přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Převod zvukového CD v Konqueroru

Převod zvukového CD v Konqueroru

cd.png

Převod audio CD na MP3 nebo OGG soubory (tzv. enkódování nebo ripování) je velmi častá činnost. Existuje mnoho programů, s jejichž pomocí si své oblíbené cédéčko převedete na MP3 soubory, abyste je mohli poslouchat v přenosném přehrávači. Ale víte, že to jde udělat přímo v Konqueroru?


Je to snadné – vložte do mechaniky „hudební“ disk, objeví se okno, kde se vás systém táže, co chcete udělat. Zvolte Otevřít novém okně; pokud vyberete Získat a enkódovat zvukové stopy, spustí se aplikace KAudioCreator, která je sice skvělá, ale práce s ní není tak přímočará. Otevře se vám tedy okno Konqueroru. K práci dále potřebujeme boční panel – pokud jej nevidíte, stiskněte klávesu [F9] a on se zobrazí po (levé) straně. Na obrázku vidíte, že je třeba vybrat položku Prohlížeč zvukových CD.

Enkódování v širším smyslu je převod dat z jednoho formátu do druhého. Opakem je dekódování.

Obrázek: Dotaz při vložení disku do mechaniky

Obrázek: Prohlížeč zvukových CD

Pokud kliknete na malé plus před názvem položky, rozbalí se celé podmenu. A v něm je několik dalších položek, podle názvu lze snadno poznat, o co se jedná. Celé CD je zde zobrazeno podle jednotlivých typů souborů, které z něj můžeme vytvořit. První položka CDA nás nezajímá. Druhá položka Celé CD obsahuje kompletní disk v několika formátech: FLAC, MP3, OGG a WAV. Celé CD v jednom souboru se hodí málokdy, snad jen WAV nebo FLAC pro kopii celého disku a pozdější vypálení audio kopie. Nás zajímá způsob, jak vytvořit jednotlivé stopy ve formátu MP3 nebo OGG.

FLAC je Free Losless Audio Codec, tj. algoritmus (a formát souboru), s jehož pomocí je zvuk uložen do souboru s minimální (žádnou) ztrátou. Podobným typem souboru je WAV. Více informací o obou formátech naleznete na Wikipedii (cs.wikipedia.org).

Obrázek: Celé audio CD v různých formátech

Vyberte tedy adresář MP3 (nebo OGG), uvidíte jednotlivé stopy, které jsou díky dotazu do CDDB databáze na internetu správně pojmenovány. Ve skutečnosti se jedná o virtuální soubory a adresáře, neboť na CD pochopitelně nic z toho není; audio CD obsahuje přímo „surová“ zvuková data, tedy „jedničky a nuly“. To Konqueror nám vše zobrazuje takto přehledně a srozumitelně, vlastně jen na oko.

CDDB (www.cddb.org) a FreeDB (www.freedb.org) jsou internetové databáze, v nichž jsou uloženy informace o téměř všech oficiálně vydaných zvukových CD. Mnoho programů na vašem počítači se prostřednictvím unikátního čísla, vyčteného z disku, dotazuje na obsah CD, jež je vloženo v mechanice. Proto v mnoha programech vidíte názvy písniček. Podmínkou je samozřejmě připojení do internetu a správné nastavení programu (Konqueror je již nastaven).

Obrázek:Jednotlivé stopy, správně pojmenovány

Fyzické soubory na disku vytvoříte jednoduše – prostě je zkopírujete do cílového adresáře na disku počítače. Že se v pozadí spustí programy, které provedou fyzické enkódování do MP3 nebo OGG, je věc, která nás opravdu nemusí zajímat. Označte proto všechny stopy, např. klávesovou zkratkou [Ctrl-a], otevřete si nové okno Konqueroru s adresářem, kam chcete soubory zkopírovat, a označené soubory myší přetáhněte na cílové okno. Spustí se proces, který vypadá jako kopírování z disku na disk, ve skutečnosti je vše trochu složitější, proto časově náročnější než kopírování. Ve výsledku se ale v cílovém adresáři objeví MP3 nebo OGG soubory. Totéž samozřejmě platí pro výše uvedené možnosti zkopírovat celé album nebo vytvořit soubory typu FLAC.

Obrázek: Enkódování vypadá jako kopírování z disku na disk

Upozorním ještě na adresář Informace, jenž „obsahuje“ soubory s informacemi o disku a dotazech do databáze CDDB. Pro běžného uživatele nejsou důležité, ale pro zvídálky ano.

Obrázek: Informace o disku

Nahoru

Příspěvky

Jirka Vrba Převod zvukového CD v Konqueroru
baf 6. 08. 2007, 00:59:17
Odpovědět  Odkaz 
jeste by si to zaslozilo zminku, ze parametry ripovani se (necekane) nastavuji v ovladacim centru KDE. Je mozne upravit napr. vysledny datovy tok nebo zpusob tvoreni nazvu souboru.
Převod zvukového CD v Konqueroru
petr_v 7. 08. 2007, 07:45:32
Odpovědět  Odkaz 
Výborný článek, vyzkoušel jsem a v Mandrivě 2007.1 to funguje, ale v PCLinuxOS se mi nezobrazuje složka se soubory *.mp3,takže mi to nabízí pouze .ogg, .cda, .wav, a to jsem doinstaloval snad všechny myslitelné kodeky. Ale jinak je to opravdu skvělý nápad a je to jednodušší na obsluhu než např. Grip, který jsem dlouhou dobu používal.
Re:Převod zvukového CD v Konqueroru
petr_v 7. 08. 2007, 07:49:57
Odpovědět  Odkaz 
Tak už kódování do *.mp3 funguje, pouze jsem musel dvakrát restartovat konqueror.
... musel dvakrát restartovat
L. 7. 08. 2007, 10:28:12
Odpovědět  Odkaz 
ty jo to je system jak win98
Re:... musel dvakrát restartovat
A. 8. 08. 2007, 07:24:20
Odpovědět  Odkaz 
Konqueror!!!! Ne PC!!!
Převod zvukového CD v Konqueroru
petr 11. 02. 2008, 16:54:55
Odpovědět  Odkaz 
prosim vás kde možu stahnout ten program nebo jestliho máte tak měho pošlete přes email dostal666666@seznam.cz děku ji
Vlastimil Ott Re:Převod zvukového CD v Konqueroru
Vlastimil Ott 12. 02. 2008, 00:33:30
Odpovědět  Odkaz 
Je nedílnou součástí v podstatě téměř každého linuxového systému. Tedy přesně řečeno toho systému, který umožňuje používat prostředí KDE. Nelze jej stáhnout ani poslat a pokud vím, ani používat ve Windows. (Vypadáš jako uživatel Windows)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz