přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček

Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček

anki.png

Anki je program určený k naučení se požadovaných znalostí a následnému uchování ve vaší paměti, pomocí tzv. „kartičkové metody“. Učit se můžete naprosto cokoli – cizí jazyky, zeměpis, dějepis, chemii, prostě co vás napadne.


Anki využívá algoritmu SM2 (tzv. SuperMemo). Ve zkratce řečeno: Opakujete si často látku, kterou neumíte, ale průběžně se vám připomíná i již probraná látka, abyste ji nezapomněli. Program je nejčastěji používán k výuce cizí slovní zásoby (slovíček). Oproti ostatním programům má Anki však neomezené možnosti využití. V článku se dozvíte, jak se nejrychleji naučit důležitá data z naší historie.

Výběr výukového balíku Výběr výukového balíku

Proč používat Anki

Je to univerzální nástroj k učení pomocí moderní metody „flashcards“ (tzv. kartiček). Látku k procvičování si můžete dle libosti vytvořit sami, ke stažení je však i spousta již hotových výukových balíčků. Učení je efektivní a zabere vám pouhých pár minut denně. Uživatelé chytrých telefonů či tabletů si navíc mohou aplikaci stáhnout přímo do svého mobilního zařízení a pomocí internetu jej synchronizovat s počítačem. Učit se tedy můžete nejen doma, ale i kdekoli na cestách.

Verze pro Android Verze pro Android

Vytvoření výukového balíčku

Po zapnutí programu vyberte v hlavním okně možnost Soubor | Nový, popř. v dolní části okna klikněte na tlačítko Vytvořit. Svůj nový balík si pojmenujte například Dějepis – důležitá data. Otevře se další okno – klikněte na Přidat materiál. Nyní budete vyzváni k zadávání otázek.

Do políčka Front zadejte otázku, do políčka Back zadejte odpověď. Do kolonky Štítky lze zadat výraz, který otázky nějakým způsobem spojuje. Učíte-li se např. dějepis, můžete do políčka napsat druhá světová válka a následně si v možnostech zkoušení nastavit, že chcete vyzkoušet data pouze z tohoto období.

Tímto způsobem si přidáte zvolené učivo. Karty můžete rozšířit také vložením obrázku, zvukové nahrávky a spousty dalších vylepšení – pro tuto možnost je nutné, abyste odškrtli políčko u možnosti Odstranit HTML při vkládání textu, tuto možnost naleznete v hlavní nabídce v menu Nastavení | Předvolby na kartě Pokročilé.

Balík lze kdykoli editovat, sbírku tedy můžete neustále rozšiřovat a měnit dle svých individuálních potřeb. Svůj výukový balíček můžete sdílet s ostatními uživateli prostřednictvím k tomu určenému webu, na kartě More použijte volbu Share decks and plugins.

Vytvoření otázek Vytvoření otázek

Synchronizace s mobilním zařízením

Velkou výhodou je pak možnost synchronizace mezi počítačem a mobilním zařízením. První věc, která je potřeba k synchronizaci s mobilním zařízením (mobil, tablet...), je vytvořit si na webu ankiweb.net účet a nahrát do něj své balíky. K registraci budete potřebovat pouze e-mailovou adresu a heslo. Registrace je samozřejmě bezplatná.

Účet na webu Anki Účet na webu Anki

Následně je nutné v programu na svém počítači nastavit údaje pro nahrání na web Anki – otevřete v hlavní liště programu nabídku Nastavení | Předvolby, přepněte na kartu Síť a vyplňte uživatelské jméno (e-mailová adresa) a heslo. (Tyto údaje se musí shodovat s údaji udanými při registraci.) Máte-li vše správně nastaveno, klikněte na Soubor | Synchronizovat, vytvořené balíky se tímto nahrají na web a budou viditelné po přihlášení na vašem účtu na kartě Decks.

Nastavení účtu pro synchronizaci Nastavení účtu pro synchronizaci

Vlastníte-li mobil či tablet s operačním systémem Android, stáhněte si aplikaci AnkiDroid z marketu. Aplikace je k dispozici zdarma. Pro instalaci na ostatní systémy (např. iPhone) vyhledejte nápovědu na oficiálních stránkách.

Nyní spusťte aplikaci AnkiDroid na svém mobilním zařízení – použijte tlačítko vyvolávající hlavní nabídku. Zobrazí se menu, v něm vyberte možnost Všechny balíčky, opět použijte tlačítko vyvolávající nabídku – vyberte Můj účet a přihlaste se. Jakmile budete přihlášeni, stejným způsobem vyvolejte nabídku a vyberte Stáhnout balíček | Vlastní balíček. Ze seznamu vyberte svůj balík Dějepis – Důležitá data a stáhněte si jej.

Stažení vlastního balíčku do telefonu Stažení vlastního balíčku do telefonu

Zkoušení a statistiky

Nyní již máte svůj balíček vytvořen, můžete se směle vrhnout do učení. Otevřete svůj balík s otázkami – na úvodní obrazovce klikněte na možnost Otevřít vedle vámi zvoleného balíčku. Na následující obrazovce si nastavte možnosti zkoušení – např. způsob řazení otázek, kolik času chcete maximálně věnovat jednomu sezení nebo kolik nových otázek se chcete naučit.

Možnosti studia Možnosti studia

Nyní můžete přejít k vlastnímu učení. Klikněte na tlačítko Opakovat, zobrazí se otázka z vašeho balíku (bez odpovědi), zkuste si na otázku odpovědět. Poté klikněte na možnost Zobrazit odpověď, nyní se oznámkujte jako ve škole výběrem ze čtyř možností. Čím poctivěji se ohodnotíte, tím objektivněji se otázka zařadí do fronty pro další opakování.

Zkoušení na počítači Zkoušení na počítači

Zkoušení na mobilním telefonu s Andoidem Zkoušení na mobilním telefonu s Andoidem

K učení patří také statistiky, abyste zjistili, jak se zlepšují vaše vědomosti. Dle zodpovězených otázek se jednotlivé karty zařadí do následujících kategorií:

  • Zralé karty jsou ty otázky, které plně ovládáte.

  • Mladé karty jsou pak ty, které ještě musíte pilovat.

  • Neviditelné karty jsou ty, které jste ještě neprocvičovali.

Rozsáhlé statistiky naleznete v záložce Nástroje | Grafy | Statistiky balíku | Statistiky karet.

Statistiky zkoušení Statistiky zkoušení

Kde sehnat program Anki

Pokud se vám program na výuku pomocí kartiček zalíbil, můžete si jej nainstalovat na počítače z repozitářů vaší distribuce. Verzi pro Android pro svůj mobilní telefon či tablet pak naleznete na Google Play. Další alternativy instalace pro ostatní operační systémy naleznete na oficiálních stránkách.

Nahoru

Příspěvky

tpelc Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
tpelc 18. 09. 2012, 13:17:51
Odpovědět  Odkaz 
Jako na zavolanou ... Zrovna jsem potřeboval něco lepšího než StudyDroid. Toto je super věc, díky za tip.
Petr Valach Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Petr Valach 19. 09. 2012, 00:35:55
Odpovědět  Odkaz 
Hezký článek :-)) jen moc doufám, že tento program nebudu muset nikdy využít. Není nic strašnějšího, než se jak idiot memorovat nesmysly, i když... chápu, jak jinak se naučit třeba cizí jazyk? Tam to beru, ale zrovna u datumů mi to přijde tak akorát na hůl. Děcka se mají učit myslet, ne jim do hlav cpát nesmysly. Jako u mě, 500 druhů zvířat a rostlin k poznávačce a telefonní seznam pisálků, jejichž díla si nikdy, nikdy nepřečtu. O tom je naše školství. (Vlasto, promiň.)
Miroslav Hrončok Re: Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Miro Hrončok 19. 09. 2012, 13:19:50
Odpovědět  Odkaz 
Vlasta za to nemůže :)
Petr Valach Re: Re: Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Petr Valach 19. 09. 2012, 14:37:30
Odpovědět  Odkaz 
Nemůže, ale protože by se mohl urazit, tak se radši omlouvám předem.

Mimochodem mě snad nikdy nepřestane Linux fascinovat... resp. programy pro něj. Právě těch výukových pro nejrůznější typy (úrovně) škol, těch je tam požehnaně. Aspoň tedy v Ubuntu.
Re: Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
fri 19. 09. 2012, 17:44:35
Odpovědět  Odkaz 
Program by se dal využít k zapamatování si některých tvarů podstatných jmen a zájmen častým opakováním s využitím správných vzorů, kdyby bylo potřeba.

Třeba já mám zafixované, že: 1. pád množného čísla od datum = data, a ve druhém pádě dávám tvar dat, ve třetím používám, datům, a čtvrtý, to je zase jednoduché, protože data...

Nechci na tom ale nic měnit. Takže memorovat to nějak jinak by mi bylo proti srsti. :-)
Re: Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Mario Modrý 18. 04. 2016, 20:00:32
Odpovědět  Odkaz 
Neberte to osobně, ale k čemu je myšlení člověku který má v hlavě prázdno?
"Memorování" je rozhodně potřeba.
Dávám palec nahoru :-)
Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
xx 21. 09. 2012, 01:06:40
Odpovědět  Odkaz 
podle me nej je overeny program supermemo
Pavel Petřík Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Pavel Petřík 24. 10. 2012, 18:13:49
Odpovědět  Odkaz 
Před Anki využíval program Parley a ještě před ním KWordQuiz - ale výše popsaný program splňuje vše co potřebuji a to především synchronizaci s mobilním zařízením.
Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
fri 24. 10. 2012, 18:57:25
Odpovědět  Odkaz 
Existuje několik let nevyvíjený program FlashQard a léta vyvíjený FreshMemory
Re: Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
sefik 13. 05. 2013, 07:56:18
Odpovědět  Odkaz 
A dá se i na mobilech typu symbian?
Pavel Petřík Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Pavel Petřík 13. 05. 2013, 19:32:24
Odpovědět  Odkaz 
Pokud vím, tak na oficiálních stránkách aplikace vyloženě pro symbian ke stažení není, ani na fórech jsem info o symbian aplikaci nenašel. Mohl byste však využít prohlížeč a trénovat on-line přes prohlížeč (nevýhodou pak je potřeba adekvátního datového tarifu, popřípadě mít možnost se připojit k nějaké wi-fi síti).
Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Anežka 24. 05. 2013, 11:50:27
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, zaregistrovala jsem se na webu podle návodu, protože jsem chtěla sdílet svůj balík. Rozklikla jsem kartu More, ale nabídka Share decks and plugins se mi tam nezobrazila, pouze Simple review interface for cellphones a Support Anki. Jaký je další postup teď? Děkuji.
Pavel Petřík Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Pavel Petřík 3. 07. 2013, 18:11:18
Odpovědět  Odkaz 
Na stránkách došlo k drobné změně - chcete-li balík se slovíčky sdílet - klikněte na v pravém horním rohu na záložku Decks, napravo od vybraného slovníku je poté rozklikávací nabídka (jako první je Options) - v této nabídce vyberte volbu Share a následně vyplňte údaje o slovníku, tzn. Název, popis atd.
Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Richard Kos 7. 01. 2014, 18:11:43
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den. Používám SuperMemo (na Palm OS) Mám vytvořenu značnou databázi v Excelu. (Z ní lze importovat do Palm OS.) Je možné nějakým způsobem importovat data do Anki (např. CSV, či jiný obecnější formát). Děkuji moc.
Richard Kos
Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Richard Kos 7. 01. 2014, 18:11:46
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den. Používám SuperMemo (na Palm OS) Mám vytvořenu značnou databázi v Excelu. (Z ní lze importovat do Palm OS.) Je možné nějakým způsobem importovat data do Anki (např. CSV, či jiný obecnější formát). Děkuji moc.
Richard Kos
Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
Jiří Neugebauer 28. 04. 2014, 10:07:10
Odpovědět  Odkaz 
Sám jsem Supermemo taky používal a přešel jsem na Anki. Databázi o cca 7300 kartičkách jsem úspěšně do Anki převedl. Už si nepamatuji, jak jsem to nakonec udělal, už je to delší doba. Anki umí importy z textového souboru, předpokládám, že jsem to ze Supermemo vyexportoval do nějakého csv a potom to naimportoval do Anki.
Anki: Naučte se učivo pomocí kartiček
PMF 27. 07. 2014, 15:51:53
Odpovědět  Odkaz 
Hi guys!

Sorry but I don't speak Czech. However I've noticed that some of you are looking for flashcards program which is capable to import directly(!) SuperMemo Palm OS files. If yes, there is the solution - PeterMemo Flashcards - www.pmf.c0.pl

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz