přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox

Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox

twitter.jpg

Klientů pro Twitter, použitelných na Linuxu, je relativně hodně. Vybrali jsme čtyři programy, které nám přišly nejzajímavější, a porovnali jsme je. A jakou aplikaci používáte vy, pokud tweetujete z Linuxu?


Gwibber

První testovaný Twitter klient je aplikace pro GNOME (respektive GTK) napsaná v jazyce Python. Je relativně příjemný na používání. Kromě Twitteru podporuje další služby jako Identi.ca, RSS kanály, Facebook statusy a podobně. V hlavním okně vidíte seznam tweetů, ve kterém z neznámého důvodu nemám všechny avatary, tedy obrázky uživatelů Twitteru. Na tweety můžete odpovídat, můžete je automaticky retweetovat nebo je označit jako oblíbené. To vše pomocí malých ikonek v rámečcích.

Gwibber podporuje více účtů najednou. Zprávy jsou barveně odlišené.Gwibber podporuje více účtů najednou. Zprávy jsou barveně odlišené.

Pokud chcete pomocí Gwibberu spravovat více účtů, je to možné, ale program je napsán pro jednoho uživatele více služeb. Proto tweet pošle na všechny účty, což je dost nepoužitelné, pokud chci psát něco na svůj osobní Twitter a něco na Twitter LinuxEXPRESu.

Odkazy, které tweetnete, jsou automaticky zkráceny pomocí služby, kterou si vyberete. České Jdem.cz ale v programu pochopitelně nenajdete, autoři jsou z USA a Anglie a neznají ho.

Okno programu můžete schovat do oznamovací oblasti, nové tweety uvidíte díky systémovým oznámením.

Gwibber považuji za dobrou volbu do GNOME. Více účtů asi příliš mnoho lidí nespravuje a nefunkční avatary se objevují pouze u mě.

Přišel nový tweetPřišel nový tweet

Qwit

Dalším testovaným klientem je Qwit. Na rozdíl od Qwibberu používá Qt, takže je vhodnější pro KDE. Konkrétně KDE 4, do kterého vzhledově velmi zapadá (což na screenshotu z Xfce velmi nepoznáte).

Qwit v XfceQwit v Xfce

Qwit podporuje službu Identi.ca, ale už ne služby jako Facebook nebo další, které Gwibber zvládá. Můžete v něm spravovat více účtů. V dolní části aplikace můžete přepínat, který chcete zrovna použít.

Přepínání účtůPřepínání účtů

Specialitou Qwitu je integrace služby TwitPic. Stačí kliknout na ikonku foťáku vedle políčka pro tweet a zvolit fotku nebo obrázek, který chcete odeslat. Po nahrání se v políčku automaticky objeví odkaz na obrázek. Velmi příjemné.

Qwit také zkracuje odkazy a zobrazuje nové tweety v oznamovací oblasti. Trochu jinak než Gwibber.

Nové tweety v podání QwituNové tweety v podání Qwitu

Pokud používáte KDE 4, považuji Qwit za velmi vhodnou aplikaci na Twitter nebo Identi.ca. Je jednoduchá a přitom nabízí něco navíc - správu více účtů a integraci TwitPicu.

Mitter

Mitter je ten nejjednodušší (ale funkční) klient, který jsem do tohoto souhrnu zahrnul. Je napsán opět v Pythonu a je určen pro GTK. Doporučil bych jej uživatelům Xfce. Není toho o něm moc co napsat. Prostě ho spusťte, jeho nastavení je celkem pochopitelné (i když zatím program neumí česky):

Nastavení Mitteru, není nad čím moc přemýšletNastavení Mitteru, není nad čím moc přemýšlet

I přes svou jednoduchost nabízí Mitter základní funkce pro práci s tweety - můžete na ně odpovídat, retweetovat je, mazat ty své. Tyto funkce najdete v kontextové nabídce tweetu.

A takto Mitter vypadáA takto Mitter vypadá

Mitter se také umí schovávat do oznamovací oblasti a oznamuje příchod nových tweetů podobně jako Gwibber, jen v případě, že přijde tweetů víc, sloučí je do jednoho oznámení.

Oznámení o nových tweetechOznámení o nových tweetech

Navíc Mitter obsahuje i rozhraní pro konzoli, které vyvoláte příkazem mitter -i tty.

Mitter jsem nenašel v repozitářích Debianu. Možná jej budete muset stáhnout ze stránek programu. Vhledem k tomu, že je program napsán ve skriptovacím jazyce Python, nemusíte zdrojový kód  kompilovat, ale můžete jej rovnou spouštět.

Echofon (TwitterFox)

Poslední z testovaných aplikací je zvláštní tím, že není samostatně funkční. Echofon, dříve pojmenovaný TwitterFox, je rozšíření do Firefoxu. Pokud však tweetujete při prohlížení webu, nijak vás to neomezí. Navíc jej považuji za graficky nejvyvedenější klient, na který jsem narazil.

Echofon ve FirefoxuEchofon ve Firefoxu

Ikonka Echofonu

Echofon sídlí v pravé části stavového řádku, kde vidíte ikonku se stejnou funkcí jako mají ikonky autonomních klientů v oznamovací oblasti. Vedle ikonky je číslo udávající počet nepřečtených tweetů, pokud tam nějaké takové jsou. V této oblasti rozšíření zobrazí vkusné upozornění na nově příchozí tweet. Tato upozornění ale uvidíte, pouze pokud budete zrovna pracovat s Firefoxem, nejsou na úrovni systému.

Upozornění EchofonuUpozornění Echofonu

Rozšíření sdružuje tweety od jednoho člověka (pokud jsou za sebou), jak vidíte na prvním obrázku. Ve spodní části se můžete přepnout na kartu Mentions, kde jsou tweety určené přímo vám.

Echofon podporuje více účtů. Mezi nimi se přepínáte pomocí kliknutí pravého tlačítka na ikonku, nebo (pokud je klient v rozbaleném stavu) pomocí rozbalovací nabídky v pravém horním rohu.

O Echofonu a jiných rozšířeních pro Firefox píšeme v článku Rozšíření do Firefoxu, která musíte mít.

V čem tweetujete vy?

Twitter klientů pro Linux je samozřejmě mnohem víc. Jaký používáte vy? Twittujete vůbec? Sledujete nás na @LinuxEXPRES?

Liberix, o.p.s. má také svůj účet, stejně jako portál OpenOffice.cz. Pokud nás budete sledovat, dozvíte se mnoho novinek, které se na web třeba nedostanou. Hlavně ale můžete získat výhody - jako např. slevu nebo výhru. Víc ale neprozradíme. Zatím.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox
Robert 6. 11. 2009, 09:17:35
Odpovědět  Odkaz 
Dříve jsem používal klient Twitux, který zvládá téměř vše. Nyní ale tweetuji pomocí Twhirl a nemohu si ho vynachválit. Jediná nevýhoda je, že pro instalaci a běh je nutné mít nainstalován Adobe Air..
Martin Šín Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox
Martin Šín 6. 11. 2009, 09:41:33
Odpovědět  Odkaz 
A k čemu je to dobré?
Miroslav Hrončok Re:Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox
Miro Hrončok 6. 11. 2009, 11:39:31
Odpovědět  Odkaz 
Na tom se odborníci neshodují. Asi k ničemu. Ale baví mě to. http://en.wikipedia.org/wiki/Microblogging
Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox
Yetty 6. 11. 2009, 23:00:58
Odpovědět  Odkaz 
Velice se mi osvědčil transport pomocí Jabberu - Jabber, ICQ, Twitter, Facebook, MSN a další, všechno pěkně v jednom okně Gajimu.
Re:Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox
c-x 19. 11. 2009, 12:35:06
Odpovědět  Odkaz 
yap jsem na tom stejně, gajim rulez
Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox
Jana Bernadeta 7. 11. 2009, 11:21:46
Odpovědět  Odkaz 
Díky za článek. To jsem dlouho hledala takové porovnání klientů na Linux. Zkoušela jsem, co šlo - v současné době používám Echofon a Twihrl (ten více) - jsem celkem spokojená. Někde jsem četla, že by na Linuxu měl fungovat i TweetDeck (byl mi zaslán i postup, aby se rozchodil), ale nezadařilo se.
Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox
Martin Stiborský 7. 11. 2009, 12:50:03
Odpovědět  Odkaz 
Mně nejvíc sedí ChoqoK, je napsán pro KDE. Podporuje více účtů pro Twitter, jak to funguje nevím, nikdy jsem nepoužil. Zkracuje adresy, umí zobrazit celou "konverzaci" když někdo reaguje na tweet, retweet samozřejmě taky, notifikace, quick post a další příjemné funkce.
Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox
Petr Malý 8. 11. 2009, 20:59:49
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,

mrzí mě, že Kopete Twitter nepodporuje, protože jinak ho používám na vše - Facebook, ICQ, AIM, Google Talk (přes Jabber)... Na Twitter používám ChoqoK, je naprosto v pohodě. Ale asi to bude tím, že v jakémkoli případě dávám přednost aplikacím z KDE repozitářů (třeba i Koffice před OpenOffice).
Re:Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox
c-x 19. 11. 2009, 16:59:17
Odpovědět  Odkaz 
Můžeš zkusit twitter trasport na jabber serveru jabber.cz ...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog