přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 36


Alfresco CMS

alfresco_logo.gif

V tomto článku se budu věnovat instalaci, nastavení a vlastnostem Content Management Systemu Alfresco. Systém pro správu obsahu (content management system) je software zajišťující správu dokumentů, nejčastěji webového obsahu. V dnešní době se jako CMS zpravidla chápou webové aplikace, někdy s případným doplňkovým programovým vybavením u klienta. Pro  CMS se někdy používají i oborově podobné termíny redakční či publikační systém.



Adoptujte si kód

Děti v africe se adoptují již celkem běžně. Kdo si nemůže dovolit pořízení malého afričančete, pořídí si nějaké zvířátko v ZOO (pravda, adopce tygra je náročnější než adopce malého černouška...). Ti nejméně majetní se za čtyři dolary za měsíc můžou stát adoptivními rodiči jednoho řádku zdrojového kódu.



Audacious: modulární hudební přehrávač

audacious.png

Audacious je přehrávač hudby. Ač to není hned vidět, používá tento na první pohled minimalistický kousek softwaru rozhraní GTK2, takže je ideální do GNOME nebo Xfce. Jeho hlavní výhody jsou modularita a nepřeberné množství různých vzhledů.



Recenze: Novinky v Mandriva Linuxu 2009.1

mandriva_star.png

Dne 29. dubna 2009 vychází nová verze distribuce Mandriva Linux s označením Mandriva Linux 2009.1 neboli 2009 Spring. V tomto článku se podíváme na největší novinky a nejvýraznější změny oproti předešlé verzi, jednotlivá desktopová prostředí, balík kancelářských aplikací nebo i nabíhání systému. Dále se zaměříme na nové nástroje, které Mandriva Linux využívá ke svému nastavení či nový instalátor.



První e-pekařství v ČR

Už jste někdy kupovali chleba na internetu?



OGMRip: jednoduché zálohování DVD v Linuxu

cd.png

Program OGMRip je grafickou nadstavbou k řadě nástrojů určených k ripování a převodu DVD do jiného formátu. Je určen k jedinému - usnadnit vám celý proces převodu DVD do nějakého formátu tak, aby to na poprvé a bez cizí pomoci zvládl začátečník stejně jako pokročilý uživatel. Druhý jmenovaný program ocení např. při opakovaných převodech více titulů. Program požívá komponenty desktopového prostředí GNOME.



Nastavení prostředí KDE4 – chování oken, vzhled

kde.png

Nástroj Nastavit vaše pracovní prostředí (dříve Ovládací centrum KDE) je místo, kde lze snadno a jednoduše nastavit vzhled a chování celého prostředí KDE4. Některé moduly znáte z původního ovládacího centra, protože byly jen přepsány. Některé jsou ale zcela nové, neboť slouží k nastavení nových technologií, které KDE4 přináší.



Výběr článků z portálu OpenOffice.cz, 14. - 24. dubna

ooo.png

Seriál pokračuje, tentokrát díl o vytvoření faktury. Jak se používá OpenOffice.org ve firmě TWIST, spol. s r.o. Co je nového ve světě OpenOffice.org. Další díl seriálu o tvorbě rozšíření. Vkládání dat a vzorců ze schránky. Druhý dubnový výběr z článků portálu OpenOffice.cz.



Recenze: Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope

ubuntu.png

Půlrok utekl jako voda a máme tu další vydání pravděpodobně nejpopulárnější distribuce současnosti – Ubuntu. Podle mých zkušeností byla jarní vydání vždy lepší než podzimní. A to nejen ta s delší podporou. Po podzimních peripetiích s kozorožcem jsem se těšil na zajdalena (ano, takový je opravdu český překlad jackalope, pohádkového zajíce s parohy) jako na povedené vydání. AKTUALIZACE: Doplněny odkazy na torrenty.



Hezká webová galerie snadno a rychle

galerie.jpg

Existuje mnoho způsobů, jak vytvořit webovou galerii. Některé galerie vypadají hezky, ale jejich vytváření a správa jsou pracné. Jiné se sice snadno obsluhují, ale o to jednodušeji vypadají. Chcete hezkou flashovou webovou galerii fotek během chvilky a pomocí jednoho skriptu?



Sun odkoupen Oraclem, Maďarsko chce otevřený software

dvatydny.gif

Sun nakonec míří do náruče Oracle. Microsoft tvrdí: Linux jsme na netboocích definitivně porazili. LinuxExpo 2009. Maďarsko bude podporovat OSS. Alcatel-Lucent přechází k Linuxu. System76 jde proti trendu, zvyšuje zisk. Jabbim.cz má archivaci zpráv na serveru. Soutěž „We're Linux“ zná svého vítěze. Průvodce Linuxem. Krusader 2.0.0 Mars Pathfinder. Slax 6.1.0. PC-BSD 7.1 Galileo Edition.



Petr Šafařík


Oracle a Sun - jak dál?

Zní to jako aprílový žert. Softwarová firma kupuje velkou hardwarovou firmu, která vydělávala také na službách okolo open-source softwaru. Nebo nevydělávala? Nejsem finanční analytik, zaměřím se spíše na to, jak by to mohlo být s produktovým portfoliem Sunu.



Maxima a Zhu3D - matematika v Linuxu

maxima.jpg

Linux je operační systém, který se prosadil na nejvýkonnějších počítačích světa, kde provádí složité vědecké výpočty. Existují ale kvalitní matematické aplikace i pro běžné uživatele? Na Linuxu můžete použít některou z komerčních aplikací, jako je Mathematica, Maple nebo Matlab, ale taky otevřené alternativy jako Octave, Maxima nebo Scilab. Dnes bude řeč o velmi kvalitních programech Maxima a Zhu3D.



KDE4: 3D desktop a jeho efekty

kde.png

Článek se věnuje fenoménu „3D desktop“, který je pro mnoho uživatelů doslova zaklínadlem. Nebudeme chodit kolem horké kaše a rovnou si řekneme, že jde o technologii využívající hardwarovou akceleraci grafické karty, která vznikla proto, aby lákala nové uživatele do osidel Linuxu. ;-)



MPlayer akceleruje

Ne že by snad akceleroval vývoj směrem k první finální verzi, té se doufám jednou dočkáme, ale...



Také jsme byli na LinuxExpu

...a zapomněli jsme se vyfotit. :-( Reportáž tedy několika slovy. Pokud nás máte na fotce, budeme rádi, když nám ji zapůjčíte. ;-)



Když překlady baví

Občas člověk narazí na nějakou perlu ...



OpenDNS - spoľahlivé filtrovanie webu

opendns.jpg

Nejedného z nás už internet určite presvedčil šokujúcim obsahom. A hoci obyčajné erotické stránky možno ani nie sú ničím mimoriadnym, pretože iba otvorene vyjadrujú to, čo do človeka zakódovala príroda, tá nanešťastie naprogramovala zlomok ľudstva aj takými absurdnosťami, o akých sa bežnému človeku ani nesníva.



Březen 09 na LinuxEXPRESu

Opožděný, leč jinak docela pravidelný měsíční souhrn.



Řečová syntéza v konzoli a Emacsu

konzole.jpg

V závěru jednoho z předcházejících dílů našeho seriálu jsem vám přislíbil článek reflektující problematiku asistenčních technologií na konzoli a rovněž v robustním programu Emacs. Nejdříve bych však, dovolíte-li, připomenul pár nezbytných informací, o nichž jsme mluvili v začátcích tohoto seriálu.



iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně

italc.gif

Slovy autora programu se jedná o didaktický nástroj určený pro učitele. Slovy učitele se jedná o nástroj, který vám umožní mít přehled o tom, co se ve vaší třídě děje, nástroj, který vám umožní upoutat pozornost studentů, pomoci studentovi v nesnázích či nahradit nefunkční dataprojektor.



Nasazení svobodného softwaru ve Výzkumném ústavu Nanotechnologie

micro.png

VÚN-AQUAHOLDING s.r.o. je ústav vyvíjející moderní nanotechnologie, které slouží např. k filtrování vod. Paleta jejich využití je obrovská a společnost úspěšně obchoduje s partnery po celém světě. A to i díky použití svobodného softwaru, který jí umožňuje zvyšovat konkurenceschopnost a především řeší její specifické požadavky.



Totem a stahování titulků

Přehrávač Totem mě opět potěšil další užitečnou funkcí.



Zamyšlení: Jak je to skutečně s Linuxem v netboocích

asus_eee_pc.jpg

Do trhu malých notebooků (nebo chcete-li netbooků či minibooků) byly linuxovými příznivci a firmami vkládány nemalé naděje. Začátky byly slibné, první netbooky se prodávaly pouze s Linuxem, vzpomeňme na Asus Eee PC. Microsoft však ucítil požár a začal ho energicky hasit dříve, než se rozšíří na zbytek trhu s desktopovými OS. Nyní přišla z jeho tábora zpráva, že po roce Linux na netboocích definitivně porazil, protože Windows dosáhly tržního podílu 96 %. Je to jen zbožné přání Microsoftu, nebo pro všechny příznivce Linuxu velmi smutná skutečnost?



Výběr článků z portálu OpenOffice.cz, první polovina dubna

ooo.png

Jak vkládat a upravovat funkce pomocí průvodce. Začíná podrobný návod pro využití OpenOffice.org ve výrobní firmě. Rozšíření, které generuje český nebo slovenský text výplňový text Lorem Ipsum. Jak používá OpenOffice.org společnost Seco GROUP a.s.



Etomite CMS: Tipy, triky, vylepšení

etomite_logo.jpg

V posledním díle o Etomite CMS se dozvíte několik tipů, triků a vylepšení, které se vám mohou hodit. Máte rádi Texy? Lpíte na vyšší bezpečnosti? Chtěli byste v Etomite obrázkovou galerii nebo návštěvní knihu?



Recenze: Ruby, kompendium znalostí pro začátečníky i profesionály

ruby.jpg

Ruby je populární programovací jazyk, který si získal oblibu mezi programátory po celém světě. Nakladatelství Zoner Press nyní uvádí na trh překlad knihy The Ruby Way (druhé aktualizované vydání), jejímž autorem je Hal Fulton.



Otevřený mobil končí, Moblin pro přenosná zařízení začíná

dvatydny.gif

Red Hatu krize nevadí, jeho tržby i nadále rostou. TomTom a Microsoft se nakonec dohodly. Plány na GNOME 3 oznámeny. Vývoj open-source mobilu končí. Moblin přechází pod křídla Linux Foundation. Albatross - software pro řízení letového provozu. Nexuiz 2.5. Libre.fm: Last.fm ve svobodném hávu. SUSE Linux Enterprise 11.



Návod: Nahrajte si aktivitu na obrazovce a vytvořte video

totem_logo.png

Ne nadarmo se říká, že jeden obrázek vydá za tisíc slov. Platí to všude a u počítačů dvojnásob. Jak jinak byste se chtěli pochlubit svou pracovní plochou? Jak nejlépe předvést funkce a vzhled aplikace? Takový snímek obrazovky je tedy velmi dobrá věc, ale co je ještě lepší? Přece více obrázků! Čím více, tím lépe - tak proč ne rovnou dvacet pět za vteřinu?



Automatické instalace

Čas není nafukovací, peníze si (ještě) netisknu a tak nezbývá než automatizovat co jen jde ...



LinuxExpo 2009: Microsoft a Open Source

Pro zástupce Open Source komunity, podnikové sféry či veřejné správy, stejně jako pro zájemce z řad veřejnosti, je LinuxExpo každý rok tradičním místem setkávání. Letošní, již 9. ročník přináší jednu zajímavou a pravděpodobně také překvapivou novinku: jedním z hlavních partnerů odborné konference a výstavy je společnost Microsoft. Její zástupci budou hovořit na téma interoperability a o podpoře Microsoftu pro Open Source software (OSS) v České republice. Společnost také chystá jedno překvapivé oznámení pro podporu OSS projektů v ČR.



KDE4: Správce souborů Dolphin

kde.png

V prostředí KDE4 se nyní jako souborový správce používá nový program jménem Dolphin. Přináší nový koncept správce souborů a podporuje také nové technologie KDE4. Zaujímá tak místo dříve používaného Konqueroru, i když ten nezmizel, jen změnil zaměření.



Tak, a teď si nás koupí všechny...

Pozvánky od Exponetu mi chodí celkem často. Ale ta na LinuxExpo 2009 mě dorazila.



Správa uživatelů a oprávnění v Etomite

etomite_logo.jpg

U dobrého systému na správu obsahu nemůže chybět možnost obsluhy webu v týmu. Proto i Etomite CMS poskytuje správu uživatelů. Uživatelé mohou mít určité oprávnění, které definuje, co mohou a co nemohou v Etomite dělat. Také můžete skupinám uživatelů přiřazovat skupiny dokumentů a práva na jejich úpravu.



Greenie - pohled na slovenskou distribuci

greenie.jpeg

Greenie je relativně mladá slovenská distribuce založená na Ubuntu, o které se (hlavně díky energickým snahám jejího autora) poslední dobou mluví. Jaká je však tato distribuce ve skutečnosti? Opravdu může konkurovat populárním distribucím jako Ubuntu, Mandriva Linux nebo openSuSE?



Top články z OpenOffice.cz