přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení

GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení

gnome.png

V dokončení velké recenze nového GNOME 2.24 se věnujeme Nautilu, aplikaci Evolution a dále drobným zlepšením celého prostředí. Uvádíme také pár statistických čísel ohledně české a slovenské lokalizace.


Čtěte první část recenze: GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail

Správce souborů Nautilus

Nautilus díky povaze svého využití patří ke stěžejním programům celého desktopového prostředí. Pamatuji se ještě na doby GNOME 2.6, kdy jsem s Nautilem nerad pracoval a považoval jsem ho za nepoužitelný. Leč uběhlo relativně dost času a z Nautilu je vyspělý správce souborů, který používám čím dál častěji na úkor klasických dvoupanelových správců.

I tentokráte přináší vylepšení, která pomohou při každodenní práci se soubory. Tabbed browsing, neboli práce s kartami, je dnes populární napříč všemi druhy programů. Nautilus nezůstal pozadu a v nové verzi můžete pracovat s více kartami v rámci jednoho okna. Rozšířen byl také počet variant zobrazení, ke klasickým zobrazením Ikony a Seznam přibylo zobrazení Kompaktní, které fakticky kombinuje obě předchozí varianty. Nový Nautilus také dokáže řešit problémy souborového systému FAT s interpunkčními znaky v názvech souborů a lépe funguje i automatické doplňování názvů souborů pomocí tabulátoru.

Nautilus už umí pracovat s kartamiNautilus už umí pracovat s kartami

Evolution

Dalším důležitým program v rámci GNOME je Evolution, o jehož vývoj se stará především společnost Novell. V této verzi zůstal tak trochu ve stínu ostatních programů, protože se nedočkal příliš zásadních novinek. Evolution patří k nejpropracovanějším a nejvyspělejším programům GNOME, a proto jeho vývoj již není tak překotný. Přesto je vidět za vývojáři značný kus práce v každém vydání. Konečně se dočkali ti, kdo čekali na podporu externího editoru. Chcete používat Evolution, a přitom psát maily třeba ve vimu? Žádný problém, stačí doinstalovat patřičný plugin (v Ubuntu balíček evolution-plugins-experimental). Mezi novými pluginy je i tzv. načítač Pythonu, který je schopen do Evolutionu přidávat pluginy napsané v Pythonu. V další verzi se potom počítá s načítači pro další jazyky.

Uživatelé se také konečně dočkali bezproblémové podpory Google Calendar. Pokud jste četli můj jarní článek poctivě, zajisté jste si všimli, že touto funkcionalitou se už chlubila předchozí verze. Jenže plugin byl tak nestabilní, že byl prakticky nepoužitelný. Až v nejnovější verzi funguje spolupráce s Google Calendar bez problémů, aspoň tedy mně. Plugin však neoplývá množstvím funkcí, nemá podporu pro opakující se události a neumí ukládat data pro offline stav. K podpoře kalendáře přibyla v nejnovější verzi také podpora pro kontakty na Gmailu.

Mezi další novinky patří šablony, lepší stabilita Evolution GroupWare a backend pro kontakty WebDAV. Naopak velkým trnem v patě Evolutionu, který se stále nepodařilo vyřešit, je absence podpory pro Microsoft Exchange 2007. Fóra jsou plná zoufalých uživatelů, kteří zůstali odstřihnutí po tom, co jejich firma či škola přešla na novou verzi MS Exchange. Přesto se na tuto funkci čeká již skoro dva roky a opět jsme se jí nedočkali. Již nyní sice existují způsoby, jak tento plugin založený na MAPI, který je pořád ve vývoji, naroubovat do stávající verze Evolutionu, ale podle všeho jde o úkol nesnadný.

Přístupnost

GNOME vždy patřilo mezi ty projekty, které kladou důraz na přístupnost pro uživatele se zdravotním postižením, jež komplikuje práci s počítačem. Nejinak je tomu i ve vydání 2.24, které přináší hned několik vylepšení v této oblasti. Zlepšena byla navigace pomocí klávesnice. Zpřístupnění myši nyní funguje na více obrazovkách a vykreslování gest myší je viditelné na obrazovce. Výrazně vylepšeno bylo také převádění textu na řeč, a to hlavně u aplikací Java, OpenOffice.org, Mozilla Thunderbird, Pidgin, prohlížeč nápovědy GNOME a panel GNOME. Syntetizovaný hlas se nyní automaticky vybírá na základě zvoleného jazyka.

Drobnosti na závěr

GNOME má i novou podporu zvukových motivů. Nyní je implementována specifikace zvukových motivů z projektu Freedesktop.org a zvukové motivy lze instalovat stejným způsobem jako motivy ikon. Minulé verzi byla přidána podpora pro digitální televizi do GStreameru, v této verzi se pracovalo na jejím zlepšení a novinkou je např. podpora vícenásobných DVB tunerů, takže lze sledovat několik kanálů naráz.

Byla přidána podpora nové verze specifikace XRandR 1.2, která umožňuje nastavit několik monitorů. Změny se projevují okamžitě, není potřeba restart prostředí. Bohužel stále některé ovladače podporu XRandR 1.2 nemají, a tudíž s nimi tato novinka nefunguje. Jedná o ovladače NVIDIA a ATI. Ovladače ATI by měly mít tuto podporu implementovanou zhruba za měsíc, bohužel je to příliš pozdě, než aby se dostala do nových verzí Ubuntu a Mandriva Linuxu.

GNOME také dbá na vzhled a do nové verze se pokusilo vybrat nové a atraktivní pozadí. Otázkou zůstává, nakolik to má smysl, protože většina distribucí si je stejně nahradí svými. Vývojáře může zajímat, že započaly přípravy na přechod na Glib/GTK+ 3.0. Ač se dá předpokládat, že v zájmu zachování kontinuity se nebude jednat o tak velký skok jako v případě přechodu KDE na Qt4, určité komplikace to s sebou určitě přinese a GNOME již dělá kroky k tomu, aby jim předešlo. Nadcházející verze knihoven Glib a GTK+ tak budou obsahovat návěstí pro vývojáře, aby byla zajištěna striktní kompatibilita. Další změny naleznete v kompletně přeložených poznámkách k vydání.

Nové ovládání rozlišení obrazovkyNové ovládání rozlišení obrazovky

Lokalizace

Počet jazyků, do kterých je GNOME přeloženo alespoň z 80 %, zůstal od minulé verze stejný – 45. Nás může těšit, že je mezi nimi opět čeština. Do té je GNOME tentokráte přeloženo z 91 %, což je o 3 % horší výsledek než minule. Můžou za to ale geografické názvy, které se ponechaly nepřeložené, s nimi by byl výsledek 96 %. Pokud z toho ještě vyjmeme vývojářské nástroje, u kterých není nijak velká potřeba překladu, dostaneme se na číslo 99,9 %, což znamená, že všechny běžné aplikace jsou kompletně přeloženy.

Český překladatelský tým také zapracoval na překladech aplikací, které nespadají přímo do GNOME, ty jsou přeloženy z 80 %. Velký kus práce byl vykonán také na překladech dokumentace. K více než z poloviny přeložené dokumentaci Evolutionu se přidaly kompletně přeložené dokumentace k prohlížeči Epiphany a GNOME Terminálu. Po menším útlumu ve verzích 2.18 a 2.20 se tak česká lokalizace opět dostává mezi ty nejlepší.

To se bohužel nedá říct o slovenské lokalizaci, která se posledních několik verzí propadá a momentálně je GNOME přeloženo do slovenštiny jen z 53 %. Mezery jsou v překladech opravdu důležitých aplikací. Evolution je přeložen jen z 50 %, Seahorse ze 14 % a Empathy dokonce vůbec. V oblasti přidružených aplikací je na tom slovenština ještě hůře, ty jsou totiž přeloženy jen z 36 %. Pro slovenské uživatele GNOME, kteří nerozumí anglicky, je tak pravděpodobně schůdnější používat českou lokalizaci. Je očividné, že slovenský lokalizační tým potřebuje každý pár rukou. Pokud tedy máte chuť pomoci se slovenskou lokalizací, můžete se zapojit. Znalost angličtiny není nutná, můžete vycházet z kvalitní české lokalizace.

Jak ho získat

Jako každý open-source software si můžete GNOME přeložit ze zdrojových kódů. Využít k tomu lze nástroje Garmone a JHBuild. Jednodušší způsob, jak se dostat k novému GNOME, je však využít distribuce, které ho již obsahují. K dispozici je přímo ukázkové live CD, které si můžete stáhnout pomocí torrentu. Pravděpodobně první distribucí, která nabídne GNOME v ostré verzi, bude Foresight, který pravidelně vychází několik dní po vydání GNOME. Novou verzi GNOME naleznete také v podzimních vydáních populárních distribucí, jako jsou Ubuntu, Mandriva Linux, openSUSE nebo Fedora. Můžete si počkat na jejich stabilní verze nebo již nyní stahovat verze vývojové.

GNOME 2.26 aneb Na co se můžeme těšit

Jelikož má GNOME pevný vývojový cyklus, na věci, které se nestihly, se nečeká. Proto je celá řada novinek plánovaných na toto vydání přesunuta do dalšího. Jsou to např. digitálně podepsané dokumenty v Evince nebo toužebně očekávaná podpora MS Exchange 2007 v Evolutionu. Prohlížeč Epiphany by se měl konečně dočkat výchozího vykreslovacího jádra WebKit. Již nyní je tato varianta k dispozici, ale Gecko stále zůstává výchozí volbou. Využívá ho totiž k vykreslování také Evolution, který se chystá na přechod také a vývojáři se rozhodli počkat s Epiphany na Evolution.

Velkým tématem příštího vydání bude grafické zpracování GNOME. Pracovat se bude na úvodní sadě ikon o velikosti 256x256. Hezčí by měly být ikony pro panel a některé zastaralé prvky by měly být inovovány. Vznikne také několik nových témat a některá z nich se dočkají dalších barevných variant. VNC klient Vinagre, který byl v minulé verzi novinkou, získá podporu také pro RDP. Aplikace gnome-volume-control bude nahrazena PulseAudio mixérem. Nautilus bude mít editor lišty nástrojů. Máme se tedy opět na co těšit.

Nahoru

Příspěvky

GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
frantisek 29. 09. 2008, 00:51:40
Odpovědět  Odkaz 
No Evolution by konecne mohl umet jednu zakladni vec.. a to minimalizaci do traye..
Re:GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
vadimo 29. 09. 2008, 06:59:46
Odpovědět  Odkaz 
No možno my na to stačilo použiť Alltray
Re:Re:GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
frantisek 29. 09. 2008, 09:49:47
Odpovědět  Odkaz 
to sice ano.. ale v zakladu by to umet mohlo :)
GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
vadimo 29. 09. 2008, 07:03:59
Odpovědět  Odkaz 
A ešte taká otázka. Čo je lešie prekladať. Gnome ako Gnome.org, alebo Gnome ako Ubuntu?
Ide o to, že ak sa preloží Gnome.org, dostane sa preklad aj do Ubuntu? A ak sa preloží Gnome iba v Ubuntu, dostane sa naspet do Gnome.org?
Dúfam, ze ste pochopili na čo sa pýtam :-)
Jiří Eischmann Re:GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
Jiří Eischmann 29. 09. 2008, 09:55:49
Odpovědět  Odkaz 
Jednoznačně překládat GNOME (GNOME.org), protože překlady se automaticky přebírají do Ubuntu, stejně jako do všech ostatních distribucí. Opačným způsobem to nejde, alespoň ne automaticky.
GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
akeem 29. 09. 2008, 10:02:25
Odpovědět  Odkaz 
"GNOME také dbá na vzhled a do nové verze se pokusilo vybrat nové a atraktivní pozadí. Otázkou zůstává, nakolik to má smysl, protože většina distribucí si je stejně nahradí svými."

Smysl to má pro uživatele jako jsem já - uživatele, kteří obvykle nahrazují artwork distribuce za gnomácký artwork, který jim přijde konzistentnější a vizuálně atraktivnější. Navíc existují distribuce, které artwork téměř neřeší, takže je sada gnomácký ikon, témat a pozadí jistě potěší.
Jiří Eischmann Re:GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
Jiří Eischmann 29. 09. 2008, 10:19:25
Odpovědět  Odkaz 
Proti Artwork obecně žádná, jde mi o pozadí, ty prostě v těch distribucích nejsou, např. Ubuntu je kompletně přehraje svými. Témata a ikony je něco jiného, takový Clearlook s ikonami Tango zůstává snad ve všech distribucích. A jsem za to rád.
Re:Re:GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
Drom 5. 10. 2008, 01:27:37
Odpovědět  Odkaz 
No, kdyz jsem se motal kolem AGO (art.gnome.org), tak tam platilo jedno pravidlo, ktere se dusledne dodrzovalo - GNOME je nezavisle na jakekoliv distribuci a systemu.

Vzhledem k tomu, ze cast lidi si GNOME sestavuje samo a nektere distribuce nenabizeji GNOME oficialne vubec (napr. slackware a projekt dropline gnome [0]), urcite to smysl ma. Dokonce takovy, ze jsou vydavany extras jako samostatny balik s dalsimi tematy.

Osobne si take myslim, ze to je ruka podana lidem, kteri se tomu chteji venovat. Pamatuju si, jak zacinal napr. Cimi a ted se stara o extras a myslim, ze hodnotne prispiva i napriklad k vylepsovani gtk-engines.

[0] http://www.droplinegnome.org/
Nautilus - zobrazení
daks 29. 09. 2008, 12:05:03
Odpovědět  Odkaz 
Zdá se mi, že v kompaktním zobrazení Nautilu nefunguje scrolování pomocí kolečka myši. Zkoušel jsem to jen v Ubuntu 8.10 alpha6, kde je ještě nějaká verze Gnome 2.23.x. Při přepnutí do kompaktního zobrazení se místo vertikálního posuvníku zobrazí horizontální, ale při pohybu kolečkem nedochází k posouvání, což bych asi chápal jako chybu. Nevíte někdo jak je to ve verzi Gnome 2.24?
Re:Nautilus - zobrazení
Drom 5. 10. 2008, 11:09:02
Odpovědět  Odkaz 
Nevim, jestli se na tom pracovalo (a neco se zmenilo), ale tohle imho souvisi s chovanim Gtk+ a ne primo Nautila. Rolovani by melo fungovat, pokud je kurzor nad posuvnikem rolovaci listy, jinak Gtk+ aplikace roluji pouze dolu, AFAIK...
GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
mam 1. 10. 2008, 14:55:18
Odpovědět  Odkaz 
open source ovladace nv, ati, intel maju podporu XRandR 1.2, co neplati pre binarne uzavrete verzie.
GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
garcia 8. 10. 2008, 15:47:15
Odpovědět  Odkaz 
no uz nech sa to dostane na respozitare ubuntu :)
Jiří Eischmann Re:GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
Jiří Eischmann 9. 10. 2008, 00:37:24
Odpovědět  Odkaz 
V aktuální verzi 8.04 to nebude nikdy, po zmrazení repozitářů, už se nové funkcionality nepřidávají, pouze se opravují chyby. Nové GNOME však bude v Ubuntu 8.10 a tam už GNOME 2.24 v repozitářích je, jen je 8.10 stále ve fázi betaverze.
Re:Re:GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení
garcia 18. 10. 2008, 12:49:40
Odpovědět  Odkaz 
diki... nahodil som Ubuntu 8.10 a vsetko tam je.... az na to ze som dost sklamany s browseru Epiphany.. je tam uz jadro webkit na ktore som sa tesil ale s tymto jadrom je browser zatial nepouzitelny... vobec si nepameta ziadne hesla a castokrat crashne pri nacitavani vacsich stranok..

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz