přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 39


Red Hat krizi nepociťuje, Švýcarsko chce open source

dvatydny.gif

Red Hat i nadále roste, krize nekrize. Švýcarští politici tlačí open source do státní administrativy. Wikipedia bude mít i video. CrossOver 8.0. Alien Arena 2009. Zdrojové kódy WebOS uvolněny. „Stodolarový“ systém na staré počítače. Ultimate Edition 2.2.



MandrivaLinux.cz – moderní portál plný praktických informací

mdv.png

Již před časem jsme vás informovali o tom, že obecně prospěšná společnost Liberix přebírá správu obsahu zavedených webů – LinuxEXPRES.cz, OpenOffice.cz a MandrivaLinux.cz. Zatímco OpenOffice.cz zřejmě mnoho z vás zná, portál určený uživatelům Mandriva Linuxu už třeba ne. Představíme vám ho.



Webmail třikrát jinak

Dnes jsem nainstaloval další ..



Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows

tiskarna.jpg

Ne zřídka se stává, že potřebujete něco vytisknout na tiskárně připojené k počítači s operačním systémem MS Windows. Jak správně postupovat při připojení takové tiskárny, se dozvíte v následujícím článku.



Posílání SMS zpráv z Linuxu pomocí programu Esmska

esmska.jpg

Esmska je aplikace určená pro odesílání SMS zpráv z internetu na mobilní telefony. Pomocí Esmsky můžete posílat SMS zprávy na telefonní čísla operátorů, kteří posílání SMS z internetu umožňují. V našich končinách jde o všechny tři mobilní operátory, tedy O2, T-Mobile i Vodafone. K funkčnosti tohoto programu budete samozřejmě potřebovat připojení k internetu.



Programy Step a Lightspeed: Fyzika reálná i nereálná

molekula.jpg

Baví vás fyzika a slyšeli jste někdy o teorii relativity a chtěli byste vědět, jak je to vlastně s objekty pohybujícími se rychlostí blízké rychlosti světla? Nebo dáváte raději přednost fyzice Newtonovské? Dnes jsem si pro vás připravil dva poměrně jednoduché prográmky, které se věnují fyzice - každý trochu jinak.



Planner: Řízení projektů

planner.jpg

Planner je jedna z několika univerzálních aplikací určených pro řízení projektů, které v Linuxu můžete používat. Je jednoduchý a ideální pro řešení těch menších. Jedná se o aplikaci primárně určenou pro grafické prostředí GNOME.



Jak v Linuxu pohodlně připojit USB modem pro ADSL

ubuntu.png

Zkuste se uživatele Linuxu zeptat na jejich černé linuxové můry. Neodpovědí-li vám hned, zmiňte USB modem. Možná se chytnou a USB modem třeba odsoudí jako něco, co by mělo být trestné prodávat. Přeci jen, českých návodů na jejich zprovoznění je pomálu a když už jsou, začátečník si s nimi mnoho neporadí.



Trable s grafikou Intel

Aneb běží vám dobře? ;-)



WinStrom: Účetnictví pro Linux

winstrom.jpg

Účetnictví na Linuxu je dlouhodobý problém trápící nejednoho podnikatele, který by rád celou svoji agendu na Linux převedl. Mezi rozsáhlejšími ekonomickými systémy je podpora Linuxu docela rozšířená, ale s nabídkou programů, pod kterými si většina lidí účetní software představí, to je mnohem horší. Je tu ale řešení – účetní software WinStrom.



Výběr článků z portálu OpenOffice.cz, 8. - 15. června

ooo.png

Výběr zpráv ze světa OpenOfficee.org. Sedmý díl seriálu o kancelářském balíku ve výrobní firmě. Inteligentní součty v Calcu. OpenOffice.org ve společnostech UREX Česká republika, s.r.o. a VÚN-AQUAHOLDING s.r.o. Články z portálu OpenOffice.cz za poslední dva týdny.



Platné adresy v profilu

Mnoho čtenářů si chce nechat zasílat aktuální informace z portálu, např. o tom, že jsme vydali openMagazin.



Vydán openMagazin 5/2009

openmagazin_ikona_mala.jpg

Hledáte zajímavé čtení na cesty? Chcete "nenápadně" informovat své známé, rodinu nebo kolegy o tom, jaké možnosti nabízí Linux a volně šiřitelný software? Nabídněte jim openMagazin, právě jsme vydali nové číslo. Oproti minule přibyl nový partnerský web - Podpora pro Firefox.



Co nového v Xfce

xfce.png

Ne, nevyšla nová verze Xfce plná novinek. Jen se toho poslední dobou stalo ve vývoji celkem dost.



SlimRat vs. FatRat: Porovnání dvou správců stahování

download.png

Že není krysa jako krysa, to ví snad každý. Kromě těch kancelářských, počítačových a u popelnic žijících, existují i krysy tlusté a štíhlé - a právě o nich bude dnes řeč. Pojďme se podívat na dva správce stahování, programy SlimRat a FatRat, které oba pocházejí z dílen šikovných českých programátorů.



Duel: Porovnanie FreeBSD a OpenBSD, dokončenie

openBSD.png

Pokiaľ si chcete vybrať z týchto dvoch operačných systémov a slová ako robustnosť či aktuálnosť sú vám nie cudzie, prednosť má FreeBSD. Ak preferujete štíhlosť, väčšiu bezpečnosť a konzervatívnosť, tu dominuje OpenBSD.



Přelicencování Wikipedie a ostatních projektů Wikimedia

Otevřená encyklopedie Wikipedie a další projekty Wikimedia Foundation nabízí uživatelům definitivně od pondělí 15. června nové možnosti přejímání a zpracovávání obsahu. Tisková zpráva.



Nejlepší projekty 2009: Vítězí Ubuntu a Jabbim

dvatydny.gif

Výsledky CZECH OPEN SOURCE 2009. Výsledky ankety o nejoblíbenější distribuci 2009. Dell bude nabízet balíček open-source aplikací. Joomla! dosáhla 10 milionů stažení. OSS Alliance připravuje open-source spisovou službu. Novell uvažuje o obchodu s OSS. Amarok 2.1. Fedora 11 Leonidas. Ubuntu má bootovat za deset sekund.



Hacking & Development: Linux do kapsy na zařízení typu Palm

palm.jpg

V tomto článku bych čtenářům LinuxEXPRESu rád představil projekt Hacking & Development. O čem to bude? Ve zkratce půjde o to, jak třeba i na trochu starším PDA od firmy Palm rozběhnout Linux a využít tak skrytý potenciál vašeho zařízení. Michal Hrušecký.



Nie jeden, ale dva koláče: Porovnanie FreeBSD a OpenBSD

freeBSD.png

Nie je BSD ako BSD. Väčšina z vás vie, že existuje viacej druhov: FreeBSD, OpenBSD, NetBSD. Tieto druhy sa však neodlišujú iba tak, ako sa od seba odlišujú distribúcie Linuxu.



Přidání titulků do obrazu

Jak jinak než pomocí mencoderu ...



Zimplit – redakční systém s minimálními nároky

zimplit.gif

V dnešní době se jen málokteré webové stránky vyvíjejí bez redakčních systémů. Dají se sehnat komerční produkty i spousta svobodných. Obvykle překypují mnoha funkcemi a chybějící funkce nabízejí v podobě doplňků třetích stran. Někdy je to však skoro na škodu, pokud chcete vytvořit jen docela miniaturní projekt a klasický redakční systém je zbytečně masivní řešení.



Scilab: Numerické výpočty, grafy - zkrátka matematika

scilab.jpg

Scilab je vědecký software vyvíjený francouzskými institucemi INRIA a ENCP. Jde o software pro numerické výpočty, vykreslování 2D a 3D grafů, zpracování signálu a simulace. Obsahuje spoustu matematických funkcí a je částečně kompatibilní s Matlabem.



Nej distribuce roku 2009

Server AbcLinuxu.cz pořádal letos už po desáté anketu, ve které uživatelé vybírali nejoblíbenější distribuce v různých kategoriích. Jak to dopadlo?



Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu

tlacitko_nahravat.png

Při práci na počítači poslouchám často rádio, kvůli větší kvalitě přes internet. Většina rádií má svůj vlastní přehrávač, který je obvykle vytvořený ve Flashi. Flashové přehrávače mají ovšem mnoho nevýhod. Poslouchat rádio z netu jde i jinak.



MuCommander - dvoupanelový správce souborů v Javě

mucommander.jpg

Koncept dvoupanelových správců souborů je starý skoro jako počítače samotné, a ačkoli jejich oblíbenost od dob "vynálezu" grafických okének a ovládání myší poněkud poklesla, stále se najdou mnozí, kteří na ně nedají dopustit. Spolu se nyní podíváme na muCommander - jeden z dvoupanelových správců souborů (nejen) pro Linux.



Sadzba knihy v Scribuse: Príprava strán

scribus.jpg

V dnešnom pokračovaní seriálu o sadzbe knihy v Scribuse si ukážeme, ako si dokážete pripraviť šablóny strán vrátanie záhlavia, zápätia s prípadným vloženým číslovaním strán.



Výběr článků z portálu OpenOffice.cz, 25. května - 4. června

ooo.png

Na úřadu ve Slatině používají Openoffice.org a Fedoru. Přehled článků o OpenOffice.org za 20. a 21. týden. Další dva díly seriálu o funkcích v Calcu a šestý díl seriálu o tomto kancelářském balíku ve výrobní firmě. To jsou články z portálu OpenOffice.cz.



Reportáž z vyhlášení výsledků ankety Czech Open Source 2009

cos_perex.jpg

Od dubna do května probíhal na serveru Root.cz čtvrtý ročník ankety Czech Open Source. O výsledcích podrobně informuje na svém serveru. Ale jaké bylo čtvrteční vyhlášení?



WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux

winstrom.jpg

Jedním z častých argumentů proti nasazení Linuxu ve firemním prostředí je, že pro něj neexistuje kvalitní účetnictví, případně dnes existují jen čistě linuxová řešení. Málokterá firma si ovšem může dovolit provozovat na svých počítačích jen Linux. Proto společnost WinStrom představila novou generaci ekonomického systému WinStrom 10. Ten nabízí klientskou i serverovou podporu systémů Windows, Linux a Mac OS X.



1984? Alebo prečo povedať softvérovým patentom nie

V tomto príspevku bude vysvetlené, prečo mnohí ľudia chápu legislatívu pre softvérové patenty ako zločin proti slobode a priblížená bude aj prax. Legislatíva pre softvérové patenty už existuje v USA a veľké koncerny ju chcú natlačiť aj do Európy.



Linuxový Comeback

Tak Linux se dostal už i do - na kultovní sitcom aspirujícího - Comebacku...



Generátor sources.list pro Debian

debian.png

Před nějakou dobou jsem objevil automatický generátor zdrojů pro Ubuntu. A tak jsem udělal to samé i pro Debian. Enjoy...



Matematický software R: S ním je každá statistika hezčí

Rlogo.jpg

R je matematický software specializovaný na statistiku. Jde o open-source implementaci jazyka S, který používají profesionální statistické programy. Pokud vám stačí spočítat si pár čísel, tak se většinou spokojíte s tabulkovým procesorem, jako je Calc nebo Excel. Musíte-li ale zpracovat spoustu dat, tak se budete muset poohlédnout po něčem jiném - a zde se může hodit právě R.



Jak jsem si stáhnul Čapka

Dílo K. Čapka volně ke stažení ...



Stodolarový notebook: Windows neuspěly; Linux boduje i jinde

dvatydny.gif

Windows na OLPC neuspěly, zůstává Linux. Novell táhne nahoru linuxová divize. Podpora ODF v MS Office je opravdu špatná. Španělští socialisté chtějí na notebooky pro studenty OSS. Švýcarský soud zrušil smlouvu s Microsoftem. Bývalý zaměstnanec Microsoftu: Open source vyhraje. Canonical pracuje na podpoře aplikací pro Android.OpenSolaris 2009.6. Linux Mint 7 Gloria.



LaTeX: Vytvoření písemky z matematiky

latex_matematika.jpg

Nemáte rádi takové ty klikací programy, ve kterých je těžké napsat matematické symboly a vzorce, programy, ve kterých se musíte více soustředit na vzhled než na obsah? Pojďte to zkusit se mnou jinak, použijeme k tomu nástroj k tomuto účelu stvořený, jmenuje se LaTeX.



Květen 09 na LinuxEXPRESu

Pravidelný souhrn dění na portále linuxexpres.



Duben 09 na LinuxEXPRESu

Tak toto je díl pro opravdové znalce. Byl napsaný s tak velkým zpožděním, že jsem ho raději hned ukryl ;).



Top články z OpenOffice.cz