přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, SMPlayer: přehrávač videa pro každý den

SMPlayer: přehrávač videa pro každý den

smplayer.png

MPlayer je bezesporu jedním z nejlepších multimediálních přehrávačů známý především tím, že přehraje prakticky cokoliv na prakticky čemkoliv. Na druhou stranu spoustu lidí odrazuje to, že hodně jeho voleb je přístupných jen skrz příkazovou řádku. Ani výchozí grafické rozhraní není úplně dokonalé. Proto vznikla spousta programů, sloužících jako grafické rozhraní nad MPlayerem. Mezi nimi zaujímá jednu z čelních příček SMPlayer.


SMPlayer je napsán nad knihovnami Qt a pravděpodobně jej najdete v repozitářích vaší distribuce. Je k dispozici i verze pro Windows. Snadno zapadne do většiny pracovních prostředí. Dokáže přehrát prakticky cokoliv a navíc má velmi pohodlné ovládání se spoustou možností. O podstatné části z nich nepochybně řada lidí vůbec nebude tušit, že existují, natož že by je vůbec mohli potřebovat.

Asi nejběžnější použití SMPlayeru: přehrávání videaAsi nejběžnější použití SMPlayeru: přehrávání videa

Pokud vás zajímají detailní informace o právě přehrávaném souboru a multimediálním systému vašeho počítače, klikněte na modrou ikonku se sympolem i (případně použijte klávesovou zkratku [Ctrl + i]). Pro zájemce jsou k dispozici i podrobné logy (nabídka Možnosti | Zobrazit logy).

Informace o přehrávaném souboruInformace o přehrávaném souboru

Patříte-li mezi lidi, kteří si rádi hrají s ekvalizéry, SMPlayer nabízí audio i video ekvalizér. Program také obsahuje experimentální podporu pro DVD menu, která někdy funguje skvěle, občas vůbec, ale obecně je na tom, myslím, docela dobře (menu Navigace). Stačí pak prostě otevřít DVD z mechaniky nebo adresáře (nabídka Otevřít).

Vyvážení audia (nabídka Audio | Ekvalizér)Vyvážení audia (nabídka Audio | Ekvalizér)

Výchozí nastavení ([Ctrl + p], menu Možnosti | Nastavení) bude asi většině uživatelů vyhovovat. Obvykle je potřeba udělat jedinou změnu, a sice změnit výchozí kódování titulků na středoevropské Windows CP-1250 (Nastavení | Titulky), jinak se pravděpodobně dočkáte velmi podivné diakritiky. Pokud jste měnili zvukový nebo video systém vašeho počítače, možná bude v SMPlayeru potřeba zvolit nový (Nastavení | Obecné). Po chvilce zkoušení se vám určitě podaří vybrat ten správný. Ve výchozím nastavení bývá vše vyvážené a funkční, ale občas je v případě potíží nutné něco změnit.

Jednoduché a přehledné nastavení SMPlayeruJednoduché a přehledné nastavení SMPlayeru

Přehráváte-li video, SMPlayer v daném adresáři automaticky hledá soubory s titulky obsahující název video souboru. Pokud je nenajde, můžete je zvolit ručně (nabídka Titulky | Načíst). V nabídce Titulky s nimi lze provádět spoustu dalších operací, jako třeba změny velikosti, pozice, zpoždění nebo naopak zrychlení apod. Navíc umožňuje hledat pro daný soubor titulky na OpenSubtitles (tato možnost mi ale nikdy příliš nefungovala).

Velmi široké možnosti jsou i v nabídkách Audio a Video. U audia můžete měnit např. zpoždění nebo zrychlení oproti videu, vybírat jednotlivé kanály (máte-li multikanálový vstup) nebo používat softwarové filtry. U videa můžete měnit velikost a poměr stran (někdy je špatně detekován), otočení a převrácení obrazu, jeho rychlost nebo třeba také používat nejrůznější softwarové filtry. Zvolíte-li Video | Náhled..., SMPlayer vytvoří sérii snímků, které vám dávají představu o celém videu. Klávesou [s] můžete sejmout snímek obrazovky, který se ve výchozím stavu ukládá do skrytého adresáře .config/smplayer ve vašem domovském adresáři. To můžete změnit v nastavení v sekcích Obecné (Kam se mají ukládat obrázky?) a Titulky (Chcete titulky ve snímcích obrazovky?).

Náhled prohlíženého videaNáhled prohlíženého videa

SMPlayer nabízí i poměrně rozsáhlou nabídku Otevřít, kde najdete soubory, adresáře, playlisty, URL, DVD (z mechaniky i adresáře), hudební a video CD, TV i rádio. Přehráváte-li SMPlayerem více souborů (např. adresář s hudbou), bude se vám hodit playlist ([Ctrl + l]). Zobrazí se v plovoucím okně mimo hlavní okno SMPlayeru, ale pokud ho chytnete myší a upustíte nad SMPlayerem, stane se jeho součástí. Můžete do něj načítat uložené playlisty (soubory m3u) nebo naopak z něj můžete ukládat seznam souborů jako playlist. Pomocí tlačítek ve spodní části okna lze provádět běžné operace jako přidávání, odebírání, změny pořadí, náhodné přehrávání, opakování apod. Ikonka úplně vpravo nastavuje obecné vlastnosti playlistu. Za zmínku stojí možnost rekurzivního prohledávání adresářů (tj. včetně všech podadresářů) při přidávání souborů.

Playlist při přehrávání hudebních souborůPlaylist při přehrávání hudebních souborů

SMPlayer se snaží převzít nastavení vzhledu Qt, které nalezne v systému, aby vzhledem zapadl mezi ostatní aplikace, ale ne vždy se mu to podaří. Proto je k dispozici celá řada témat vzhledu. Pro minimalisty je tu skutečně minimální režim, kdy není kromě přehrávaného videa vidět nic (nabídka Video | Kompaktní mód, [Ctrl + c]). Pro ostatní tu jsou motivy vzhledu (v Nastavení | Rozhraní). Ty někdy bývají v samostatném balíčku. Můžete nezávisle nastavit sadu ikon, styl (vzhled ovládacích prvků - v podstatě jde o běžně dostupné Qt styly) a GUI (výchozí, minimalistické nebo něco mezi). Nakonec si jistě vybere každý a SMPlayer, ač postavený nad Qt, může být prakticky k nerozeznání od GTK aplikací.

Minimalistické zobrazení, veškeré nabídky se vyvolávají kliknutím pravým tlačítkem myši na obrazovkuMinimalistické zobrazení, veškeré nabídky se vyvolávají kliknutím pravým tlačítkem myši na obrazovku

Vzhled hlavního okna SMPlayeru se stylem ovládacích prvků Oxygen a ikonkami PantherVzhled hlavního okna SMPlayeru se stylem ovládacích prvků Oxygen a ikonkami Panther

Nutno podotknout, že SMPlayer nepracuje s hudebními kolekcemi (ve stylu např. Amaroku), ale to ostatně ani není jeho cílem. Asi se to trochu liší mezi distribucemi, ale SMPlayer zobrazuje ikonku v systémové části panelu, kam se někdy po skončení přehrávání schová anebo startuje rovnou schován v panelu. Nevidíte-li jej po startu, hledejte mezi ostatními systémovými ikonkami. Osobně považuji SMPlayer za vůbec nejlepší univerzální video přehrávač a jeho vyzkoušení mohu vřele doporučit.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
sh-tfish 17. 12. 2009, 08:50:31
Odpovědět  Odkaz 
Rozhodně souhlasím s názorem autora. Od Linuxu (konkrétně Ubuntu 9.10) jsem z důvodu hraní her přešel na Windows 7. Stejně jsem z tohoto důvodu používal dualboot. Okamžitě mi začal chybět pořádný přehrávač videí. Původně jsem měl v úmyslu použít KMplayer (NENÍ založen na mplayeru a je pouze pro Windows), ale problémy s nastavením rendereru mě odradily. Zkusil jsem tedy toho času v Ubuntu bezproblémý SMPlayer a jsem spokojen.

Rozhodně ho tedy mohu doporučit i uživatelům operačních systémů Microsoftu. Už žádné instalování nekonečné řady kodeků nebo kodek packů (i když takový K-lite codec pack, který obsahuje i media player classic není k zahození).

Howgh
Roman Bořánek Re:SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
Roman Bořánek 18. 12. 2009, 17:39:30
Odpovědět  Odkaz 
Na Windows mám dobré zkušenosti s GOM player a samozřejmě i VLC. Oba používají vlastní kodeky.
SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
mark44 17. 12. 2009, 13:15:44
Odpovědět  Odkaz 
mplayer vsak neni jediny dobry prehravac medii ktery prehraje vsechno ... co treba vlc media player ?
SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
Honza 17. 12. 2009, 16:13:56
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím, SMplayer je nejlepší kombinace pro přehrávání videa vůbec. Není divu, že Mplayer pro Windows jej dává jako výchozí GUI. Ačkoli je SMplayer dělán pod Qt tak nastavení vzhledu padne i do Gnome.
Miroslav Hrončok SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
Miro Hrončok 17. 12. 2009, 20:36:03
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem spokojený s mplayerem, a žádné Qt nadstavby nad něj mi nechybí :)
Co se týče gmplayeru, ten je strašlivý a je škoda, že už v Debianu nemám balíček mplayer-nogui - takže jsem musel předělat spouštěče a po dvojkliku na video soubor se prostě otevře mplayer i s terminálem.
Roman Bořánek Re:SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
Roman Bořánek 18. 12. 2009, 17:43:06
Odpovědět  Odkaz 
GMPlayer myslíš Gnome MPlayer? Já ho používám. Je pravda, že toho umí dost málo, ale mě stačí obyčejné přehrávání a titulky. Takže s ním vystačím a vyhovuje mi minimalistické rozhraní. Dříve jsem také používal SMPlayer, byl jsem spokojený, ale do Gnome zkrátka více sedne ten Gnome MPlayer.
SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
Atrament 19. 12. 2009, 18:43:16
Odpovědět  Odkaz 
jaký problém je s tím vyhledáváním titulků na OpenSubtitles? Mně to funguje velmi dobře, jediný problém na který jsem narazil je, že není možné si vybrat kam se mají titulky ukládat a když tedy přehrávám film odněkud kde nemám právo zápisu, tak mám smůlu.
Re:SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
Vojta 20. 12. 2009, 22:07:31
Odpovědět  Odkaz 
No, já jsem nezažil, že by mi to fungovalo... :-)
Sledování DVB-T SMPlayerem
Rce 27. 12. 2009, 01:12:33
Odpovědět  Odkaz 
Rád bych doplnil možnost sledování digitální televize programem SMPlayer (dle Linux Mandrive 2010):
Nejprve sestavíme tabulku naladěných kanálů příkazem:
w_scan -f t -c CZ -X > channel.conf
Soubor channel.conf nakopírujeme do /etc/mplayer/ pod názevm dvb-channels.comf. Po tomto se objeví v nabídce SMPlayeru Otevřít->TV seznam kanálů, kde si vybereme na co hodláme koukat.
SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
Lord.natur 27. 07. 2011, 02:08:31
Odpovědět  Odkaz 
Zdrávas lidičky ... mám menší problem ... Mam win 7 a instaloval jsem smplayer a rjsem docela spokojenej kromě jediného problemu ... Kdykoli se pokusim přehrát nějaky hodně velky video ve vysokym rozlišení tak mi to hodí chybu 1 a odmítne ho přehrát ... nevíte nahodou co s tim ?
SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
Radek 14. 03. 2021, 21:00:21
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím a potřebuji poradit: Dnes se mi na SMPlayeru objevila celkem velká informace o času - hodiny. Hledám a hledám.....a nejde mi to smazat. Poraďte. Jinak je se super přehrávač, myslím že nejlepší ze všech. :o)
SMPlayer: přehrávač videa pro každý den
Radek 14. 03. 2021, 21:00:26
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím a potřebuji poradit: Dnes se mi na SMPlayeru objevila celkem velká informace o času - hodiny. Hledám a hledám.....a nejde mi to smazat. Poraďte. Jinak je se super přehrávač, myslím že nejlepší ze všech. :o)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz