přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Applety, desklety – vylepšete si desktop

Applety, desklety – vylepšete si desktop

preferences_plugin.png

Malé monofunkční programy zobrazované na ploše již nejsou žádnou novinkou a jejich první nesmělé návrhy bychom zcela jistě našli v deníku Járy Cimrmana, který si zcela jistě také poznamenal, že by měly být vzdušné, lehké jako pírko a měly by se po ploše vznášet, ba dokonce létat.


Právě proto má mnoho těchto malých programů ve svém názvu slovo -let: desklet, applet, screenlet. Jednotu slova kazí jen Google Gadgets a nové plasmoidy z KDE4, které odkazují na budoucnost. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl?

V principu a z hlediska uživatele téměř žádný - jedná se pořád o stejný koncept. Na pozadí je spuštěn hlavní program, který se stará o běh drobných aplikací roztroušených po ploše (či panelu). Zatímco dříve se jednalo jen o plochu či jen o panel, s příchodem KDE4 se koncepce celého desktopu mění a rozdíl mezi prvky se stírá. O KDE4 ale tento článek není, tomu se budeme věnovat jindy. Zamiřme mezi klasiku.

Evoluční fáze nula - applety na panel

Přidat applet na panel GNOMEPřidat applet na panel GNOME

Ještě než se zaměříme na desklety, tedy applety na plochu, zmiňme známé a prověřené applety na hlavní panel. Má je každé prostředí a jejich hlavním znakem je, že mohou existovat pouze ve spojení s běžícím prostředím a jeho součástí, tedy panelem. Applety lze přidat přes kontextovou nabídku, kde najdete položku Přidat na panel. Typickými zástupci jsou hlavní nabídka, rychlé spouštění programů, hodiny, přepínač ploch, správce úloh, tlačítko pro vypnutí systému, zatížení systému, počasí, rychlé hledání na internetu atd. atp.

Panel je obvykle "uzavřen" systémovou oblastí (systray), v níž zobrazují své ikony běžící programy. Bývá to ovládání hlasitosti, správce napájení, správce aktualizací, Jabber klient, Skype, rozlišení obrazovky a desítky dalších možných obyvatel.

Forma: binární
Kde získat: zdroje distribuce
Vývoj: v závislosti na vývoji prostředí

Po nějaké době se ukázalo, že je koncept zajímavý a podobné blbůstky by uživatelé rádi viděli nejen na panelu, ale také přímo na ploše.

SuperKaramba

Typickým představitelem této softwarové kategorie je SuperKaramba, program založený na ještě starší aplikaci Karamba. Určen pro prostředí KDE, zřejmě funkční i v jiných. Applety, které nabízí, monitorují hardware počítače (disk, paměť, síťový provoz), informují o stavu systému, sledují systémové záznamy, zobrazují jejich obsah na ploše, umožní ovládat přehrávač médií, sdělí vám, jak je na Aljašce, v Ostravě nebo Kapském městě. Jednotlivé applety jsou vytvořeny pomocí souboru ve formátu XML a potřebných obrázků - není to nic těžkého. K dispozici jsou příkazy, měřiče a senzory. Možností je tedy hodně, na druhou stranu jsou omezené. Program je velmi oblíbený, i když pomalu ztratil svou jedinečnou pozici, jsou tu jiné, lepší.

SuperKaramba - spuštěné appletySuperKaramba - spuštěné applety

Získat nové applety pro SuperKarambuZískat nové applety pro SuperKarambu

Forma: skripty
Kde získat: zdroje distribuce, možnost instalovat z internetu prostřednictvím aplikace, stažení z internetu
Vývoj: kdokoliv
Určeno pro: primárně KDE3
Hodnocení: skvělé
http://netdragon.sourceforge.net/ssuperkaramba.html

aDesklets

Na zdroje nenáročné prográmky nezávislé na prostředí se nazývají aDesklets. Měly (a mají) význam na pomalých a starších systémech, kde nelze využívat luxusu propracovaného prostředí. Jsou vytvářeny v programovacích jazycích typu Python, poskytují běžné informace o systému a prostředí, počasí, e-mailech apod. Z dnešního pohledu slouží jako rozšiřující doplňková funkce, na rozdíl od jiných řešení, která nabízejí styl a "cool eye candy", nejsou zas tak úplně srdcovou záležitostí. V nabídce jich je několik desítek. Jejich použití a nastavení vyžaduje trpělivost a nesplňují - podle mého názoru - dnešní očekávání. Instalace není vůbec intuitivní, spíše naopak. Je nutné nainstalovat potřebné balíčky s knihovnami pro Python.

Instalátor aDeskletsInstalátor aDesklets

Instalace probíhá spuštěním programu adesklets_installer, v něm se vybere desklet ze seznamu, klepnutím na tlačítko se program stáhne a nakopíruje do adresáře .desklets/. Pak se spouští pomocí řídicího programu adesklets. Nepodařilo se mi ani jeden ze tří testovaných appletů zprovoznit (GNOME, Ubuntu 8.10).

Forma: skripty
Kde získat: zdroje distribuce, možnost instalovat z internetu prostřednictvím aplikace, stažení z internetu
Vývoj: kdokoliv, zřejmě zastaven
Určeno pro: starší systémy a prostředí
Hodnocení: použitelné ve velmi omezené míře
http://adesklets.sourceforge.net

gDesklets

Velký potenciál měly gDesklets , podle "g" určené pro prostředí GNOME. Řídicí program se usídlí ve formě ikony v systémové oblasti a pohání gdesklety. Bohužel nemá žádnou kontextovou nabídku, jediný způsob, jak si zobrazit seznam deskletů a některý spustit, je spustit aplikaci znovu. Desklety jsou rozděleny do kategorií, bohužel jsou všechny anglicky a ani třídění není příliš kvalitně provedeno. V popisech prográmků jsou často otazníky, což velmi snižuje celkový efekt.

Ovládací program pro gDesklets a několik deskletů na plošeOvládací program pro gDesklets a několik deskletů na ploše

Samotné desklety jsou skripty vytvořené na bázi značkovacího jazyka podobného XML a jsou interpretovány řídicím programem. Pokud jsou v nich chyby, jsou hlášeny a desklet nefunguje - stává se to až příliš často.

Zaměřením pokrývají desklety opět stejné oblasti - sledování systému a hardwaru, ovládání přehrávačů, příjem e-mailů a RSS novinek. Deskletů je standardně několik desítek a na webu aplikace jsou k dispozici další.

Forma: skripty
Kde získat: zdroje distribuce, stažení z internetu, možnost spouštět vzdáleně prostřednictvím aplikace
Vývoj: kdokoliv, aktivní
Určeno pro: GNOME, XFce, KDE
Hodnocení: výborné
http://www.gdesklets.de

Nabídka deskletůNabídka deskletů

Pokračování příště.

Nahoru

Příspěvky

Applety, desklety – vylepšete si desktop
Tester 16. 01. 2009, 15:28:31
Odpovědět  Odkaz 
Mne osobne sa najviac paci "conky" (http://conky.sourceforge.net/). Jednoducha grafika, textove info, jednoducho jasne a prehladne. Tymto vycifrovanym a vycackanym deskletom som nejak neprisiel na chut.
Applety, desklety – vylepšete si desktop
Phalanx 20. 01. 2009, 22:36:50
Odpovědět  Odkaz 
Velice se mi libi ten spodni panel s aplikacemi u SuperKaramby - muze mi prosim sem do diskuze nekdo napsat jak se jmenuje?
Applety, desklety – vylepšete si desktop
pedro 31. 05. 2009, 14:34:44
Odpovědět  Odkaz 
Jak muzete soudit a komentovat adesklets, kdyz se vam je nepodarilo vubec zprovoznit? Tomu se rika neprofesionalni pristup... Btw. me jedou naprosto normalne i kdyz je normalne nepouzivam.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz