přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce

Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce

midori.jpg

Midori je webový prohlížeč postavený na jádře WebKit. Je určený pro prostředí GTK a je součástí projektu Xfce, ačkoli s ním není příliš spjat. Drží se však jeho filozofie - je malý, rychlý a nenáročný, ať už na závislosti, či hardwarové prostředky.


Na rozdíl od Xfce však tyto vlastnosti neprezentuje logo s myší, ale kočičí prackou. Pracka v logu má připomínat počáteční písmeno z názvu tohoto prohlížeče, tedy M. Ne nadarmo je pracka zelená - slovo midori znamená v japonštině právě tuto barvu.

Midori s LinuxEXPRESemMidori s LinuxEXPRESem

Pod kapotou

Pokud chcete Midori vyzkoušet, budete potřebovat GTK+ 2 a WebKit. To je prakticky vše. Takže ačkoli je Midori součástí Xfce, nemá na jeho jiných součástech závislosti (pokud nepočítáte GTK), což se o mnohých aplikacích z prostředí GNOME a KDE říci rozhodně nedá.

Midori možná najdete v repozitářích vaší distribuce (a možná taky ne). Je například v repozitářích Debianu i Ubuntu. Midori je však program, který je vyvíjen (a vydáván) poměrně rychle, takže jeho aktuální verzi v repozitářích stabilních verzí většinou nenajdete. Pokud však chcete, můžete si stáhnout zdrojové kódy ze stránek Midori, nebo využít git repozitář Xfce. Dodávám, že Midori je multiplatformní, kam až to povolí jeho dvě závislosti, a můžete si tedy stáhnout i verzi pro Windows, nebo aplikaci zkompilovat na Linuxu, BSD systémech, nebo třeba Solarisu. Program je distribuován pod licencí LGPL2 a jeho autorem je Christian Dywan, který vytvořil také například Catfish.

Brouzdání

U webového prohlížeče je samozřejmostí prohlížení stránek na kartách, správce sezení, správce záložek. Všemi těmito věcmi Midori disponuje. Pokud jste zvyklí používat například Firefox, bude pro vás prohlížení webových stránek naprosto intuitivní. Jediný rozdíl, na který jsem narazil je, že Midori otevírá ve výchozím nastavení nové karty hned vedle těch aktuálních, jako například Internet Explorer, to jde ale změnit. Kromě drobných rozdílů však nemusíte dlouho spatřit rozdíl mezi chováním Midori a Firefou. Snad až na rychlost.

Rychlost

Nejdřív jsem žádná objektivní měření neprováděl, ale byl jsem přesvědčen, že Midori je prostě mnohem rychlejší než jiné prohlížeče, především u stránek s velkým množstvím JavaScriptu. Rozhodl jsem se proto rychlost trochu prozkoumat. Vyzkoušel jsem první JS Benchmark, který jsem našel, a výsledek vidíte sami. Vyšší skóre znamená vyšší rychlost. Netvrdím, že se jedná o nějaký kvalifikovaný test, ale pro představu to stačí.

Firefox, respektive Iceweasel, získal 39 bodůFirefox, respektive Iceweasel, získal 39 bodů

Midori získalo 78 bodůMidori získalo 78 bodů

Zato Opera dostala pouze 17Zato Opera dostala pouze 17

Správce stahování

Do nedávna nešlo pomocí Midori příliš pohodlně stahovat soubory. V jedné z posledních verzí se situace změnila a prohlížeč nově obsahuje správce stahovaní. Po kliknutí na prohlížečem nezobrazitelný odkaz se zobrazí okénko s otázkou, co s takovým souborem chcete udělat. Můžete jej Uložit - tedy do výchozí složky pro stahovaní. Příjemné je, že se jedná o složku pro stažené soubory, kterou máte nadefinovanou podle standardů freedesktop.org. O takových složkách píše Vlasta Ott na svém blogu v zápisku Jak změnit umístění adresářů Dokumenty, Plocha apod. Dále jej můžete Uložit jako - tedy do umístění, které sami zvolíte. Můžete ho ale prostě jen Otevřít - aplikací, která tento typ souborů v systému otevírá. Tady je příjemná návaznost na vaše nastavení. Jinak to dělá Firefox, který si sám uchovává nastavení, které soubory má v čem otevírat, což je naprosto zbytečné, když už to ví vaše prostředí.

Co chcete se souborem provést?Co chcete se souborem provést?

Stahované a stažené soubory vidíte ve stavovém řádku, velice podobně, jako to dělá Download Statusbar - rozšíření do Firefoxu, o kterém píšeme v článku Rozšíření do Firefoxu, která musíte mít.

Soubory stažené a stahované vidíte ve stavovém řádkuSoubory stažené a stahované vidíte ve stavovém řádku

A na dokončené stahování budete decentně, ale nepřehlédnutelně upozorněni informačním rámečkem, který po chvíli sám zmizí.

Soubor už je staženýSoubor už je stažený

Rychlý přístup

V Opeře velmi oblíbený rychlý přístup (Speed dial) je v Midori také. Pokud otevřete novou kartu, uvidíte devět rámečků pro vaše oblíbené weby. Po kliknutí na prázdný rámeček můžete samozřejmě web přidat, po kliknutí na plný se na této kartě daný web otevře. Pokud chcete nějaký web z rámečku odstranit, klikněte na křížek v pravém horním rohu rámečku.

Rychlý přístup podobný jako v OpeřeRychlý přístup podobný jako v Opeře

Různé Flashe, Javy a jim podobné

Ano, v Midori mi naprosto korektně funguje Flash i Java. Dokáže využít stejné zásuvné moduly (nikoli rozšíření), jako například Firefox.

YouTube i jiné flashové záležitosti nejsou v Midori problémemYouTube i jiné flashové záležitosti nejsou v Midori problémem

Víc než jen brouzdání

Kromě základní funkcionality webového prohlížeče nabízí Midori i několik věcí navíc. Netvrdím, že jsou originální. Tvrdím, že jsou osvědčené a použitelné.

Vyhledávací moduly

Podobně jako ve Firefoxu můžete i v Midori spravovat vyhledávací moduly a vyhledávat na různých serverech pomocí vyhledávacího políčka vpravo nahoře, nebo pomocí adresního řádku.

Správa vyhledávacích modulůSpráva vyhledávacích modulů

Uživatelské skripty a styly

Uživatelské skripty a styly vám umožňují upravit zobrazení webových stránek ve vašem prohlížeči, tedy Midori. V jednom případě upravujete obsah webu pomocí JavaScriptu, v druhém pomocí kaskádových stylů. Existují komunitní servery, které nabízejí různé uživatelské skripty a styly ke stažení. Namátkou uvádím UserStyles.org a UserScripts.org.

Vývojářské nástroje

Pokud v nastavení povolíte vývojářské nástroje (na kartě Chování), přibude do prohlížeče navíc DOM inspektor. Pokud kliknete na nějaký element pravým tlačítkem myši, můžete z kontextové nabídky vybrat položku Inspect Element a tím inspektor otevřít. Nejedná se o nějaký komplexní výtvor autora programu, ale o vlastnost, kterou podporuje WebKitGTK+. Umí toho spoustu, můžete si s ním zkusit hrát.

DOM inspektorDOM inspektor

Rozšíření

A teď třešnička na dortu. Midori má podporu pro všelijaká rozšíření.

Není jich k dispozici tolik, jako ve Firefoxu, ale je to rozhodně věc, kterou bych od takhle malého prohlížeče nečekal. Nebudu zde popisovat jednotlivá rozšíření, je to nad rámec tohoto seznamovacího článku. Ostatně jejich názvy a popisy o sobě řeknou dost. Jen podotýkám, že jsou mezi nimi gesta myší i blokování reklamy.

Seznam dostupných rozšířeníSeznam dostupných rozšíření

Proč Midori?

Je evidentní, že pokud srovnáte Midori například s Firefoxem, nemá toho moc co nabídnout navíc. Líbí se mi na něm ale především to, že se chová mnohem víc jako linuxová aplikace, která patří do systému, že věci řeší jednoduše a že je postavený na WebKitu, ve kterém vidím slibnou budoucnost. Přesto zůstávám u Firefoxu (alespoň zatím), jsem totiž příliš navyklý na některá rozšíření. Každopádně Midori mám nainstalované a používám jej, pokud potřebuji něco honem, honem.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Petr Šafařík Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Peťoš 23. 10. 2009, 00:53:26
Odpovědět  Odkaz 
V trvalém přechodu z FF na Midori je zatím absence 'migrátoru'. Mám ve Firefoxu opravdu tuny záložek a hesel (mnohé z nich už jsou opravdu POUZE ve firefoxu) a nemám čas na to, abych pohledal zda-li a případně jak na to.
Miroslav Hrončok Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Miro Hrončok 23. 10. 2009, 00:59:19
Odpovědět  Odkaz 
Zkus: http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-1230791.html
Jiří Eischmann Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Jiří Eischmann 23. 10. 2009, 03:04:50
Odpovědět  Odkaz 
No, mně osobně rychlejší než Opera při běžném brouzdání nepřijde a to porovnávám čestvě nainstalovaný lightweight prohlížeč s robustní aplikací s několikaletým profilem. Ono JS je jen jedna z několika věcí, které se ovlivňují rychlost vykreslování. Taky má nějaké zvláštní vykreslování písma, především drobné písmo se mi v ní špatně čte. Každopádně se mi líbí víc jak Epiphany.
Miroslav Hrončok Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Miro Hrončok 23. 10. 2009, 06:33:26
Odpovědět  Odkaz 
Čekal jsem, že Tě to malé číslo u Opery nenechá jen tak :) Ten rozdíl nneí znatelně tak velký, přesto mi přijde Midori rychlejší, než Opera i FF (i když s čistým profilem).
Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Renek 23. 10. 2009, 07:57:31
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,

ja sam pouzivam Flock. A jsem spokojen.

http://www.flock.com/


R.
Miroslav Hrončok Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Miro Hrončok 23. 10. 2009, 08:01:21
Odpovědět  Odkaz 
Jo, ten znám, říká se o něm, že je sociální. Co to přesně tedy znamená? Protže na jejich webu to napsané nevidím.
Re:Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Renek 23. 10. 2009, 08:13:39
Odpovědět  Odkaz 
:-)))) to nevim ... Na webu je jen nahore v banneru napsano "Flock, the social web browser". V prekladu to znamena "pratelsky, druzny, spolecensky". Mne delsi dobu vytacel FF kdyz se kousal a zpomaloval. Tak jsem hledal alternativu. Operu rad nemam, i kdyz ji pouzivam pri testu a odladeni webu. Na Widlich mam rad Safari. Pro linux jsem jej nenasel a pres wine poustet aplikace se mi dvakrat nechce. Nasel tedy Flock. Ale taky ma sve mouchy :-)


R.
Miroslav Hrončok Re:Re:Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Miro Hrončok 23. 10. 2009, 08:17:00
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem to myslel. Mají tam napsané, že je sociální, ale není tam napsané, jak se to projevuje. A proč by nevyhovovalo Tvým požadavkům například Midori?
Re:Re:Re:Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Renek 23. 10. 2009, 08:24:18
Odpovědět  Odkaz 
Napsiklad pouziva add-ons jako FF. Nektere doplnky z FF pouzivam. Midori jsem netestoval. Zkusim. Treba bude lepsi. Dik za tip.


R.
Re:Re:Re:Re:Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Miro z mobilu, líný se přihlásit 23. 10. 2009, 09:49:17
Odpovědět  Odkaz 
Rozhodně zkus, o to mi šlo, proto jsem to psal ;)
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Renek 23. 10. 2009, 10:30:33
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,

zkusil jsem na "bubuntu 9.04" ;-). Pada to. Dle clanku a screenu je zajimavy browser, ale jakmile dam do policka adresu a chci prejit na dany web, tak spadne. Nehodlam si s tim hrat, zustavam u Flocku ;-)

R.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Miro 23. 10. 2009, 11:01:44
Odpovědět  Odkaz 
Tam je stará padající verze, možná dokonce starý špatný Glib. Zkus to pak v novém 9.10.
Jirka Vrba Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
baf 23. 10. 2009, 23:08:47
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,

muzes pridat jeste test vykonu pro Chrome na stejnem hw?
Ivan Bíbr Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
bibri 24. 10. 2009, 13:46:28
Odpovědět  Odkaz 
taky se přimlouvám...
Re:Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Firzen 24. 10. 2009, 21:19:15
Odpovědět  Odkaz 
Na stejném HW v acid 3 oba stejně - 100/100, avšak v jsbenchmarku získává Midori 256 a Chrome(Chromium) 380. Přesto se v Midori stránky načítají znatelně rychleji a rolování se nikdy netrhá - o tom se v Chrome tedy mluvit nedá.
Miroslav Hrončok Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Miro Hrončok 25. 10. 2009, 20:47:01
Odpovědět  Odkaz 
Zkusím zítra.
Miroslav Hrončok Re:Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Miro Hrončok 26. 10. 2009, 21:08:38
Odpovědět  Odkaz 
http://hobby.own.cz/jb.jpg
Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
mentor 31. 12. 2009, 01:27:09
Odpovědět  Odkaz 
doporucuji se take mrknout na trochu spartansky prohlizec "uzbl", take zalozeny na webkitu, ktery se vyborne ovlada z klavesnice (obzvlast pro lidi co delaj prevazne ve vim-u)
Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
Medvěd 27. 01. 2010, 20:35:37
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, zdravím, po přečtění recenze o Midori, jsem se rozhodl, že jej vyzkouším. Hned při prvním spouštění a brouzdání mě překvapila oná rychlost. Je opravdu rychlý. Jenže jsem pak narazil na jeden problém. Např. u YouTube se mi špatně zobrazuje přehrávané video a stránky se přestanou správně zobrazovat a u některých jiných webových stránek také např: http://dapch-online.webnode.cz/

Je možné tento problém vyřešit? U FF se mi vše správně zobrazuje u Opery také, i když někdy má problém spustit video např. na megavideo.com.

Děkuji

PS: Ubuntu používám teprve týden, takže jsem začátečník :)
Re:Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce
altec 28. 01. 2010, 18:44:42
Odpovědět  Odkaz 
ahoj, mě to taky dělá...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog