přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vytvořte si statickou fotogalerii pro vypálení na CD

Vytvořte si statickou fotogalerii pro vypálení na CD

Pro vytvoření statické fotogalerie poslouží skripty Shalbum - dělají to, k čemu byl stvořen, dělá to rychle, jednoduše a bez zbytečných otázek. Program vám umožní snadno vygenerovat statickou galerii obrázků např. z dovolené a vypálit je na CD nebo umístit pro potěchu ostatních na internet.


Instalace není obvyklá, ale je snadná

Shalbum si můžete stáhnout v aktuální verzi na adrese projektu, nebo lépe stahujte přímo od nás. Nabízíme vám upravenou verzi programu, která má české odkazy vytvářených galerií a také nastavené kódování generovaného alba na UTF-8 (z původně ne příliš pro češtinu přívětivého ISO 8859-1).

Po stažení je potřeba program nainstalovat. Nejprve si do nějakého adresáře rozbalte archiv (zvládne to Konqueror, Midnight Commander i Nautilus, Krusader a hlavně Ark). Poté vstupte do nově vytvořeného adresáře shalbum-1.13 a zadejte příkaz pro instalaci skriptu do obvyklého adresáře - make install. Tento příkaz je potřeba zadat s právy uživatele root.

Necitlivá poznámka šéfredaktora. Protože se jedná o dva skripty a jeden konfigurační soubor, je instalace pod rootem zcela zbytečná. Prostě skripty nakopírujte např. do adresáře ~/bin nebo podobného, kde máte nějaké lokálně instalované programy. Pokud si chcete opravdu zainstalovat, zkuste vzít v potaz také parametr skriptu make: PREFIX=/cesta/kam/to/chcete - ostatně viz soubory INSTALL a README.

Protože se jedná o skript, program sám neobsahuje žádné grafické nástroje, které by provedly vytvoření náhledů obrázků a jejich další úpravu (např. přidání vodoznaku). Z tohoto důvodu a pro provedení právě těchto činností je potřeba nainstalovat také GraphicsMagick nebo ImageMagick. Instalaci jednoho ze zmiňovaných programů nechám na vás, potřebné balíčky bývají standardně součástí každé linuxové distribuce.

Program je multiplatformní, funguje nejen v Linuxu, ale i ve Windows. Ve Windows je však potřeba nainstalovat také Cygwin.

Používání programu

Program se vlastně skládá ze dvou skriptů - shalbum a shalbumrec. První se stará o vytvoření statické galerie obrázků umístěné v jednom adresáři. Skript shalbumrec pak vytváří galerii ze všech podadresářů umístěných v daném adresáři. Jinak řečeno, program shalbum použijete v případě, kdy chcete vytvořit galerii obrázků umístěných v jednom adresáři, shalbumrec v situaci, kdy máte adresář a v něm několik adresářů obsahujících fotografie.

Skript shalbumrec neprochází další úrovně fotografií, tzn. prohledává pouze podadresáře, ne "pod"podadresáře.

V podstatě kompletní dokumentaci k používání programu naleznete v přiloženém souboru README. Vytvoření alba provedete tak, že zadáte v adresáři s obrázky příkaz shalbum. Aby to nebylo tak jednoduché, resp. aby vámi vytvořené album obsahovalo to, co takové album standardně má, tzn. název fotogalerie, vaše jméno, email a další, k tomu můžete použít dostupné volby programu. Lehké nastavení parametrů vytvářené fotogalerie provedete např. takto:

shalbum -t "Titul galerie" -a "Martin Šín" -e "muj@mejl_cz" 

a program se postará o zbytek.

Vytvořené album naleznete v adresáři album aktuálního adresáře s obrázky.

Obrázek:  1.jpg

Album Český Krumlov

Abyste si nemuseli pamatovat parametry předávané skriptu, a zároveň používat své oblíbené nastavení vícekrát, můžete přenést nastavení do konfiguračního souboru. Ukázkový konfigurační soubor je distribuován spolu s programem a nazývá se shalbum.conf-sample. Tento soubor si nastavte podle svých potřeb a přejmenujte na shalbum.conf. V domovském adresáři vytvořte adresář .shalbum (tečka na začátku je nutná) a do něj tento soubor sem překopírujte (~/.shalbum/shalbum.conf).

Vytvořené album vám umožní spustit také automatickou prezentaci obrázků - klikněte na fotografii a nahoře zvolte odkaz PREZENTACE.

Tím bude vždy použito vámi zvolené nastavení při každém zavolání programu. Také můžete tento soubor upravit a překopírovat do adresáře s obrázky a přejmenovat na .shalbum. Tím potlačíte výchozí nastavení programu obsažené ve výše zmiňovaném souboru (~/.shalbum/shalbum.conf). Záleží jen na vás. Po vytvoření konfiguračního souboru už stačí jenom zadat shalbum a skript nastaví všechny důležité volby z konfiguračního souboru sám.

Aktualizaci již vytvořeného alba provedete zadáním příkazu shalbum -u.

Obrázek:  2.jpg

Album Zámek Raduň

Popisky obrázků

Nebyla by to opravdová fotogalerie, pokud bychom nemohli přidat vlastní popisky k jednotlivým fotografiím. I na to shalbum myslí a provádí to pomocí souboru _subtitles. Tento soubor je potřeba umístit do adresáře, ve kterém se nachází obrázky (a vlastně i vy při zadání příkazu shalbum). Struktura souboru je následující

obrazek1.jpg=Můj nejoblíbenější obrázek
obrazek2.jpg=Já a moji kamarádi

Tedy za jménem souboru následuje znaménko rovná se (=) a váš popisek. Program zpracuje soubor _subtitles a k vámi zvoleným obrázkům přidá popisek.

Vaše show v Shalbum

Zda budete program používat nebo ne, to neovlivním. Mě samotného ale skript oslovil, a tak doufám, že zaujal i vás a třeba ho pro vytvoření statického alba obrázků také použijete. Po rychlé konfiguraci voleb konfiguračního souboru a snadno vytvořeném souboru _subtitles s popisky obrázků získáte vcelku pěkně vypadající statické album, které vám ostudu jistě neudělá. Tak ať se vám líbí.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Podobný skript
Odra 9. 09. 2008, 14:27:41
Odpovědět  Odkaz 
http://petrkle.wz.cz/unix/fotak2web.html

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz