přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze DTP programu Scribus 1.4.0

Recenze DTP programu Scribus 1.4.0

scribus.png

Na začátku roku 2012 byla vydána nová stabilní řada open-source DTP programu Scribus. Její vývoj trval více než čtyři roky. Bylo opraveno a vyřešeno celkem přes dva tisíce chyb a požadavků na přidání funkcí. Jaký je tedy nový Scribus?


Co lze vytvořit ve Scribusu?

Scribus je velmi vhodný pro kratší dokumenty (vizitky, pozvánky, letáky, prezentace), kde je nasazení bez problémů. Dobře použitelný je také pro sazbu dokumentů s desítkami stran – magazínů, e-zinů, brožur, obecních novin a časopisů (viz ukázky na Scribus.cz). Na efektivní a bezproblémovou sazbu složitější knihy si ale příznivci budou muset ještě nějaký ten pátek počkat.

Podpora formátů

Množství formátů, které umí Scribus zpracovat, je velmi solidní. Kromě očekávaných formátů SVG, EPS, JPEG, PNG, TIF umí pracovat i s celou řadou jiných (AI, CDR, PSD, WMF, PDF, PS, FIG, CVG, PICT, SML, SHAPE a mnoha dalšími).

Z výše jmenovaných byl potom v nové stabilní řadě vylepšen import z SVG a také přibyla možnost do PDF výstupu vložit jiné PDF či EPS dokumenty. Z nově podporovaných formátů pak Scribus umožňuje pracovat např. s formáty AI, CDR, PSD a WMF a soubory z programů Kivio, Dia a XFig.

Nové funkce

Portování z Qt 3 do Qt 4

Řada Scribusu 1.3.3 byla založena na rozhraní Qt verze 3, a vzhledem k vývoji bylo nutné přepsat kód do Qt 4 (odladění trvalo trochu déle a způsobilo delší prodlevu mezi vydáními stabilních verzí).

Generované rámce

Asi nejpatrnější novou funkcí jsou Generované rámce. Umožňují vkládat do dokumentu LaTeXové rovnice, grafy (Gnuplot) a diagramy (GraphViz), noty (LilyPond) a 3D modely (POV-Ray).

Generované rámce Generované rámce

Export a tisk

Pro tisk přibyla zcela zásadní funkce (kterou bylo nutné v řadě 1.3.3 řešit skriptem) – a to vkládání ořezových a registračních značek, značek spadávky, barevných mřížek i informacích o stránce. Další novinkou je pak export vrstev přímo do PDF (jen ve verzi PDF 1.5).

Značky pro tisk Značky pro tisk

Typografie

Z hlediska typografie přináší nová řada několik novinek. Nyní je možné vytvářet Styly znaků, vyrovnávat text (nastavit rozmezí šířky znaků a minimální šířku mezery) i zarovnat text opticky.

Vyrovnávání textu (vlevo bez vyrovnávání) Vyrovnávání textu (vlevo bez vyrovnávání)

Optické zarovnání (vlevo bez zarovnání) Optické zarovnání (vlevo bez zarovnání)

Kreslení

Ve Scribusu je nově možné používat operace s cestami, vytvářet a používat styly čar, vyplnit objekty vzorky či importovat barevné palety z EPS, AI, PS, SOC a GPL (i přímé barvy). Pro veškeré objekty a vrstvy je také možné použít různé režimy směšování barev.

Další funkce

Přibyla možnost zobrazit vrstvy jako Drátěný model, která zlepší odezvu při práci s delšími dokumenty. Užitečným vylepšením je také skript Autoquote, který nahradí rovné uvozovky za správné (pro každý jazyk jiné).

Práce s programem

Velmi důležitým bodem je zlepšení uživatelské přívětivosti. První, co bude uživatele jistě zajímat, je zrychlení odezvy u delších dokumentů. Druhé, neméně důležité vylepšení, je výrazně použitelnější zaznamenávání změn souboru. Funkce Zpět tak bude (častěji) reagovat tak, jak by měla.

Dále je to spousta drobných vylepšení – text je nyní možné editovat přímo z kreslicí plochy a není nutné otevírat Editor textů (kvůli odezvě se ale tento způsob hodí převážně k drobným změnám). Ve Výstřižcích nově přibyla možnost přesouvat objekty mezi jednotlivými sadami a také poslat objekt do konkrétní sady. Ve spodní části okna se objevilo několik nových ikon. Ty umožňují zapnutí/vypnutí Správce barev, rychlý náhled dokumentu a náhled pro různé typy barvosleposti (mezi DTP programy jde o dost unikátní funkci).

Co Scribusu (stále) ještě chybí?

Je stále poměrně dost funkcí, které by profesionální DTP program měl mít, ale Scribus je nemá. Chybí mu např. nahrazování kombinací znaků ligaturami, možnost použít skákavé číslice nebo přepnout na pravé kapitálky (obsaženy ve fontu). Vytvořit číslovaný nebo nečíslovaný seznam ve Scribusu je také složitější, než by mělo být.

Další oblastí, ve které by si Scribus zasloužil větší pozornost, je automatizace – ať už efektivnější vytváření obsahu (ze stylů), podpora poznámek pod čarou, automatické číslování obrázků nebo automatické texty (např. název kapitol a podkapitol v záhlaví a zápatí či popisky obrázků).

Scribusu by určitě prospělo i další pročištění kódu a optimalizace. Např. náhledový režim u delších dokumentů přestává plnit svoji funkci, protože vytvoření náhledu je otázkou desítek sekund. Také odezva programu v některých situacích by mohla být rychlejší.

Posledním nedostatkem Scribusu je nepříliš efektivní uživatelské rozhraní. Některé operace trvají příliš dlouho.

Některé z chybějících funkcí lze různými způsoby úspěšně obejít. Na některých z výše uvedených se pracuje a budou součástí další stabilní verze. Ve srovnání se sérií 1.3.3 je zlepšení ve všech oblastech skutečně znát.

Co se chystá v řadě 1.5?

Vývoj Scribusu se nezastavil, ale pokračuje směle dál. V řadě 1.5 je možné exportovat do formátů PDF/X-1a a PDF/X-4, přibyla možnost zobrazovat místo klasické mřížky tečky a křížky (podobně jako CADy), vkládat 3D anotace, vytvářet kaligrafickou čáru, kruhovou výseč a spirálu a přibylo i několik dalších možností nástroje Cesty. Je také možné vytvářet styly barevných přechodů, pohodlně procházet a vkládat obrázky pomocí Picture Browser (Prohlížeč obrázků). Byla vylepšena i práce s OTF fonty. Neméně důležitou změnou je i přepracované uživatelské rozhraní – Nastavení resp. Nastavení dokumentu. Většinu oken je nově možné dokonce dokovat. Zlepšuje se také podpora dalších jazyků (arabština, japonština, čínština).

Tabulka ve Scribusu 1.5 Tabulka ve Scribusu 1.5

Ke stažení

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Recenze DTP programu Scribus 1.4.0
Petr Valach 2. 02. 2012, 01:07:09
Odpovědět  Odkaz 
Takže za prvé: Článek stručný, úderný, jasný, žádné rozplizlosti, které budete muset zkousnout, pokud si budete chtít na openoffice.cz přečíst něco k novinkám ve verzi LibreOffice 3.5. Určitě za něj díky, však je taky psán člověkem asi nejpovolanějším...

Za druhé. Vaše články, pane Hlavatý, o víkendu lustroval profesionální grafik, vystudovaný dtpák, skoro bych řekl zarytý adobák, který hodlá scribus nasadit ve svém byznysu. Potřebuje osekat jeho funkce, což s ohledem na typ licence lze, je to tedy jen otázka programátorského umu a kolik toho zaplatí nějakému svému kámošovi.

Za třetí. Scribus mě hrozně mile překvapil, hlavně v této verzi. Skutečně jsem to od něj nečekal... Popravdě: Spíš bych asi na dtp použil CorelDraw, ale to jen proto, že jsem na něj zvyklý. Scribus představuje rozumný kompromis mezi totálně grafickým programem a kancelářským, jako je třeba Writer. Nicméně všechny nedostatky, které zmiňujete, znám, opravdu je spousta věcí, které potřebují dořešit. Ale možná jde i o přístup... tak třeba: zkuste si udělat ořezovku v coreldraw (powerclip) a kolik úkonů pro to samé musíte udělat ve scribusu...

V každém případě je Scribus podle mě jedna z nejsilnějších zbraní v arzenálu FOSS. Jestli očekávám v následujících letech podobný průlom, jaký jsem předpověděl OO (a vyplnil se), pak říkám, že se bude masivněji prosazovat Thunderbird a - o něco méně, ale taky - i Scribus. Třeba se z něj někdy stane vlajková loď dtp programů, kdo ví? ;-)
Recenze DTP programu Scribus 1.4.0
Juraj Václavík 24. 04. 2012, 08:42:08
Odpovědět  Odkaz 
Scribus již nějaký čas příležitostně používám. Ten program evidentně roste. Jako kuriozitu však musím uvést, že spíše než jako sázecí program ho používám jako grafický editor - víc jako CorelDraw, než jako QuarkXPress. Oproti QXP má slabinu v práci s textem, což považuji v tuto chvíli za největší mínus - řešení tohoto problému se mi jeví daleko důležitější, než nějaké "3D". Se Scribusem se dá bez problémů vytvořit třístránkový leták, ale jít přes dvacet stránek a to především textu, je masochizmus - je to neergonomické a pomalé. Ono se to i rychlostí sice zlepšilo, ale práce tam je evidentně víc, než dost.
Abych jenom nenadával: dnes Scribus považuji za dostatečně dobrou náhradu CorelDraw a skutečně roste i pro sazbu několikastránkových dokumentů. A na hladinku budu muset zvládnout TeX (už se na to chystám dlouho).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz