přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Amarok - Jukebox pod Linuxem

Amarok - Jukebox pod Linuxem

Amarok vám, jak říká jeho splashscreen, pomůže "znovu objevit vaši hudbu". Je to přehrávač hudby všech formátů, který je postaven nad knihovnami pro KDE. Amarok by se dal s malým množstvím nadsázky označit za komplexní prostředí pro přehrávání hudby a práci s ní.


Obrázek: Logo

Není jako jiné unixové aplikace small and simple, ale opravdu poskytuje snad veškerý komfort, který si lze představit.

Obrázek: Kompletní rozhraní

Instalaci lze provést několika způsoby, lze jej zkompilovat ze zdrojových kódů, které naleznete na stránkách amarok.kde.org. Popřípadě využít balíčku ve vaší oblíbené linuxové distribuci, což je nejlepší pro začínající uživatele. Jak uvádím v textu, je úzce svázán s desktopovým prostředím KDE, takže se připravte na větší množství závislostí, pokud KDE nepoužíváte.

Obrázek: Statistiky přehrávání

Okolapka

Amarok jako takový se snaží zaujmout svým vzhledem, není jako jiné přehrávače (např. XMMS nebo Winamp), jejichž rozhraní je tvořeno oknem se základními ovládacími prvky, i když se dá přepnout i do tohoto XMMS-like stylu. Základní rozhraní je tvořeno jedním velkým oknem, které obsahuje playlist a na jedné straně panel, ve kterém můžete procházet svou kolekci, zobrazit si kontext k právě přehrávané skladbě, nechat vyhledat text písně, zobrazit informace o interpretovi z Wikipedie a spoustu dalších užitečných funkcí. Amarok samozřejmě podporuje změnu vzhledu pomocí tzv. skinů, jejichž velké množství naleznete na stránce www.kde-look.org. Dále podporuje OSD (On Screen Display), což znamená, že o právě přehrávané skladbě zobrazí na ploše pracovního prostředí pár základních informací, ty lze samozřejmě v konfiguraci nastavit, protože každý považuje za základní informace něco jiného.

Obrázek: Správce obalů CD

Kolekce nejen na stromečku

Hlavní zbraní Amaroku je kolekce, kterou si uživatel při prvním spuštění nastaví a Amarok o souborech v kolekci obsažených ukládá informace, které můžete později vyhodnocovat. Je schopen vytvořit playlist nejoblíbenějších skladeb, generovat statistiky a podobně. Amarok v současné betaverzi podporuje www.last.fm tím stylem, že je schopen do databáze odesílat informace o přehrávaných skladbách, ovšem ve verzi finální by měl být schopen i přehrávat různé stanice. (O Last.fm připravujeme článek, pozn. red.) Amarok dokáže k ukládání informací z kolekce využít několik databázových systémů, jako je PostgreSQL nebo MySQL. Toto ocení převážně uživatelé, kteří mají opravdu obsáhlou kolekci, protože by to mělo urychlit celkovou práci s ní, což u pár skladeb nejde poznat.

Dále umí Amarok stahovat přebaly z originálních CD, vyhledávací algoritmy byly od staré verze nejspíše znatelně vylepšeny, protože mi tentokrát byly špatně určeny jen tři obaly z asi čtyřiceti CD, což není vůbec špatné. Obaly jsou vyhledávány v internetovém obchodě Amazon a jako takové podléhají licenci, která stanovuje, že obal může být uchováván jen po dobu 40 dní; ale nemusíte se obávat porušení licence, kdybyste na to zapomněli, Amarok se o to postará sám.

Hudba na cesty

Amarok podporuje komunikaci s mobilními hudebními přehrávači iPod a iRiver, které používají vlastní komunikační protokol, a novinkou ve verzi 1.4 je možnost synchronizovat hudbu se zařízením komunikujícím pomocí standardizovaného protokolu USB mass storage, což pokrývá drtivou většinu "neznačkových" MP3 a jiných přehrávačů.

Manažer skriptů

Další nová a velmi nadějná vlastnost je podpora zásuvných modulů, které se dají psát pomocí skriptovacího rozhraní v programovacím jazyku Python. Už v základní distribuci je malé množství modulů obsaženo, avšak pokud chcete toto rozhraní využít naplno, je třeba kliknout na tlačítko Get more script a stáhnout informace o jednotlivých pluginech, z nichž si potom můžete kterýkoli nainstalovat jediným kliknutím. Pokud si chcete nějakou novou funkci dopsat sami, není nic lehčího než si na wiki stránkách nastudovat seznam přístupných funkcí přes rozhraní DCOP a funkci si doprogramovat.

Obrázek: Správce skriptů

Jak jde vývoj dále

Podle oficiálních zdrojů má být verze 2.0 tohoto přehrávače portována na QT4, což je chválihodný čin, který představuje obrovské množství práce. Vyjít by měla současně s KDE 4, nebo o něco dříve. Zdroje neoficiální uvádějí však věci zajímavější, jako je například nativní port pro MS Windows - já jsem k tomu však mírně skeptický, protože se mi zdá, že je současná verze příliš provázaná s ryze unixovými knihovnami, jako je GSreamer a samozřejmě KDE. Protože je QT4 licencována jiným způsobem než QT3 a dovoluje bezplatné nekomerční užití i ve Windows, tak by tento krok nebyl nesplnitelný. Nechme se tedy překvapit, co si pro nás vývojáři připraví.

Amarok má uživateli co nabídnout už v současné verzi, předčí svými schopnostmi snad všechny přehrávače pro Linux a dá se bez problémů srovnávat s přehrávači, jako jsou Winamp a iTunes na ostatních platformách. Jeho vyzkoušení bych doporučil snad každému, kdo nepožaduje jednoúčelovou aplikaci. Během testování jsem nenarazil na žádnou nestabilitu, což je na betaverzi výborný výkon.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Re: Amarok - Jukebox pod Linuxem
3. 05. 2007, 12:18:42
Odpovědět  Odkaz 
amarok 2 neni zavisly na unix knihovnach typu gstreamer ale na api phononu

a phonon pak bezi treba pres gstreamer ale
muze bezet i na windowsich

ne?
Re:Re: Amarok - Jukebox pod Linuxem
jb 18. 06. 2007, 09:52:29
Odpovědět  Odkaz 
Jestli se nepletu, phonon má být novinka KDE 4. Amarok má svůj vlastní systém, ve kterém podporuje řadu backendů (xine, helix, ...), proč ne třeba DShow z windows?
Re: Amarok - Jukebox pod Linuxem
3. 05. 2007, 12:42:41
Odpovědět  Odkaz 
Jestli KDE a Amarok poběží na Windows, mažu Linux a kupuji Vistu. Právě Amarok mně ještě drží na Linuxu. MS by měl ty vývojáře finančně podpořit, aby to max urychlili.
Re: Amarok - Jukebox pod Linuxem
5. 05. 2007, 00:31:14
Odpovědět  Odkaz 
Jo a pak to dopadne jako vse od MS
Amarok - Jukebox pod Linuxem
luboš 19. 11. 2007, 13:55:43
Odpovědět  Odkaz 
amarok používám, ale zatím se mi nepodařilo přes něj přehrát česká rádia(někde jsem čet že to jde ale po zadání URL českého rádia mi začne hrát jiné ne české.),nevíte někdo jak to řešit?
Jirka Vrba Re:Amarok - Jukebox pod Linuxem
baf 19. 11. 2007, 16:14:04
Odpovědět  Odkaz 
muzes to trochu upresnit?
Jake radio?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Marek Stopka

Marek Stopka

Jmenuji se Marek Stopka, narodil jsem se a vyrostl ve městě Ostrava na severu Moravy. Již dlouhou dobu jsem fascinován světem ICT technologií, kdysi dávno jsem dostal dobrou příležitost ohledně svého prvního zaměstnání a začal jsem se zabývat ukládáním dat ve společnosti Tieto Corporation. V rámci skupiny Tieto Corporation jsem nejdříve pracoval v České republice a později pak i ve Finsku. V průběhu své profesionální kariéry jsem se zabýval převážně technologiemi od společnosti NetApp.

V současné době se živím jako nezávislý poradce, hlavně pro oblasti Business Resilience (Business Continuity, Disaster Recovery) a Data Storage.


  • Distribuce: openSUSE

| proč linux | blog