přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jabber: lepší než ICQ

Jabber: lepší než ICQ

Jabber není žádný konkrétní program ani žádný konkrétní server. Je to jen "jazyk", který má sjednotit komunikátory a zbořit hranice mezi lidmi. Umí nejen to, co třeba ICQ. Umí toho mnohem víc. A o své přátele na ICQ nepřijdete.


Jabber není žádný konkrétní program ani žádný konkrétní server. Je to jen "jazyk", který má sjednotit komunikátory a zbořit hranice mezi lidmi. Něco jako esperanto ;-). Přesněji tento jazyk, zvaný správně Jabber Protokol, je založen na standardizovaném protokolu známém pod zkratkou XMPP. Zdroj: http://www.jabber.cz/wiki/Jabber_protokol

Těmito službami jsou třeba RSS transport, ICQ transport, MSN transport - o některých těchto transportech si dále povíme bližší informace. Díky svobodě tohoto protokolu jej může implementovat každý, kdo k tomu má chuť a umí programovat. Může si tak svobodně vytvořit svého vlastního klienta se všemi funkcemi protokolu XMPP. Budoucnost v Jabberu vidí i velké firmy, jako je například Google Inc. A tak je jeho Google Talk založen na Jabberu, který je rozšířen o podporu VoIP telefonie, jejíž komunikační protokol Google zveřejnil a je jen otázkou času, než jej bude většina klientů stabilně podporovat.

V současné době je experimentální podpora pro Jingle (VoIP) v některých klientech, jako je například Kopete, PSI, Coccinella a další. Stabilní podporu pro Jingle nabízí snad jen oficiální klient od Google (talk.google.com), který je bohužel jen pro Windows.

Přidaná hodnota

Služby, které na rozdíl od ostatních IM systémů nabízí navíc, jsou závislé na serveru, u kterého si registrujete vaše JID (Jabber ID). V České republice i v zahraničí je spousta veřejných serverů zdarma, každý z nich nabízí jiné služby, ale nic vám nebrání vybrat si ten server, který vyhovuje právě vašim požadavkům a poskytne vám ty správné transporty. Největším veřejným serverem u nás je Netlab (njs.netlab.cz), který nabízí klientům opravdu spoustu transportů, jako je třeba SMS transport, který umožňuje posílání SMS zpráv do sítí mobilních operátorů Vodafone (bez reklamy) a O2 Telefónica (dříve Eurotel) (s reklamou) prostřednictvím jejich veřejných SMS bran pohodlně z prostředí vašeho oblíbeného klienta.

Do Vodafone můžete poslat denně 15 zpráv, do O2T zpráv 25. Zprávy chodí prakticky okamžitě, když jsem tyto transporty zkoušel, tak sotva jsem zprávu odeslal, už přišla na můj mobilní telefon. Kontakty do rosteru přidáte ve formátu číslo@sms_netlab_cz (například +420774597940@sms_netlab_cz). Pokud chcete, aby tyto zprávy vypadaly co možná nejvíce jako odeslané z vašeho mobilního telefonu, nezbude vám než si tento transport registrovat a zadat vaše telefonní číslo. Vámi odeslané SMS pak budou mít jako odesílatele nastaveno právě vaše telefonní číslo. Pomocí procházení služeb si najděte transport s názvem SMS Vodafone/Eurotel Transport a klikněte na Registrovat. Objeví se vám dvě pole, do kterých můžete napsat svou přezdívku (nick) a telefonní číslo. Text, který vyplníte do pole Nick, bude připojen na konec každé zprávy, kterou pomocí transportu odešlete.

Roster (neboli seznam kontaktů) je termín používaný v Jabber klientech pro seznam lidí, se kterými komunikujete. V jiných IM se pro totéž používá termín contact list nebo buddy list. Zdroj: http://www.jabber.cz/wiki/Roster

Obrázek: Registrace SMS transportu

Dále vás Jabber určitě neodřízne od vašich známých a přátel, kteří používají jiné IM sítě, nabízí totiž transporty, které zprostředkují komunikaci napříč těmito sítěmi. Například můžete komunikovat s lidmi, kteří používají u nás hojně rozšířené ICQ, ale nic vám nebrání mít účet i na MSN či Yahoo! a komunikovat s jejich uživateli. Já osobně používám z těchto transportů jen ICQ, který je velmi pohodlný a člověk ani nepozná, že nekomunikuje s lidmi mimo Jabber - do chvíle, dokud si s nimi nebude chtít vyměnit soubor. Také se bohužel nezobrazují informace o stavu protějšku a nepoznáte tedy, že uživatel na druhé straně píše. Tyto funkce nejsou bohužel podporovány. Stejně tak to platí i naopak, většina mých známých ani netuší, že nepoužívám nativní klient ve Windows.

Zajímavé transporty pod lupou

Obrázek: 1.jpg

Mrkneme se zblízka na transporty, které nám nabízí server njs.netlab.cz a jsou českému a slovenskému uživateli Jabberu nejblíže. Jeden z těch zajímavějších transportů je třeba předpověď počasí, který je schopen poskytovat informace o počasí až na následujících devět dní. Práce s transportem je velice prostá, stačí pouze transport registrovat v menu procházení služeb pomocí formuláře a přidat si do rosteru (seznamu kontaktů v programu) kontakt ve formátu město@weather_netlab_cz (např. ostrava@weather_netlab_cz) a poté napsat tomuto kontaktu jako zprávu číslo z intervalu 1-9, jež reprezentuje počet dní, na něž si přejete poslat předpověď. A každý z těchto kontaktů má nastaveno současné počasí jako stavovou informaci.

Obrázek: 2.jpg

Většina dialogů je anglicky, protože to jsou formuláře stahované ze serveru, které nejsou přeložené. Je to způsobeno poskytovatelem služeb. Samotný program PSI (a další) českou lokalizaci má.

Obrázek: Zjistěte si aktuální počasí

Dále by vás mohla zaujmout služba, již využijí především lidé, kteří potřebují mít nějaké soubory přístupné na více místech. Tímto transportem je myšlen Jabber disk, který umožňuje posílat a stahovat soubory pomocí přenosu souborů. Opět stačí službu pouze registrovat a přidat si do rosteru kontakty privat@disk_jabbim_cz, který představuje privátní diskový prostor, k němuž má přístup jen samotný uživatel a public@disk_jabbim_cz, jenž je přístupný všem. Tento transport se ovládá pár základními příkazy, které jistě znáte už z Linuxu, například příkaz du vypíše zbývající místo, ls soubory na vašem disku, get vám umožní nechat si poslat dříve nahrané soubory. Příkaz rm vám pomůže s mazáním souborů, swap přesune soubor z public prostoru do private a naopak, příkaz link vám zašle HTTP odkaz na soubor v public části disku. V současné době je kapacita tohoto disku 5 MB na uživatele.

Jabber sám podporu pro přenos souborů má, ovšem ta není implementována v patřičném transportu na serveru, takže funguje jen v rámci Jabber sítě. Dokonce nepotřebujete ani veřejnou IP adresu, ale můžete využít filetransfer proxy, který vám umožní předávání souborů bez ní (www.jabber.cz/wiki/Filetransfer_proxy). S Jabberem není problém připojit se na IRC, pořádat konference, posílat e-maily...

Chcete si zachatovat s hodně lidmi, ale na webový chat se vám nechce a na IRC zrovna nikdo není? I zde vám může Jabber pomoci, a to tak, že se připojíte ke groupchatu v nějaké z mnoha místností. Stačí otevřít procházení služeb a najít si rozbalovací seznam ejabberd/mod_muc a v ní si podle názvu vybrat místnost, ve které bude to správné složení "populace".

Obrázek: Přehled služeb

Pro práci s transporty do ostatních sítí (ICQ,Yahoo!, MSN) musíte mít účet pro tyto sítě, můžete si jej vytvořit na jejich webových stránkách, nebo pomocí nativního klienta. Potřebujete znát jen své uživatelské jméno (číslo u ICQ) a heslo. Poté si pomocí procházení služeb najdete patřičný transport, kliknete na registrovat a do připraveného formuláře vepíšete své přihlašovací informace k patřičné síti. U ICQ se jedná o transport JIT, u MSN je to MSN transport a u Yahoo! se jedná o transport XMPPPY Yahoo! transport (Dev). Transport si stáhne vaše kontakty a převede je na adresy ve formátu uživatel@transport_netlab_cz (326439118@icq_netlab_cz). Dále už s kontaktem pracujete, jakoby to byl implicitní uživatel sítě Jabber.

Chcete mít přístup ke své RSS čtečce vždy, když jste připojeni k Jabberu? Ani toto není problém, vše zařídí RSS transport. Je to služba, která umožňuje odebírat RSS proudy přímo vaším Jabber klientem. Opět stačí transport pomocí malého formuláře pouze registrovat a už vám nic nebrání si začít užívat toho, co vám tato čtečka nabízí.

Obrázek: 7.jpg

Chcete na IRC, ale zrovna nemáte k dispozici nějakého klienta, nebo se vám jen nechce žádný zapínat? I v toto případě vám může Jabber ve spolupráci s vhodným transportem (mod_irc) pomoci. Jedná se o transport, který vám prostřednictvím Multi-User Chatu v Jabberu zpřístupní různé kanály na rozličných IRC serverech. Připojení k IRC provedete pomocí připojení k běžnému skupinovému rozhovoru, kde zadáte jako server adresu, na které je umístěn transport (irc.netlab.cz), poté zadáte jméno místnosti ve formátu místnost%adresa_irc_serveru, kde je název místnosti bez znaku #. Například linux.cz%irc.i.cz a nakonec zadáte už jen přezdívku, avšak musíte volit dobře, neboť tato přezdívka musí být na serveru volná, v opačném případě se připojení k serveru nepodaří.

Obrázek: RSS čtečka v Jabberu

Doufám, že vás Jabber nadchl stejně jako před časem mě. Jabber je dobrá volba pro každého, kdo má zájem o komplexní komunikační systém i pro lidi, kteří si chtějí jen pokecat s pár známými.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Re: Jabber: lepší než ICQ
20. 04. 2007, 01:11:53
Odpovědět  Odkaz 
Moc hezky udělanej článek a návod, pro lidi, co ICQ kontakty potřebují.

Jabber ID: pavlix(at)pavlix.net, ICQ nemam (http://icq.xmpp.cz/)
Re: Jabber: lepší než ICQ
20. 04. 2007, 01:19:31
Odpovědět  Odkaz 
Tak i pro ty, co nepotřebují (prošel jsem znovu a pořádně) :D.

Díky.
Jabber: lepší než ICQ
Smajchl 13. 03. 2008, 18:30:03
Odpovědět  Odkaz 
Dobrej clanek, diky sice pro me nic novyho ale muzu lidem posilat linky.
Jabber: lepší než ICQ
Zkuste Jabber 17. 06. 2008, 20:19:11
Odpovědět  Odkaz 
Zkuste Jabber - http://jabber.undernet.cz/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Marek Stopka

Marek Stopka

Jmenuji se Marek Stopka, narodil jsem se a vyrostl ve městě Ostrava na severu Moravy. Již dlouhou dobu jsem fascinován světem ICT technologií, kdysi dávno jsem dostal dobrou příležitost ohledně svého prvního zaměstnání a začal jsem se zabývat ukládáním dat ve společnosti Tieto Corporation. V rámci skupiny Tieto Corporation jsem nejdříve pracoval v České republice a později pak i ve Finsku. V průběhu své profesionální kariéry jsem se zabýval převážně technologiemi od společnosti NetApp.

V současné době se živím jako nezávislý poradce, hlavně pro oblasti Business Resilience (Business Continuity, Disaster Recovery) a Data Storage.


  • Distribuce: openSUSE

| proč linux | blog