přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, KDE4: Další plasmoidy ve vašem prostředí

KDE4: Další plasmoidy ve vašem prostředí

kde.png

Představujeme další plasmoidy a vysvětlujeme jejich funkci a smysl. KDE4 obsahuje množství zajímavých a praktických miniaplikací, které vám usnadní a zrychlí práci. Můžete mít na ploše seznam nových e-mailů, příspěvků v RSS kanálech nebo obsah textového souboru. Samozřejmostí jsou pohledné grafy sledující vytížení systému a jeho volné prostředky.


Lancelot

Existuje ve dvou typech - spouštěč Lancelot a součást nabídky Lancelot. První je tlačítko zobrazující hlavní nabídku programů, kontakty, místa v počítači, oddíly a média, naposledy otevřené dokumenty apod. Součást Lancelot ("part") je prvek sloužící k vytvoření této nabídky. Z toho důvodu jej lze umístit samostatně na plochu, a to několika způsoby.

Hlavní nabídka Lancelot - sekce PočítačHlavní nabídka Lancelot - sekce Počítač

Nabídka se nevloží přetažením z okna Přidat widgety, nýbrž přetažením z nabídky spouštěče Lancelot. Pokud tento plasmoid vložíte či přetáhnete na plochu/panel z okna Přidat widgety, bude widget prázdný a nijak jej nedonutíte, aby něco zobrazoval.

Plasmoid pro nepřečtené zprávyPlasmoid pro nepřečtené zprávy

Nadpisy sekcí v hlavní nabídce Lancelot můžete přetáhnout na plochu (nebo panel, což už nebudu zdůrazňovat) a vytvořit tak součást nabídky Lancelot na ploše. Můžete přetáhnout nejen sekce Oblíbené, ale také Místa či Systém ze sekce Počítač, Nepřečtené zprávy ze sekce Kontakty nebo otevřené či nedávné dokumenty ze sekce Dokumenty.

Plasmoid pro oblíbené aplikacePlasmoid pro oblíbené aplikace

Další možností je přetáhnout kategorii ze sekce Aplikace - máte ovšem na výběr, zda se má na ploše zobrazit jako widget nabídky Lancelot, jako ikona, nebo jako plasmoid Pohled na složku (viz předchozí díl KDE4: Představujeme plasmoidy). Podobně to platí pro jednotlivou aplikaci - v tom případě se ale Lancelot chová stejně jako běžné hlavní menu. Vytvoří na ploše klasickou ikonu pro spuštění aplikace (plasmoid Ikona).

Aktuálně otevřené dokumentyAktuálně otevřené dokumenty

Přístup k oblíbeným programům získáte jednoduše tak, že si sekci Oblíbené přetáhnete na plochu. Protože se do ní ukládají často spouštěné programy, je pravděpodobné, že se vám budou na ploše hodit.

Příchozí zpráva

Widget, který zobrazuje nové zprávy z několika komunikačních programů (např. Kopete, KMail). Osobně mi nevyhovuje, protože jsem neodhalil způsob aktualizace informací (zprávy mi chodí každých několik minut) a také protože plasmoidy během práce nevidím. Nicméně pokud vám aktualizace funguje lépe než mně, nebude problémy nastavit si prostředí tak, abyste na widget viděli. V tom případě bych jej bral za velmi praktický - i když podrobné informování má na starosti informační démon, který mezi typy zpráv nerozlišuje a zobrazuje je všechny.

Nastavení widgetu Příchozí zprávaNastavení widgetu Příchozí zpráva

Zobrazit plochu

Ikona, která minimalizuje všechna okna a zobrazí plochu. Její místo asi bude hlavně na panelu.

Nabídka spouštěče aplikací/spouštěč aplikací

Jedná se o klasickou hlavní nabídku, kterou lze upravit podle požadavků konkrétního počítače. V nastavení lze totiž jasně vybrat, které sekce mají být zobrazeny. Zcela zakázat lze odhlášení nebo nastavení systému - je to jasná cesta, jak prostředí použít na nějakém informačním kiosku s omezenými možnostmi. Samotný spouštěč aplikací je (alespoň v Mandriva Linuxu) nabídka v režimu kickoff - jedná se tedy o jeden widget pod různými označeními.

Nastavení obsahu nabídkyNastavení obsahu nabídky

Tlačítko nabídky a zobrazená nabídkaTlačítko nabídky a zobrazená nabídka

Vložit

Plasmoid praktický pro "psáče" - redaktory, hobby programátory, grafomany a další, kteří něco neustále píšou a potřebují vložit tu datum, tu své jméno. Do tohoto boxu si mohou nadefinovat několik útržků textu včetně jednoduchých maker a pomocí globálních klávesových zkratek je pak vkládat do textů.

Nahoře plasmoid, dole jeho nastaveníNahoře plasmoid, dole jeho nastavení

Kapátko

Představuje drobnou, ale velmi užitečnou pomůcku pro sejmutí barvy z plochy. Výsledný kód si pak můžete vložit v několika formátech, což se hodí zejména při úpravě CSS stylu nebo podobných záležitostí. Widget má historii barev, což jeho užitečnosti dává ještě větší šmrnc.

Výběr znaků

Widget vypadá prakticky, nicméně jeho skutečnou funkci jsem neodhalil. Nenabízí totiž žádné jiné znaky než základní sadu ASCII, tedy znaky a-z, A-Z, číslice a několik pomocných symbolů jako závorky, operátory apod. Nelze vložit znaky národních abeced ani žádné speciality. Vše, co nabízí, lze jednoduše napsat na klasické klávesnici. Výsledné znaky se vkládají do řádku, odkud se tlačítkem mohou zkopírovat do schránky.

Vložit znakVložit znak

Náhled

Rychlý náhled souborů nesplňuje to, co jsem od něj čekal - rychlý náhled na textové soubory, typicky logy s chybami. Domníval jsem se, že tak bude možné sledovat změny v souboru, ale není to ono. Záměrem je zřejmě rychlé zobrazení obsahu bez nutnosti spouštět aplikaci - přetáhnu soubor na plochu widgetu a zobrazí se, co je soubor zač. Pak je možné na něj poštvat odpovídající program.

Rychlý náhled na souborRychlý náhled na soubor

Zanechat vzkaz

Na ploše se zobrazí žluté políčko, kam může ten, kdo vás shání, napsat vzkaz a odeslat jej. Vzápětí se na ploše vytvoří "lepicí" lístek s textem vzkazu. Doufal jsem, že to funguje také v okamžiku, kdy plochu zamknu a odejdu (to znamená, že pro přístup k počítači je nutné zadat heslo). Chvilka přemýšlení... ;-)

Zanechte mi vzkaz, jsem out of officeZanechte mi vzkaz, jsem out of office

Koš

Malý nedostatek nového KDE4. Nikdo z vývojářů si dlouho nevšiml, že pseudoprotokol trash:/, kterým se do koše má přistupovat, nefunguje. Tato chyba je "k dispozici" už dlouho, opraveno v 4.2.1. Do koše se dá i tak dostat např. z Krusaderu, kde trash:/ funguje, navíc je možné koš vysypat přes kontextovou nabídku.

Monitor systému (několik plasmoidů)

Na tyto widgety jsem já osobně dlouho čekal, protože bez monitorování zátěže procesoru a zaplnění pásma síťového připojení se mi velmi špatně pracuje - jsem zvyklý je sledovat. Bonusem je plasmoid zobrazující teploty ze senzorů; co ukazují, si ovšem musíte zjistit sami. Hlavní widget Monitor systému slouží jako spouštěč pro podřízené widgety (=nemá jinou funkci); můžete je ale samozřejmě používat odděleně, a to jak na ploše, tak na panelu.

Monitor zaplnění diskuMonitor zaplnění disku

Monitory teploty komponentMonitory teploty komponent

Správce úloh

Jedná se o widget použitý na panelu, zobrazuje seznam spuštěných aplikací, resp. zobrazených oken. Má vcelku široké možnosti nastavení - počet řádků, shlukování stejných úloh, zobrazovat všechny či jen z aktuální plochy atd. To, že jej lze mít také na ploše, považuji za vynikající pomůcku.

Správce úloh na plošeSprávce úloh na ploše

Sledování souborů

Pokud jsem u plasmoidu Náhled reptal, že mi nestačí, pak jsem vcelku spokojen s widgetem Sledování souborů, který dělá to, co potřebuji. Určí se textový soubor, jehož obsah je vypisován v rámci widgetu. Že nevypisuje logy démonů z adresáře /var/log/, není jeho chyba, ale bezpečnostní opatření...

Plasmoid Sledování souboruPlasmoid Sledování souboru

Další zajímavé plasmoidy

Přehled plasmoidů ukončíme zmínkou o tom, že existují widgety pro odebírání RSS kanálů, pro ovládání hudebního přehrávače, rámeček pro zobrazování fotek, který je - ve více kopiích - úchvatný, ale s počítačem už se nedá pracovat... Pomocí widgetů můžete twittovat, sledovat stahování programu KGet nebo KTorrent, můžete si prosfištit slofička (Parley), zobrazovat světový čas, sledovat fáze měsíce nebo si zobrazit kalendář.

Téma SuperKarambyTéma SuperKaramby

A ani to ještě není vše, můžete kromě minule zmíněných Google gadgets používat také témata SuperKaramby. Koncept Plasmy a plasmoidů je promyšlený a progresivní; vývoj je v podstatě stále na začátku. To nejlepší nás ještě čeká.

Nahoru

Příspěvky

KDE4: Další plasmoidy ve vašem prostředí
GeBu 30. 03. 2009, 12:18:59
Odpovědět  Odkaz 
Na jednom stroji mi (nevím proč) hned při náběhu systému padá plasma - docela sranda. Nedá se nic spustit, pracovat nic. Debian Lenny + KDE 4.21 z debian-desktop.
KDE4: Další plasmoidy ve vašem prostředí
GeBu 1. 04. 2009, 20:46:56
Odpovědět  Odkaz 
Ještě před přihlášením jsem z profilu smazal konfigurace KDE tedy adresáře .kde a .kde4 a to pomohlo. Asi tam trčelo něco z minulé verze, co se nelíbilo.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz