přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu

Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu

Jistě znáte množství programů pro Windows, které vám zaručeně uklidí v počítači. Odstraní nepotřebný balast a jako bonus smažou škodlivý malware. Záškodnických programů se v Linuxu obávat nemusíme, ale nějaký ten balast by se jistě našel. Soubory s nulovou velikostí, náhledy obrázků, záložní soubory, neplatné odkazy. Jak se jich rychle zbavit?


Samozřejmě je nejlepší využít služeb nějakého programu. Tento text je věnován jednomu z nich - jmenuje se KleanSweep. Mohlo by se zdát, že se program příliš nevyvíjí (stránka na KDE Apps). Zřejmě to bude pravda - je ovšem vhodné uvést, že principy, na kterých funguje, se nemění, takže nelze říct, že by byl zastaralý nebo neúčinný. Svou práci - odstranit nepotřebné soubory - odvádí skvěle a může vám ušetřit mnoho místa na disku.

Program je sice určen pro prostředí KDE, ale principy, na kterých pracuje, jsou společné všem uživatelským prostředím.

Co program umí

Program prohledá určenou oblast disku, typicky domovský adresář uživatele, a odstraní nepotřebné soubory:

  • soubory s nulovou velikostí
  • prázdné adresáře
  • neplatné odkazy
  • nefunkční programy (zejména ty v domovském adresáři)
  • soubory dočasných záloh jako .backup, .bkp, .~ apod.
  • osiřelé soubory, které nepatří žádnému programu (byl zřejmě odinstalován, bývají to staré konfigurační soubory)
  • neplatné položky v hlavní nabídce
  • nepoužívané náhledy obrázků, obsah adresáře .thumbnails
  • duplicitní soubory

Program je stále anglicky, ale používá se velmi snadno. Jediné riziko poškození (smazání) dat hrozí snad jen v případě duplicitních souborů, kdy je třeba vybrat soubory, které se mají smazat, a které mají zůstat.

Obrázek:  3.jpg

Typy hledaného obsahu

Po spuštění se zobrazí první okno - program je koncipován jako průvodce "krok za krokem". Zatrhněte položky, které chcete na disku vyhledat, smysl má také zatržítko Only files/directories writable for me, což je volba, která zajistí prohledávání jen vašeho domovského adresáře, kde máte práva zápisu.

Tlačítko Settings nabízí další volby, a sice kartu General, kde lze určit adresáře, které se nemají prohledávat, a kartu Orphaned files searching, kde se určuje kategorie, do níž patří vaše distribuce. Pokud totiž hledáte soubory v celém systému, program potřebuje vědět, kde jsou uloženy konfigurační soubory vašeho systému. K tomu slouží předvolby jako Debian/Ubuntu, Fedora/Mandriva/SUSE, nebo jiné. Lze pak určit adresáře, které se mají prohledávat, a které ne.

Obrázek:  1.jpg

Adresáře, které se mají vynechat

Obrázek:  2.jpg

Typ distribuce - hledání osiřelých souborů

Jakmile v prvním okně klepnete na Next, spustí se skenování disku a začnou se vyhledávat zadané soubory. Může to trvat dlouho, výsledky se zobrazují v reálném čase na jednotlivých kartách - podle toho, které možnosti jste vybrali.

Obrázek:  4.jpg

Vyhledávání prázdných souborů


Obrázek:  5.jpg

Vyhledávání záložních souborů

Analýzu lze zastavit klepnutím na tlačítko Stop v dolní části. Vpravo dole se aktuálně zobrazuje počet nalezených souborů a počet bajtů, které by se uvolnily jejich smazáním. Smazání je však nutné nejprve potvrdit, proto se u položky Selected zobrazuje nula.

Obrázek:  6.jpg

Nalezené záložní soubory, nejsou obvykkle potřeba

Jakmile je analýza dokončena, zviditelní se také další tlačítka - tlačítko se dvěma šipkami slouží k vyhledávání ve výsledcích, Select all vybere všechny položky na aktuální kartě, Clear all jejich výběr (zatržení) smaže, Save report uloží textový soubor s nalezenými výsledky.

Klepnutím na tlačítko Next se přesunete do posledního kroku - vytvoření zálohy a smazání nalezených souborů. Před fyzickým a definitivním odstraněním souborů z disku lze totiž vytvořit zálohový archiv se všemi soubory, které budou smazány. Volbu můžete zrušit a vytvoření zálohy tak přeskočit. Záleží jen na vás, jestli víte, co děláte. Pokud volbu vlevo dole zrušíte, program se vás dotáže, myslíte-li to vážně.

Obrázek:  8.jpg

Soubory k odstranění

Obrázek:  9.jpg

Přeskočit vytvoření záložního archivu?

Pokud záložní archiv opravdu nechcete vytvářet, klepněte na Yes (ano, přeskočit vytvoření archivu). Soubory budou fyzicky odstraněny z disku a odhadovaný prostor bude uvolněn. Pamatujte na to, že jsou soubory mazány přímo, proto je nenajdete v koši.

Obrázek:  10.jpg

Smazané soubory, uvolněné místo

KleanSweep vám takto může uvolnit klidně až několik stovek megabajtů v domovském adresáři. V případě duplicitních souborů je ale třeba myslet na to, že v seznamu jsou všechny nalezené soubory, proto je nutné jednu kopii ponechat, nebo volbu pro vyhledání duplicit raději nepoužívat.

Nahoru

Příspěvky

POZOR!!
vadimo 14. 07. 2008, 22:03:08
Odpovědět  Odkaz 
Ludia, velmi Vas pred tymto programom vystríham.

a/ prázdne subory a prázdne zložky - mozu znamenat "poznamku" pre nejaky program. Program si vytvori prázndy subor, napriklad lock, aby vedel, ze uz je raz spusteny, alebo aby sa nespustil, ak je spusteny obdobny program
b/ Broken executables - to by som prosil vysvetlit, podla coho zistuje
c/ Zalozne subory - maze vsetky subory s koncovkou tmp, ~, bak, old. Tiez nie 100% bezpecne
d/ Osirele (orphaned) subory - !!! Tak tu maze vsetky subory, ktore sa neviazu na ine,ale to neznamena, ze ich nie je v systeme potreba!!! TAKTO SI 100% ODVALITE NIECO ZO SYSTEMU!!
Re:POZOR!!
DB 18. 07. 2008, 12:42:39
Odpovědět  Odkaz 
Suhlasim, po prebehnuti prog. a naslednom rest. mi nesli dve kalavesy
n a j no a zial som mal v logine v uvodnom prihlaseni aj toto pismeno
a do mojho NB som sa uz jednoducho nedostal. Nasledovala
zaloha dat na prenosny disk pomocou live CD a reinstal U 8.04....
Vlastimil Ott Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
Vlastimil Ott 15. 07. 2008, 10:30:18
Odpovědět  Odkaz 
Ano, mohlo by být - proto se zmiňuje možnost pouze pro domovský adresář, kde program pěkně uklidí, dělám to tak už léta.

a) Ano, ale dobře napsaný program si ho vytvoří znovu, navíc není nutné tuto volbu používat.

b) Programy, kterým chybí knihovny, což zjistí zřejmě pomocí ldd a strace.

c) V domovském adresáři? Pokud máte takové názvy pro datové soubory, pak je to divné.

d) Ano, souhlasím, ale orphaned jsou typicky slepé odkazy, soubory .desktop, staré nabídky apod. Máte pravdu v tom, že na systém bych to nepouštěl - ono ani není třeba, v systému by nemělo být nic, co by šlo označit za balast - ten máme v domovských adresářích, systém samotný jede jako švýcarské hodinky...

Navíc vše potvrzujete a vytváří se záložní archiv. A jistě zálohujete... ;-)
Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
vadimo 15. 07. 2008, 15:03:39
Odpovědět  Odkaz 
Tak som ho vcera vyskusal a velmi je dobry na mazanie neplatnych nahladov obrazkov. Bolo ich vyse 10 tisic (cca 300MB). Ale ku koncu sa to spomaluje (chyba v aplikacii pri zobrazovani ked je velmi vela riadkov - treba prepnut na prazdnu kartu). No a kde je este velmi vela zbytocnych veci? Ak mate wine, tak v adresari temp :-) Mal som tam vyse 1GB!. Potom este obycajne apt-get clean na vymazanie cache balickov.
Vlastimil Ott Re:Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
Vlastimil Ott 15. 07. 2008, 15:28:51
Odpovědět  Odkaz 
:-D Ano, přesně tak...
Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
Daniel 30. 08. 2008, 17:43:53
Odpovědět  Odkaz 
Omluvte velmi amatérský dotaz - jakže se ten prográmek instaluje ? Nějak se mi nedaří ....
Vlastimil Ott Re:Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
Vlastimil Ott 31. 08. 2008, 17:37:18
Odpovědět  Odkaz 
Jako každý jiný - pomocí instalátoru softwaru. Jakou máte distribuci?
Re: Re:Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
Stilgar 16. 06. 2017, 13:28:30
Odpovědět  Odkaz 
Mám stejný dotaz. Mám Kubuntu 14.04. Používám Muon Discover a také nic.

PS: Pokud se něco změnilo za těch 9 let a program již není dostupný bylo by dobré si udělat na linuxexpresu úklid a buď udělat aktulaní článek nebo do starých dát na nažátek upozornění např: od verze té a té již není podporováno ale tuto funkcionalitu dělá tento jiný program který funguje od verze té a té. (Nevím jak a na kolika různých distribucí na LE testujete různé návody ale udělá se pár aktualizací a již návod nemusí fungovat.)

Linuxová fóra jsou zaplavená starými návody které již nefungují nebo již existuje jednoduší způsob ale ten není nikde k nalezení.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re:Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
Lukáš Jelínek 16. 06. 2017, 20:35:52
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel není v našich silách vracet se ke všem starším článkům a znovu vše ověřovat s novějšími verzemi programů nebo distribucí. Obsah článku je tedy platný ke dni, kdy článek vyjde (případně k dřívějšímu dni, pokud se například vychází z RC verze a článek vychází spolu s ostrou verzí). V některých případech se autoři k obsahu svých článků později vracejí a píší aktualizované informace (do původního článku nebo jako nový článek), ale nebývá to často. Pokud by se mělo vše opakovaně ověřovat, tak postupem času už nebudeme dělat nic jiného a nebude vznikat žádný nový obsah.
Re: Re: Re:Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
Jirka 16. 06. 2017, 21:45:29
Odpovědět  Odkaz 
Stilgar: asi si děláte srandu...

Kde se v lidech bere drzost považovat weby typu Linuxexpres za bezplatnou technickou podporu s povinností perfektní aktuální funkce?

Linux byl, je a vždycky bude PRIMÁRNĚ o vlastní snaze. Nemyslím tím hned vývoj na programátorské úrovni (na to opravdu každý nemá), ale přinejmenším hledání, analýzu a syntézu faktů. Díky Bohu přitom existuje moře zdrojů, které k tomu lze použít...

Pokud se Vám to nelíbí, používejte místo Linuxu něco jiného, nebo si zaplaťte odbornou podporu.
Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
czechtony 30. 09. 2008, 10:29:55
Odpovědět  Odkaz 
Bohuzel vyhledavani duplicitnich souboru moc nepomuze, pokud nemaji stejny nazev :-( Hodilo by se porovnavat i dle velikosti nebo obsahu.
Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
Irena Šafářová 16. 10. 2008, 20:21:00
Odpovědět  Odkaz 
Vím, že reaguju trošku pozdě, ale tento program je velmi dobrý. Ale platí u něho to, co ve všem - mít rozvahu. Nesmíme bezhlavě smazat všechno, co nám jakýkoli program strčí pod nos.
Nainstalovala jsem si ho a pracuje tak, jak je popsáno - bezvadně.
Ira
Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
svestan 9. 01. 2009, 14:41:15
Odpovědět  Odkaz 
No nevím, zaškrtnul jsem všechny položky mimo duplicitních souborů a zatím mi všechno chodí nerušeně dál.
Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu
svestan 11. 01. 2009, 11:20:04
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že jsou trochu zbytečné obavy. Program jsem použil, zaškrtl jsem všechny položky mimo dualsouborů a vše je v pohodě. V základním nastavení programu jsem nic neměnil.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz