přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 50


Qimo – Linux pro malé děti

qimo.png

Počítače se dnes vyskytují prakticky všude. Už na základních školách se s nimi děti učí. Ve většině případů přijdou do styku pouze s operačním systémem Windows a kancelářským balíkem Microsoft Office. Qimo nabízí zajímavou možnost, jak děti seznámit se svobodným softwarem.



Tvorba instalačních balíčků v Linuxu

ikonka.png

Programujete v Linuxu a potřebujete vytvořit instalační balíček, který je nezávislý na typu linuxové distribuce? Na první pohled se zdá tato otázka možná absurdní. Přesto řešení existuje.



Mícháme pořadím souborů v Linuxu

Kopírujeme soubory do přehrávače ve správném fyzickém pořadí.



Navrhněte změny a vylepšení LinuxEXPRESu

Portál LinuxEXPRES prošel v létě změnou vzhledu a uplynulo už dost měsíců na to, abychom věděli, co je dobré a co ne.  Jaký je váš názor?



Greylisting na Debianu

Co vás nepřekvapí při hlášení chyby ..  



Nejlepší doplňky z portálu OpenOffice.cz

doplnek.png

Redakce portálu OpenOffice.cz společně se čtenáři dlouhodobě připravuje českým a slovenským uživatelům kancelářského balíku OpenOffice.org různé doplňky a šablony. My jsme vybrali ty nejzajímavější.



Hudební přehrávač Bluemindo

bluemindo.png

Bluemindo je jednoduchý hudební přehrávač pro grafická prostředí založená na GTK. Umí spravovat kolekci a umí dobře využívat webové služby jako například Last.fm. Oproti jiným přehrávačům se nejedná o nástroj pro všechno, ale o přehrávač, který má jasně vytyčené hranice svých možností.



Začněte odebírat newsletter Liberixu

Liberix, o.p.s., právě spouští novou službu – pravidelné zasílání informací o aktivitách společnosti, jejích plánech, potřebách a úspěších. Informační e-mail bude zasílán každé druhé úterý a bude obsahovat stručné informace v takové formě, aby příjemce zaujaly.



Jak na jména Windows

Jmenuje se to WINS a používá se to ..



1 000 000


Matematické modelování s Octave a QtOctave

qtoctave.png

Prakticky každý, kdo se někdy dostal k matematickému modelování se musel setkat s Matlabem. Jde o fenomenální programovací jazyk, který umožňuje rychle řešit i velmi složité a výpočetně náročné úlohy. GNU Octave je svobodná implementace jazyka Matlabu. Má velmi podobnou syntaxi a sdílí většinu funkcí, i když některé věci řeší jinak.



Virtuální síť ve VirtualBoxu

virtualbox.png

Dnes se virtualizuje kde co, a tak jistě nikoho nepřekvapí různé virtuální počítače, a když mohou být virtuální počítače, tak proč si rovnou nevytvořit také virtuální sítě spolu s několika či více virtuálními počítači a povýšit tak ze správce počítače na správce počítačové sítě. Nebo bych měl lépe říkat správce virtuální počítačové sítě?



Výběr článků z portálu OpenOffice.cz, 26. října - 18. listopadu

ooo.png

Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním, vložte si vodoznak na pozadí stránky. Výber správ zo sveta OpenOffice.org. OpenOffice.org vo výrobnej firme - mzdy a firemný dopis. Šablony poštovních podacích archů až pro 300 položek.



Správa linuxového serveru: Úvod

debain_notext.png

V tomto seriálu se budu zabývat správou linuxového serveru postaveného na Debian GNU/Linuxu. V prvním díle vám představím Debian jako takový a podívám se na problematiku linuxových distribucí na serveru.



Správa linuxového serveru

debain_notext.png

V tomto seriálu se budu zabývat správou linuxového serveru postaveného na Debian GNU/Linuxu.



Hudba a zvuk


Zeměpis


Matematika


Využitie /tmp adresára v RAM

memory.jpg

Keďže Linux relatívne ľahko umožňuje pre pracovné účely využívať pamäť podobne ako disk, tu si povieme o výhodách i nevýhody takéhoto riešenia so zameraním na adresár /tmp.



Jsou Bíbrovy knížky světovým unikátem?

Znáte české příručky k Mandrivě a Ubuntu? Myslíte, že jsou v zahraničí lepší? Zatím jsem na takovou nenarazil.



Fedora 12 přináší novou zajímavou feature...

fedora_dvere.png

...instlaci balíčků může provádět jakýkoli lokální uživatel. Tedy ne jen root, nebo uživatel, kterému to explicitně povolíte, ale prostě defaultně všichni.



Kimai: Sledování pracovního času pomocí webové aplikace

kimai.jpg

Kimai je webový systém sledující čas strávený prací na různých projektech. Jako takový je určen těm, kteří chtějí mít přehled o tom kolik času tráví prací na různých činnostech, nechtějí přemýšlet o tom, co vlastně včera celý den dělali a také chtějí mít alespoň nějaký podklad pro srovnání si svých činností a času, který jsou jim ochotni a schopni věnovat.



Rozšíření pro Chrome

Vývojová verze prohlížeč Chrome (Chrome 4.0.249.0) podporuje rozšíření a synchronizaci záložek.



Linux pro důchodce

Mám sen - vytvořit distribuci pro lidi na penzi.



Vyšly nové verze Mandriva Linuxu a openSUSE

dvatydny.gif

ABI Research: Linux je na 32 % netbooků. Německá vláda chce otevřené standardy a open source. Linux do škol má v Rusku problémy. Zakladatel KDE oceněn křížem za zásluhy. OpenOffice.org v Dánsku. Microsoft poprvé uděloval ceny za open source. GNOME 3 odloženo o půl roku. RawTherapee bude open source. Mandriva Linux 2010.0. openSUSE 11.2.



Vyšel TeX Live 2009

Nedávno vyšel TeX Live, univerzální sada nástrojů pro práci s TeXem a přidruženými programy.



Recenze: Fedora 12 Constantine

fedora_logo.jpg

Po půlroce vychází v pořadí již dvanáctá verze linuxové distribuce Fedora. Fedora je považována za pokrokovou, ale zároveň nevyladěnou distribuci s mnoha chybami. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že její uživatelé jsou pouze testovací opice pro komerční Red Hat Enterprise Linux.



Hledám chybu: nelze hromadně upravit nebo přehrát mp3

Před časem jsem si nahrál z internetových rádií několik stovek písniček. Dnes mám problém s jejich správou.



Rosegarden


Říjen 09 na LinuxEXPRESu

Pravidelný souhrn dění na Linuxexpresu.



Recenze knihy Manažerské řízení a informační technologie

manazerske_rizeni_it.jpg

Ačkoli nemám žádné ambice stát se manažerem, vedoucím či předákem, název knihy a stručný popis mě zaujal, protože obsahem knihy mělo být předpovídání trendů v IT. A nejen to...



Zelená, hnědá? Není to jedno?

opensuse_ubutnu.png

Čtu takhle diskuzi pod článkem o openSUSE 11.2. Některým komentátorům se nelíbí, že si Lukáš Jelínek troufl vyjádřit v recenzi svůj názor na výchozí pozadí plochy.



Recenze openSUSE 11.2

opensuse.png

Čerstvá verze "zelené" linuxové distribuce je sice podle číselného značení jen menší aktualizací, nicméně, podobně jako v dřívějších takových případech, její tvůrci slibují opět kopec nových technologií a k tomu ještě osvěžující vzhled. Je proto zcela na místě ptát se, do jaké míry získaly tyto sliby reálnou podobu.



Podívejte se počítači pod kapotu

konzole.jpg

Možná znáte ten pocit, kdy sedíte u počítače a není to ono, něco nefunguje nebo funguje jen z části nebo si počítač najednou začne dělat co ho napadne. V tomto a dalších okamžicích se ptáme, co se nachází uvnitř počítače, kontrolujeme, zda vše funguje tak, jak má, a hledáme příčinu závady. Tou nejjednodušší metodou je porozhlédnout se po vnitřku počítače pěkně z pohodlí operačního systému bez nutnosti odpojování všemožných kabelů, šroubování a také navštěvování zpravidla ne příliš příjemných prostorů pod stolem.



Slovenský LinuxFest proběhne 14. listopadu v Bratislavě

LinuxFest je přednášková akce menšího charakteru zaměřená především na linuxové začátečníky.



Čtečka knih Foxit eSlick

eslick.jpg

Když jsme zjistili, že společnost Foxit dodává na trh elektronickou čtečku knih pro formát PDF běžící na Linuxu, ihned jsme objednali jeden kousek do redakce. Lukáš Zapletal přístroj podrobil týdennímu testování a přinášíme vám výsledek.



Liberix vydal devátý openMagazin - sedmdesát stran zcela zdarma

openmagazin_perex.png

Deváté číslo openMagazinu obsahuje bezmála sedmdesát stránek zajímavého čtení, které je k dispozici zcela zdarma. Není v tom žádný zádrhel, magazín můžete kopírovat přátelům, sdílet, dát si jej na blog, poslat jej někomu mailem nebo vytisknout a rozdávat na náměstí. Budeme rádi, děláme jej pro vás a zajímá nás, co si o něm myslíte - zodpovězte nám prosím jednu otázku.



Reportáž z konference LinuxAlt 2009

linuxalt.png

O víkendu 7. a 8. listopadu proběhla v Brně konference s názvem LinuxAlt. O čem se přednášelo a o co jste přišli, jestli jste tam nebyli? Jak probíhala? Jak se lidem líbila? A proč?



Kid3


Jak hlásit spam (2)

V březnu jsem ho nahlásil a dnes mi přišla odpověď ..



Twitter klienti pro GNOME, KDE i Xfce a jeden navíc pro Firefox

twitter.jpg

Klientů pro Twitter, použitelných na Linuxu, je relativně hodně. Vybrali jsme čtyři programy, které nám přišly nejzajímavější, a porovnali jsme je. A jakou aplikaci používáte vy, pokud tweetujete z Linuxu?



Recenze Foxit eSlicku již brzy (HD)

Pracujeme na recenzi linuxové čtečky elektronických knih Foxit eSlick s podporou PDF. Prozatím ovšem máme malou ochutnávku v podobě "unboxing" videa. Nahrál jsem to fotoaparátem a je to improvizace, přesto ale na videu uvidíte, jak eSlick startuje, načítá, renderuje a všechno ostatní. HD video on-line!



Screen: Správce sezení v terminálu

konzole.jpg

Možná to také znáte, připojíte se přes SSH na vzdálený počítač a během důležité aktualizace je připojení najednou ztraceno, nebo spustíte nějakou časově náročnější úlohu, např. kompilaci či skript, a protože vše trvá déle než jste původně předpokládali, přemýšlíte nad tím, zda spojení ukončit a příště se o to pokusit znovu, nebo ještě počkat a domů vyrazit o chvíli později. Tak přesně v těchto a mnoha dalších případech se vám hodí program screen.



Konference LinuxAlt: Technologií proti krizi

linuxalt.png

Obecně prospěšná společnost Liberix, FIT VUT v Brně a společnost Red Hat Czech vás zvou na čtvrtý ročník osvětové a vzdělávací přednáškové akce LinuxAlt. Konference věnovaná volně šiřitelnému softwaru a otevřeným technologiím proběhne na půdě FIT VUT v Brně – Králově poli o víkendu 7. a 8. listopadu 2009 od 9 hodin.



Projekt pro open-source řešení přístupu k datovým schránkám v další fázi

AbcLinuxu.cz a Liberix, o.p.s., spustily projekt na vytvoření multiplatformního přístupu k datovým schránkám. Ten právě vstupuje do druhé fáze - programování kódu.



Ubuntu 9.10, web Bílého domu běží na Drupalu

dvatydny.gif

Skype pro Linux bude open source. Red Hat investuje do databází. Český Red Hat byl oceněn a poroste. Bílý dům používá open source. Bude Linus používat Windows 7? SeaMonkey 2.0. AbiWord 2.8. Ubuntu 9.10. OpenBSD 4.6.



Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0

mdv.png

Novinky ve zkratce: KDE4.3.2, Gnome 2.28, pro netbooky vytvořený Moblin. Rychlejší start DrakRPM či drobnosti v DrakNetConfig. Nový systém pro grafický start operačního systému, v KDE nyní bude možné hodnotit soubory, dělat si k nim poznámky, prohledávat je a mnohé další.



Recenze počítače ecoSimplix, nettopu s Ubuntu

ecosimplix.jpg

Úspěchy při prodeji netbooků inspirovaly výrobce k vytvoření úsporných PC tzv. nettopů. Nejvýkonnější z nich jsou vybaveny dvoujádrovým procesorem Atom a jsou postaveny na platformě NVIDIA ION. Takto je možné charakterizovat recenzovaný počítač ecoSimplix.



Různé příspěvky


Rozšíření do Firefoxu - do třetice všeho dobrého

firefox.png

V třetím a posledním článku miniseriálu o rozšířeních do Firefoxu se podíváme na dalších osm zajímavých rozšíření, kterými jistě potěšíte váš Firefox a hlavně sebe. Byl by hřích nevyužít možností, které nám tento prohlížeč nabízí.



Top články z OpenOffice.cz