přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Kritika Unity

Kritika Unity

unity.png

Unity si hned od svého vzniku našlo jak hodně zastánců, tak mnoho kritiků. Ačkoli mnohé kritické hlasy byly vyslyšeny a Unity bylo změněno podle jejich návrhů, stále zůstává mnoho sporných bodů, z nichž jsem se pokusil vybrat ty nejpalčivější a nejdiskutovanější.


(Ne)nastavujeme Unity

V části, kde popisuji různé části Unity, jste si možná všimli, že nepopisuji žádné možnosti nastavení. Není to ovšem snahou něco zatajit, ale prostým faktem, že Unity nastavit prakticky nejde a ani nastavit jít nemá. Výčet možností základních nastavení v podstatě končí u vzhledu (okraje oken, ikony, barvy...) a počtu a pořadí spouštěčů v Launcheru.

Alespoň o kousek více možností pramení z faktu, že Unity je součástí Compizu. Některá nastavení tak pomůže zpřístupnit Manažer nastavení Compizu (neboli Compiz Config Settings Manager, zkráceně ccsm), který ovšem není součástí základní instalace. Manažer umožňuje nastavit některé základní klávesové zkratky nebo skrývání postranního panelu. Kromě toho je možné nastavit i vzhled Launcheru (podsvícení, animace...), velikost jeho ikon nebo průhlednost horního panelu a další. Tato nastavení mají ovšem nálepku „experimental“ a je docela dobře možné, že budou ještě zrušena.

Možnosti nastavení Unity pomocí Manažeru nastavení Compizu Možnosti nastavení Unity pomocí Manažeru nastavení Compizu

Nemožnost nastavit si prostředí vadí především pokročilejším uživatelům, kteří jsou zvyklí mít pracovní prostředí plně ve svých rukou. Jejich diskuse však Mark Shuttleworth utnul následujícím prohlášením:

We are aiming for a zero-config experience. CCSM is there because we have experimental options available for testing, but we do not want any visible options at this stage. ... Some experimental settings will remain. We have already seen cases where such settings resulted in additional bugs, so we will remove experimental settings when the experiment is over and we have an answer. We will not keep code paths around just because somebody likes that option - if we did, the code would get bloated and buggy and slow.

Cílem tedy je, aby se Unity nemuselo nijak nastavovat. Některá nastavení zůstanou dostupná, ale některá jsou pouze experimentální a budou odstraněna kvůli jednoduchosti kódu. Celou diskusi naleznete v tomto bugreportu v systému Launchpad.

Špatná ergonomie na velkých displejích

Unity bylo původně navrhováno pro netbooky a jejich malé displeje, kterým bylo samozřejmě také hojně přizpůsobováno. Ačkoli při „přechodu“ na „obecně použitelné“ Unity bylo uděláno hodně změn, mnoho uživatelů má stále pocit, že netbooková historie je velkým handicapem a na větších displejích je Unity neergonomické.

Nejvíce protestů je proti Global Menu, tedy té části Unity, která je zodpovědná za přesun nabídky okna do horního panelu Unity. To je sice velmi praktické u maximalizovaných aplikací, kdy se ušetří cenné místo, ale pokud pracujete s nemaximalizovanými okny (což je u velkých displejů celkem běžné), můžete k nabídce okna urazit opravdu dlouhou cestu.

Extrémní případ – malá Kalkulačka v pravém dolním rohu Extrémní případ – malá Kalkulačka v pravém dolním rohu

Částečné řešení představují klávesové zkratky (viz předchozí díl), ale jinak se nezdá, že by vývojáři přikládali tomuto problému velkou váhu a zatím není nijak řešen.

Jazyky psané zprava doleva

Pro nás v Česku se jedná o velmi vzdálený problém, ale v zemích, kde se mluví hebrejsky nebo arabsky, se jedná o problém velmi palčivý. Pro jazyky zapisované zprava doleva (kromě hebrejštiny a arabštiny například také farsí, urdu nebo dhivehi) je pracovní prostředí v GNOME běžně zrcadlově otočené. Ne tak ovšem Unity a vzniká tak podivná „směs“, kdy aplikace jsou otočené, ale prostředí (Launcher, nabídka...) nikoli. Na tomto problému se sice pracuje, ovšem v nadcházejícím vydání Ubuntu ještě není nijak řešen.

Unity s hebrejskou lokalizací, zdroj: Launchpad Unity s hebrejskou lokalizací, zdroj: Launchpad

Unity 2D

Již jedny z prvních verzí Ubuntu pro netbooky měly slabinu – kvůli různým oku lahodícím efektům pro svůj běh vyžadovaly grafickou kartu s podporou 3D akcelerace. Netbooková verze Unity s Mutterem tuto potřebu jen umocnila a nová verze Unity spolu s Compizem definitivně rozhodla.

Unity 2D – od svého 3D bratříčka k nerozeznání Unity 2D – od svého 3D bratříčka k nerozeznání

Ačkoli většina moderních grafických karet již 3D akceleraci plně podporuje, majitelé některých starších nebo méně výkonných karet (paradoxně často právě u netbooků) mohou na Unity zapomenout. U aktuálně připravovaného Ubuntu 11.04 Natty Narwhal se tak u „nekompatibilních“ počítačů spustí „obyčejné“ GNOME. Do příštích verzí Ubuntu se však již nyní chystá Unity 2D funkčně a vzhledově stejné (až na různé efekty, stíny a průhlednost) s Unity. Unity 2D je napsáno s pomocí knihovny Qt a co do systémových požadavků je obecně mnohem méně náročné.

Unity mimo Ubuntu

Nepočítáme-li různé deriváty, je Unity zatím doménou pouze Ubuntu a podle aktuálních náznaků tomu také tak delší dobu zůstane. Některé pokusy o připravení instalačních balíků pro jiné distribuce se již vyskytly, ale jak uživatelé openSUSE a Fedory, kteří je pro své distribuce připravovali, nakonec (nezávisle na sobě) s touto činností přestali z důvodu nedostatku času a také špatné dokumentace a neochotného přístupu vývojářů Unity.

Pro někoho možná příjemnou zprávou je, že ani Linux Mint, který je nejspíše nejpopulárnější distribucí a je založen na Ubuntu, nezařadí Unity jako výchozí prostředí, ale bude dále nabízet klasické GNOME s GNOME Panelem.

Zajímavé, ale nezvyklé

Za necelý rok vývoje ušlo Unity opravdu dlouhou cestu a i přes mnohdy oprávněnou kritiku a různé problémy se jedná o velmi zajímavé uživatelské rozhraní. Osobně se ale domnívám, že další půlrok vývoje (a tedy odklad) by Unity rozhodně neuškodil, ale i bez něj je Unity na vysoké úrovni. Marku Shuttleworthovi a vývojářům Unity by také neuškodilo více naslouchat hlasům komunity a častěji se nechat přemluvit k různým změnám, především co se konfigurovatelnosti týče.

Každopádně ovšem mohu Unity a s ním i nadcházející Ubuntu 11.04 Natty Narwhal s čistým svědomím doporučit. Nebojte se změn, dá se na ně zvyknout a časem zjistíte, že velmi příjemně usnadňují práci s počítačem.

Nahoru

Příspěvky

Jirka Vrba Kritika Unity
baf 26. 04. 2011, 08:15:13
Odpovědět  Odkaz 
extrémní případ nepoužitelnosti menu je práce na dvou monitorech. Aplikace na levém monitoru má menu na tom pravém, to je dost nepohodlné.
Vojtěch Trefný Re:Kritika Unity
Vojtěch Trefný 26. 04. 2011, 08:23:43
Odpovědět  Odkaz 
To už by být nemělo. Nevím, kdy si to zkoušel, ale tohle byla chyba a má být opravená -- horní panel by měl být na obou monitorech, přičemž nabídka okna by se měla zobrazovat na tom správném.
Jirka Vrba Re:Re:Kritika Unity
baf 26. 04. 2011, 11:29:12
Odpovědět  Odkaz 
chvíli dělám v gnome, chvíli v unity. První dojmy v obou případech jsou děsivé. Neustále válčím se systémem a hledám, jak se dělají věci, které mnoho let fungovaly.

Menu je opravdu opravené, už ho vidím na obou monitorech správně.
Re:Re:Re:Kritika Unity
Kexo 26. 04. 2011, 18:06:37
Odpovědět  Odkaz 
To co si myslia ludia ktory ho pouzivaju denne a neboja sa prechodu na ine rozhranie je uplne nedôlezite. Lebo pouzivaju linux stale a zorientuju sa v nom.

Dôleziti ludia su napr: uradnicky, asistentky, uctovnicky.... a im podobni ludia. PODOTYKAM ZE TITO LUDIA SI NEVEDIA ZMENIT POZADIE NA PLOCHE !!!!!! Chcem vedet ako oni budu bojovat s tymto prostredim ked im Linux Mint s Gnome 2 uplne stacil. A to hlavne ze sa podobal na windows a preto to bolo jednoduche sa s nim naucit pracovat.

Uz teraz mi je tazko ked si predstavim ako mam naucit 55 rocnu uctovnicku robit v Unity alebo Gnome 3 ked ona od roku 95 pouzivala len windows. Myslim ze je najvyzsi cas preist na KDE alebo zmenit rovno distribuciu.

Podla mna Ubuntu tymto strati velky podiel na trhu. Vela ludi prejde ku KDE alebo ostane pri Gnome2 resp prejde na Gnome 3 a az to co zostane z tej kopy ludi tak oni budu mat Unity.

Linux Mint bude najpouzivanejsi linux a to prave preto ze nechce Unity a dost mozne ze ani Gnome 3. Spravia distribucie na KDE alebo XFCE a tak budu stale jednoduche prehladne a budu dost podobne windowsu co je velmi dôlezite !!!! nakolko vacsina ludi nema zaujem ucit sa nieco nove a su radi ked vsetko funguje tak ako ma!!!!!

Nechcem tu niejako opovrhovat Gnome 3 a Unity ale su strasne neprehladne. Skusal som gnome 3 a aj Unity a mozem povedat ze s Gnome 2 som robil tie veci jednoduchsie a rychlejsie. V spodnom panely som videl co mam otvorene pripadne som videl ked mi niekto napisal spravu na Facebooku ze mi tam blika oznamenie. Chcem vediet kde v Gnome 3 alebo Unity mozem vidiet toto iste bez toho aby som musel niekam kliknut. Len tam mrknem ocami bez posunutia mysky a prepinania okna !!!!!!!!!!!!!!!!

Kde mozem vidiet zoznam zoradenych okien ktore mam otvorene aj s popiskami ze co mam otvorene ???? ked tam budem mat otvoreny Firefox 4 krat vedla seba ???? kde to mozem vidiet co je na ktorom otvorene ???? alebo ked budem mat v Gimpe otvorene aspon 3 obrazky naraz ??? ako jeden rychlo zminimalizujem a tie dva zvecsim na polku obrazovky ????????? nakreslim na nich nieco a potom ten zminimalizovany rychlo jednym kliknutim na panel zvacsim a prilozim k tym trom ?????????

Proste je to pekne vsetky tie efekty ... vela farbiciek same vyskakujuce okienka ... ale pouzitelnost nulova ... absolutne.... proste na to aby som dokazal rychlo pracovat tak je to na nic .... preco vzdy ked chcem nieco posunut na druhu plochu alebo nieco spravit musim kliknut na activity alebo na ostatne somariny ... takto som to jednym klikom presunul kam som chcel ... v spodnom paneli v prepinaci plôch som videl moje 3 plochy a BEZ TOHO ABY SOM NA NIECO KLIKAL A UKAZOVAL MYSKOU !!!! som hnet vedel ze na ploche 3 mam otvoreny firefox a na ploche 2 mam gimp .... VSETKY VECI BOLI NA JEDEN KLIK .... NIC VIAC NIC MENEJ .... JEDEN BLBY KLIK !!!!!!

Skoda debatovat .... uvidime casom co z toho vsetkeho bude ale podla mna su to mrtve projekty ... Gnome 3 mozno nie ... ale Unity urcite.
Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Vadimo 26. 04. 2011, 20:15:32
Odpovědět  Odkaz 
Si to vypichol :-)
Ja prechádzam na XFCE
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
M. 26. 04. 2011, 21:33:35
Odpovědět  Odkaz 
Také uvažuji o přechodu na jiné distro, ale jen kvůli tomu že Unity s 3D už zadýchává mé PC. Na co přecházíš Xubuntu nebo Linux Mint s XFCE nebo něco jiného?
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Vadimo 26. 04. 2011, 21:50:12
Odpovědět  Odkaz 
Xubuntu. Ale aj moj noťas stráca dych. Preto aj volba pre Xubuntu a nie KDE. Dokupil som RAM, už mam 2GB a prejdem aj z 32 na 64bit, kedže moja architektura mi to dovoluje
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Kexo 27. 04. 2011, 00:15:34
Odpovědět  Odkaz 
Ja budem urcite davat Linux Mint uz teraz ho pouzivam ale prejdem na ine rozhranie zvazujem KDE lebo je pekne efektove ale stava sa dost neprehladne ... je tam vela blbosticiek okolo .... a XFCE som este poridane ani nevyskusal tak neviem ... uvidim co bude prijatelnejsie ....
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 27. 04. 2011, 01:10:25
Odpovědět  Odkaz 
Souhlas.. už jsem to psal do několika diskusí.. s GNOME 3 v pohodě, ale Unity? spustil si někdo z vás třeba skype?? a kde je jeho ikona v panelu??? např.. podle mě je Unity paskvil a s GNOME 2 i 3 se nedá srovnat... a nejsem zrovna "konzerva"...
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom F. 29. 04. 2011, 08:41:18
Odpovědět  Odkaz 
Skype funguje bez problému...
Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom 1. 05. 2011, 12:14:17
Odpovědět  Odkaz 
Po půl roce používání tě ten vztek stejně přejde. Ani si nevzpomeneš, že si du brečel na fóru a Ubuntu budeš používat dál.
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Alfa Alfa 2. 05. 2011, 01:03:06
Odpovědět  Odkaz 
Mno, to není tak jisté. Například já chápu a vidím mnohé přednosti, které Unity přináší a které jsou na netbooky parádní. Ale nikdy bych si nedal Unity na stolní PC - jednoduše proto, že moje produktivita a rychlost ovládání počítače by byly zničeny. Mám 7 virtuálních ploch, z toho 5 permanentně obsazených a počet oken se mně ani nechce počítat, kdybych takhle chtěl dělat na Unity, tak se v tom "chaosu" nemám šanci ani zorientovat.

Prostě Unity patří na netbooky a ne na "dospělé" počítače - tenhle omyl, dát Unity jako hlavní směr, bude pro Ubuntu moc bolestný. Mimochodem, já ještě jedu na Hardym 8.04 a jsem maximálně spokojen, nyní mě čeká přechod na 10.04 taky LTS :) - jsem zvědav, zda za dálší dva roky budu muset změnit distribuci, nebo zda přejdu na Xubuntu.
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 9. 05. 2011, 23:48:40
Odpovědět  Odkaz 
Ubuntu určitě používat budu protože jso zaplať bůh i vývojáři ze stejným názorem jako já. Ubuntu pane ano, ale Unity NE! Takže....??? Tenhle problém pro mě řeší komunita Team Pr0xy Net, která připravuje distro UBUNTU 11.04 s GNOME 3. :) Děkuju jim za to.
Kritika Unity
JUraj Hrcka 26. 04. 2011, 09:15:03
Odpovědět  Odkaz 
Ono je toho viac, Osobne mi napriklad vadi, a nie len mne, ale spomina sa to v mnohych forach,
- nemoznost odstranit "apps available for download" v menu aplikaci
- "natvrdo" nadefinovany pocet pracovnych ploch. Gnome3 ich pridava dynamicky podla potreby uzivatela.
- Nastavenie velkosti ikon spustacov

atd.
Ako uz bolo spominane, pre 10"-12" displeje to moze byt ok, ale uz od 19"+ je to mrhanie priestorom. Zial mam pocit, ze Unity sa ubera smerom, ked sa uzivatelovi snazi diktovat, ako ma mat system nastaveny a aky ma mat vzhlad. Zeby sa inspiprovali "inym" OS? Tak isto vnucovanie niektorych servisov napr. amazon v banshee (nemyslim, ze to ma nieco spolocne so zeroconf systemom) mi je proti srsti. Zatial ma ani Unity a ani Gnome3 nepresvedcili, aby na ne presedlal. Mnoho ludi sa zrejme presunie ku inym DM ako Enlightenment, xfce alebo KDE, pri ktorych su este stale uzivatelia panmi svojich pocitacov, kym sa situacia s gnome a unity neunormalni.
Vojtěch Trefný Re:Kritika Unity
Vojtěch Trefný 26. 04. 2011, 14:31:27
Odpovědět  Odkaz 
> Ono je toho viac...

Ono by se toho dalo napsat víc, ale to už by mě asi šéfredaktor zabil (původně měl být o Unity jen jeden článek, který jsem natáhnul na tři...). Snažil jsem si vybrat to typické -- o nemožnosti nastavení se hodně mluví a vadí to opravdu hodně lidem, o ergonomii se mluví v podstatě už o oznámení přechodu "netbooky → všude" a ty RTL jazyky zase ukazují takovou nedodělanost a nedomyšlenost - předchozí dvě jsou v podstatě designová/marketingová rozhodnutí, ale tohle je prostě nedodělanost...

Hodně se třeba mluví i o té "schizofrenosti" Dashe - spouští se čtyřmi různými způsoby a mezi jednotlivými "módy" (quicklist, aplikace, místa, příkazy) nejde volně přeskakovat a nejsou moc provázané atd. Podpora více monitorů se už zlepšila (viz výše), ale pořád to není dokonalé. Bohužel je toho až moc.
Kritika Unity
lzap 26. 04. 2011, 09:38:06
Odpovědět  Odkaz 
Další zdržení v podobě půlročního vylaďování by to už asi nesneslo. To by museli přijít na půl roku s Gnome Shellem a vystavit se riziku "My chceme zpět Gnome Shell". To by prostě nebylo vhodné. Tlačí je čas.

Mimochodem už se někdo zamýšlel nad samotným názvem Unity? Kam asi Canonical s tímto prostředím kráčí? Má to snad být "to" jednotné ovládání, ovládání které "vládne všem"? :-)
Vojtěch Trefný Re:Kritika Unity
Vojtěch Trefný 26. 04. 2011, 09:48:08
Odpovědět  Odkaz 
Půl roku by ještě na Gnome 2 přečkat šlo (takže i bez Gnome Shellu). Ale šlo by to jen po té "technické" stránce, je mi jasné, že po té "marketingové" už to prostě odložit nešlo...

Podle mě Unity jako "jednotný desktop" -- nějaké jednotné vyznění v rámci celého projektu Ayatana -- tedy notifikace, indikátory a Unity, že ten desktop má působit nějak jednotně a uceleně, že to vše k sobě patří a zapadá atd. (Nevím jak to lépe vyjádřit.)

A nebo je to něco jako "Jeden desktop vládne všem, jeden jim všem káže..." (a teď schválně za jak dlouho mě přijde Dilia zažalovat) :-D
Kritika Unity
Hor 26. 04. 2011, 11:51:06
Odpovědět  Odkaz 
Mno nevím, zatím mě Unity nenadchlo, docela těžkopádné, chaotické a zbytečně plýtvající místem - řekl bych že poslední Beta Ubuntu se moc nevydařila. Nechápu proč tu nefungují proprietální ovladače grafiky, Bluetooth se taky netváří že by se mu chtělo. Příjde mi to jako takový nedodělek. A to jsou pouhé 2 dny před release datem. S největší pravděpodobností asi po 2 letech uteču ke Kubuntu.
Jiří Eischmann Kritika Unity
Jiří Eischmann 26. 04. 2011, 13:18:10
Odpovědět  Odkaz 
Jsem od začátku velký kritik Unity a nijak se tím netajím. Vadí mi na něm především tyto věci:
1. je to levná kopie Mac OS X. Pokud si v Macu přesunete dock nalevo, což lze, je Unity najednou téměř k nerozeznání od Macu. Přijde mi, že designéři se v Mac OS X zhlédli a kopírují vše bez rozmyslu. Mac má sice vychytaný design, ale zdaleka ne všechny věci jsou vrcholem ergonomie. Navíc si myslím, že open source hnutí má navíc než jen na kopírování.

2. Globální menu - tuhle věc dost dobře nechápu. Nějaké opodstatnění může mít na malých displayích, ale na větších rozlišeních způsobuje jen problémy. Navíc to ještě více znepřehledňuje desktop. Především pro BFU. Hodně dlouho trvalo, než moje máti pochopila princip oken a rozpoznala hranice aplikace. Co je v okně, patří aplikaci, co je mimo okno je systémové nebo sdílené. Nevím, jak jí budu vysvětlovat, že v Unity už to neplatí...

3. Obsese ze šetření místa. Přijde mi, že designéři Unity jsou posedlí šetřením každého pixelu. Jakákoliv věc, která by výrazně zlepšila ergonomii je smetena ze stolu jen kvůli tomu, že by zabrala pár pixelů navíc. Věci jako vnořování tlačítek Max-Min-Zavřít do panelu mají význam na monitoru
Jiří Eischmann Re:Kritika Unity
Jiří Eischmann 26. 04. 2011, 13:19:28
Odpovědět  Odkaz 
A sakra polovinu příspěvku mi to ukouslo, no tak pokračování snad příště :-)
Re:Re:Kritika Unity
Kexo 26. 04. 2011, 18:39:47
Odpovědět  Odkaz 
Sme dvaja ... mne nesedi ani Unity a ani Gnome 3 uz som nahodil Linux Mint KDE a testujem ... skusam vsetky programy ci funguju dobre a s najvacsou pravdepodobnostou prestupim...
Re:Re:Re:Kritika Unity
Debian Squeeze 26. 04. 2011, 20:16:13
Odpovědět  Odkaz 
Testujes silly Mint s KDE ? :-) :-)

Pravdepodobne ze zacatku budes nadsen, vsadim tak - na pul roku, do "nejblizsi-dalsi" aktualizace, kdy se najednou po...re zpusobem, ze pokud si si nahodou nedelal zalohu...

Doporucuji radeji Debian Squeeze s KDE, je vyborny, nemam vyhrad, slape jako hodinky, holt, Debian je Debian ;-)
Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Kexo 27. 04. 2011, 00:19:57
Odpovědět  Odkaz 
Ja pouzivam Linux Mint 10 a Linux Mint Debian ... su dost dobre obydva .... i ked Mint 10 ma niektore veci ktore nema verzia debian. Napr chyba mu podpora jazykov ... ktora sama overi co mi chyba a sama doinstlauje.... da sa to aj cez konzolu ale obcas mi to nefunguje neviem preco ... pohram sa s tym ... ale ide aj o to ze to nieje konecne riesenie ... Gnome 2 zanikne casom takze aj debian bude muset nieco riesit ... To KDE je dost tazkopadne neviem preco ... necitim sa tam moc dobre ... je to take ine ...
Kritika Unity
Slavo 26. 04. 2011, 17:15:54
Odpovědět  Odkaz 
Nechápem ako môže niekomu vadiť, že si Unity nemôže nastaviť ako chce. Tí ktorým to vadí sa podľa mňa hrajú na dôležitých a myslia si o sebe, že sú nejakými počítačovými expertmi.
Kritika Unity
Štefan Miklošovič 26. 04. 2011, 17:25:38
Odpovědět  Odkaz 
ved to je mac :D haha unity = dock v macu, "jeden panel na vsetko" = mac ... tlacitka na lavej strane = mac, ikony vpravo hore v liste = mac ... kto to este nevidi? linux sa len opici po macu, uplna rozkradacka ...
Re:Kritika Unity
Tom 26. 04. 2011, 19:41:56
Odpovědět  Odkaz 
A co?
Re:Kritika Unity
Vadimo 27. 04. 2011, 12:53:14
Odpovědět  Odkaz 
Nie Linux ale Mark Shuttleworth s jeho tímom. Ináč Ubuntu je veľmi fajn prepracované distro. Len tento nový štýl my vobec nesedí.
Kritika Unity
rasto 26. 04. 2011, 18:28:23
Odpovědět  Odkaz 
Uz som to kdesi pisal, tak sa opakujem - Unity podla mna vyvijaju pre pouzitie na tabletoch. Ked si predstavim pracu na malom displeji, kde musim vascinou vsetky okna maximlizovat tak mi pripada fajn. Velikanske ikony, velikanske pismena - vyborne pre tukanie palcom. Ako pouzitelna cesta pre tablety urcite najlepsie z linuxovych prostredi. Tak si to dajako myslim :)
Vojtěch Trefný Re:Kritika Unity
Vojtěch Trefný 26. 04. 2011, 18:52:33
Odpovědět  Odkaz 
Jenže problém je. že nebude jen na těch tabletech :)
Kritika Unity
Tom 26. 04. 2011, 20:15:24
Odpovědět  Odkaz 
No, komu vadí Unity, nech změní operační systém... ano, Ubuntu přišlo s něčím novým a ne, nebude se to měnit.
Re:Kritika Unity
MartinUO 27. 04. 2011, 01:57:04
Odpovědět  Odkaz 
to je fajn, ale pak ať odmažou logo Ubuntu - Linux pro lidi
Re:Re:Kritika Unity
Tom 27. 04. 2011, 15:38:34
Odpovědět  Odkaz 
A pro koho jiného? Navíc nevím o tom, že by to bylo v novém logu použité.
Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 27. 04. 2011, 19:20:17
Odpovědět  Odkaz 
Pardon.. Oprava. Není to v logu, ale je to slogan na hlavní webové stránce. Unity jsou skok "na desktopu" o minimálně 5 let zpátky. Bohužel se nemůžu ubránit pocitu, že Canonical se začíná chovat podobně jako M$. Rozdíl je v tom, že M$ si při zastoupení svýho OS na trhu asi může takový šílený experimenty dovolit, ale Ubuntu mělo pracovat na získávání nových uživatelů a ne je odradit takovým paskvilem jako je Unity. No po mě když teď někdo bude chtít nainstalovat Linux, radši mu dám Kubuntu.. a to se stydět nemusím.
Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom 29. 04. 2011, 08:36:19
Odpovědět  Odkaz 
Podobný systém používají oba nejrozšířenější systémy, Windows i Mac OS... a teď konečně i ten třetí.
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 29. 04. 2011, 20:29:24
Odpovědět  Odkaz 
To ano, ale já kritizuji Unity, zatímco GNOME 3, tak jak jsem si s ním hrál je naprosto super. Nekritizuji to, že prostředí je víceméně defautní pro všechny, ale to, jak je desigenově propracované, ergonomicky a i bohužel funkčně..
Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Debian Squeeze 29. 04. 2011, 09:10:01
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasim! Zejmena s "...Bohužel se nemůžu ubránit pocitu, že Canonical se začíná chovat podobně jako M$..."
Me prvni experimenty s RedHat6/7, kdy se to prodavalo v knihkupectvich i s takovym sesitkem :D, to bylo (alespon tehdy pro me) jedna strana extremu - spartansky pristup (jako pro odchovance windowsu) :D

Od te doby Linux urazil veliky a spravny kus cesty ;-) Tedy pro bezne uzivatele (server adminum/Linux gurum je to jedno).

Ale ted, diky Ubuntu a spol., zacinam mit silny pocit, ze nejen ze se zacinaji podobat trapackemu Win...$, ale zacinaji se presouvat na opacnou stranu toho sameho extremu... :O

Linux by mel zustat Linuxem, ne, IMHO, se snazit "podobat" Window$u!

Linux ≠ Window$!

Vic energie by mohli venovat supr video tutorialum, jak "zachazet" :) s Linuxem, protoze spousta lidi je lina cist zdlouhave manualy :), ale supr video vzdy zaujme... ;-)
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 29. 04. 2011, 21:00:32
Odpovědět  Odkaz 
Prostě: Myslím si, že kdyby Canonical věnoval ten čas doplňkům a integraci GNOME 3 do UBUNTU, udělal by líp, než vytvořit vytvořené a ještě v hodně pochybné kvalitě.
Kritika Unity
Cyril 26. 04. 2011, 20:18:03
Odpovědět  Odkaz 
Mark Shuttleworth si zřejmě opravdu zvolil za svůj osobní vzor Steva Jobse - nemyslím si, že by to bylo ve všech ohledech špatné, ale popření názoru hybatele - komunity mi přijde v Linuxu dost zásadní. To ještě není zdaleka tak hrozné, horší podle mě je, že se snaží udělat Unity tak moc jednotné, aby vyhovovalo všem (myslím různé krabičky s HDD, hehe). Ale Mark trošku zapomněl, že nevyvíjí vlastní hardware, na kterém by Unity bylo bezpochyby "the only & the best". A proto tenhle poměrně ambiciózní projekt nepoběží všem jako švýcarské hodinky a bude pro mnohé pořád jenom vynalézáním hranatého kola nebo "Mark OS U" nebo jak chcete. Sjednocení platformy osobně docela vítám, ale odmítám egocentrismus úspěšných lidí.
Re:Kritika Unity
Tom 26. 04. 2011, 21:09:42
Odpovědět  Odkaz 
Jistě to není to jenom Mark, kdo řídí směrování Ubuntu, stejně jak to u Apple rozhodně není jenom Jobs. Těžko mohli zapomnět na něco tak zásadního, jako vývoj vlastního hardware. Existuje jedna věc, která lidem tady stále uniká, Ubuntu je pořád ztrátový projekt a to co potřebuje, je zaujmout a přesvědčit širší okruh lidí, proto je směrováno tak jak je.
Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 27. 04. 2011, 02:06:11
Odpovědět  Odkaz 
No a právě.. Tady je podle mě chyba se jménem Unity.. Uvažujte reálně.. Kolik lidí přicházejících na UBUNTU přijde z jinýho OS než z Win.. Udělejte si pokus. Vemte win uživatele, který má Win 7 a říká, že je pěkná grafika a snadný ovládání a bla bla bla. A posaďte ho za Unity.. Vysměje se vám se slovy, že tohle by v životě nechtěl. A teď ho posaďte za GNOME 2 s vytuněným compizem.. spadne mu brada a řekne, "ty vole, tak to je nářez" .. ano je.. a Unity? Výsměch.. Windowsáci si z nás budou dělat pr....
Re:Re:Re:Kritika Unity
Debian Squeeze 27. 04. 2011, 02:20:11
Odpovědět  Odkaz 
Window$aci, kteri by si chteli delat z Linuxu pr...l, jsou IMO jako alkoholici, kteri si nepriznaji, ze jsou alkoholici... ^^
S nimi nic nenadelate, jsou spokojeni sami se sebou, tak at si se svymi win... zustanou :p
Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom 27. 04. 2011, 15:35:21
Odpovědět  Odkaz 
Blbost, Gnome 2 nikoho z Windows 7 přejít nepřinutí.
Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Kexi 27. 04. 2011, 16:19:16
Odpovědět  Odkaz 
Tym by som si nebol tak celkom isty .... s Compizom to je pradne. Ja som si osobne este upravil temu ktoru pouziva Linux Mint a mozem ti povedat ze je to skvele ... :-) ikonky su priehladne a su v nich tiene. Na dolny panel som si vytvoril v GIMPE velmi pekny priehladny PNG obrazok ktory je pekne sfarbeny su v nom rôzne tiene a mozem ti povedat ze vizeta skoro rovnako ako vo Windows 7 ... vacsina ludi ktory pridu na moj PC si ani nevsimnu ze robia v linuxe.

Nechcem nejako karhat linux ale proste instaloval som ho do viacej firiem a kancelarii a mozem ti povedat ze najvacsi uspech bol vo forme ked sa skoro uplne podobal windowsu.

PROSTE USETRIL SOM ZAKAZNIKOVI 500€ ZA LICENCIE NA JEDEN PC !!!!!!!!!! (pre firmu musia byt profesional) ZAKAZNIK DOSTAL OS KTORY VYZERAL SKORO ROVNAKO AKO WINDOWS. KED SI SADOL ZA NEHO VEDEL S NIM HNET PRACOVAT. NA JEHO UCELY STACIL NAKOLKO V NOM ROBIL LEN FAKTURY, CENNIKY A PODOBNE SOMRAINKY A CHODIL NA INTERNET. (toto robi 99% kancelarii)

TEN CLOVEK NIKDY NEDOSTAL VIRUS !!!!!! CO JE DÔLEZITE LEBO OSTATNE PC S WIN. SOM MU OPRAVOVAL UZ NIEKOLKO KRAT A TENTO MU IDE UZ VYSE ROKA A BEZ PROBLEMOV.

Ked som mu ponukol KDE rozhranie .... POVEDAL ZE TO JE MOC ZLOZITE JE TAM VELA IKONIEK A JE V TOM STRATENY........ PRED NEDAVNOM SOM MU UKAZAL GNOME 3 A UNITY. POVEDAL MI ZE TO VYZERA AKO KEBY MAL MOBIL V POCITACI, IHNET TO ZAVRHOL !!!!!!!!!!!!

CLOVEK KTORY NEVEDEL A NEPOZNAL TIE ROZHRANIA ICH ZAVRHOL po 30 sekundach. CIZE TAKTO TO DOPADNE U 99.9998% LUDI

Jeho komentár bol: "KRISTE PANE TO CO JE ???? KTO SA TO MA ZAS VSETKO UCIT ???? MYSLIM ZE TO STARE BOLO OHODNE LEPSIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!"
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Debian Squeeze 27. 04. 2011, 16:30:33
Odpovědět  Odkaz 
A jak jsi mu "ponukol KDE rozhranie"? :-) :-)
Pokud style - hele koukej, co na to rikas... ^^, tak urcite pak plati, i starej kun se radeji vrati do sve smrdute staje nez do nove "vykachlickovane"... :-/
Cili, musis umet to spravne vysvetlit a nabidnout, treba at si pretazenim da na plochy ikonku toho "excelu", "wordu", vysvetlit, jak lze nekolika pismeny v KDE menu vyhledat a la keywords to, co asi hleda, a ne umele p*tomce udrzovat, at jsou jeste vic hloupejsimi, nez jsou, protoze IMHO, KDE menu neni az tak moc slozite, jen trochu trenovat ten sval nahore v majaku a aktivne vyuzivat sve IQ... :-/
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Kexi 27. 04. 2011, 16:35:54
Odpovědět  Odkaz 
Priniesol som mu notebook kde si ho mohol na tyzden vyskusat. Ukazal som mu zakladne veci. Nakolko sa jednalo o Linux Mint tak bol velmi priatelsky a podobny windowsu. Po tyzdni ked som si prisiel pre notebook tak povedal ze to stare rozhranie je jednoduchsie a prehladnejsie !!! Prejdeme asi na XFCE ked skonci GNOME 2
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 27. 04. 2011, 19:43:16
Odpovědět  Odkaz 
Děkuju.

Přesně o tom jsem tady psal a mám naprosto stejný zkušenosti.

Bohužel to vypadá že Ubuntu už nepotřebuje nový uživatele a tak udělal Unity.
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom F. 28. 04. 2011, 15:25:06
Odpovědět  Odkaz 
Gnome 2 je konkurence pro Windows XP i Vistu, pro Sedmičky ale ne. Napíšu to tak, kdo chce používat systém který imituje Windows, nech nevolí Ubuntu.
Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 27. 04. 2011, 19:26:13
Odpovědět  Odkaz 
No nevím. Sám už mám na "kontě" díky G2+Compiz přes 40 uživatelů a naprosto spokojených s tím, že win už nechtějí. Jsou to běžní uživatelé, takže net, office, skype a pod. nic jin nechybí a libujou si v efektech...
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom F. 28. 04. 2011, 15:17:34
Odpovědět  Odkaz 
No a kolik lidí přešlo z Windows 7? Typuju že 0.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Debian Squeeze 28. 04. 2011, 15:24:06
Odpovědět  Odkaz 
Ja bych se spis pak ale zeptala, kolik z tech co nepreslo z Win7, kolik z nich ma Win (jedno jakou verzi:p) nacerno stazeno z warez for ? Nejpis vetsina :p
Pokud by si meli koupit win7 a k tomu spoustu potrebneho (!) sw, jako minim. antivir a firewall, pak by jste se mozna nestacil divit... ;-)
(...protoze kdyz mam oboji zdarma ~ win 7 nacerno, s obdobnymi funkcemi, vzhledem atd. ;-))
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom F. 28. 04. 2011, 19:36:22
Odpovědět  Odkaz 
Fajn, ale toto už je trochu otřepaný argument.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Debian Squeeze 28. 04. 2011, 20:18:40
Odpovědět  Odkaz 
No a ?
Otrepany, ale stale platny (mezi beznymi uzivateli, ti, co se topi v penezich, nebo firmam - tem je to nejspis putna).
Zkus si treba precist argumenty kex-a (nebo se zkus zaregistrovat na nejake warez forum a prejdi do sekce window$, budes zirat 'po poptavce' win$...).

Je to cool, IMO, ze (kexo) dokazal ziskat zakazniky ve prospech Linuxu ;-)
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom 28. 04. 2011, 20:36:39
Odpovědět  Odkaz 
No, nevím jak to funguje u vás, ale u nás to v podstatě nikoho nezajímá. Legál Win jenom s novým počítačem (a ani to né vždy!), jako update si ho kupuje jenom "blbec".
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Kexo 28. 04. 2011, 22:35:15
Odpovědět  Odkaz 
Priklad zakaznika vhodneho na adopciu linuxu: Teda aspon u nas :-)

Živnostnik, kancelaria v prenajme, v kancelarii je 1 PC na tlacenie faktur a na internet, kancelaria sluzi na prijem zakaznikov a rôzne stretnutia, vacsina casu stravena mimo kancelariu.


Verzia Windows: Win7 profesional 278,39 € + MS Office business 191,40 € + NOD32 €39,90 /rok + pocitacova zostava 399€
Cena spolu 909€ s DPH !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Verzia Linux: Linux Mint 0€ + OpenOffice 0€ + Antivirus nieje potrebny 0€ + Pocitacova zostava 399€
Cena spolu 399 !!!!!!!!! s DPH

ROZDIEL V CENE JE 510€ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No nakolko tento clovek svoj PC vo firme vyuziva len na evidenciu faktur, chodenie po internete, rôzne cenniky a podobne veci. Tak bez akehokolvek problemu tuto cast zvlada aj Linux ... v nasom pripade Linux Mint. Na tychto PC sa nikdy nehravaju hry. Sluzia naozaj len na kancelarske ucely.

NA POZIADANIE ZAKAZNIKA SME OCHOTNÍ UPRAVIT LINUX MINT NA THEMU WINDOWS 7

nazorna ukazka: http://osarena.net/wp-content/uploads/2011/03/ubuntu-windows-7-theme.jpg

Po tejto uprave zakaznik casto krat ani nevie ci pracuje v Linuxe alebo vo Windowse.
Dalej ponukame Online podporu. Kedykolvek ma nejaky problem tak na pozadi ma spusteny program na vdialenu spravu PC. Staci ked nam zavola a my sme mu schopni pomoct na dialku a vyriesit jeho problem bez toho aby sme ho museli osobne navstivit.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom 29. 04. 2011, 08:27:21
Odpovědět  Odkaz 
Ano, samozřejmě podnikatelský sektor je něco jiného, jinak jak říkám, kdo chce "Windows like bastly", nech nevolí Ubuntu. Jo a OpenOffice funguje aj na Windows.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 29. 04. 2011, 21:10:09
Odpovědět  Odkaz 
Naprostá většina přešla díky prezentaci Ubuntu + GNOME 2 + Compiz z Win7, které mají legálně protože OEM. Ale jsou to normální uživatelé, ne herní pařmeni, ani admini ani DTP profíci, nebo konstruktéři. Jsou to lidi, kteří si koupily compl a maj net, office, ICQ a skype. Prostě amatéři. Když viděli u mě G2+Compiz a vysvětlil jsem jim rozdíly (fragmentace, zasír.... registru, spolehlivost, viry, způsob instalace snad všeho z repa a podobně) chtěli to ode mě přeinstalovat a ani nevěřili, že tohle všechno je "legal a ZDARMA"
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 29. 04. 2011, 20:34:31
Odpovědět  Odkaz 
No právě, že krom 2, kteří byli na XP, tak všichni. :)
Re: Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Ferda 28. 08. 2011, 17:12:03
Odpovědět  Odkaz 
JÁ !
Kritika Unity
ji 27. 04. 2011, 08:01:50
Odpovědět  Odkaz 
unity sa mi nepaci, ale
1 - nikto nikoho nenuti, okrem unity je tu kopa dalsich moznosti
2 - kto nic nerobi, nic nepokazi
Re:Kritika Unity
MartinUO 27. 04. 2011, 19:37:05
Odpovědět  Odkaz 
Nenutí. Sám je rozhodně používat nebudu. Myslím jen, že je škoda zmršit něčím takovým jinak naprosto úžasný distro. Já vím, že si tam můžu dát v podstatě cokoliv, ale přijde mi to škoda spíš proto, že spoustě lidem s win, kteří ani nevědí, že nějaký Ubuntu je, ho doporučuji na vyzkoušení a v hodně případech úspěšně. Ale s Unity se fakt nechytám aby se jim to líbilo. A co si budem povídat. Důležitej je první dojem. "Kuputete" očima. Uživatel neví a na první podled neocení co je pod kapotou, ale to co uvidí po nabootování. :( spíš je škoda, že i jen maličkým kouskem jsem se snažil i já jako jednotlivec prosazovat tohle distro mezi obyčejný lidi a dařilo se a teď už to nepůjde. :(
Re:Re:Kritika Unity
Tom F. 28. 04. 2011, 20:27:05
Odpovědět  Odkaz 
Co si budem povídat, já sem se absolutně nechytl se "starým" Ubuntu, 10 lidí z 10 řeklo ne. Unity proto vítám.
Re:Re:Kritika Unity
kily 1. 05. 2011, 22:23:17
Odpovědět  Odkaz 
Ehm, podle data příspěvku - Vy nabízíte k přechodu z win beta verzi? Nebo prostě podle sebe vidim tebe? Taková křišťálová koule by se mi taky šikla. Já naopak vidím Unity jako velmi jednoduché prostředí. Pro lidi používající jenom net, office a prohlížení fotek, filmů atd. (a takových je na win většina) bude tohle po tom co se vychytají mouchy ideální.
Kritika Unity
Luboš 29. 04. 2011, 13:44:15
Odpovědět  Odkaz 
A já jsem zrovna pro, vůbec mě to nepřipadá špatné a dokonce podporuji i tu myšlenku na minimalizaci nastavení. Ono to totiž není pouze o unity, ale o celém linuxu. Bohužel někdy moc demokracie škodí a občas je potřeba něco "nařídit". Proto unity vítám. Pokud se chcete něco naučit nainstalujte si Arch, pokud se, ale chcete podílet na rozšíření linuxu smiřte se s něčím pro BFU /ubuntu/ nainstalujte si betu a reportujte bugy a pády. Nejsem programátor, nemám čas na překlady tak se snažím alespoň takto svojí troškou přispět.
Na linuxu je fajn že vás nikdo do ničeho nenutí ale pokud se někdo rozhodl že ta kára pojede doleva tak buď tlačte sním nebo si najděte jinou káru ale neběhejte okolo a nekřičte, že jede špatným směrem.
Re:Kritika Unity
Tom F. 29. 04. 2011, 19:40:47
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím.
Re:Kritika Unity
MartinUO 29. 04. 2011, 20:53:58
Odpovědět  Odkaz 
Víte asi jsem nenapsal podstatu mé kritiky. Není o daném směru a o omezeních. Výš jsem psal, že např. GNOME 3 jsou úžasné, ale podívejte se na jejich grafické provedení a funkčnost, náročnost atd. Designově mi zapadají do roku 2011, ale unity vypadají jako osekané a zprzněné GNOME 2 a zapadající tak do roku 2005. Od toho bych si odvodil. Aaaaa osekaná GNOME 2, to bude fičák i na slabších noteboocích a netbooku a ono kulový. Naopak. Mám např. netbook Acer eMachines M-350 a můžu vám říct, že G3 mi běhají sakra rychleji než Unity. Za další jsem vůbec nepochopil smysl. Je to vymýšlení vymyšleného. Chápal bych to ještě, kdyby se nic nedělo okolo GNOME a Canonical si řekl "už je to okoukaný, zkusíme něco napsat", ale ve stejnou chvíli kdy přišla nová a to na zelené louce postavená GNOME 3 (podle mě fakt úžasná) vypustit Unity? Mě to přijde jako hloupej vtip, nebo seminární práce studenta, ale ne jako rozhraní na desktop. Výše jsem četl, že Unity a tablet.. Jo to je jiná. Srovnávat to jako systém pro tablet je asi konkurence schopný, ale na desktop? Výsměch. Je to asi jako kdyby si někdo dal na desktop Windows Mobile. "nadneseně" neřeším to, co je pod kapotou a to dobrý distro stojící na Debianu, ale to, co uživatel vidí, když se rozsvítí monitor.
Re:Re:Kritika Unity
Tom F. 30. 04. 2011, 11:41:49
Odpovědět  Odkaz 
Víte, to je věc názoru, mě osobně Gnome 3 vůbec nezaujalo, graficky je to nedomyšlené a přiblížilo se ke KDE. UNITY má jisté obětavkynin chyby - jak napsal Vojta v článku, ale přesto ho hodnotím výborně.
Re:Re:Re:Kritika Unity
Debian Squeeze 30. 04. 2011, 11:57:50
Odpovědět  Odkaz 
"...graficky je to nedomyšlené a přiblížilo se ke KDE..."
Tim chcete pane 'Tom F.' jako rict, ze KDE je take nedomyslene...? ^^

Pak, IMO, mate skutecne zvlastni argumentaci... ^^
Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Tom F. 30. 04. 2011, 14:23:35
Odpovědět  Odkaz 
No, myslel sem samozřejmě Gnome Shell... KDE je strašně těžkopádné, snad KDE 5 bude lepší.
Re:Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
Debian Squeeze 30. 04. 2011, 16:05:01
Odpovědět  Odkaz 
Mozna by stalo za to, definovat slovo "těžkopádné" v Linuxu, ale IMO a dle mych zkusenosti, KDE muze delat paseku, ale vzdy to zalezi na systemu, kde tu paseku dela (spatne zkusenosti s Mint a Ubuntu), velice dobre zkusenosti s Debian... ;-)
Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 7. 05. 2011, 16:15:06
Odpovědět  Odkaz 
Ano určitě je to věc názoru, nicmémě mě GNOME3 zaujalo. Další nastavení, které chybělo lze udělat doinstalováním GNOME-TWEAKu. Graficky se mi zdá opravdu na úrovni. Mimochodem moje přítelkyně (jako příklad) studuje VŠ a měla starší notebook a na něm Ubunto 10.04. Byla max spokojená a nic ji nechybělo. Milej notebook už holt měl dost a tak si před pár dny pořídila novej. A teď co do něj? Stáhla si Ubuntu 11.04 a spustila Live CD a volala mi.. Její slova? "Ježiši co to je za hnus?" Kde tam najdu "správce aktualizací?" a já ji nebyl ani schopnej ji pořádně navést jak se k tomu spouštěči dostat.. :D Ne nejsme lamy ani jeden. Já jsem už v několika firmách postavil a odladil X linuxových serverů a ona jako uživatel (lepší uživatel) v 10.04 byla schopná udělat "téměř" cokoliv. A výsledek? Ona na KDE, mimochodem oproti unity rozhodně nejsou těžkopádný, spíš naopak a já Ubuntu 11.04 + z PPA GNOME3. Ale Unity asi těžko. S tím fakt nejde prostě normálně pracovat. :)
Re:Re:Re:Re:Kritika Unity
MartinUO 7. 05. 2011, 16:18:36
Odpovědět  Odkaz 
Mimochodem mi prosím sdělte jedinou společnou věc GNOME 3 s KDE.. Ať jsem se snažil sebevíc podobnost jsem nenašel naprosto v ničem krom linuxového jádra. :D
Re: Re:Re:Re:Kritika Unity
PetrHH 29. 08. 2011, 10:05:10
Odpovědět  Odkaz 
Já si taky po prvním spuštění řekl něco o hnusu. Ale po chvilce používání se mi to začalo líbit. Primárně jedu na 10.04, 11.04 mám ve VMware. Nainstaloval jsem si taky alpha verzi 11.10, postupně ji aktualizuji jak na ní vývojáři pracují a hlásím chyby. Mohu s klidem říct, že to bude bomba. Dotahují to do skvěle použitelného stavu. Opravdu se mi to moc líbí. Dokonce uvažuji nad instalací na svůj domácí stroj jakmile bude verze 11.10 venku. Bude to stát za to.
Kritika Unity
franta 1. 10. 2011, 13:27:27
Odpovědět  Odkaz 
Názor exWindowsaka:

Na doporučení kamaráda Linuxáka jsem přešel na Ubuntu Hardy Heron. Už některé instalace, které se neobejdou pouhým kliknutím jsou pro mě hardcore. Jsem klikač, nic víc a občas potřebuji pomoct když si nevím rady a potřeboval jsem to i u win. Nedávno mě linuxkámoš doporučil xfce a jsem s tím spokojen. Unity bych nechtěl.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz