přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Marble: atlas ve vašem počítači

Marble: atlas ve vašem počítači

marble.jpg

Téměř každý má doma atlas. Někdo jen obyčejný zašedlý školní. Někdo celou sbírku. Různě staré kusy, atlasy historických map nebo dalších těles sluneční soustavy. Mnoho lidí má rádo mapy. Kdo by se zájmem nestudoval Tolkienovu mapu Středozemě nebo třeba mapu Království českého z 16. století? V dnešní počítačové době se navíc možnosti neuvěřitelně rozšiřují. Populární mapy.cz nabízí spoustu pohledů na naši zemi. Známý Google Earth dává pocity podobné letu letadlem nad planetou. A pozadu nezůstává ani KDE se svým Marble.


Marble je součástí projektu KDE Edu zaměřeného na výukové a vzdělávací aplikace. Na disku zabírá se vším všudy jen pár desítek MB a dostatečně si jej užijete i při používání off-line, ale s připojením k internetu jeho možnosti dramaticky rostou.

Základní mapa Marble (atlas)Základní mapa Marble (atlas)

Po instalaci získáte jen pár základních map. Pokud jste připojeni k internetu, můžete si stáhnout další (nabídka Soubor | Stáhnout mapy, nebo klávesová zkratka [Ctrl + n]). Zabere to chvilku, ale určitě se to vyplatí. Navíc stávající mapy získávají na podrobnosti. Mezi zdroji map a dat figuruje NASA, Wikipedie i Český statistický úřad a další. Nemusíte se bát, že se stahováním všech dat připravíte o veškeré místo na disku. Ve vašem počítači bude jen část dat, zbytek se za provozu průběžně stahuje z internetu.

Historická mapa z roku 1689Historická mapa z roku 1689

Když kliknete kamkoliv do mapy, zjistíte GPS souřadnice daného místa. Pokud kliknete na nějaký text, třeba jméno města, zobrazí se vyskakující okno stahující data z Wikipedie. V některých verzích jsem narazil na problém, že jména měst byla sice anglicky, ale hledala se na české Wikipedii, což samozřejmě končilo chybou, ale obecně by to mělo fungovat správně.

Noční obloha. Je přesně vidět, kde je lidské osídlení nejhustší a noc mění v den.Noční obloha. Je přesně vidět, kde je lidské osídlení nejhustší a noc mění v den.

Ovládání programu je velice jednoduché. Vpravo je velké okno s mapou a vlevo úzký navigační panel, kde můžete přepínat mezi navigací (hledání měst, posun po mapě a přiblížení), legendou (popisky) a výběrem mezi různými mapami. Tento výběr se liší podle toho, co máte nainstalované.

Satelitní snímek Celebesu (Sulawesi) v klasické Merkatorově projekci používané v papírových atlasechSatelitní snímek Celebesu (Sulawesi) v klasické Merkatorově projekci používané v papírových atlasech

Výběrem mapy vaše zobrazovací možnosti nekončí. Z rozbalovací nabídky nahoře si také můžete vybrat projekci. Výchozí je zobrazení na glóbu. Od referenčního geoidu (typicky WGS84 z GPS) se sice liší, ale z nabízených možností nejvíce odpovídá realitě. Dalšími možnostmi jsou primitivní ploché zobrazení nebo Merkatorova projekce, která deformuje obraz tím více čím dále od rovníku k pólům se nacházíte. Na kartě legendy také můžete určovat, co všechno chcete na mapě zobrazit.

Plochá projekce MěsícePlochá projekce Měsíce

Pokud chcete s mapou pracovat i mimo Marble, můžete si jí uložit do schránky (zkratka [Ctrl + c]) a vložit třeba do GIMPu nebo rovnou vyexportovat (zkratka [Ctrl + s]) jako JPG nebo PNG obrázek. Kopírovat lze i souřadnice (kliknutím do mapy; patrně jde o systém WGS84 z GPS, ale jistý si nejsem). V nabídce Zobrazit lze upravovat možnosti pohledu na mapu. Ne všechny mají význam pro každou mapu. Vyzkoušejte a uvidíte. Program lze i přepnout na celou obrazovku (zkratka [Ctrl + Shift + f]).

Letní teplotyLetní teploty

Rozlišení základních map (při práci off-line) není nijak slavné, ale celkově je plně srovnatelné s velmi kvalitním atlasem. Mezi různými mapami i oblastmi se dosti liší. Třeba pomocí OpenStreetMap se dá chodit po Praze, ale mapy teplot a srážek jsou jen velmi orientační. Jako podklad do GPS nebo pro orientační běh se to sice nehodí, ale na to, abyste se podívali, kde leží Papeete, jak to kolem něj vypadá a něco si o něm přečetli to v pohodě stačí.

Po kliknutí na textový popisek se stáhnou informace z WikipediePo kliknutí na textový popisek se stáhnou informace z Wikipedie

Na přiložených obrázcích nejsou všechny dostupné mapy ani jejich možnosti. Do Marble lze importovat mapy z GPS nebo Google Earth. Ve správci fotografií digiKam lze také použít tagy pro geolokaci (GPS snímku) a propojit tak vaše fotografické album s Marble. Program sice neoplývá tolika možnostmi jako Google Earth, ale je neporovnatelně méně náročný a řekl bych, že pro většinu lidí i plně dostatečný. Vyzkoušejte ho. A pokud byste zatoužili po pohledu na druhou stranu, do vesmíru, vyzkoušejte Stellarium, o kterém vyšel článek Když je v noci zataženo: Stellarium.

OpenStreetMap v akci v centru PrahyOpenStreetMap v akci v centru Prahy

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Marble: atlas ve vašem počítači
fri 15. 10. 2009, 19:20:20
Odpovědět  Odkaz 
S těmi hezkými obrázky mi ta aplikace přijde jako příjemná pomůcka.

Při pohledu na hlavní nabídku si myslím, že si prohlédnu svoji verzi, což jsem už udělal. Mám tam místo "Úpravy", které používám, "Upravit", ale u "View" jsem se tehdy držel slova "Zobrazit". Třeba jsem později provedl i nějakou další verzi, teď netuším. V této ze začátku března mám i některé další věci, které hodlám časem upravit, aby se mi to rozhraní víc líbilo. Jestli to v dnešní době bude mít šanci se dostat do KDE 4.4, je vcelku vedlejší.
Marble: atlas ve vašem počítači
Martin 16. 10. 2009, 21:53:37
Odpovědět  Odkaz 
Kamaráti sa Marble s KDE 3.5?
Vojtěch Zeisek Re:Marble: atlas ve vašem počítači
Vojtěch Zeisek 19. 10. 2009, 12:19:35
Odpovědět  Odkaz 
Nevybavuji si žádnou (starší) verzi Marble speciálně pro KDE 3.5, ale viděl jsem verzi vytvořenou přímo proti knihovnám Qt a ne KDE. Ale je to celkem jedno. Do KDE 3.5 se při instalaci Marble pouze natáhnou základní knihovny KDE4. Tak jsem to používal dřív a nebyl v tom žádný problém.
Marble: atlas ve vašem počítači
Ravensun 17. 10. 2009, 09:40:44
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den
Existuje něco i pro Gnome?
Vojtěch Zeisek Re:Marble: atlas ve vašem počítači
Vojtěch Zeisek 19. 10. 2009, 12:17:02
Odpovědět  Odkaz 
Pro GNOME nic podobného neznám (což neznamená, že to není), ale i tam lze Marble bez potíží nainstalovat. Jen se se závislostmi natahají potřebné knihovny...
Re:Re:Marble: atlas ve vašem počítači
bq 19. 10. 2009, 18:57:41
Odpovědět  Odkaz 
http://projects.gnome.org/libchamplain/
Marble: atlas ve vašem počítači
bq 19. 10. 2009, 18:59:55
Odpovědět  Odkaz 
a http://www.novopia.com/emerillon/
Marble: atlas ve vašem počítači
tomolc 1. 11. 2009, 19:36:59
Odpovědět  Odkaz 
Ak som dobre čítal na stránkach projektu, tak Marble je možné skompilovať aj ako čisto QT aplikáciu bez KDE závislostí.

tomolc

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz