přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač

Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač

pragha.png

Praghu nejspíš znát nebudete, jedná se o relativně mladý a málo známý projekt. Ale není to tak úplně přesné, Pragha navazuje na vývoj přehrávače Consonance, protože jeho původní autor na něm přestal pracovat. Nevytíží ani starší stroje, ale zároveň nabízí některé moderní funkce, jako je například spolupráce s Last.fm.


Co je vlastně zač?

Je dobře, že se projekt neumřel a někdo se ho ujal, jelikož není jedním ze stovek prográmků ve stylu „naučil jsem se programovat, tak musím něco napsat“, ale může si skutečně najít svou skupinku uživatelů. Pragha staví na GTK a je kompletně napsána v jazyce C. Její nevýhodou je ale dostupnost. Nenajdete ho v repozitářích distribucí a balíčky jsou dostupné pouze pro Fedoru a PCLinuxOS. Jinak se budete muset obrátit k neoblíbené kompilaci zdrojových kódů. U tak malého projektu docela překvapí, že má kompletní českou lokalizaci, o kterou se zasloužil Alois Nešpor.

Poprvé

Po prvním spuštění přehrávače vás nejspíš nic nezaskočí. Používá klasické rozvržení, kde nalevo procházíte kolekci nebo adresáře, ze kterých přetahujete skladby napravo, kde už tvoříte konkrétní playlist vašich vyvolených písniček. Předpokládám, že upřednostňujete práci s kolekcí. Aby se vám naplnila, tak budete v nastavení muset zvolit, které adresáře se mají procházet a zařazovat do knihovny. Knihovna používá relační databázi SQLite a rychlost skenování souborů je srovnatelná s mnohem populárnějšími přehrávači.

Volba umístění vaší sbírkyVolba umístění vaší sbírky

Knihovna

Někomu by mohlo vadit, že Pragha neaktualizuje knihovnu automaticky, popřípadě v předem daných intervalech. Ale nevidím to jako podstatný problém, protože k aktualizaci knihovny se rychle dostanete přes nabídku Nástroje | Aktualizovat knihovnu. Knihovna se zobrazuje ve stromové struktuře, v základu je nastaveno pořadí Umělec / Album / Skladba, ale pokud preferujete jiné řazení, například podle žánrů, můžete ho změnit přes rozbalovací seznam, který najdete hned nad vyhledávacím políčkem. Vyhledávání snad moc představovat nemusím, to všichni známe. Díky němu můžete filtrovat položky zobrazené v knihovně a usnadnit si tak orientaci v nich.

Pragha při běžné práciPragha při běžné práci

Playlist

Když si vyberete písničky, které chcete slyšet, tak je přetáhnete na playlist. Ten se provedením moc neliší od ostatních přehrávačů. Zobrazují se sloupce titul, umělec, album a délka, ale když na ně kliknete pravým tlačítkem myši, můžete některé odstranit nebo případně jiné přidat. Velikost sloupců lze upravovat posouváním příček, což považuji za základ pro ergonomické ovládání. Ale není to samozřejmost, je s podivem, že někdy tuto možnost některé vyspělejší přehrávače nenabízejí. Pragha podporuje i ukládání a export playlistů, a to v tradičním formátu M3U.

Ukládáme playlistUkládáme playlist

Podporované formáty

Ani zde se zřejmě nesetkáte z žádným problémem. Pragha samozřejmě dokáže přehrát Ogg i MP3, zvukové CD a navíc pro hudební fajnšmekry nabízí ještě podporu dalších formátů - FLAC a WAV. Pokud budete chtít upravovat tagy skladeb, také máte možnost. Editor tagů je opravdu jednoduchý, i když s ním lze upravovat tagy i hromadně, na nějaké větší akce to nebude. Znáte to, na takové to občasné domácí tagování. Pragha se kamarádí i s CDDB (Compact Disc Database), takže když do mechaniky vložíte hudební CD, bude se snažit najít o něm informace.

Opravdu jednoduchý editor tagůOpravdu jednoduchý editor tagů

Hardwarová náročnost

Toto je zřejmě největší výhoda Praghy, takže bych měl hovořit spíše o nenáročnosti. Přehrávač bez problémů rozjedete a můžete ho provozovat i na celkem zastaralých konfiguracích. Běžná „spotřeba“ operační paměti se pohybuje mezi 6 - 9 MB. A když jsem se snažil přehrávač co nejvíce vytížit, třeba tak, že jsem do playlistu přidal tisíce položek, stále se vyhrazený prostor nepřehoupl přes zhruba 14 MB. Takže za nenáročnost dostává Pragha jednoznačně palec nahoru.

Pragha a její hardwarová (ne)náročnostPragha a její hardwarová (ne)náročnost

Další vychytávky

Již v úvodu jsem se zmínil o Last.fm, na rozdíl třeba od Banshee nečekejte žádné statistiky a další zázraky. Na to jsou určitě lepší jiné přehrávače, Pragha má zkrátka odlišné priority. Takže v nastavení najdete pouze kolonky na přihlašovací údaje k Last.fm. Když se přihlásíte, tak vám Pragha poskytne základní funkcionalitu - takzvané scrobblení, aneb hezky česky zaznamenávání přehraných písniček. Potěší jistě i OSD notifikace o změně přehrávané skladby, která se zobrazuje v oznamovací oblasti GNOME a to dokonce včetně obrázku alba, což mě u tak odlehčeného přehrávače trochu překvapilo. A když jsme u těch obrázků alb, tak bychom si také mohli říct, jak se tam dostanou. Pragha nepracuje s žádnými externími zdroji na internetu, všechny obrázky automaticky načítá přímo z lokálních adresářů, kde máte písničky. Když je tam mít nebudete, tak máte bohužel smůlu.

Designově povedené oznámení o změně skladby v UbuntuDesignově povedené oznámení o změně skladby v Ubuntu

Sečteno a podtrženo

Pokud máte starší počítač, ale požadujete plnohodnotnou správu kolekce, Praghu vám určitě doporučím. Nebo pokud prostě máte rádi jednoduché přehrávače a pokročilé funkce nevyužijete, tak vás tento přehrávač také může zaujmout. Zřejmě ale budete muset překonat překážku v podobě kompilace, což považuji za největší nevýhodu. Podle mě má Pragha kvality na to, aby si své místo v repozitářích udělala. Například na úkor Blueminda, které za Praghou značně zaostává, a přesto v repozitářích je.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Jiří Eischmann Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Jiří Eischmann 1. 12. 2009, 04:34:47
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, že v oblasti GTK správců hudby se jede na kvantitu a ne na kvalitu. Existuje hromada správců - Rhythmbox, Banshee, Exaile atd. atd. Kéž by místo toho byl jeden ale propracovaností na úrovni Amaroku.
Re:Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
majkro 1. 12. 2009, 10:16:12
Odpovědět  Odkaz 
Jj, hlavne taky nenazranosti Amaroku, s tim aby se mi v gnome kvuli mp3 poustela pulka KDE.
Miroslav Hrončok Re:Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Miro Hrončok 1. 12. 2009, 23:55:24
Odpovědět  Odkaz 
Raději 10 různých, než jeden jediný nejlepší, který když se rapidně změní, tak se zblázním.
Roman Bořánek Re:Re:Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Roman Bořánek 4. 12. 2009, 16:17:11
Odpovědět  Odkaz 
Asi tak. :) Amarok 2 a tak trochu i KDE 4 je něco, co je mi naprosto cizí.
Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
djs_core 1. 12. 2009, 08:50:39
Odpovědět  Odkaz 
S tou dostupností to není úplně pravda, před časem jsem vytvořil balíček pro openSUSE ;)
http://packages.opensuse-community.org/index.jsp?searchTerm=pragha&distro=openSUSE_112
Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Tomáš 1. 12. 2009, 13:33:51
Odpovědět  Odkaz 
Při kompilaci mi to háže chybu, že nemám nainstalovanou alsu, ale mám samozřejmě nejnovější verzi. Nevíte někdo, co s tím? Tady je výpis: http://pastebin.com/f3a19e05
Roman Bořánek Re:Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Roman Bořánek 1. 12. 2009, 14:24:14
Odpovědět  Odkaz 
Měl jsem ten samý problém. Pokud máš Ubuntu, tak se mrkni do souboru FAQ, tam je seznam balíčků, které jsou ke kompilaci potřeba. Nainstaloval jsem je a potom už to běhalo.
Re:Re:Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Tomáš 1. 12. 2009, 15:28:32
Odpovědět  Odkaz 
Díky, zafungovalo to :)
Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
LadaF 1. 12. 2009, 14:49:34
Odpovědět  Odkaz 
Prosím, nevíte někdo o přehrávači který umí .mp3 .flac .ape .wv a samozřejmě posledně jmenované rozdělit podle .cue? Něco, co se dá srovnat s foobar2000. Amarok umí aspoň zarážkama označit skladby z .cue ale nevím jak ho přinutit přehrát .ape. Rhythmbox zase .ape přehraje ale neumí pracovat s .cue. Mám foobar2000 pod wine, ale rád bych to měl v linuxu. Dík za odpověď.
Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
lzap 1. 12. 2009, 19:30:20
Odpovědět  Odkaz 
SUPER. Consolance jsem používal, ale autor přestal reagovat a nezařadil ani můj patch. Takže jsem to považoval za mrtvý projekt a začal pracovat na vlastním přehrávači :-)

Nicméně tohle vypadá super, přesně co potřebuju. Ideálně kdyby se dala ta "kolekce" úplně zakázat (aby mi při spuštění šel přehrávač přímo do režimu "Files")...
Miroslav Hrončok Re:Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Miro Hrončok 1. 12. 2009, 23:25:40
Odpovědět  Odkaz 
Stačí přece nespecifikovat složku s kolekcí :)
Miroslav Hrončok Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Miro Hrončok 1. 12. 2009, 23:51:07
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby někdo měl zájem o checkinstallovou Praghu pro Debian / Ubuntu: http://neverhood.etomite.cz/files/pragha_0.7.1.1-1_i386.deb
Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
pedro 2. 12. 2009, 18:38:49
Odpovědět  Odkaz 
Nemuzu si pomoct, musim napsat, ze 99,9% zasluh patri autorovi puvodniho projektu Consonance M. Sujithovi. Tento fork vedle noveho nazvu a mirnych zmen v GUI neprinesl nic noveho, coz je skoda. Consonance alias Pragha jsem kdysi pouzival, ale projekt je alespon do navratu puvodniho autora zrejme mrtvy.
Roman Bořánek Re:Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Roman Bořánek 4. 12. 2009, 16:22:09
Odpovědět  Odkaz 
Já vcelku souhlasím, že tam nic moc nového není. Ale přidávat nové funkce už by tak trochu bylo proti filosofii toho přehrávače. Hlavní je, že ho někdo udržuje, opraví nějaký ten bug apod.
Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Keli 3. 12. 2009, 13:45:41
Odpovědět  Odkaz 
Repo pro Ubuntu s timto prehravacem https://edge.launchpad.net/~andrewsomething/+archive
Roman Bořánek Re:Pragha – Nenáročný, a přesto kvalitní přehrávač
Roman Bořánek 4. 12. 2009, 16:23:00
Odpovědět  Odkaz 
Nějak tam Praghu nevidím. Oo

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz