přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení

GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení

GNOME

Pokud bychom měli vybrat jednu nejzásadnější novinku ve vydání GNOME 3.26 s kódovým označením Manchester, je to pravděpodobně výrazně vylepšená podpora obrazovek s vysokým rozlišením. Jak už to ale u vydání GNOME bývá, novinek je celá řada. 


GNOME Shell

Samotné desktopové rozhraní GNOME se už několik vydání zásadně nemění. I v tomto vydání se dočkalo jen drobných, ale příjemných změn. Ta, které si všimnete si nejrychleji, je průhledný horní panel. Doteď byl vždy černý, ale údajně to opticky zmenšuje obrazovku. Po vzoru ostatních systémů se tedy designéři GNOME rozhodli ke změně a nemáte maximalizované okno, kdy se opět změní na černý, je horní panel průhledný.

Uživatelé GNOME jistě potvrdí, že vyhledávání v Činnostech je opravdu návykové. Několika stisknutími klávesy dokážete spustit aplikaci, najít dokument, událost v kalendáři, kontakt nebo třeba provést jednoduchý výpočet. V tomto vydání bylo zobrazení výsledků zcela přepracované a musím říct, že se tím přehlednost výrazně zvýšila.

Nově také můžete vyhledávat systémové akce jako vypnutí počítače, uspání, odhlášení, přepnutí uživatele apod. Zapracovalo se také na rychlosti vyhledávání, což má pozitivní dopad celých Činností. Celý GNOME Shell na mě působí rychleji než v předchozí verzi.

Vyhledávání v GNOME Shellu Vyhledávání v GNOME Shellu

Drobných změn se dočkal také vzhled Shellu. Uspořádání oken do dlaždic v Činnostech bylo upraveno tak, aby náhledy oken byly větší. Pokud maximalizujete okno, jistě si všimnete nového efektu plynulého roztažení.

Flatpak

Samotný Flatpak se nedočkal pro uživatele zásadních změn. Co se jistě stojí za zmínku, je vznik Flathubu, což by měl být centrální repozitář pro aplikace zabalené ve Flatpaku. Ten podobně jako tradiční balíčkovací systémy umožňuje vytvořit a provozovat repozitář komukoliv, ale komunita kolem Flatpaku došla k závěru, že aby vývojářům a uživatelům nabídla co největší pohodlí, je potřeba mít nějaký centrální repozitář.

Takovým by měl být právě Flathub. Momentálně obsahuje zhruba 90 aplikací včetně proprietárních jako Steam nebo Spotify. Počet se ale rychle rozšiřuje. The Document Foundation pracuje na přidání LibreOffice, KDE na přidání svých aplikací, což by mělo počet rozšířit o dalších 100. U obou je zatím problém se sestavováním na architektuře ARM, kterou Flathub také oficiálně podporuje.

Uživatelé, kteří mají zrakové omezení, jistě ocení, že čtečka obrazovky Orca umí nyní pracovat s aplikacemi ve Flatpaku.

Nová nastavení

GNOME 3.26 konečně přináší nový vzhled nastavení. Jednalo se o iniciativu, která trvala několik vydání. Konečně bylo přepracováno rozhraní všech potřebných modulů a vzhled mohl být přepnutý. Nový vzhled má nalevo seznam modulů nastavení a napravo obsah aktuálního modulu. Podobá se tak třeba nastavením Androidu.

Hlavní důvod, proč se přešlo na nový vzhled, je především ten, že okno starých nastavení mělo pevnou velikost, což dělalo problémy na monitorech s malým rozlišením. Dalším důvodem bylo to, že u mřížky nešlo zvýraznit nejpoužívanější moduly. V seznamu ty nejpoužívanější mohou posunout nahoru.

Posledními moduly, které se dočkaly nového rozhraní, byly Sítě a Displeje. Ze Sítí byl vyčleněn nový modul Wifi, který se nachází na prominentním místě, protože je používaný velmi často. V Sítích se tak dnes nastavuje už jenom drátová síť, VPN a proxy. Pokročilé síťové věci jako např. bridge, byly také odstraněny a přesunuly se do nástroje Cockpit, který by měl sloužit jako pokročilá administrátorská konzole.

Nastavení v GNOME 3.26 Nastavení v GNOME 3.26

Zcela nové rozhraní má modul Displeje. Mělo by být intuitivnější. Přináší také nastavení škálování, které bylo dosud pouze v GNOME Tweak Toolu a nově jej umožňuje nastavit pro každý monitor jiné (pouze na Waylandu).

GNOME má sice solidní podporu HiDPI monitorů, ale nefungovalo optimálně na těch, které mají DPI někde mezi standardním a vysokým (typicky 4K na 27-28“). Umělo totiž škálovat pouze po celých číslech. S vypnutým škálováním bylo vše příliš malé, s dvojnásobným škálováním bylo všechno příliš velké. Proto GNOME přišlo s experimentální podporou neceločíselného škálování. Jednalo se také o jednu z prvních spoluprací firem Red Hat a Canonical po návratu Ubuntu ke GNOME. Právě vývojáři těchto firem na podpoře pracovali.

Funguje tak, že GTK+ 3 stále škáluje celočíselně, protože neceločíselné škálování na úrovni grafického frameworku je problematické, ale kompozitor Mutter poté okna podškálovává, aby dosáhl požadované velikosti. GTK+ 3 tak škáluje na 200 % a Mutter okno zmenší třeba na 150 %. Naopak u aplikací, které nepodporují škálování vůbec (např. ty používající GTK+ 2), okna zase roztáhne, což může mít následek mírně rozmazané rozhraní kvůli nízkému rozlišení okna, ale výsledek není zase tak špatný a i těchto aplikací je dosaženo požadované velikosti.

Neceločíselné škálování není momentálně zapnuté ve výchozím stavu, protože má stále experimentální povahu. Ale dle mých zkušeností funguje spolehlivě a pokud si ho chcete vyzkoušet, běžte v Dconf Editoru do /org/gnome/mutter/experimental-features a změňte jeho hodnotu na ['scale-monitor-framebuffer']. Vězte také, že neceločíselné škálování funguje pouze na Waylandu.

Wayland

Intenzivně se pracovalo také na podpoře Waylandu v Mutteru a GTK+. GNOME na Waylandu pomalu začíná dozrávat a já jej na pracovním počítači používám bez zásadních problémů. Funkcí, která dle zpětné vazby uživatelům chybí zdaleka nejvíce, je předávání snímků obrazovky aplikacím. Wayland je navržen tak, aby byly všechny aplikace na úrovni zobrazovacího serveru izolované. To také znamená, že se nemohou jen tak jednoduše dostat ke snímkům celé obrazovky a potom nefungují věcí jako vzdálená obrazovka, sdílení nebo nahrávání obrazovky.

Nově už má ale Mutter experimentální API pro nahrávání obrazovky a vzdálenou obrazovku. Aplikace si mohou přes tato API říci o snímky obrazovky a dostanou je přes nový video server PipeWire, který byl před několika dny představen. Experimentální API zapnete na stejném místě v dconfu jako neceločíselné škálování.

Aplikace

Mezi základní aplikace GNOME byly nově zařazeny Simple Scan a To Do.

Web

Prohlížeč Web získal jednu zajímavou funkci – podporu pro Firefox Sync. Pokud se zdráháte Web používat, protože všechna hesla, záložky a historii máte ve Firefoxu, už nemusíte. Web se umí připojit ke službě Firefox Sync a tato data synchronizovat s vaším Firefoxem (anebo klidně dalšími instancemi Webu).

Synchronizace ‒ Web Sync Synchronizace ‒ Web Sync

Builder

IDE pro vývoj (nejen) pro GNOME neubírá při vývoji na tempu a opět získalo hned několik zajímavých funkcí. Jednou ze změn je přepracovaný editor, který umožňuje snadnější přepínání mezi soubory, terminály a dokumentací. Nově je také možné rychle vyhledávat symboly napříč celým projektem. Přibyl také debugger, který by měl v dalších verzích dále zlepšovat. Stisknutím F2 (Shift + K v režimu Vimu) získáte nově získáte kontextovou nápovědu k vybranému kusu kódu. Na této funkci pracovala v rámci Google Summer of Code studentka z Brna Lucie Charvátová.

Evolution

Evolution je jednou z nejstarších a největších aplikací v GNOME a stále se vyvíjí. Nová verze má v zobrazení pošty nový panel „K vyřízení“, na kterém se zobrazují nadcházející události a naplánované úkoly. Backend evolution-data-server, který funguje jako backend i pro další aplikace (Kalendář, Úkoly, Kontakty,…) má nově plnohodnotný offline režim.

Pokud nejste připojení k Internetu, umožní vám to upravovat vzdálené kalendáře nebo kontakty a změny se zapíší na server automaticky, až se opět připojíte k Internetu. Z tohoto těží nejen Evolution ale i všechny ostatní aplikace, které evolution-data-server používají.

Další

  • Boxy umožňují sdílet složku mezi hostujícím a hostovaným systémem. Můžete tak mezi nim jednoduše přesouvat soubory.

  • Disky umožňují měnit velikost oddílů a posouvají se tak zase o kousek blíže plnohodnotnému správci disků.

  • Kalendář podporuje opakující se události.

GTK+

Grafický framework GTK+, na kterém je GNOME postavené, sice od verze 3.22 garantuje stabilní API, ale to neznamená, že nemůže dostat nové vlastnosti. Jednou z nich je podpora pro barevné emoji a widget pro jejich výběr, který můžou aplikace používat. Jako první ho začalo používat Polari. Komu přijdou emoji jako marginální věc, jak na počítači nebo mobilu komunikují současní teenageři.

Barevné emoji Barevné emoji

Vedle GTK+ vznikla také knihovna libcloudproviders, která by měla poskytovatelům cloudových úložišť (Dropbox, Nextcloud, Google Drive,…) poskytnout jednotné API pro integraci s GNOME a jeho aplikacemi.

Lokalizace

Od minulé verze přibylo asi tisíc nových řetězců k překládání. I tak si čeština udržela již tradičních 100 % přeloženého rozhraní. U překladu dokumentace se i nadále drží na 98 %.

Úroveň překladů do slovenštiny od minule mírně poklesla z 99 na 98 %. I tak by ale slovenští uživatelé neměli na mnoho nepřeloženého textu v rozhraní narazit. U dokumentace je to horší. Ta je i nadále přeložená pouze z 1 %.

Celkově je GNOME 3.26 přeloženo alespoň z 80 % do 36 jazyků.

Na co se těšit

Vývoj GNOME Shellu se několik posledních vydání ubírá směrem inkrementálních změn, takže v dalším vydání nás asi opět nečeká žádní výrazná změna, ale spíše řada drobnější vylepšení. I nadále se pracuje na výkonu a zrychlení. Prostředí GNOME 3.26 mi přijde zase o kousek rychlejší a další výkonnostní zlepšení se připravují.

Vydání aplikace GNOME Usage, která by měla nahradit System Monitor a Baobab, se trochu opozdilo, stále není dokončený modul s monitorováním sítě, ale v dalším vydání by se měla minimálně jako technologická ukázka téměř určitě objevit.

Do současného vydání se nedostal také vylepšený tiling, neboli jednoduché roztáhnutí a poskládání oken vedle sebe. Momentálně umí GNOME roztáhnutí okna na půlku obrazovky, v další verzi by mělo umět i čtvrtky.

Pravděpodobně se dočkáme také podpory Thunderbolt Security. Téměř všechny nové notebooky dnes mají konektor Thunderbolt, do kterého můžete připojovat celou řadu zařízení. Ta ale můžou mít přístup přes PCI-e a mít tak přístup do paměti, což je bezpečnostní riziko. Proto Intel Thunderbolt zabezpečil tak, aby zařízení přístup nezískalo do té doby, dokud jej uživatel nepotvrdí jako důvěryhodné. Podporu v kernelu už Intel připravil a momentálně se pracuje na podpoře v GNOME.

O prostředí GNOME 3.26 v chystaném Ubuntu 17.10 si můžete přečíst v článku Marka Pszczolky.

Nahoru

Příspěvky

GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Radek 26. 09. 2017, 10:13:10
Odpovědět  Odkaz 
Vyzkoušel jsem zatím na Ubuntu 17.10 beta. Celkem se mi Gnome líbí a nemám proti němu zatím nic zásadního. Co mě ale opravdu mrzí je absence ikonek v menu a v tlačítkách, které od nějaké verze jednoduše chybí. Menu tak v aplikacích hlavně jako je Gymp, Libre Office, Inkscape a další jsou prachbídné. Škoda, škoda.
Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 26. 09. 2017, 12:43:22
Odpovědět  Odkaz 
Nějak nechápu o jaké ikonky v menu a tlačítkách jde? Vždyť je tam napsaný název/funkce a číst snad už umí v ČR každý, ne?
Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 26. 09. 2017, 15:32:03
Odpovědět  Odkaz 
nech si sve arogantni chovani stylu "kdyz to nevyuziju ja, nevyuzije to nikdo" na doma ;)

je normalni ze clovek zpracovava lepe (barevny) obraz, nez (jednobarevny) text, lepe se to hleda pouze prejetim okem, bez nutnosti cist vsechny texty v menu, v 80/90 letech minuleho stoleti ikonky v menu nebyli, se slepsujicim se UI/UX samozrejme do menu vetsiny programu dorazily, ale je potreba aby to spravce oken dovolil, takze spravce oken co to nedovoli se v podstate pouzitelnosti vraci do 80/90 let minuleho stoleti a to je skoda...
Jiří Eischmann Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Jiří Eischmann 26. 09. 2017, 15:43:12
Odpovědět  Odkaz 
O jakých ikonách se tu bavíme? O těch v aplikacích? Jakou kontrolu nad nimi má správce oken? O obsah okna se stará aplikace sama, správce oken od ní jen dostává už hotový frame, který jenom zobrazí.
Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
xhc 26. 09. 2017, 15:50:39
Odpovědět  Odkaz 
povedal by som, že reč o takýchto ikonkách:

https://wiki.openmandriva.org/en/images/4/4a/Obmenu.png

VERZUS

https://sparkylinux.org/images/obmenu-generator.png
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Jiří Eischmann 26. 09. 2017, 16:08:48
Odpovědět  Odkaz 
Aha, no GNOME Shell taková menu nepoužívá vůbec a v aplikacích to závisí čistě na aplikaci, případně na grafickém frameworku, který používá.
Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Radek 27. 09. 2017, 08:06:03
Odpovědět  Odkaz 
Ano, asi přibližně o toto jde. Hlavně se jedná o rolovací menu aplikací, jako je například Gimp nebo Inkscape. Rozdíl v menu je patrný, pokud například Gimp spustím z terminálu příkazem UBUNTU_MENUPROXY=0 gimp, podobně i UBUNTU_MENUPROXY=0 inkscape. Zrovna v těchto aplikacích je fajn, když ikonky v menu jsou. Je to prkotina a mně jen zajímá, proč při vývoji vpřed jde zrovna tato fičura zpět. Na Ubuntu (a jen na něm) jsem už téměř deset let (http://blog.kospes.cz/10-let-bez-produktu-microsoft/) a za tu dobu jsem zažil několik verzí GUI.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Jiří Eischmann 2. 10. 2017, 13:49:46
Odpovědět  Odkaz 
Ptal jsem se na to Jakuba Steinera, jednoho z dlouholetých designérů GNOME, a prý rozhodnutí nemít ikony v menu bylo udělané už před mnoha lety, ještě v dobách GNOME 2. Těch důvodů bylo několik:

* neměli ikonu ke každé položce a vypadalo to nekonzistentně,
* barevné ikony v rozlišení 16x16 vypadaly hodně špatně a příliš nepomáhaly rozeznat jednotlivé položky od sebe,
* vizuální šum,
* Sun, který používal GNOME v Solarisu, si nechal udělat studii a výsledkem bylo Sun HIG, které doporučovaly nemít žádné vnořené nabídky (špatně navigovatelné myší) a žádné ikony v nabídce.
GNOME 3.26: možnost opětovného zavedení přítomnosti ikon v nabídkách
fri 2. 10. 2017, 23:03:27
Odpovědět  Odkaz 
Pár rad:

"neměli ikonu ke každé položce a vypadalo to nekonzistentně" - takže jinak viděno je sem tam barevný obrázek, pokud je to užitečné, možná orientační výhoda

"barevné ikony v rozlišení 16x16 vypadaly hodně špatně a příliš nepomáhaly rozeznat jednotlivé položky od sebe" - to platí pořád: velikost používaného rozlišení a z toho odvozený závěr

"vizuální šum" - tak to opravdu pro někoho může znamenat, že nastává estetická tragédie. To chce klid.

"Sun, který používal GNOME v Solarisu, si nechal udělat studii a výsledkem bylo Sun HIG, které doporučovaly nemít žádné vnořené nabídky (špatně navigovatelné myší) a žádné ikony v nabídce" - pro klid duše, toto chce objednat novou studii, která ty maličké obrázky zase doporučí, načež se mohou podniknout navazující kroky, viz nadpis poznámky. :-)
Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 28. 09. 2017, 01:34:55
Odpovědět  Odkaz 
dobra, mozna to nedela primo spravce oken, kazdopadne rec byla o tomto:
https://s26.postimg.org/d214r0lyx/Xfce_Nastaveni_Ikonek_v_Menu_Aplikaci.png

tady v desktopovem prostredi volitelne jestli maji aplikace ve svem menu zobrazovat u polozek ikonky nebo nemaji...
Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Radek 29. 09. 2017, 10:53:35
Odpovědět  Odkaz 
JJ. Přesně to myslím. Jenže v Gnome přes aplikaci dconf, kde je možnost toto nastavit, bohužel nefunguje. No nic, třeba se k tomuto Gnome vrátí. Zatím podle toho, co jsem vygooglil, to nevypadá :-(
Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
David2 21. 10. 2017, 14:11:26
Odpovědět  Odkaz 
Kdybych k tomu nečetl popis, stejně z toho obrázku nepoznám k čemu to je. Dokud nebudou ikony zobrazovat funkci rozpoznatelně na první dobrou, třeba tak jak to je nyní v LibreOffice (ano ty ploché nebarevné ikony), pak souhlasím, s výchozím stavem.
Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 26. 09. 2017, 17:37:11
Odpovědět  Odkaz 
Co je, prosím, arogantního na dotazu "Nějak nechápu o jaké ikonky v menu a tlačítkách jde?"
Petr Valach Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Petr Valach 26. 09. 2017, 22:17:07
Odpovědět  Odkaz 
No, čtenáře nobody popudila spíš ta druhá věta, ale tak, musíte ho brát s rezervou, je zvyklý na drsnější dikci :)
Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 28. 09. 2017, 01:46:46
Odpovědět  Odkaz 
klidek Peto, me nic nepopudilo, jen sem tomu "dal jmeno" ;) drsnejsi dikce u me samozrejme neni problem, ale jen pokud si to nekdo zaslouzi :)
Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 28. 09. 2017, 01:42:26
Odpovědět  Odkaz 
na samotne otazce samozrejme nic neni :) jestli sis nevsiml v druhe casti me odpovedi sem ti na ni odpovedel, i presto ze tva druha cast:
"Vždyť je tam napsaný název/funkce a číst snad už umí v ČR každý, ne?"

objasnuje ze jsi se ve skutecnosti na nic neptat, ale ze toho kdo by rad Desktopem NEblokovane ikonky v menu, povazujes za negramota co neumi cist ;) to ze jsi vypichl CR ukazuje neco, co radeji nebudu komentovat ;)
Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 28. 09. 2017, 07:53:03
Odpovědět  Odkaz 
Tím, že jsem vypíchl ČR, jsem myslel ten fakt, že obecně jsme národ velice vzdělaný, bez analfatebismu, tudíž, že psaný text 99,99% populace Čechů pochopí... což třeba o jiných národech nelze říct.
PS: a nevkládej mi do úst slova, která jsem já osobně nenapsal, naopak jsi je definoval ty a hážeš špínu na mě... to se mi moc nelíbí. Že si věty přebereš podle svého a vidíš tam něco, co tam není, to je samozřejmě tvoje věc - jen to nedělej takhle veřejně ;-)
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Petr Valach 28. 09. 2017, 09:34:55
Odpovědět  Odkaz 
Co na tohle říct?
Snad jen: Zaplaťpánbůh, že nejsem šéfredaktorem LE, jen redaktorem. Za takovéto jednání byste totiž na naší stránce dávno letěl. Bez sentimentu.

Když vás rodiče nenaučili komunikovat s lidmi normálně jako člověk, se zdvořilostí a úctou, tak se prosím vás radši vůbec neprojevujte. Uděláte tím méně ostudy sobě i jim.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 28. 09. 2017, 11:58:44
Odpovědět  Odkaz 
Zcela přesně, nobody napsal něco, co jsem vůbec nenapsal, že "někoho" považuji za negramota... Což není pravda, samozřejmě. Ani z mé druhé části inkriminovaného výroku tohle nevyplývá, navíc zcela jasně prezentuji fakt, že jsme národ velice vzdělaný. Takhle se v médiích vytváří lži a fabulace, kdy někdo zcela překroutí smysl věty a pak to hanlivě posílá dál, i když je původní výrok zcela myšlen jinak.
No a jen dodám, že mě konkrétně rodiče učili jednat třeba právě se lháři a podvodníky velice opovrhlivě. Prostě od malička lháře nesnáším a dávám jim to nepokrytě najevo. Se slušnými lidmi jednám vždy velice slušně.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Petr Valach 28. 09. 2017, 16:51:57
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za komentář, váš postoj i poslední článek na LinuxExpres, líbil se mi :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 28. 09. 2017, 23:30:22
Odpovědět  Odkaz 
je mozne ze ti to nedochazi, pro pripad ze by slo opravdu o nedorozumeni, tak si to shrnem:

Radek:
Celkem se mi Gnome líbí a nemám proti němu zatím nic zásadního.
Co mě ale opravdu mrzí je absence ikonek v menu a v tlačítkách

Ty:
Nějak nechápu o jaké ikonky v menu a tlačítkách jde?
Vždyť je tam napsaný název/funkce a číst snad už umí v ČR každý, ne?

Opravdu tedy nenaznacujes, ze je Radek negramot co neumi cist, kdyz ho mrzi absence ikonek v menu? Ja ti nevkladal do ust nic, jen sem interpretoval to jak tva reakce pusobila, stale me nenapada co jineho si tim mohl chtit rict ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 29. 09. 2017, 07:30:04
Odpovědět  Odkaz 
Nikoliv, nenaznačuji, že je Radek negramot - to jsi napsal ty (!!!), ale opravdu nechápu smysl ikonek v menu a na tlačítkách, když je tam popis. Popis je výstižnější a ikonky dle mě nesmysl, zastaralost a zbytečnost v dnešní době. Vezměme si třeba vypínací dialog, kde jsou tři tlačítka - Zrušit, Restartovat a Vypnout, myslíš, že ikonky na těchto tlačítkách nějak "více" vystihnou funkci? Proč???
Jinak asi nejde o jiný názor, ten máme ostatně každý, jen tvoje interpretace je v některých místech mírně agresivní.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
David2 21. 10. 2017, 14:23:53
Odpovědět  Odkaz 
Ale opravdu to tak znělo. Nobody (k3...) možná i arrange je inteligentní osoba, za mě.
Došlo zkrátka k nedorozumění, možná si to tak nemyslel, ale napsal jsi to arogantně.
TEČKA.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 28. 09. 2017, 23:26:54
Odpovědět  Odkaz 
za co bych letel? za to ze mam jinej nazor? to je dost trapne i na tebe :)

jako hochu uklidni se, to uz je vrchol ubozactvi, kdyz z me reakce na arogantni prispevek delas neco neslusneho, ze se ti neco nelibi je tvuj problem, ze mas jinej nazor taky, zaroven si uvedom ze to nebyla reakce na tebe... a to ze si beres do huby me rodice, to uz je extrem, zamet si pred vlastnim prahem a prestan se nechutne povysovat
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Petr Valach 29. 09. 2017, 07:43:43
Odpovědět  Odkaz 
Jak už jsem psal, na ExoSpace takové projevy netolerujeme a letěl byste, ani bychom vám nezamávali :)
Předevádíte skutečně jednání na výši, jste krásná ukázka trolla.

Dál to komentovat nemá smysl, nestojíte za to.

PS: Husy jsme spolu nepásli, synáčku. Tykejte si laskavě své babičce, ne mně. Díky.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 1. 10. 2017, 17:43:02
Odpovědět  Odkaz 
"na ExoSpace takové projevy netolerujeme a letěl byste"
nejak mi schazi to jake projevy? protoze vidim jen tve neslusne projevy, ktere jsou jiste zpusobene tim ze jsem ti jednou splapl na kuru oko, kdyz sem ti neklepal po rameni za nejakej tvuj vyplod ;)

"jste krásná ukázka trolla."
ujasni si pojmy: https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)
tedy ma reakce na: https://www.linuxexpres.cz/software/gnome-3-26-vzhuru-k-vysokemu-rozliseni#post27932
coz byl tipickej trolli komentar, byla presne opak trollovani, kdy sem uvaden situaci na pravou slusnou miru, to ze se ted vymlouva na nepochopeni ironie na tom nic nemeni ;)

"PS: Husy jsme spolu nepásli, synáčku. Tykejte si laskavě své babičce, ne mně. Díky."
Petre, psal sem ti to uz minule, v od pocatku internetu, kdyz nekdo vlozi sve internetove jmeno (a je jedno zda jde o realne ci smyslene), tak se tim predstavuje, zaroven jsou od pocatku internetu zazita pravidla ze se tyka, problem s tim maji jen namysleni egocentrici ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 1. 10. 2017, 17:49:09
Odpovědět  Odkaz 
"na ExoSpace takové projevy netolerujeme a letěl byste"
nejak mi schazi to jake projevy? protoze vidim jen tve neslusne projevy, ktere jsou jiste zpusobene tim ze jsem ti jednou splapl na kuru oko, kdyz sem ti neklepal po rameni za nejakej tvuj vyplod ;)

"jste krásná ukázka trolla."
ujasni si pojmy: https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)
tedy ma reakce na: https://www.linuxexpres.cz/software/gnome-3-26-vzhuru-k-vysokemu-rozliseni#post27932
coz byl tipickej trolli komentar, byla presne opak trollovani, kdy sem uvaden situaci na pravou slusnou miru, to ze se ted vymlouva na nepochopeni ironie na tom nic nemeni ;)

"PS: Husy jsme spolu nepásli, synáčku. Tykejte si laskavě své babičce, ne mně. Díky."
Petre, psal sem ti to uz minule, v od pocatku internetu, kdyz nekdo vlozi sve internetove jmeno (a je jedno zda jde o realne ci smyslene), tak se tim predstavuje, zaroven jsou od pocatku internetu zazita pravidla ze se tyka, problem s tim maji jen namysleni egocentrici ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
mně to taky napadlo 29. 09. 2017, 09:45:13
Odpovědět  Odkaz 
Nejsi v tom sám. Mně taky šokovala ta arogance o čtení. Navíc ve světle jeho recenze, kde se snaží být pokročilým uživatelem a sám si vše nastavit. Ale problém je, že nemá Tweaks v defaultu. Copak neumí číst? Plus je, že základ je jednoduchý a uživatele nemate.

Ale třeba to tak nemyslel a jen se neumí vyjadřovat.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Petr Valach 29. 09. 2017, 09:51:37
Odpovědět  Odkaz 
Promiňte, ale já komentoval výroky uživatele s nickem nobody.
Víc se k tomu vážně vyjadřovat nebudu, každý si jistě udělá úsudek sám.
Marpovi přeji, aby se nenechal znechutit trollem, ostatním pak pěkný a prosluněný víkend :)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 29. 09. 2017, 10:24:27
Odpovědět  Odkaz 
Pánové (nobody + mně to taky napadlo), pletete si pojmy, konkrétně aroganci s ironií. Nic ve zlém, spousta lidí prostě ironii nebo vtip nechápe a spousta lidí je nesmyslně vztahovačných. Ale postupujícím věkem se to lepší ;)
Jinak v Ubuntu 17.10 Gnome Tweak v defaultu skutečně není a už vůbec to nemá co do činění se čtením, to jen na okraj, protože to s tímto tématem jistě nesouvisí. Asi to více souvisí s urážkou nebo posměchem, ale ani do toho jsi se netrefil...
PS: ve 2. pádu se "mně" nikdy nepíše, správně je mě nebo mne
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
mně to taky napadlo 29. 09. 2017, 11:06:54
Odpovědět  Odkaz 
Díky za korekci. Moje chyba, že jsem si to samoopravovani neprekontroloval. Každopádně takzvaná "ironie" není na místě, když vezmu do úvahy uplakanost "pokročilého" uživatele v Ubuntu recenzi.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 29. 09. 2017, 11:26:42
Odpovědět  Odkaz 
Opět chyba, žádná uplakanost, jen konstatování faktů. Budu rád, když si budu moct přečíst nějakou tvou recenzi, článek. Nebyl by nějaký? Díky a vše v pohodě, to víš, v padesáti letech jsem už trošku více pedant ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 1. 10. 2017, 17:46:05
Odpovědět  Odkaz 
@Marp sice sem rad za objasneni z tve strany, nicmene vypada to ze si ty pletes co je to ironie, to neni ze napises arogantni komentar a v duchu se smejes, tomu se rika trollovani, priste pokud budes chtit napsat neco ironickeho a budes chtit aby to ostatni mohli tak chapal, je vhodne pridat napr. smile ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 1. 10. 2017, 17:54:25
Odpovědět  Odkaz 
Smajlíka? Otazník a text nestačí? Nějak jsem ze staré školy a myslím, že slovosledem a interpunkčními znaménky v češtině si vystačíme více než v pohodě, jsme oproti jiným jazykům více v tomto směru vybavenější. Ale jde o můj osobní názor...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 1. 10. 2017, 19:06:17
Odpovědět  Odkaz 
z slovosledu ci interpunkcnim znamenak se ironie pozna jen kdyz v slovosledu je zahrnuta, koneckoncu sam si ted psal, ze povazujes popisky v menu za dostatecne, cim se opet dostavame k tomu ze nevidim ironii, ale to ze ty ikonky v menu povazujes za zbytecne, tazatel nebo je ne ;) ale nema cenu to dale resit, mir? ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 1. 10. 2017, 19:34:52
Odpovědět  Odkaz 
Samozřejmě mír, jinak bych si tě musel pozvat na sparring do klubu :-D Ale to není moje nátura, já hlavně učím...
Petr Valach GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Petr Valach 26. 09. 2017, 22:17:49
Odpovědět  Odkaz 
Článek prima, GNOME Shell prima, moc se těším, až bude nová verze k dispozici i pro Mint :)
Petr Valach GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Petr Valach 29. 09. 2017, 13:24:32
Odpovědět  Odkaz 
Ocenil bych, kdyby v základu Gnome Shellu byla možnost upravovat barvy v prostředí. Podobně, jako je to možné v KDE. Vím, že existuje spousta motivů, ale jen málokterá je opravdu použitelná. Dík za info.
Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 29. 09. 2017, 15:10:00
Odpovědět  Odkaz 
Dříve to umožňoval Gnome Color Choser, teď nevím. Ale s příchodem nového Gnome + GTK3+ se to možná změnilo.
Petr Valach Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Petr Valach 29. 09. 2017, 17:19:31
Odpovědět  Odkaz 
Určitě, něco podobného je k dispozici i teď, ale abych byl přesný, jde mi nejen o barvičky. Zkrátka velká spousta motivů, které se na screenech jeví velmi použitelně a hezky, po instalaci změní vzhled - a prostředí je pak nepoužitelné. Mohl bych to i doložit na příkladech. Nevím, proč tomu tak je. Proto jsem psal, že použitelné je jen pár motivů. Adwaita není špatná, jediné, co mi vadí, je obrovská dekorace oken, nezávisle na výběru motivu pro dekorace. Cinnamon je v tomhle přece jen lepší a o KDE nemluvě.
Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 29. 09. 2017, 18:33:53
Odpovědět  Odkaz 
A proto si témata raději upravuji... Viz abclinuxu.cz >>> http://www.abclinuxu.cz/desktopy/marp-20170927
Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 1. 10. 2017, 17:34:03
Odpovědět  Odkaz 
tak schvalne jestli by ti tato reakce prisla arogantni nebo ne ci jestli bys to chapal jako "ironii" ;)

Nějak nechápu o jaké barvy v prostředí jde? Vždyť jsou tam napsané názvy a číst snad už umí v ČR každý, ne?
Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 1. 10. 2017, 17:47:55
Odpovědět  Odkaz 
Právě že vůbec, naopak bych se snažil zjistit, o co přesně jde. Určitě bych nezačal hned někoho urážet, ať si tu aroganci nechá jinam... ;)
Takhle nějak se chovám i běžně v životě a taktéž na fórech se snažím lidem, kteří se neumí přesně vyjádřit, pomoct "nakopnutím" (třeba tou ironií), aby lépe popsali, kde vidí problém. Pak rozvinu další spolupráci bez ironie, slušně, bez urážek a navíc i tak, aby lidi psaný text pochopili, takže (i když je ti zřejmě ČR a čeština proti srsti a chuti, jak jsi naznačil) i gramaticky a logicky správně.
PS: Ale jak jsem již psal, zřejmě to souvisí s mým věkem, už mi bylo letos 50 let...
Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 1. 10. 2017, 17:54:08
Odpovědět  Odkaz 
tak tobe jiste ne, psal sem to Petrovi Valachovi, samozrejme sem pouzil totozna slova jako ty ;)

jak uz sem psal, ja sice napsal prvni cast prvotniho komentare o aroganci, nicmene v druhe casti sem se snazil tobe vysvetlit o jake ikonky a proc slo, ty jsi ale reagoval jen na tu cast o aroganci, v zajmu slusne spoluprace si mohl napsat rovnou ze slo o nepochopenou ironii, ze me vysvetleni uz chapes a mohlo se to vse usetrit a dobrat opravdu tomu, proc v Gnome ikonky zobrazene v menu nejsou :)

nevymlouvej se na vek, me je 42 ;) a (s nadsazkou) nevkladej mi ust (ani s zrejme)) ze je mi CR proti srsti, naznacoval sem to ze souvislost s CR nebyla duzita a to ze je vhodne nepovysovat se nad ostatani narody, coz mi z toho prave vyznelo...
Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
Marp 1. 10. 2017, 18:13:15
Odpovědět  Odkaz 
U věku jsem sakra zapoměl na toho smajlíka :-) Jinak v té odpovědi jsi ty myslím (už se mi to nechce hledat) použil příklady z jiných prostředí, což je samozřejmě fajn, a já to pochopil, to se neboj. On totiž původní autor tento dotaz zakládal i jinde, proto jsem použil onu "ironii", protože pokud nějakou dobu používám jedno DE, tak asi vidím, že se časem mění a pokud mi nevyhovuje, protože nemá v menu ikonky, tak je možnost používat jiný DE. Mě totiž ten původní dotaz přišel úplně mimo mísu (navíc, když jsem ho viděl totožný v jiných diskuzích)...
Takže shrnuto: ikonky v menu a podmenu u Gnome 3 (a ostatně u jakéhokoliv DE) považuji za naprosto zbytečné, protože text je dle mě výmluvnější. Stačí?
Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 1. 10. 2017, 19:02:42
Odpovědět  Odkaz 
priklady z jinych sem neuvadel(az pozdeji pro presne vyjasneni Jirimu), jen ze to prislo v 90' letech ;) nebojim se ze si nepochopil, jen si ted psal jak kdybych napsal(prvne) jen o aroganci a nic vic k tve otazce :)
osobne pouzivam Xfce ktere to ma, tazatel pouziva Gnome ktere mu vyhovuje a je logicke ze by rad aby ikonky v menu byli v tomto prostredi, ne ze by mel kvuli tomu menit prostredi, spis je otazka na nekoho zainteresovaneho ve vyvoji Gnome (=Jiri), proc to Gnome nema a jestli planujou to vratit :)
GNOME 3.26: vzhůru k vysokému rozlišení
nobody 1. 10. 2017, 17:47:22
Odpovědět  Odkaz 
@Jiří Eischmann: muzes prosim za ignorovani zbytecne offtopic diskuze se vyjadrit k te upresnene otazce? diky ;)
https://www.linuxexpres.cz/software/gnome-3-26-vzhuru-k-vysokemu-rozliseni#post27940

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz