přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Virtuální disky aneb CD bez disku

Virtuální disky aneb CD bez disku

cd.png

Zatímco ve světě Windows jste pro práci s obrazy disků odkázáni na použití programů třetích stran, v Linuxu si pro vyřešení stejného úkolu vystačíte s minimem prostředků, které vám nabízí samotný systém.


Čas od času se dostaneme do situace, kdy jsme si z internetu stáhli obraz CD, se kterým potřebujeme pracovat, aniž bychom jej vypálili na médium, popř. si pro testovací či jiné účely potřebujeme vytvořit virtuální disk. Vzhledem k tomu, že operační systém Linux je vybaven zařízením s názvem loopback, není to pro nás žádný problém. Ukážeme si, jak lze s využitím zařízení loopback vytvořit virtuální disk, aniž bychom si udělali nepořádek v systému a jak lze připojit obraz CD ve formátu BIN/CUE.

Pokud pracujeme s virtuálním filesystémem, nesmíme zapomenout nastavit správně práva pro přístup, jinak nemusíme být schopni na disk zapisovat apod.

Představme si, že potřebujeme pro testovací účely vytvořit diskový oddíl, který posléze budeme chtít přenést na jiný systém nebo chceme vytvořit obraz diskety pro pozdější distribuci elektronickou formou. Buď můžeme přerozdělit disk a připravit si místo pro vytvoření dočasného diskového oddílu (např. pomocí nástroje GParted), popř. pracovat přímo s disketou v mechanice (pokud ji v počítači máme) nebo se můžeme vydat cestou virtualizace a velmi pohodlně vyřešit zmíněný úkol s minimálními zásahy do systému.

V následující ukázce si vytvoříme virtuální disketu, jejíž obraz pak můžeme vystavit například na webové stránce ke stažení (postup pro vytvoření disku je totožný). Nejprve pomocí příkazu

dd if=/dev/zero of=disketa.img bs=512 count=2880

vytvoříme prázdný obraz 3,5“ diskety o velikosti 1,44 MB, po jehož úspěšném dokončení vytvořený soubor „zformátujeme“ na požadovaný souborový systém (pro disketu z důvodu přenositelnosti nejspíše systém msdos, pro klasické diskové oddíly dle libosti od vfat po ext3). Pro tento účel nám poslouží příkaz

mkfs -t msdos disketa.img

Před závěrečným krokem musíme ještě zjistit, zda máme k dispozici nějaké volné loopback zařízení a z výsledku příkazu losetup -f (jako root) zjistit, jaké je jeho číslo:

# losetup -f
/dev/loop0

Nyní už máme k dispozici vše potřebné (tj. vytvořili jsme si soubor, který bude reprezentovat obraz virtuální diskety, zjistili jsme, zda máme k dispozici volné loopback zařízení a jaký je jeho přesný název, máme vybrán adresář, kam obraz diskety připojíme), a proto nezbývá než vytvořený obraz diskety připojit s příslušnými parametry do vybraného adresáře

# mount -o dmask=0000, fmask=0000, loop=/dev/loop/0 disketa.img /mnt/floppy

a začít s virtuální disketou pracovat úplně stejně, jako by to byla disketa reálná, tzn. vytvářet na ní soubory či adresáře, kopírovat data, pracovat s atributy apod. Po ukončení práce odpojíme virtuální disk a máme připravený obraz k další distribuci, popř. vzorový disk pro kopírování na cílové stanice apod.

V další ukázce se podíváme na možnosti práce s obrazy CD ve formátu BIN/CUE, aniž bychom je museli nejdříve vypálit na médium. Práce s ISO obrazy je velmi jednoduchá a od předchozího příkladu se liší jen v použití jiného souborového systému:

# mount -o loop=/dev/loop/1 -t iso9660 obraz_CD.iso /mnt/cdrom

stejná operace s BIN/CUE obrazy vyžaduje menší „vytunění“ systému. Uživatelé pohybující se ve světě Windows nám totiž, jak už to tak bývá, občas nachystají „klacík pod nohama“ v podobě některého z formátů, které v prostředí Linuxu nejsou právě nativní. Mezi tyto „klacíky“ patří mimo spousty jiných také obrazy CD ve formátu BIN/CUE. Transparentně pracovat s tímto formátem můžeme, máme naštěstí k dispozici služby jaderného modulu a příslušného front-endu s názvem CDemu.

Pro instalaci zmíněného modulu se bohužel nevyhneme instalaci ze zdrojových kódů, nicméně se nejedná se o žádné černé voodoo v příkazové řádce. Po stažení balíčku cdemu-X.X.tar.bz2 a jeho rozbalení do libovolného adresáře pomocí příkazů make a make install zkompilujete modul cdemu a pomocí příkazu modprobe cdemu jej zavedeme do jádra. Toť z čarování s kompilací vše. Práce s cdemu je velmi jednoduchá, pro připojení obrazu stačí následující dva příkazy

# cdemu 0 obraz_CD.cue
# mount -t iso9660 /dev/cdemu0 /mnt/cdrom

K dispozici máme celkem osm virtuálních zařízení, ke kterým můžeme BIN/CUE obrazy připojit. Jejich využití si můžeme zobrazit příkazem

# cdemu -s
Drive Loaded Comment
0:    1      obraz_CD.cue
1:    0      NO_CD_LOADED
2: ...

Pro odpojení virtuální CD mechaniky pak stačí zadat analogicky

# umount /dev/cdemu0
# cdemu -u 0

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Virtuální disky aneb CD bez disku
Ondrej 12. 01. 2008, 16:33:03
Odpovědět  Odkaz 
Hi!
Musím povedať, že článok som ohodnotil známkou 5 preto, že je napísaný pre tých, ktorí študovali informatiku podrobne.
Ale čo my ostatní? Nie je tam podrobne rozpísaný postup, čo by určite kvitovali viacerí. Preto napr. prg. Daemon tools je lepší program, lebo nemusím sa zaťažovať rôznymi príkazmi a pod., obsluha je jednoduchšia a pre užívateťa rýchlejšia.
A ďalším kladom je, že nehrozia nijaké problémy ako tu.
Preto hľadám adekvátny program ako je DAEMON TOOLS.
Majte sa krásne!
Re:Virtuální disky aneb CD bez disku
M2-player 14. 10. 2009, 13:09:39
Odpovědět  Odkaz 
No tak používaj Windows, keď ti vyhovuje viacej. Ja som tiež neštudoval podrobne informatiku a viem zistiť o čo sa tam jedná.
Re:Re:Virtuální disky aneb CD bez disku
mike 26. 04. 2011, 23:58:50
Odpovědět  Odkaz 
v tom je přesně ten problém, maximálně debilně tlacháte, ale aby lidé znalí linuxu poradili, to ne, to je jenom plná huba keců... když to neumíte, tak zůstaňte na widlích... apod.... místo tvé dementní odpovědi jsi mohl napsat pouze: ne, na linuxu nic tak jednoduchého jako je deamon nebo power iso neexistuje, musíte to složitě nastavit... pak ale nechápu, jak můžete dokola tvrdit, že je linux supr ultra nejlepší, když pak pohoří na základních, jednoduchých aplikacích...
Virtuální disky aneb CD bez disku
uf3k 13. 01. 2008, 00:32:10
Odpovědět  Odkaz 
dik, presne tohle jsem hledal :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz