přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 48


Oracle se vyjádřil, co plánuje s open-source produkty Sunu

Poté, co bylo ohlášeno převzetí firmy Sun Microsystems společností Oracle, se logicky vynořily otázky, co bude dále s open-source projekty, které Sun vyvíjel. Oracle se nedávno vyjádřil.



Ardour


Jak nainstalovat rozšíření do Firefoxu

firefox_rozsireni.jpg

V souvislosti se souhrnem těch nejzajímavějších rozšíření do Firefoxu přinášíme pro úplné začátečníky návod na instalaci takového doplňku. Jako příklad jsme zvolili rozšíření Screengrab, které umí snímat obrázky prohlížených stránek. Samozřejmě vysvětlíme i jeho používání.



Recenze: Ubuntu 9.10 Karmic Koala

ubuntu.png

Po půl roce je tu opět jedna z nejočekávanějších událostí linuxového desktopu – vydání nové verze Ubuntu. Je tomu přesně pět let, co byl Markem Shuttleworthem založen projekt Ubuntu. Ve velmi krátké době se stalo nejpopulárnější desktopovou distribucí a tato pozice se nezměnila ani po pěti letech také díky úspěšnému vydání 9.04. Jak si povedete 9.10, které přichází právě v době pátých narozenin Ubuntu?



Jabber účty na vlastní doméně pomocí řešení od Googlu

jabberbulb_google.jpg

Nedávno jsem kupoval doménu za účelem webové prezentace mé osoby. Na doméně jsem chtěl provozovat i mail a jabber adresu. U mailu šlo o pouhé přesměrování, u Jabberu to bylo složitější. Nemám zkušenosti s během vlastního XMPP serveru a Jabbim (zatím) nenabízí možnost využití jejich serverů pro vlastní doménu. Takovou možnost ale nabízí Google.



Blíží se konec termínu pro přihlášení projektu do soutěže VIP

Do soutěže Vyvíjej, Inovuj, Programuj, kterou pořádá CZ.NIC, můžete přihlásit své projekty pouze do soboty 31. října.



Instalace OpenCartu v Debianu Lenny

Rychlý návod jak rozjet OpenCart na Debianu.



Konference Open-source řešení v sítích 29. října v Karviné

ors_logo.jpg

Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, Ústav informačních technologií a Liberix, o.p.s. vás zvou na konferenci věnovanou svobodnému softwaru, která se koná 29. října 2009 v Karviné.



Recenze: Lingea Lexicon 5 na Linuxu

lingea.jpg

Objektem této velké recenze jsou dva produkty: Velký slovník anglicko-český a česko-anglický a Velký slovník německo-český a česko-německý. Mým primárním cílem bude zaměřit se na linuxové verze a zhodnotit vlastnosti a chování slovníků právě v Linuxu.



iTest


Rozšíření do Firefoxu pro počítačově znalejší uživatele

firefox.png

V druhé části článku se podíváme na trošku propracovanější rozšíření. Na své si přijdou hlavně trošku počítačově znalejší uživatelé, ale nemusíte se bát ani vy ostatní, určitě se tu dovíte něco nového a užitečného.



Rozšíření do Firefoxu

firefox.png

Internetový prohlížeč Firefox si díky rozšířením můžete přizpůsobit přesně na míru. Těch rozšíření ale existují tisíce, proto vám chceme pomoci usnadnit výběr a vytvořili jsme pro vás třídílný přehled toho nejlepšího a nejzajímavějšího.



Výběr článků z portálu OpenOffice.cz, 12. - 22. října

ooo.png

Styly stránek – očíslujte si pravé a levé stránky a vložte nadpis kapitol. OpenOffice.org vo výrobnej firme 16 – Úprava pre obchodné firmy 2. Výber správ zo sveta OpenOffice.org za 41. až 42. týždeň 2009. Styly stránek – vkládáme čísla stránek a názvy kapitol. Máme pro vás další šablonu ke stažení - poštovní podací arch. Firma AN-D.cz, zakázkový vývoj speciální elektroniky, používá kancelářský balík OpenOffice.org.



VIP opět podpoří projekty mladých programátorů, přihlásit se mohou do konce října

cznic.jpg

Když  se sdružení CZ.NIC před více než  rokem rozhodlo odstartovat pilotní  projekt soutěže VIP, málokdo čekal, že se setká s takovým zájmem. 30 přihlášených projektů, 7 vítězných návrhů a celkem 271 tisíc korun na podporu jejich realizace – tak by bylo možné ve zkratce shrnout výsledky prvního ročníku. O tom, zda bude projekt pokračovat i letos, tak nemohlo být pochyb.



Midori: Webový prohlížeč s jádrem WebKit nejen pro Xfce

midori.jpg

Midori je webový prohlížeč postavený na jádře WebKit. Je určený pro prostředí GTK a je součástí projektu Xfce, ačkoli s ním není příliš spjat. Drží se však jeho filozofie - je malý, rychlý a nenáročný, ať už na závislosti, či hardwarové prostředky.



Převod zvukových formátů z kontextové nabídky v KDE

muzika.jpg

Občas je potřeba zkonvertovat nějaký ten zvukový soubor. Ať už z ošklivé MP3 do hezkého OGG nebo třeba do a z M4A používaném v iPodu. Je k tomu spousta nástrojů, jedním z jednoduchých, ale mocných je Audiokonverter pro KDE.



Londýnská burza přechází na Linux, Red Hat drží 75% trhu

dvatydny.gif

Londýnská burza přechází na Linux. Motorola utíká od LiMo k Androidu. Red Hat: Máme 75 % trhu. WikiReader. Open Source Initiative ztratila status neziskové organizace. Acer uvádí netbook s Androidem i Windows. Hulu už i pro Linux. Banshee 1.5.1. Gentoo 10.0.



Konference v Karviné již 29. října!

Dne 29.10. se v Karviné koná další ročník úspěšné konference „Opensource řešení v sítích“. Program je tento rok opravdu nabušený a je se podle mě na co těšit. Jako obvykle je vhodné se na akci včas registrovat. Registrace je zdarma a registrovaní lidé dostanou malý dárek. Nahlédněme společně pod pokličku, co se (mimo jiné) chystá.



PC-BSD - Iba máličko upravený FreeBSD v grafickom šate

pcbsd.jpg

PC-BSD je nadstavba FreeBSD pre desktopové využitie s grafickým inštalátorom a najnovšími verziami balíčkov. Je tieňom FreeBSD a jeho novšie verzie prídu, akonáhle svetlo sveta uzrie budúca verzia FreeBSD. Najtypickejším aspektom PC-BSD je dôraz na nenáročnejšiu interakciu s užívateľom. Systém sa objavil v polovici roka 2005. Najprv sa pozrieme na jeho vlastnosti všeobecne, potom na výhody oproti FreeBSD a napokon na jeho negatíva.



Rozšíření do Firefoxu, která musíte mít

firefox.png

Internetový prohlížeč Firefox si díky rozšířením můžete přizpůsobit přesně na míru. Těch rozšíření ale existují tisíce, proto vám chceme pomoci usnadnit výběr a vytvořili jsme pro vás třídílný přehled toho nejlepšího a nejzajímavějšího.



Září 09 na LinuxEXPRESu

Pravidelný měsíční souhrn dění na portále LinuxEXPRES.



Pár střípků

Aneb na co jsem tento týden narazil ..



Recenze knihy UNIX podrobný průvodce

unix_pruvodce.jpg

Kapitola o příkazové řádce je součástí prakticky každé uživatelské příručky k Linuxu. Knížek o příkazové řádce (Linuxu) také není úplně málo. O webových seriálech nemluvě. Je tedy kniha UNIX podrobný průvodce něčím zajímavá? Předně o sobě tvrdí, že je obecná: použitelná pro Linux, (Open)Solaris, *BSD, Mac. A také slibuje, že se naučíte senzační triky, které nikdo jiný nezná.



Marble: atlas ve vašem počítači

marble.jpg

Téměř každý má doma atlas. Někdo jen obyčejný zašedlý školní. Někdo celou sbírku. Různě staré kusy, atlasy historických map nebo dalších těles sluneční soustavy. Mnoho lidí má rádo mapy. Kdo by se zájmem nestudoval Tolkienovu mapu Středozemě nebo třeba mapu Království českého z 16. století? V dnešní počítačové době se navíc možnosti neuvěřitelně rozšiřují. Populární mapy.cz nabízí spoustu pohledů na naši zemi. Známý Google Earth dává pocity podobné letu letadlem nad planetou. A pozadu nezůstává ani KDE se svým Marble.



KRename


MEPIS Linux

mepis.png

MEPIS Linux (také nazývaný SimplyMEPIS) je linuxová distribuce, jejímž cílem je naplnění smyslu slov "just works" (jednoduše funguje) a s tímto cílem jí také její autor Warren Woodford na sklonku roku 2002 zakládal. Jak se to této distribuci daří, na to se pojďme podívat v následujícím článku.



Banshee – iTunes Linuxu?

banshee.jpg

Pro Linux existuje poměrně hodně schopných a šikovných audio přehrávačů, ale opravdu komplexních řešení mnoho není. Jistě, na pomyslném nebi už hezkou chvilku září Amarok, ale dál? Přehrávač už dávno není ten jednoduchý program, který pouze přehrává dané skladby. Moderní přehrávač by měl roztahovat svá chapadla mnohem dál. A vývojáři Banshee to dobře ví.



Hardware v distribuci openSUSE - Skenery

opensuse.png

Po minulém díle, kde bylo cílem dosáhnout v openSUSE fungování tiskáren, bude tento díl věnován zařízením, která s tiskárnami poměrně úzce souvisejí - skenerům. Většina uživatelů sice skenuje méně často než tiskne, nicméně pokud už potřeba přenést něco z papíru nebo jiné takové předlohy do počítače, je velmi žádoucí, aby vše fungovalo hladce.



Výběr článků z portálu OpenOffice.cz, první týden v říjnu

ooo.png

OpenOffice.org vo výrobnej firme 15 – Úprava pre obchodné firmy. Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely. Výber správ zo sveta OpenOffice.org za 38. až 40. týždeň 2009.



Jak na internetu najít "to", když nevíte co

Poměrně často - a poslední dobou ještě častěji než normálně - se mi stává, že hledám "to něco", na co se Strýčka Google nedokážu zeptat.



Meld - porovnává soubory a adresáře

meld.jpg

Jistě se vám už někdy stalo, že jste potřebovali znát rozdíl mezi dvěma či třemi soubory. Pokud nejste zběhlí, možná jste si soubory prohlíželi. Pokud jste, patrně jste sáhli po terminálovém nástroji diff. Ale co soubory vidět hezky před sebou s barevně označenými rozdíly?



Wormux - Worms tak trochu linuxácky

wormux.jpg

Kdo by neznal legendární sérii Worms. Nebál bych se ji zařadit do zlatého herního fondu všech dob. Worms ale trochu vybočuje z té řady legendárních her, namísto emzáků, zombíků nebo nácků tam dostává zabrat hlavně vaše bránice. A to pořádně! Postupem času na červíky vzniklo nespočet variací, chcete-li napodobenin, různé kvality, dnes si představíme Wormux, který určitě patří mezi ty povedenější.



CZ.NIC vyhlašuje druhý ročník soutěže pro mladé programátory

cznic.jpg

Sdružení CZ.NIC, správce domény nejvyšší úrovně .CZ, vyhlásilo druhý ročník soutěže pro mladé talenty v oblasti ICT. Projektu “VIP - Vyvíjej, Inovuj, Programuj“ se mohou od 1. října do 9. dubna 2010 zúčastnit práce zaměřené na vývoj nového open-source softwaru nebo inovaci softwaru používaného v oblasti internetových technologií, služeb či infrastruktury. Úspěšný projekt může i letos získat až 50.000 Kč. Zájemci o účast v soutěži mají na zaslání svých návrhů projektů čas do konce října.



Marek Nožka


Jak si vyrobit .deb balíček

Používám Debian. Čas od času se stane, že potřebuji program nebo jeho verzi, která není v distribuci obsažena. Pokusím se zde popsat, jak lze tento problém vyřešit.



Red Hat vydělává, Dell rozšiřuje nabídku notebooků s Linuxem

dvatydny.gif

Red Hat i nadále vylepšuje výsledky hospodaření. Integrovaný Linux zákazníci Dellu oceňují. Dell bude prodávat netbooky s Moblinem. Linus Torvalds: Linux je veliký a odulý. GNOME 2.28. Amarok 2.2 Sunjammer. Ubuntu pro Afriku. Moblin 2.0. Sabayon Linux 5.0.



Liberix, o.p.s., vydává openMagazin 8/2009 pro zájemce o volně šiřitelný software

openmagazin_perex.png

Liberix, o.p.s., vydává ve spolupráci s osmi portály osmé číslo elektronického magazínu, který je určen učitelům, studentům, správcům, uživatelům a fanouškům Linuxu a dalšího volně šiřitelného softwaru. Magazín je k dispozici na adrese www.openmagazin.cz zdarma ke stažení ve formátu PDF.



Londýnská burza přechází na Linux

Londýnská akciová burza přechází po třech letech z řešení, postaveného na Windows, na řešení postavené na Linuxu.



Hledají se vývojáři: Multiplatformní přístup k datovým schránkám

AbcLinuxu.cz a Liberix, o.p.s., spouštějí projekt na vytvoření multiplatformního přístupu k datovým schránkám.



Hardware v distribuci openSUSE - Nastavení tiskáren

opensuse.png

Výsledkem práce na počítači mnohdy bývá tištěný dokument na papíře nebo jiném materiálu. Aby mohl být vytištěn, musí být nejen k počítači připojena tiskárna, ale tato tiskárna také musí správně spolupracovat v rámci celého řetězce od aplikačního programu až po zařízení samotné.



Data z Google kalendáře v Orage

kalendar.jpg

Hledal jsem způsob, jak synchronizovat data z Google kalendáře a data v Xfce kalendáři Orage. Orage není žádný moloch, jako Evolution, Thunderbird, nebo Outlook, takže o synchronizaci nemůže být řeč. Našel jsem ale způsob, jak data z Googlu dostat jednoduše do Orage. Zpátky ne.



Výběr článků z portálu OpenOffice.cz, druhá polovina září

ooo.png

Tlač listov v OpenOffice .org – Calc. Jak pracovat s poli ve Writeru - Databáze. OpenOffice .org používá firma Krež, spol. s r. o. – stavebně-obchodní činnost. Výber správ zo sveta OpenOffice .org za 35. až 37. týždeň 2009. OpenOffice .org vo výrobnej firme 14 – Rekapitulácia. OpenOffice .org používá firma EuroEnergo, spol. s r. o. Pooostřehy – novinky v připravované verzi OpenOffice .org 3.2, zajímavá rozšíření. Styly stránek – jak vložit jednu stránku na šířku? Šablona kalendáře na rok 2010.



Interview with developers of Salix OS

salixos.jpg

Salix OS was created few days ago as a work of the formal Zenwalk developers. Luděk Janda was interested in why and how it was developed. His questions were answered by George Vlahavas, Pierrick Le Brun and Thorsten Mühlfelder.



Rozhovor s tvůrci distribuce Salix OS

salixos.jpg

Distribuce Salix OS vznikla teprve nedávno jako dílo bývalých vývojářů Zenwalku. O to, proč a jak vznikala, se zajímal zenista Luděk Janda. Za Salix odpovídali George Vlahavas, Pierrick Le Brun a Thorsten Mühlfelder.



Zpráva o semináři Novinky Google pro výuku

V pondělí 29. září 2009 proběhl na Gymnáziu Hladnov ve Slezské Ostravě seminář o nástrojích Google určený primárně pro učitele.



Samé X, kdo se v tom má vyznat

Řeč bude o příponách a nejen o nich ..



WengoPhone není mrtvý

Ač by se mohlo zdát, že povedený open-source komunikátor WengoPhone je mrtvý, není tomu tak.



Top články z OpenOffice.cz