
Pavel Šimerda 27. 11. 2016, 09:19:58
Odpovědět  Odkaz 
Výpadek IMO není důvodem k ukazování alternativ, nýbrž příležitostí. :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz