přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Aby Word měl konkurenci

Aby Word měl konkurenci

Snadná instalace, používání, nízké nároky na počítač, podpora všech běžných formátů dokumentů a operačních systémů. Takto by se daly stručně charakterizovat hlavní přednosti programu pro zpracování textu se jménem AbiWord. V tomto článku se na něj podíváme podrobněji.


AbiWord je program sloužící pro zpracování textu. Svým vzhledem připomíná Microsoft Word a hodí se tak i pro uživatele zvyklé na práci s tímto programem. Velkou výhodou AbiWordu je možnost jeho použití na všech běžných platformách, zároveň se jedná o open-source produkt.

Když jsem se ním před několika lety setkal poprvé, ocenil jsem jeho nenáročnost. Ta se do dnešní doby prakticky nezměnila. Pro jeho fungování vám bude stačit počítač s procesorem 486DX a 16 MB operační paměti. Tyto údaje nejsou nikterak přehnané a z vlastní zkušenosti je mohu jenom potvrdit.

Dostupné funkce

Na první pohled působí pracovní prostředí AbiWordu příjemně, známě a jednoduše. Všechny standardní tlačítka a nabídky jsou tam, kde mají být a dělají to, co se od nich očekává. Kromě těchto klasických funkcí program disponuje i celou řadou funkcí pokročilých.

Obrázek: Tento článek v AbiWordu vznikal

Do dokumentu je možné vkládat záhlaví, zápatí, automatický text (čísla stránek, datum, jméno autora, atd.), dále textová pole, obrázky, obsah, poznámky pod čarou a tabulky. Nebudu zde vyjmenovávat vše, ale možností je spousta.

Z těch standardních voleb, bych zmínil práci s tabulátory, vytváření a změny stylů, práci s více sloupci textu, odrážky a číslování. Program umožňuje i práci se zlomy (spojení více slov, udržení řádků společně) a sledování historie dokumentu. Samozřejmostí je kontrola pravopisu.

AbiWord je obsažen snad ve všech distribucích, takže instalaci provedete jednoduše a způsobem, na který jste zvyklí. Pro své zobrazení používá komponenty GTK.

Příjemně mě překvapila možnost hromadné korespondence a vkládání vzorců. Vzorce se vytváří stejně jako v LaTeXu, což považuji za veliké plus.

K AbiWordu bylo vytvořeno i množství zásuvných modulů. Některé jsou sice pro psaní českých textů nepoužitelné, ale za zmínku stojí alespoň možnost vyhledání označeného textu na Wikipedii, editace vložených obrázků pomocí GIMPu a tezaurus (není český).

Podporované souborové formáty

Když vynechám polemiku o schopnostech otevírání (ukládání) do těchto formátů, můžeme otevřít snad vše, podporovány jsou: DocBook, OpenDocument, Microsoft Word, HTML, WordPerfect, T602, StarWriter, Palm Document, OpenOffice Writer, Microsoft Write, Rich Text Format a další.

Zde bych zejména ocenil schopnosti otevírat ne příliš typické a v dnešní době třeba zastaralé formáty textových souborů. V tomto případě vám AbiWord umožní převod vašich starých dokumentů do novějšího formátu a jejich otevření obecně.

Program obsahuje propracovanou nápovědu v podobě HTML stránek. Bohužel zatím pouze v angličtině.

Krom těchto a nejen těchto formátů můžete ukládat do souborů vhodných pro zpracování v LaTeXu (češtinu bude nutné ručně nastavit v hlavičce) a vyzdvihuji také možnosti pro HTML. Můžete si vybrat mezi standardem HTML a XML, používat moderní CSS styly a navíc při převodu nedojde k nepříjemnému převodu českých znaků na HTML entity.

Výsledné hodnocení

Stručně řečeno, hodně muziky za málo peněz. Jedinou nevýhodu bych spatřoval v místy nestandardním českém překladu. Např. nabídka Vložit – Zlom, která znamená zavedenější Vložit – Konec. Otázkou zůstává, co je srozumitelnější, pro uživatele jiných programů to ovšem může být matoucí. Dodnes s úsměvem vzpomínám na jednu z předchozích verzí, kdy jsem pomocí nabídky Vložit – Vlepit „vlepoval“ zkopírovaný text.

Rozhraní pak celkově působí působí velmi jednoduchými dojmem, a tak lze program s klidným svědomím doporučit začátečníkům, a díky pokročilým možnostem nejen jim. Mottem projektu je „Zpracování textu pro každého“ – a mně nezbývá než souhlasit.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Aby Word měl konkurenci
Katka 30. 05. 2007, 08:23:13
Odpovědět  Odkaz 
Používáte někdo AbiWord ve firmě jako hlavní editor?
Re:Aby Word měl konkurenci
tony 30. 05. 2007, 09:08:19
Odpovědět  Odkaz 
abiword pouzivam ja ako quick editor, ale ako hlavny openOffice
Aby Word měl konkurenci
Septyk 30. 05. 2007, 16:49:22
Odpovědět  Odkaz 
Teda, já ho nikdy nepoužíval, ale teď jsme ho vyskoušel a je fakt moc rychlej.Splash mi jenom problikne. Ten s emi bude hodit když budu muset něco narychlo zapsat :)
Re:Aby Word měl konkurenci
sob 30. 05. 2007, 18:46:00
Odpovědět  Odkaz 
nebo gedit :D
Re:Re:Aby Word měl konkurenci
30. 05. 2007, 20:04:10
Odpovědět  Odkaz 
Když on gedit zatim neumi LaTeX:(
:)
AbiWord jsem velmi rychle odinstaloval
AbiWord jsem velmi rychle odinstaloval 2. 06. 2007, 00:43:27
Odpovědět  Odkaz 
zjistil jsem ze v nekterych obycejnych Wordovych Dokumentech jednoduse vynecha dulezite obrazky mezi textem proste delal jako by tam nebyly. jednalo se o dulezity firemni dokument a to pak prestava veskera legrace
Re:AbiWord jsem velmi rychle odinstaloval
Elven 2. 06. 2007, 10:15:34
Odpovědět  Odkaz 
abiword neni nahrada wordu... je jasni ze wordove dokumenty nebudou nejak genialne skoumany...
Re:Re:AbiWord jsem velmi rychle odinstaloval
qq 3. 06. 2007, 22:59:26
Odpovědět  Odkaz 
Jenže mu moc nejde ani ODT. Zkuste v něm otevřít něco jiného než dopis.
A je v hnusném GTK. Ve Widlích bych o něm uvažoval (kdyby fungoval), ale v Linuxu nikdy - nechci zvracet.
Aby Word měl konkurenci
Humusák 27. 03. 2008, 15:33:27
Odpovědět  Odkaz 
Jeho problém tkví v odflinknuté kompaktibilitě - sice otevírá množství formátů, avšak žádný pořádně! Doporučuji KWord, je lepší. A mimochodem, znáte editor (jedno pro jakou platformu), který by si rozuměl s nativním formátem Abiwordu - *.abw ???

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz