přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Cdnavigator – správce multimédií

Cdnavigator – správce multimédií

CDnavigator je aplikace evidující vaše CD, DVD v databázi. Zároveň ukládá informace o fotkách (JPG), hudbě (MP3) a filmech uložených na médiích. Michal Vyskočil .


Cdnavigator je program českého tvůrce Huntera (Jindřich Myslivec) a slouží k evidenci obsahu CD a DVD médiií. Je specializovaný na ukládání informací o fotografiích, hudbě a filmech. Je naprogramován v jazyce Java, tudíž je platformně nezávislý. K dispozici jsou jak zdrojové kódy pod licencí GNU GPL, tak i přeložená forma s instalátorem.

Instalace

Instalace celého programu je rozdělena do deseti kroků, což je na program této velikosti zbytečně mnoho. Spousta instalačních kroků je zbytečná a duplikuje nastavení samotného programu, například nastavení jazyka a formátu data a času. Také mi chyběla možnost si jednoduše určit instalační prefix, pokud nechci, nebo nemůžu instalovat program do výchozího adresáře (/usr/local), musím tu cestu přepsat do osmi textových polí!

Obrázek: Nastavení cest v instalátoru

Jenže samotný instalační program nestačí. Cdnavigator ukládá svoje informace do databáze MySQL, PostgreSQL, nebo Oracle. Tudíž je potřeba danou databázi nainstalovat podle návodu v souboru INSTALL (respektive INSTALL.cs) a založit uživatele a databázi. V instalačním programu je potom možné otestovat funkčnost nastavení.

Obrázek: Test databáze

Poslední výtku mám k výchozím cestám pro odkládací soubor a cache. Ne, adresář /opt není skutečně tím nejvhodnějším!

Aplikace sestává ze čtyř hlavních funkčních částí, přes které se dostaneme pomocí tlačítek na hlavním okně, nebo přes nabídku Okno v menu. Jsou to následující.

CD

Program dokáže automaticky prohledat a naindexovat celý obsah CD, nebo DVD disku. Jednoduchým stiskem tlačítka můžeme přidat CD do databáze, ovšem potom nás překvapí hláškaInsert action NOT proceed. CD number must be valid.

Nerozumím, proč je nutné zadávat nějaké číslo CD. Zvláště, když je místo pro jeho zadání v sousedství položek, které se vyplňují automaticky. V mém případě nefungovalo vyhledávání filmů, program na CD nenašel film Start Wreck.

Obrázek: Chyba při vložení CD

Vyhledávání je poměrně dost propracované, můžeme hledat jak v celé databázi, tak i v jednotlivých čístech, jako jsou filmy nebo muzika. Každé vyhledávání může mít druhou doplňující podmínku. Je možné si výsledky oblíbených dotazů uložit. Poměrně zvláštní mi přišel nápad zobrazovat v ostré verzi programu SQL dotazy, které jsou prováděny. Je jen škoda, že se člověk k informacím dostane pouze přes vyhledávání, neškodilo by mít možnost v okně prohlížeče si postupně prohlížet obsah všech CD.

Fotky

Z funkcí pro správu fotek jsem dost rozpačitý. Zaindexování souborů proběhlo automaticky a v databázi jsou. Jenže náhledy ani EXIF informace tu jednoduše nevidím. Je tu možnost si alba i jednotlivé obrázky zadávat ručně, ale v tom případě smysl tohoto programu nechápu. Pouze mi pracuje prohlížeč obrázků, ale mimo funkce slideshow nevím, jak se přepnout na další, předchozí obrázek. Program rovněž umí kopírovat data z fotoaparátu, ale protože vyžaduje nějaký program pro stažení a klasický cp nefungoval (můj fotoaparát podporuje USB Mass Storage a funguje bez externích programů), nemohl jsem tuto funkci vyzkoušet. Dokumentace a ani nápověda nejsou bohužel k dispozici.

Obrázek: Program nečte EXIF informace

Hudba

Tato funkce toho zatím moc nenabízí. Program sice nabízí poměrně propracované zadávání a vyhledávání různých informací o jednotlivých souborech, nicméně se zdá, že neumí číst ID3 tagy a rovněž tyto metainformace nezobrazuje. Poslední funkcí je přehrávač, ale ten zvládá pouze základní příkazy a neumí ani měnit hlasitost, nebo posouvání.

Filmy

Tato funkce mi nefungovala.

Závěr

Z programu mám velmi rozpačitý dojem. Je na něm vidět spousta práce a autor je pravděpodobně dobrý programátor a odborník na databázové technologie. Což je dobře i špatně. Dobře je to díky propracovaným vyhledávacím funkcím, které jsou na vysoké úrovni. První nedostatek je vidět už z volby databáze. Pro aplikaci této velikosti bych raději doporučoval embedded databázi, anebo XML. Uživatelské rozhraní je také nepraktické a je na něm vidět databázová orientace autora (například zobrazování SQL dotazů). Zároveň aplikace obsahuje zbytečné funkce typu přehrávač.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Cdnavigator – správce multimédií
20. 04. 2006, 10:30:44
Odpovědět  Odkaz 
diky za recenzi, ale bohuzel spousta veci je uvedena spatne a mrzi me ze autor clanku pise nesmysly.
Nejdrive bych chtel napsat, ze se jedna o alfa verzi, tudiz nevhodnou pro bezne uzivatele. Navic CDnavigator neni zatim platformove nezavisly.

Autor clanku bohuzel spatne pochopil praci s CD disky (uznavam, ze zatim chybi dokumentace), spatne nacetl data a tudiz potom program nefungoval tak jak mel. Nenacetly se ani JPEG informace ani ID3 tagy.

K vytce s SQL dotazy. SQL dotazy jsou generovany pomoci GUI a zobrazovani je pouze orientacni a slouzi pro zkusene DB uzivatele, kteri by si chteli napsat vlastni slozitejsi SQL dotaz. Bezny uzivatel muze okno s SQL uplne ignorovat.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz